Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovo je ključni narativ koji je usvojio i RGZ, što govori dosta o tome koliko investitori imaju uticaja.

Poslednji RGZ izveštaj čak poredi promet u 2023. godini sa prometom iz 2019., a ignoriše tri godine posle toga. Kao da ne smeju da kažu da je promet pao. Isto tako se ponašala i analitičarka iz RGZ kad su je doveli na neku televiziju.

Tekstovi u medijima su uglavnom spinovi. Čak i plaćeni tekstovi klize u apsurd zbog tendencioznog načina na koji prezentuju informacije. Evo npr.

Autor teksta je 8 puta upotrebio varijantu reči STABILNO/STABILIZACIJA. Poseban dijamant upotrebe jezičkog besmisla je i poslednji pasus:

Ukoliko se ništa značajno ne promeni u geopolitičkom smislu, možemo očekivati blagu stabilizaciju ekonomije, a samim tim i cena nekretnina. Stanovi će se prodavati i dalje rekordno brzo, kroz nekoliko dana, ukoliko cena odgovara odnosu ponude i tražnje i ne ide se u ekstreme. Sa značajnijom stabilizacijom u poslednjem kvartalu ove godine, u drugom kvartalu naredne potencijalno možemo očekivati i nastavak trenda rasta tražnje.

Ovde treba biti mag interpretacije, jer i očekujemo stabilizaciju, i imamo stabilizaciju, a nakon stabilizacije ćemo imati i dalji rast(??) A da, i uzgred sve se prodaje rekordno brzo, tako da navali narode!
Fantastične formulacije. Treba pročitati i takve stvari, čisto da čovek vidi kakve se informacije puštaju u etar, a pametan će lako shvatiti. Zanimljivo je kako se svim silama trude da stvore sliku da će ovakvo stanje u svetu trajati večno. Pa valjda je i inflacija prolazna. Valjda i cene nekad prestaju da rastu.

Fantastične formulacije. Treba pročitati i takve stvari, čisto da čovek vidi kakve se informacije puštaju u etar, a pametan će lako shvatiti. Zanimljivo je kako se svim silama trude da stvore sliku da će ovakvo stanje u svetu trajati večno. Pa valjda je i inflacija prolazna. Valjda i cene nekad prestaju da rastu.
Inflacija nije prolazna, FED je ranije uvek ciljao na 2% inflacije godisnje i skoro sve zemlje gledaju da imaju malu inflaciju na godisnjem nivou radi stimulisanja ekonomije.
Cene nikad ne prestaju da rastu osim u deflatornim zemljama, jer bi to znacilo da pare koje zaradis dobijaju na vrednosti ili ostaju iste, samim time se gubi inicijativa da ih ulozis u nesto sto moze da pomogne ekonomiji (berza, stanovi, biznis startup, etc), a to nije dobro za BDP zemlje.

Inflacija nije prolazna, FED je ranije uvek ciljao na 2% inflacije godisnje i skoro sve zemlje gledaju da imaju malu inflaciju na godisnjem nivou radi stimulisanja ekonomije.
Cene nikad ne prestaju da rastu osim u deflatornim zemljama, jer bi to znacilo da pare koje zaradis dobijaju na vrednosti ili ostaju iste, samim time se gubi inicijativa da ih ulozis u nesto sto moze da pomogne ekonomiji (berza, stanovi, biznis startup, etc), a to nije dobro za BDP zemlje.
Mislio sam, naravno, na sadašnju stopu inflacije i sadašnju stopu rasta koja je neodrživa.

Poslednja izmena:
Sta mislite o Banovo brdo residence? Pogledao sam ponudu stanova i vidim da u 3 zgrade na strani koja gleda u zgradu prekoputa skoro niko nije uzimao. Znam da niko ne zeli da gleda komsiju prekoputa ali da li je stvarno blizu?

