Šta je novo?

Cene nekretnina

Za poslednje dve godine rente su porasle 40-50% u proseku, a rastu i dalje koliko vidim.

Kakve veze ima stambeni kredit u dinarima sa štednjom u dinarima? Ne razumem o čemu pričaš ovde...

Kojih kursnih oscilacija?

Samo ti napravi ugovor sa nekim zakupcem i stavi cenu u dinarima, a možeš i da podigneš stambeni kredit u dinarima i svi srećni ;)

Investicione nekretnine se mahom kupuju u centru grada I jedino tako imaju potencijal da donose novac. Sa druge strane, u Beogradu su decenijama ljudi prosečnih ili ispodprpsečnih primanja na ovaj ili onaj način uspevali da žive u centru grada. Mislim da je to vreme proslo, kao što je uostalom slučaj u većini velikih gradova u EU gde je centar nepriuštuv za većinu stanovnika I u mnogo bogatijim I razvijenijim društvima od srpskog. Beograd za grad od 2 miliona stanovnika ima relativno malo urbano jezgro,- Stari Grad, Vračar, Savski venac, delovi Palilule I Zvezdare I ovi centralni blokovi između dve reke su neke pozeljne urbane celine gde postoji velika potražnja i mislim da će to nastaviti da gura cene na gore. 80% teritorije Beograda nije urbanizivano i u raznim Borčama, Ovčama, Altinama i slično moguće da će se dogoditi ovo o čemu ti govoriš.
O tome i pričam i generalno se slažem, ljudima sa visokim primanjima visoka kirija neće predstavljati problem, kao što su i cene u tim opštinama veće. Kada malo kročiš iz centra druga je priča, a svakako pitanje je koliko će biti tih koji mogu da plate visoke kirije. Ipak je ovo Srbija.

Samo ti napravi ugovor sa nekim zakupcem i stavi cenu u dinarima, a možeš i da podigneš stambeni kredit u dinarima i svi srećni ;)
Firma u kojoj radim je zakupac poslovnog prostora i cena u ugovoru je u dinarima. Isto tako, pored te ugovorene cene, obračunava se i PDV koji pada na teret nas, odnosno zakupca. Pri tome, mesečni iznos zakupnine je preko milion dinara, tako da nisu simbolični iznosi.

U sličnoj sam situaciji, samo su meni svi stavili cenu u evrima, neće ni da čuju o dinarima, navikli ljudi jbg. Čak i pravna lica od kojih iznajmljujem su stavili cenu u evrima.

edit: Da li za stanove koje izdaješ u ugovoru stoji cena u dinarima? Ako ima ugovora uopšte...

Gde je i sta radi Hristi4na?
Ako bi bio ljubazan da se obratiš najbližoj policijskoj upravi u vezi sa današnjim hapšenjem nekih kriminalaca i objasniš ljubaznim čikama iz policije da pranje novca kroz nekretnine nije moguće i samim tim se ne dešava.

PS. Uhapšeni su samo oni što su orobili pogrešne ljude, domaći privrednici/kriminalci i dalje neometano peru.

• Sviđa mi se
Reagovanja: M86
U sličnoj sam situaciji, samo su meni svi stavili cenu u evrima, neće ni da čuju o dinarima, navikli ljudi jbg. Čak i pravna lica od kojih iznajmljujem su stavili cenu u evrima.

edit: Da li za stanove koje izdaješ u ugovoru stoji cena u dinarima? Ako ima ugovora uopšte...
U ugovorima za stanove koje izdajem cena je u EUR, zakupci su fizička lica koja mi isplaćuju iznose u EUR na ruke.

Ako bi bio ljubazan da se obratiš najbližoj policijskoj upravi u vezi sa današnjim hapšenjem nekih kriminalaca i objasniš ljubaznim čikama iz policije da pranje novca kroz nekretnine nije moguće i samim tim se ne dešava.

PS. Uhapšeni su samo oni što su orobili pogrešne ljude, domaći privrednici/kriminalci i dalje neometano peru.

