Što volim ove koji se prave pametni.
U toj istoj Holandiji, 61% domaćinstava ima stambeni kredit (podatak Holandske centralne banke). Stambeni krediti su oni koji najviše utiču na formiranje cena nekretnina.
I sam znaš koliko je minorno učešće stambenih kredita u Srbiji (u odnosu na ukupan promet), a koliko je učešće keša.
Nije svaki keš prljav, ali u Srbiji dobar deo jeste. Bilo da je iz sive ekonomije, korupcije, izbegavanja plaćanja poreza, Bitcoin prevare i zarade, ili ovih oblika kriminala vezanih za drogu... i sam sam se iznenadio koliko hapšenja naših državljana za kratko vreme.
Da danas krenu, u Holandiji za 5 godina ne bi bilo ni 10% stanovništva koje ima kredit za stan ili kuću. Razlog zašto se to ne dešava je - porez. Sistem na zapadu je manje-više, zaduži se i manji ti je porez. Holandjani imaju dovoljno para da za 3 godine kupe sve sagradjene nekretnine u celoj bivšoj Jugi u kešu. Ali su pametni, možda i najpametniji narod u Evropi, pa im je balksanski sindrom kupovine nekretnina stran i nepoznat.
Oni imaju svest i državu koja zna šta radi, mi imamo sve kontra.
Učešće kredita u Srbiji nije minorno, naprotiv jako je lepo napredovalo, nego je odraz 2 stvari:
1. Hipotekarno tržište postoji oko 20 godina ( u Holandiji vrv 100 godina )
2. Male su plate, pa je malo ljudi kreditno spsobno ( u Holandiji je vrv 98% zaposlenih kreditno spsobno)