Jedno godinu dana i jače sam svakodnevno pratio gotovo sve oglase za stanove na Novom Beogradu. Nakon što sam skoro oročio novac i odustao od kupovine prestao sam da gledam, ali jednom nedeljno uđem i bacim letimičan pogled. Danas sam hteo da prebrojim koliko je stanova i dalje tu koje sam lično išao da vidim ili sam ih, po sećanju, video pre nekih 6+ meseci. (Naravno, statistika se bazira na mom ličnom iskustvu, pa ne želim da je bilo ko uzima zdravo za gotovo.)
Cenim da ima barem 80+ stanova koji su na oglasima preko 6 meseci, od kojih je polovina tu i jače od godinu dana.
U kategoriji od 3+ meseci ima sigurno barem dva puta više.
Trenutno ima, čini mi se, 62 strane na halooglasima. Prelistao sam ih sve. Za 3+ kategoriju ne mogu da garantujem tačan broj, ali za 6+ sam sigurno blizu.

NIšta ne traje večno, sve je prolazno i dobro i loše. Tako će se i ova bajka završiti sa cenama stanova. Na našu žalost sa tim i sve ostalo ide u sunovrat...državi je ostalo da diže akcize, namete, poreze jer nema više ni kredita kao pre. Naša ekonomija posustaje, sada su otkazi retki, ali još nije krenula ful naplata.

Sta mislite o Banovo brdo residence? Pogledao sam ponudu stanova i vidim da u 3 zgrade na strani koja gleda u zgradu prekoputa skoro niko nije uzimao. Znam da niko ne zeli da gleda komsiju prekoputa ali da li je stvarno blizu?

Meni se ne sviđa lokacija, ne znam sad gde je granica, ali meni je ono više Žarkovo nego BB - doduše razmatrao bih da je cena malo niža, ali za trosobne je 3000 + PDV.

Iskreno da imam te pare, pre bih uzeo negde drugde nego na Žarkovu.

I ja sam gledao BB residence, kao sto kazu iznad, previsoka cena za tu lokaciju + koliko se secam ogromne terase koje se placaju po punoj ceni naravno.
Sto se tice cena nekretnina, za neke malo dalje projekte koji imaju samo gradjevinsku dozvolu vec su digli pocetne cene na nivo novogradnji koje su sada na 50% izgradjenosti.

Iskreno mislim da je najveci problem sto je velika inflacija pokazala da su najbolje prosli ljudi koji imaju nekretnine (posebno koji su ih uzeli pre 4+ godina) i sada je percepcija da se uzima po bilo kojoj ceni zbog toga.
Ljudi koji su drzali kes su nazalost naje*******ali (i tu nazalost spadam i ja).

Jedno godinu dana i jače sam svakodnevno pratio gotovo sve oglase za stanove na Novom Beogradu. Nakon što sam skoro oročio novac i odustao od kupovine prestao sam da gledam, ali jednom nedeljno uđem i bacim letimičan pogled. Danas sam hteo da prebrojim koliko je stanova i dalje tu koje sam lično išao da vidim ili sam ih, po sećanju, video pre nekih 6+ meseci. (Naravno, statistika se bazira na mom ličnom iskustvu, pa ne želim da je bilo ko uzima zdravo za gotovo.)
Cenim da ima barem 80+ stanova koji su na oglasima preko 6 meseci, od kojih je polovina tu i jače od godinu dana.
Trenutno ima, čini mi se, 62 strane na halooglasima. Prelistao sam ih sve. Za 3+ kategoriju ne mogu da garantujem tačan broj, ali za 6+ sam sigurno blizu.

Hteo sam ja skoro listu da napravim stanova za koje znam da su 12 ili više meseci na oglasima, da se malo razonodimo na temi, ali kad sam video koliko ih ima, odustao sam jer me mrzi :) Mislim da su neki i lažni oglasi koje agencije drže da fingiraju ponudu, a najviše ima APP oglasa.

Hteo sam ja skoro listu da napravim stanova za koje znam da su 12 ili više meseci na oglasima, da se malo razonodimo na temi, ali kad sam video koliko ih ima, odustao sam jer me mrzi :) Mislim da su neki i lažni oglasi koje agencije drže da fingiraju ponudu, a najviše ima APP oglasa.
Lazni oglasi su sad next level. Agencija ima nekog "svog" koga znaju i pitaju ga da potpise ugovor za posredovanje i onda imaju sve pokriveno. Satro prodaju njegov stan ali kad insistiras da kupis bas taj "znate taj nemamo ali imamo odmah iza coska u suterenu".