Hristi je uhapsena ako dobro kapiram? :D

To sad misliš kao novopečeni renterijer ;) Cene izdavanja u vreme dolaska Rusa jesu skočile i mnogi, da mnogi, su bili prinudjeni da traže jeftiniji smeštaj. Ne znam nikog kome je rečeno "e, od sutra ti je kirija duplo" i on rekao "Važi, nema problema". Mislim, naravno da to ne znači da neko tako nije uradio ali koliko se moglo videti dosta ljudi je pribegavalo u čak i jeftinije opštine (eto moja drugarica sa Zelenog venca u Borču, drugi poznanik iz jednog u drugi blok td... treći je sa trudnom ženom bio prinudjen da menja stan). Tako da ne bih to pripisivao "sve će biti ok i sa povećanjem već povećanih kirija". To se ok malom procentu ljudi koji imaju veliku zaradu ali velika većina radi za prosečnu platu ili ispod. Te "rupe" praznih stanova (ljudi koji su morali da napuste stanove zbog velikih kirija) su popunili Rusi sa velikim kirijama, ali kao što rekoh, neće ni oni dolaziti doveka.
Bre sad mozes da mi verujes ili ne 😃 Ne kazem da kazu- vazi nema problema, ali veliki broj ljudi se iznervira i nastavi da placa jer skonta da je i na drugim dobrim lokacijama podignuto.
Objektivno verujes da kad bi vecina ljudi podigla za iznos poreza, da bi stanovi na dobrim lokacijama ostali poluprazni?

Ja znam dosta ljudi koji su se odseljavali iz stanova zbog dizanja rente i tražili na udaljenijim lokacijama po istoj ceni. Ne može svako da podnese dodatni udarac na budžet.

Takođe znam da su ti stanodavci ubrzo nakon toga nalazili nove stanare i to ne preterano teško. Tražnja u BG je neelastična, tj. ne smanjuje se sa podizanjem cena kirije, samo se rekonfiguriše.

Hristi je uhapsena ako dobro kapiram? :D
Da. Odlično si ukapirao. Ha ha ha. Odlična šala.

Ako nećeš da šetaš do najbliže policijske stanice makar ih pozovi i objasni im da pranje novca kroz nekretnine nije moguće. Ljudi su u zabuni.

Mogu i ostali analitičari sa teme da ti se pridruže.

Na jednom linku "ulagali u nekretnine", na drugom "ulagali u izgradnju nekrenina i opremanje".
Bre sad mozes da mi verujes ili ne 😃 Ne kazem da kazu- vazi nema problema, ali veliki broj ljudi se iznervira i nastavi da placa jer skonta da je i na drugim dobrim lokacijama podignuto.
Objektivno verujes da kad bi vecina ljudi podigla za iznos poreza, da bi stanovi na dobrim lokacijama ostali poluprazni?
Sve zavisi od cene. Možda ne bi ostali poluprazni ali kao što rekoh, pitanje je koliko ljudi to može da plaća. I danas imaš dobre stanove na dobrim lokacijama za izdavanje, čak neki stoje i mesecima, a prazni su, znači da kirija koju traže ne može da se isprati.

Deluje da si ti omasio thread. Izbori2023 je tvoje prirodno staniste :)
Naravno. Hvala na ispravci.

Da li si ispratio današnje vesti gde je policija uhapsila kriminalce koji su prevarili neke poznate engleske ličnosti a tako stečen novac (prevarom) oprali ulaganjem u nekretnine u Srbiji?

Ako jesi, kako je to moguće? Ti si tvrdio da je nemoguće.

Ako nisi, informiši se, pa daj komentar. Ionako o svemu sve znaš.

U pitanju je 25 miliona štete, tako da nije neki kikiriki.

Kod nas u oba ugovora (jedan stan se izdaje pravnom, drugi fizickom licu) stoji cena u evrima s isplatom u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu nbs. Fizicko lice nam uglavnom isplacuje u evrima na ruke, firma u dinarima na racun.

Naravno, verovanje u "stabilni dinar" još nije zaživelo, a pitanje je i da li će.

Da li si ispratio današnje vesti gde je policija uhapsila kriminalce koji su prevarili neke poznate engleske ličnosti a tako stečen novac (prevarom) oprali ulaganjem u nekretnine u Srbiji?

