Šta je novo?

Cene nekretnina

Hoću reći, ne svrbi ih mnogo za kupce još uvek.
Konačno da je neko i pozvao i otišao da vidi. Ne svrbi ih ni malo po meni. A sad počni da gledaš taj projekat pa stan/stanove koji ti se sviđaju pa ćeš videti kako za nedelju dve ili mesec dana polako nestaju iz prodaje tj prodani su. Onda polako shvatiš kako stvari stoje. Ludila nema (osim u BW) ali prodaja ide. Možda će nešto i da daju na akciju tipa zadnji stan na severu kod tehničkog izlaza i slično...
 
pa koga svrbi vise i nervozan je on se počeše...strpljen, spašen...
 
Uglavnom, stanove nek kupuju gastarbajteri. Njima je isto dal su kvadrat platili 1800 ili 2100. Moze im se. Kada ne bude gastarbajtera, nek se investitori sete i malo domace, sirotinje raje :) al onda ide galantnih 1300-1400e/kvm il koliko vec :) nicija nije do zore gorela pa ni investitorska
 
Uglavnom, stanove nek kupuju gastarbajteri. Njima je isto dal su kvadrat platili 1800 ili 2100. Moze im se. Kada ne bude gastarbajtera, nek se investitori sete i malo domace, sirotinje raje :) al onda ide galantnih 1300-1400e/kvm il koliko vec :) nicija nije do zore gorela pa ni investitorska
Iz tvojih usta u Božje uši! Ja lično nisam video nigde kvadrat za 2100 ni sada čak ni blizu te cifre. Ako kvadrati budu 1300 mislim da će se stanovi onda kupovati kao na kvantaškoj pijaci.
 
Ima i za manje od 2100 (Sanivil, Square Residence, mirijevske novogradnje), 2200 idu male novogradnje po Zemunu, 2300 naviše već može da se nađe Zemun, Voždovac, Vidikovac, dalji delovi Zvezdare itd.

Centralne opštine + Banovo brdo i NBGD trenutno ne idu ispod 3000.
 
Da da kao sto su se kupovali 2013/14. Cene padaju jer se potrose pare i nema ih za bacanje. Ko god zivi na zapadu zna da ni tamo prosecan covek ne zaradjuje toliko da moze tek tako da se bahati kao ma isto mi dal je kvadrat na kraju nbga 1500 ili 3000e. Nisu svi nasi gasterbajteri doktori nauka na zapadu, vecina je obicna radna snaga.
 
Zanimljivo mi je to Banovo brdo, kada sam kupovao stan cena tu je bila max 1600e, u rangu sa Zvezdarom (dimitrijala i dalje malo) i ostalim.

Meni je to isto fenomen. Svestan sam prednosti mikrolokacije, ali da bude u istom cenovnom rangu kao NBG mi je naučna fantastika. Mada ja nikad nisam bio ljubitelj BB pa možda ne kapiram.
 
Мени није јасно како неко, сем ако мора, уопште може да одабере урбану пустињу звану НБГ као опцију за своје живљење. 3000+ за НБГ, мало морген. ББ је Беверли Хилс за НБГ.
 
Мени није јасно како неко, сем ако мора, уопште може да одабере урбану пустињу звану НБГ као опцију за своје живљење. 3000+ за НБГ, мало морген. ББ је Беверли Хилс за НБГ.
Pa vrlo lako. Imaš svu infrastrukturu, velike i široke ulice, ima parkinga, sve ravno, imaš trotoare. Nove zgrade se grade s parking mestima i najvažnije sve ali skoro sve kompanije su ti tamo. To ti je poslovni centar Beograda!
 
Pa vrlo lako. Imaš svu infrastrukturu, velike i široke ulice, ima parkinga, sve ravno, imaš trotoare. Nove zgrade se grade s parking mestima i najvažnije sve ali skoro sve kompanije su ti tamo. To ti je poslovni centar Beograda!
Познати разлози, али ниједан довољан да пожелим тамо да живим. То равно, тротоари су озбиљан аргумент. Само да побегнем главом без обзира.
 
Познати разлози, али ниједан довољан да пожелим тамо да живим. То равно, тротоари су озбиљан аргумент. Само да побегнем главом без обзира.
to su stvari ličnih preferencija. Ja ne volim brda i planine videti ni na slikama. Samo da je ravno. A opet drugi vole. Tako da u BGu imaš i jedno i drugo. Pa ko voli nek izvoli. Po meni najvišlje brdo je prelaz preko pruge:) Ali to su moje lične preferencije.
 
