OK, ali zašto je ovo problem. Ako je tržište takvo da postoji kritična masa kupaca koji je žele da žive na Vidikovcu ili u Zemunu za 3k/m2 ili kojima je iz nekog razloga milija socrealistička zgrada iz 60-ih nego nova zgrada, onda je to odlična vest za nas koji žele da žive u novovgradnjama u centru grada, jer za malo skuplju cenu dobijamo drastično bolji standard življenja. To je naručito prisutno u Beogradu, koji za razliku od gradova koje si gore naveo, objektivno nema adekvatnu saobraćajnu infrastrukturu i gde je kretanje iz jednog dela grada u drugi daleko teže i iziskuje neuporedivo više vremena nego u Bukureštu, Sofiji ili Atini, tako da ne vidim kako je ta "kompresija cena" kako je ti nazivaš loša stvar?
Na žalost, ja bih voleo da si u pravu, ali moja iskustva govore suprotno. Ogroman je pristisak na centralno jezgro grada, baš iz ovih razloga koje sam gore naveo i lokacija diktira cenu više nego bilo koji drugi parametar. Na primer, starogradnje u raspalom stanju na gornjem Dorćolu u zgradama bez lifta dobacuju 5k eur po m2, a slično je i na Krunskom vencu, Cvetnom trgu i ostalim delovima koji su vec mahom izgradjeni i gde nema slobodnih parcela za dalju gradnju.