Ljudi koji imaju 2500 EUR po porodici su nisu nikakvi vrhunski stručnjaci, čak ni prosečni ako govorimo o ljudima koji imaju profesionalna zanimanja. Na primer, ako si "običan" pravnik, ekonomista, inžinjer i imaš bar 30 godina starosti i 5+ godina radnog iskustva, teško da možeš da zaradjuješ manje od 1200 eur u Beogradu. Ako si iole ambicioznan i stručan, ali opet ne nužno vrhunski lekar, advokat, stomatolog, bez problema ostvaruješ 2-2,5X veći prihod od ovog osnovnog koji sam naveo. Isto tako, ako si stručan keramičar, tesar, geometar, itd. možeš dobaciti do tog prihoda ukoliko si posvećen poslu i želiš da radiš. Paušalci koji imaju svoje male biznise gde nude usluge od grafičkog dizajna do izrade web stranica i digitalnog marketinga takođe lako mogu da dobace do ovih cifara. To ti je danas srednja klasa u najboljem slučaju.
Au sine koliko si ti u zabludi.....
Pricamo o platama. Sve su stranci siroke ruke i ne znaju sta je cost/benefit analiza pa ce da placaju nas kao Nemce.
Evo prosvetljenje, nismo mi ni Nemci, ni ispod njih Poljaci, ni ispod njih Slovaci, ni ispod njih Rumuni. Sve ove zemlje daju vise za zarade zaposlenih.
-Big4 ti daje za 7+ godina iskustva 1400e max npr.
-Ako si doktor....ako ti se sloze kockice da upises specijalizaciju i sve da ti tece kako treba, prva veca primanja ces videti posle 40 godine. Dok steknes iskustvo i ime posle 45 godine. Inace dok sve to ne zavrsis budes srecan sa 1k i da uhvatis neko dezurstvo da imas malo vise.
Advokat, stomatolog ovo su nasledni poslovi. Privatan biznis koji se razvija godinama. Od caleta, dede, strica itd. To ne mozes da krenes od nule. Vrlo mali promil uspe da se ne lazemo.
-inzinjeri 900-1300e, arhitekte za 6 dana rada u nedelji oko 1k itd.
-zanatlijama je trenutno zlatno doba ali daleko je manja zarada nego što ljudi misle. Ne može fizički da se izdrzi a posla ima. 2-3 meseca razvale, 2-3 meseca mrtvilo, ostatak prosek. Ne može da se izdrzi tempo cele godine.
Ima novca, ne kazem da nema, neko bude preduzetnik i smisli da radi neku glupost i solidno mu ide. Ali to nije plata nego sam svoj gazda. Polomis nogu, prihodi 0. Isto kao zanatlija npr.
Elem, mozemo mi da lupetamo koliko hocemo. Ovi iznad koji jesu strucnjaci i po porodici imaju oko 2.5k i malo jace, mogu da priuste stan samo ako imaju neku ustedjevinu + nesto sto mogu da prodaju da bi priustili bilo sta vece od 40m2.
Sa druge strane evo moj komsija ima 36 stanova npr. niko ne zna odakle i sta radi ali eto, stedelo se
. Kontrola porekla novca na nivou.