BB je Senjak za sitorinju. Za vreme socijalizma su tamo podobni dobijali stanove, dok su radnici isli u Rakovicu, npr. Tako da u dalje neki smatraju BB nekom posebno dobrom lokacijom za visu klasu. Plus, okolna-dalja naselja koja se naslanjaju na BB gravitiraju ka BB, pa se i tu dodatno stvara pritisak na potraznju.

Ima realno lepe i pozitivne osobine, relativno je uredjen, ima bioskop, Pozesku kao centar. Kosutnjak je blizu, Ada je ispod, moze i peske da se stigne, ko voli. Relativno je blizu grada autom.

Ok je BB, dobro poznajem taj kraj. Ali, meni nije bas toliko dobar da opravdava potraznju, ali to je samo pitanje licnog shvatanja.
 

ODLUKA O ODREĐIVANJU ZONA I NAJOPREMLJENIJIH ZONA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ZA UTVRĐIVANJE POREZA NA IMOVINU​

("Sl. list grada Beograda", br. 55/2013, 87/2014 i 69/2015)

...

PRVA ZONA - EKSTRA ZONA STANOVANJA

Dedinje

Od raskrsnice Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića sa ulicom Dr. Milutina Ivkovića, ulicom Dr. Milutina Ivkovića, granicom građevinskih parcela 3-1 i 3-5 (uključujući parcele)*, Ružićeva, Sime Lukina-Lazića, Pukovnika Bacića, Ljutice Bogdana, Banjički venac, Veljka Lukića-Kurjaka, granicom blokova 26*, 33* i 36* (ne uključujući te blokove), Neznanog junaka, Paje Adamova, Vaska Pope, Mihaila Avramovića, granicom kompleksa ortopedske bolnice "Banjica"*, Omladinska, granicom kompleksa ortopedske bolnice "Banjica"*, granicom bloka 62* (ne uključujući blok), granicom prema grafičkom prilogu*, Velisava Vulovića, granicom građevinskih parcela 55-1, 55-2 i 55-3 (ne uključujući parcele)*, Aleksandra Tirnanića-Tirketa, Milana Blagojevića-Španca, Baja Pivljanina, Velisava Vulovića, Mihaila Avramovića, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, granicom kat. parcela KO Savski venac 20682/3, 20682/9, 20682/6, 20654/1 (ne uključujući parcele), 20654/2 (uključujući parcelu), Jovana Žujovića, u produžetku do ulice Uroša Predića, Uroša Predića, Teodora Drajzera, granicom prema grafičkom prilogu*, granicom građevinskih parcela 33-5 (ne uključujući parcelu)* i 33-6 (uključujući parcelu)*, Sanje Živanović, Vojvode Dojčina, Drvarska, Žanke Stokić, Zmaja Ognjena-Vuka, Koste Glavinića, granicom kompleksa za dečiju i socijalnu zaštitu i za nauku - deo bloka 41 (ne uključujući taj kompleks)*, Vase Pelagića, Čolak-Antina, Kozjačka, Bulevar vojvode Putnika, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića do Dr. Milutina Ivkovića.

* Regulacioni plan prostorne celine Dedinje ("Službeni list Grada Beograda" broj 1/2000).

Čukarica

Od granice kat. parcele 13350/3 KO Čukarica (ne uključujući parcelu) sa ulicom Zimonjićevom, granicom kat. parcela KO Čukarica 13350/3, 13354/4, 13348/17, 13348/13, 13348/18, 13348/13, 13348/5 (ne uključujući parcele) do Žarkovačke, Žarkovačka, Beogradskog bataljona, Blagoja Parovića, granicom kat.parcele 13458/1 KO Čukarica (ne uključujući parcelu), dalje granicom građ. parcela od br. 115V do br.107V u ulici Blagoja Parovića - prolaz (uključujući parcele), granicom građ. parcela od br.107V u ul. Blagoja Parovića - prolaz do br.36 u ul. Zimonjićevoj (uključujući parcele), Zimonjićevom do kat.parcele 13350/3 KO Čukarica.

...

Nisam baš siguran da su neki delovi BB za sirotinju :)
 