Ovo se poklapa i sa mojom licnom statistikom koju pratim. Pored Nbg pratim i Zemun, Zvezdaru, Cukaricu, Vozdovac, ali rezultati su isti. Kad pricam ljudima da od silnih oglasa max 2,3 PRAVIH prodavaca nadjem, svi misle da izmisljam.

I ja se pridruzujem ovoj statistici. Pratim Nbg i uglavnom su isti oglasi vec 6 i kusur meseci. Doduse par stanova je prodato gde su cenu spustili za 20k eura od pocetne.
Pa gde je onda tih 19 ljudi koji obilaze svaki stan na Novom Beogradu u roku od dan i po nakon sto je stan pusten u prodaju, zasto neko od njih ne kupi ove stanove?

Meni se bas svidja lokacija i sam kompleks, ali nisam lud da dajem 3000+ eura za kvadrat bilo gde, a kamoli na preseku Zarkova i Brda

Ovo se poklapa i sa mojom licnom statistikom koju pratim. Pored Nbg pratim i Zemun, Zvezdaru, Cukaricu, Vozdovac, ali rezultati su isti. Kad pricam ljudima da od silnih oglasa max 2,3 PRAVIH prodavaca nadjem, svi misle da izmisljam.
Isto, vec 3 godine svakodnevno prelazim samo cukaricu, po mojim parametrima bude oko 150-180 oglasa, vec 3 godine je preko 90% tih oglasa ostalo isto, sa istom cenom, niko ne prodaje, niko ne spusta cenu, hvala Bogu pa sam naleteo na odgovarajucu novogradnju inace bi i dalje gledao oglase po ceo dan

U FEBRUARU I PRVO UVEĆANJE MEĐUGODIŠNJE SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE

MAT: BDP Srbije u prva dva meseca raste brže od plana, ali je inflacija duplo veća nego u EU​

Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva dva meseca 2024. godine međugodišnje je uvećan za oko 5,7 odsto, pa tekuća dinamika premašuje projektovanu godišnju stopu rasta od 3,5 odsto, ali je inflacija duplo viša nego u EU, navedeno je u novom broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Industrijska proizvodnja je u februaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana 8,4 odsto, zahvaljujući rastu prerađivačke industrije.

U februaru je registrovano i prvo uvećanje međugodišnje vrednosti spoljnotrgovinske razmene, nakon deset meseci kontinuiranog opadanja.

U prva dva meseca 2024. približno četiri petine robnog uvoza pokriveno je izvozom (79,3 odsto), a godinu dana ranije ta vrednost je iznosila 75,7 odsto.

Priliv stranih direktnih investicija je bio veći nego lane u istom periodu, dok je republički budžet u suficitu. Registrovan je, kako je navedeno i „zamašan“ međugodišnji rast zarada i prometa u trgovini na malo........

Isto, vec 3 godine svakodnevno prelazim samo cukaricu, po mojim parametrima bude oko 150-180 oglasa, vec 3 godine je preko 90% tih oglasa ostalo isto, sa istom cenom, niko ne prodaje, niko ne spusta cenu, hvala Bogu pa sam naleteo na odgovarajucu novogradnju inace bi i dalje gledao oglase po ceo dan
Što nas dovodi do zaključka da je u starogradnji ponuda očajna, i da je prate jednako očajne cene. Nisam upućen u novogradnju, ali mi se čini da je u poređenju sa starogradnjom trenutno dosta bolja situacija.

Što nas dovodi do zaključka da je u starogradnji ponuda očajna, i da je prate jednako očajne cene. Nisam upućen u novogradnju, ali mi se čini da je u poređenju sa starogradnjom trenutno dosta bolja situacija.
Ja se deprimiram kada vidim stanove. Poceo sam da gledam jer planiram da uzmem krajem godine i sto vise gledam to se vise smejem.

