Mislio sam, ako bude isto kao prošle to je indikator da nema nekog pomeranja.
Znam da su januari loši.
Pomeranja kako ja vidim u smislu prometa (broja stanova) neće biti... +/- 10% odstupanja. 2022 je bila ekstremno dobra godina - ili zlatna godina za nekretnine i naravno da će promet pasti u odnosu na zlatnu godinu, ali promet je i dalje stabilan na oko 1000 jedinica mesečno... Za novogradnju na boljim lokacijama, ja vam mogu reći iz prve ruke, tražnje IMA i prodaje se. Sporije ali ide!
Evo mogu vam reći moje iskustvo, kao follow-up mog razgledanja krajem prošle godine. Sada su me skoro svi agenti zvali ove nedelje da pitaju da li sam se odlučio za neki stan, da li mogu da pomognu itd... Ali NEMA ni govora o nikakvom popustu iako znaju da gledam i konkurentske projekte... Ne prodaje se ludo da neće ni da te zovu ali prodaje se.
Ono što je jedan Forumaš opisao, a nisam verovao dok nisam otišao uživo, je da prodajni dani su jedino da izabereš sebi najbolji stan a ne zbog popusta!
Možda će i ove godine biti popusta tipa Black Friday ili Uskršnji popust ali mogu vam reći već za par mojih projekata koji su mi u užem izboru, to će biti stanovi prema severu, skoro bez dnevnog svetla zbog blizine druge zgrade ili orijentisani prema najprometnijim saobraćajnicama.... Tako da ti stanove faktički i vrede manje od onih na boljim položajima...
Ukratko - ako kupuješ za sopstveni život i našao si stan - kupuj. Ako kupuješ za investiciju a našao si dobar stan uzmi. Ako nisi, čekaj...
Cene za novogradnju za slične lokacije su skoro identične u dinar! Isto kao što su uradili sa autima. Ako odabereš neku klasu auta, sve su iste cene sa malim varijacijama pa onda možeš samo da biraš koji ti se lično model sviđa ali ništa više... Za Novi Beograd za novogradnju za dvosobne stanove računaj 200k eura (sa PDV-om) +/- 15% u zavisnosti od veličine dvosobnog stana, orijentacije, itd. Ali to je moja procena i to vrlo tačna.