Ako jesi, kako je to moguće? Ti si tvrdio da je nemoguće.

Ako nisi, informiši se, pa daj komentar. Ionako o svemu sve znaš.

U pitanju je 25 miliona štete, tako da nije neki kikiriki.
Evo Ja sam potražio vesti (ne pratim svakodnevno, pogotovo vesti) i na jednom linku piše prali novac preko firmi ulaganjem u skupocene nekretnine i automobile, na drugom linku prali novac izgradnjom nekretnina. Drugu opciju smo više puta prešli.

Na jednom linku "ulagali u nekretnine", na drugom "ulagali u izgradnju nekrenina i opremanje".

Sve zavisi od cene. Možda ne bi ostali poluprazni ali kao što rekoh, pitanje je koliko ljudi to može da plaća. I danas imaš dobre stanove na dobrim lokacijama za izdavanje, čak neki stoje i mesecima, a prazni su, znači da kirija koju traže ne može da se isprati.
Po toj logici ispada da nekoliko desetina evra, koliko je recimo porez, nek bude i 100e, deli ljude koji inace iznajmljuju stanove na dobrim lokacijama od potpunog siromastava.
Mislim da to nije slucaj, i da uglavnom ljudi koji stoje lose finansijski za pocetak uopste ni ne zive na takvim lokacijama da bi im to pravilo binarnu razliku izmedju toga da li mogu ili ne mogu vise da plate stan. Kod njih se uglavnom svodi na to koliki procenat plate zele da daju na to, i da li su spremni da zrtvuju nesto drugo neesencijalno za dobar stan i lokaciju.
Verujem da stanovi koji stoje na oglasima dugo zapravo odudaraju trenutno cenovno od generalne ponude, a ne od toga sta ljudi mogu da priuste. Pa covek skonta- sto da dam te pare kad ima 5 drugih takvih za manje. Ukoliko bi se stanodavci sinhronizovali kad bi se desilo to sa porezom, ne mislim da bi to bila samo sacica stanodavaca koji odudaraju, kao sto nije bila ni kad su dosli Rusi i ponuda porsla.
Licno i sad smatram da su sada stanovi za izdavanje previse skupi spram prosecne plate, pa potraznja to demantuje jer ljudi i dalje rentaju te stanove koji se meni cine preskupim.

nebitno dal ce porez da utice na cene ili nece, mora da se placa

U ugovorima za stanove koje izdajem cena je u EUR, zakupci su fizička lica koja mi isplaćuju iznose u EUR na ruke.

Idealno da se dokaže izbegavanje plaćanja poreza, ako imaš samo taj ugovor.
Dobro je da je obaveza obračuna i plaćanja poreza na zakupcu, ali i dalje je poreski prekršaj.

Naravno, verovanje u "stabilni dinar" još nije zaživelo, a pitanje je i da li će.

Evo Ja sam potražio vesti (ne pratim svakodnevno, pogotovo vesti) i na jednom linku piše prali novac preko firmi ulaganjem u skupocene nekretnine i automobile, na drugom linku prali novac izgradnjom nekretnina. Drugu opciju smo više puta prešli.

Možda smo prošli više puta, ali se svaki put završavalo sa pričom da to nije moguće i da se to ne dešava.

Da ti banka samo dušu ne izvadi kad pokušaš da uplatiš par stotina evra.

A ovde imamo (30M€?) gde niko nije ni pitanje postavio, a kriminalci su pali tek kad je nalog došao iz inostranstva.

I zašto je bitno da li je izgradnja ili ulaganje?

Ovaj slučaj pokazuje da je moguće plasirati 30M€ u nekretnine (izgradnja ili kupovina je nebitno, ako je moguće jedno, moguće je i drugo) i ovaj slučaj sigurno nije neki poseban slučaj.

Bilo je još podosta forumaša koji su tvrdili da pranje novca preko nekretnina nije moguće i da to nema apsolutno nikakvog uticaja na nekretnine pa ne bi bilo loše da prokomentarišu slučaj.

