Zavisi ko gradi zgradu, imamo mi dosta investitora i izvodjaca koje bih svrstao u too big to fail trenutno.Da li je rizik nizak ako kupis stan u izgradnji?
Neki mali investitori i izvodjaci su doduse dosta pod znakom pitanja i mogu biti rizicni.
Pa berza je visok raspon, mozes da ulazes u ETF fondove ili mozes da ulazes u neku firmu specificno.Ne kapiram kod kog ulaganja zarada ne zavisi od strategije i pameti?
Ulaganje u ETF fund je nizak rizik i nisko znanje zahteva, a da nadjes kompaniju koja ce da outperformuje S&P 500 ipak zahteva neku vecu pamet od kupovine i drzanja stana.
Slazem se, ali udji u ERSTE i kazi im da zelis da kupis 100 akcija Tesle i vidi njihov odgovor.Sto se znanja tice, ako npr imas 200k u keshu, isto znanje ti je potrebno da udjes u neku agenciju za nekretnine i kazes "ja hocu da investiram" ili da udjes u erste/raiff i kazes "Ja hocu da investiram"
Ipak moras da nadjes svog brokera, da imas neku pamet da procenis da li ce ta firma dobro da posluje sledecih X godina, kod nekretnina smo imali slucaj gde apsolutno niko ko je kupio legalnu gradnju u poslednjih 20 godina se nije zeznuo, divlja gradnja je druga prica.
Na berzi i u bull runu mozes da izgubis pare ako lose investiras, u bull runu nekretnina moras bas biti madjionicar da to uspes.