Познати разлози, али ниједан довољан да пожелим тамо да живим. То равно, тротоари су озбиљан аргумент. Само да побегнем главом без обзира.
Hajde da se ne lažemo, Brdo više nije ono Brdo od pre 20 godina. Igrom slučaja preselio sam se sa Nbg na BB i tamo živim već 5 godina. Kao "doseljenik" na BB za mene su ovo negativne strane Brda:
1) Prljavo, prljavo, prljavo. Djubre je na sve strane i na svakoj zelenoj površini, u poredjenju sa Nbg, BB je toliko zapušteno da ja nemam reči. To sam tek shvatio kada smo uzeli psa, i kada sam počeo da obraćam pažnju na zelene površine.
2) Prošetati po kraju je nemoguće jer se situacija sa parkingom otrgla kontroli. Svaki pedalj trotoara je zauzet automobilima, nemoguće je šetati opušteno jedno pored drugog, već idemo jedno iza drugog kao vojnici. Trim staza nije i nikad neće biti za laganu večernju šetnju, jer je pre svega TRIM staza, i nije za ljude sa kolicima, ljubimcima i sl. Do Ade otići jedino kolima ili javnim prevozom, jer ako želiš peške moraš da se provlačiš kroz mračne uličice i sumnjive sokake, jer je iz nekog razloga Brdo odsečeno od Ade, tj spuštanje peške do Ade zahteva ozbiljnu gimnastiku. Jedini realni spust do Ade peške jeste trasom Kirovljeva-Visoka-Paštrovićeva, a i tu je trotoar u nekim delovima 1 metar širok.
3) Ljudi. Ono što sam primetio jeste da su ljudi apsolutno nezainteresovani za svoj kraj. Svi se nešto diče da su sa Brda, ali svi aktivno učestvuju u uništavanju svog kraja. Možda je moj lični utisak, ali tokom 25+ godina života na Nbg, moj utisak je da je ljudima mnogo više stalo do naselja gde žive, i aktivno se trude da ga očuvaju i unaprede.
4) Parking. Neću uopšte da komentarišem, ko god da je živeo/živi na BB zna kolika je to rak rana postala, uz izuzetak nekolicina džepova BBa gde su sagradjene nove zgrade.

Pozitivne strane jesu da zaista imaš sve što ti je potrebno na samom Brdu, ali isto tako to imaš i na NBG. BB je odlično povezan sa centrom grada, i javni prevoz je poprilično dobar. Novi Beograd i dalje nosi stigmu spavaonice i kriminala, ali mislim da je trenutno jedno od najboljih naselja što se tiče kvaliteta života.

Sve u svemu mi aktivno radimo na tome da se preselimo na Novi Beograd, prosto Brdo je za nas prenatrpano, prljavo, i infrastruktura se raspada, kao da su i opština Čukarica i stanovnici BBa odustali od samog Brda. Novi Beograd je nekako lakši za život.
 
Svidjalo se nama ili ne NBG je sada daleko ispred mnogih opština, a pogotovo BB.

Skoro sam igrom slučaja bio u OŠ Radoje Domanović na NBG, u njihovoj sali. Mislim da je ono najgora sala koju sam video u Beogradu, a obišao sam sa svojom decom mnoge. Ceo okoliš je kao iz nekog horor filma. Ne znam kako bih se osećao da moja deca idu u školu tamo svaki dan.

Bonus slika iz sale te osnovne škole. Paučina je autentična, iz vremena SFRJ. Tunel kojim se dolazi do sale je ...

WhatsApp Image 2024-02-29 at 12.15.34.jpeg
 
A da li si pogledao okolinu, potkovica, parkovi, brdasca :) narocito sada kada je sve to gentrifikovano i potkovica vise nije narkomanski kraj, kao 90ih. Prasina se moze obrisati, ali onakvo prostorno planiranje se nece ponoviti.
 
Video i nisam oduševljen ni sa čim. Ja sam pre za Čukaricu i Savski venac za život. Možda je i stvar navike i usađenih predrasuda. Svašta mi je padalo na pamet da kupim od nekretnina ali severno od Save i Dunava nikad ništa… ko odraste uz brda taj bez brda ne može :)
 
Skoro sam igrom slučaja bio u OŠ Radoje Domanović na NBG, u njihovoj sali. Mislim da je ono najgora sala koju sam video u Beogradu, a obišao sam sa svojom decom mnoge. Ceo okoliš je kao iz nekog horor filma. Ne znam kako bih se osećao da moja deca idu u školu tamo svaki dan.

Bonus slika iz sale te osnovne škole. Paučina je autentična, iz vremena SFRJ. Tunel kojim se dolazi do sale je ...

Pogledajte prilog 190976
Ta sala je planirana da bude bazen, pa je zato ukopana, ali se u poslednjem trenutku odustalo. Okolina je oronula, mada je blok na ceni za stanovanje.
 
4) Parking. Neću uopšte da komentarišem, ko god da je živeo/živi na BB zna kolika je to rak rana postala, uz izuzetak nekolicina džepova BBa gde su sagradjene nove zgrade.

Ovo je možda i najveći problem koji se nikad neće rešiti. Odrastao sam u delu Palilule sa sličnim problemom i sad gledam samo da pobegnem od toga... Nažalost i NBG pati od problema sa parkingom, ali u manjoj meri nego stari deo grada.
 
Vrh