Zapravo smo više puta spomenuli da je kroz izgradnju moguće i da se dešava uveliko, a da je prilikom kupovine malo teže. Objasnili smo i kako i zašto je lakše kroz izgradnju. Za ovo poslednje ne znam, neka se jave oni koji su to tvrdili.

Možda smo prošli više puta, ali se svaki put završavalo sa pričom da to nije moguće i da se to ne dešava.

Da ti banka samo dušu ne izvadi kad pokušaš da uplatiš par stotina evra.

A ovde imamo (30M€?) gde niko nije ni pitanje postavio, a kriminalci su pali tek kad je nalog došao iz inostranstva.

I zašto je bitno da li je izgradnja ili ulaganje?

Ovaj slučaj pokazuje da je moguće plasirati 30M€ u nekretnine (izgradnja ili kupovina je nebitno, ako je moguće jedno, moguće je i drugo) i ovaj slučaj sigurno nije neki poseban slučaj.

Bilo je još podosta forumaša koji su tvrdili da pranje novca preko nekretnina nije moguće i da to nema apsolutno nikakvog uticaja na nekretnine pa ne bi bilo loše da prokomentarišu slučaj.
Mislim da nisi razumeo...najbolji način da novac stečen kriminalnim radnjama "opereš" je da ga potrošiš na neku drugu nezakonitu/kriminalnu radnju. Na primer, opljačkaš banku, taj novac možeš potrošiti tako što ćeš nekoga unajmiti da izvrši ubistvo jer plaćene ubice ne traže dokaz o poreklu novca za svoje usluge. Isto je sa nepokretnostima- ako imaš 30 miliona eur "prljavog" novca, mozes da ga potrošiš da podmitiš različite ljude u cilju dobijanja uslova za gradnju, građevinskih dozvola, konverzije u gradsko građevinsko zemljište itd., dakle za kriminalne radnje. Ono što je apsolutno nemoguće je da 30 miliona nepoznatog porekla ubaciš na račun I koristiš za promet nepokretnistima. Apsolutno nemoguće, objašnjeno na ovom forumu desetinama puta.

Mislim da nisi razumeo...najbolji način da novac stečen kriminalnim radnjama "opereš" je da ga potrošiš na neku drugu nezakonitu/kriminalnu radnju. Na primer, opljačkaš banku, taj novac možeš potrošiti tako što ćeš nekoga unajmiti da izvrši ubistvo jer plaćene ubice ne traže dokaz o poreklu novca za svoje usluge. Isto je sa nepokretnostima- ako imaš 30 miliona eur "prljavog" novca, mozes da ga potrošiš da podmitiš različite ljude u cilju dobijanja uslova za gradnju, građevinskih dozvola, konverzije u gradsko građevinsko zemljište itd., dakle za kriminalne radnje. Ono što je apsolutno nemoguće je da 30 miliona nepoznatog porekla ubaciš na račun I koristiš za promet nepokretnistima. Apsolutno nemoguće, objašnjeno na ovom forumu desetinama puta.

Sigurno nemoguće.

A jel postoji mogućnost da se tim "prljavim" novcem podmite i neke druge osobe osim onih koje izdaju dozvole?

Bankari, zaposleni u NBS ili ko je sve zadužen za pranje novca, oni svi rade za platu? Nisu potkupljivi?

RTS prenosi izjavu tužilaštva koje navodi

"Ова организована криминална група је, како се наводи, у временском периоду од 2.2.2018. године до 15.12.2023. године на територији Републике Србије оформила организовану криминалну групу која је новац стечен криминалном делатношћу улагала у куповину некретнина и тако уводила у легалне новчане токове."

Ali ako analitičari kažu da je nemoguće, onda je nemoguće.

Neko ovde priča o stabilnom dinaru i upotrebi evra samo za velike iznose a na tarabi reklama "Doček nove godine u nekom klubu 35e plus piće", "Izlet na Divčibare 20e, Koričenje 30e, itd 😃

"Јавно тужилаштво за организовани криминал одмах је блокирало рачуне, некретнине за које се сумња да су стечене од криминалне делатности као и скупоцена возила."

Prežvakano milion puta.
N E M O G U Ć E !!!

Vrh