Ja se deprimiram kada vidim stanove. Poceo sam da gledam jer planiram da uzmem krajem godine i sto vise gledam to se vise smejem.
Ja sam gledao dosta, bilo je i ok stanova, ali su mi baš bili skupi. Generalno govoreći, zgrade iznutra su mi bile najočajnije. Istakao bi i raspored prostorija, većinom krajnje nefunkcionalan, koji je prekrajan po potrebi vlasnika na sve moguće načine. Imao sam i komičnih situacija dosta: Imate pripadajući podrum, ali ne možemo dole, katastrofa je.
Kao da kupujem luka, a ne stan.
Šta ćeš? Investicioni fondovi za zgrade su ili simbolični ili ne postoje. Zamisli na zgradi ne promeniš prozor 50 godina? Strujomeri stariji od 70 godina, a stanari se bune što ih treba zameniti modernijim. Nigde aparata za gašenje požara, nigde rampi za invalide. Ma, to je tako kod nas, ne treba očekivati previše. Tako razmišljaju ljudi, a onda možeš da im prodaš sve.

Ponuda je sve gora i gora. Očekivao sam da će sa prolećem da se poveća, ali čini mi se da se zapravo smanjila još.

Generalno je za kupce koji nisu spremni da plate 3000 EUR/m2 dosta jadna situacija trenutno jer je novogradnja 90% nedostupna u tom slučaju, a starogradnja je bogu plakati :)

Moj ti je savet da gde god vidis novogradnju, a da ti odgovara lokacija, odma uzimaj, u najgorem slucaju ces da prodas za par stotina eura vise po kvadratu pa mozes da gledas dalje, ja sam 3 godine svakodnevno gledao oglase i cim sam video da se gradi ovo kod mene, istog trenutka poziv, sastanak, potpisivanje, dosta je bilo vise zaje*******avanja

Ponuda je sve gora i gora. Očekivao sam da će sa prolećem da se poveća, ali čini mi se da se zapravo smanjila još.

Generalno je za kupce koji nisu spremni da plate 3000 EUR/m2 dosta jadna situacija trenutno jer je novogradnja 90% nedostupna u tom slučaju, a starogradnja je bogu plakati :)
Baš tako. 3k/m2 omogućava i neku slobodu izbora, kada govorimo o tom užem delu grada. Starogradnja po meni maksimum da daš 2.2k/m2, i to zbog lokacije samo. Inače, smatram da je i to previše.
Kao što je rekao čovek ispod, i ja sam sve bliži mišljenju : novogradnja gde god ti lokacija manje više odgovara. Ili to, ili se udaljiš malo, žrtvuješ komfor, ali i dobiješ bolji i lepši dom.

Moj ti je savet da gde god vidis novogradnju, a da ti odgovara lokacija, odma uzimaj, u najgorem slucaju ces da prodas za par stotina eura vise po kvadratu pa mozes da gledas dalje, ja sam 3 godine svakodnevno gledao oglase i cim sam video da se gradi ovo kod mene, istog trenutka poziv, sastanak, potpisivanje, dosta je bilo vise zaje*******avanja
Prvobitno mi jeste bila ideja novogradnja ali sam razmisljao i o starogradnji zbog lokacije, da uzmem neki raspali stan i sredjujem. Problem je sto raspali stanovi kostaju nenormalno tako da si u pravu, u ovom trenutku mi se isplati novogradnja.

Prvobitno mi jeste bila ideja novogradnja ali sam razmisljao i o starogradnji zbog lokacije, da uzmem neki raspali stan i sredjujem. Problem je sto raspali stanovi kostaju nenormalno tako da si u pravu, u ovom trenutku mi se isplati novogradnja.
Kad god sam naleteo na neki stan da mi deluje ok i cenovno i lokacijski, uvek se nadje neki nedostatak, ili je delimicno uknjizen, ili je zreo za renoviranje, a cena kvadrata maltene ista kao novogradnja, ovako lepo platis koliko treba i ne boli te glava posle, zelim srecu svima da se skuce posto je sad stvarno nerealno vreme doslo, mucenje je traziti stan, a jos vece placati nenormalne kirije, jezivo

Vrh