Šta je novo?

Cene nekretnina

Idealno da se dokaže izbegavanje plaćanja poreza, ako imaš samo taj ugovor.
Dobro je da je obaveza obračuna i plaćanja poreza na zakupcu, ali i dalje je poreski prekršaj.
Mozda nisam nesto razumeo, ali porez na zakup prijavljuje i placa zakupodavac ako je zakupac obicno fizicko lice.

Tako je, jedino u slučaju ako je zakupac firma i iznajmljuje od fizičkog lica porez plaća zakupac.

@vradovic vidi ovo, požuri nazad, mi ovo nećemo osetiti.
Ono što jeste tačno je da su i S&P 500 i NASAQ na svojim maksimumima i da je vrlo moguće da će doći do neke korekcije. E sada da li će to baš biti korekcija od 80% na dole ili tipa 10-20% videćemo. Dosta zavisi od mnogo faktora. U poslednja dva meseca akcije i indeksi samo rastu praktično bez pada, što može biti i posledica Santa Clause rally... Ali treba biti oprezan u narednom periodu. Ima stručnjaka koji prognoziraju rast, ima i koji prognoziraju pad kao i ovaj...

@vradovic vidi ovo, požuri nazad, mi ovo nećemo osetiti.
Pogledajte malo bolje istorijat njegovih predvidjanja, neposredno pred krah pocetkom 2000ih je predvidjao ekonomski bum, 2006. ponovo predvidjao bum i omasio, 2016. je najavio da ce indeks DOW Jones pasti na nivo 3-5000 (DOW nije pao ispod 19000 od kako je to izjavio), 2021. u martu je izjavio da ce biti najveci crash ikada do juna....a onda u novembru rekao da ce ogroman pad biti 2022....i evo ga sad opet lupeta. Nerealno kako ljudi zadrzavaju svoj posao a da toliko promasuju a i kako novinari vole lepo da prenose te senzacionaliste. Ko god je slusao savete ovog lika ostao bi ili bez para ili bez profita. Za padove vece od 10-15% potreban je kolaps sistema ili black swan event a to ne deluje da ce se desiti.

Pogledajte malo bolje istorijat njegovih predvidjanja, neposredno pred krah pocetkom 2000ih je predvidjao ekonomski bum, 2006. ponovo predvidjao bum i omasio, 2016. je najavio da ce indeks DOW Jones pasti na nivo 3-5000 (DOW nije pao ispod 19000 od kako je to izjavio), 2021. u martu je izjavio da ce biti najveci crash ikada do juna....a onda u novembru rekao da ce ogroman pad biti 2022....i evo ga sad opet lupeta. Nerealno kako ljudi zadrzavaju svoj posao a da toliko promasuju a i kako novinari vole lepo da prenose te senzacionaliste. Ko god je slusao savete ovog lika ostao bi ili bez para ili bez profita. Za padove vece od 10-15% potreban je kolaps sistema ili black swan event a to ne deluje da ce se desiti.
Pretpostavio sam da je takav neki lik.

Daleko sam od eksperta ali ne vidim neku ozbiljnu krizu. Možda se formira neki okidač pa će se stvar odnosno sentiment na tržištima promeniti u danu. Videćemo :)

Info iz više prodavnica jednog od najvećih tržnih centara u Srbiji.
Novembar, a posebno decembar loši. Helikopter money se nije ni osetio
Svi su nabili cene, ni vaučeri ne pomažu. Što je najgore, cene nikada više neće ići na dole. Ostaje samo da se priviknemo i u medjuvremenu čekamo povećavanje plata. Ovakvo stanje ne odgovara ni vlastodršcima.

Kontrola placanja poreza za rentiere je manje stvarna od Yeti-ja..

Veci porez za vlasnike vise nekretnina is a fckn joke, treba to biti progresivno tako da gomilanje 5,10 nekretnina uopste ne bude investiciono isplativo, nego da pare idu u biznis a ne u usr*ne cigle, prvi koj to uradi ce istovremeno da pomogne ovom narodu da dodje da svog stana, pomoci ce resavanju visedecenijske muke ove stradije od zemlje koj se zove bela kuga. I taj ce dobiti moj glas..
Ko kupuje 10 stanova kao fizicko lice?
Firme kupuju stanove, isto kao i na zapadu i tu nema progresivnog oporezivanja ni na zapadu ni u Srbiji.

Svi su nabili cene, ni vaučeri ne pomažu. Što je najgore, cene nikada više neće ići na dole. Ostaje samo da se priviknemo i u medjuvremenu čekamo povećavanje plata. Ovakvo stanje ne odgovara ni vlastodršcima.

Rašće plate vremenom, bitno je samo da zauzdaju inflaciju. Nadam se da neće spuštati kamate pre vremena.

Maloprodaja i dalje katastrofa, mi smo samo doživeli bum za vreme BF ali marža je bila loša. Direktor je sledeće godine rekao da će to biti najteža godina od korone i zvanično ćemo ugasiti par radnji po Srbiji. Konkurencija, čak i ona koja je bliska sa SNS-om takodje loše posluje…

Ono što nas brine najviše je to što sada i maloprodaja u Beogradu beleži rekordan pad.

Videćemo kakvo će raspoloženje biti u januaru/februaru ali i dalje smo u nekom soft landingu

@goran123 @Wolf @beli labud
Ako može pomoć oko cena nekretnina na cenestanova.com ili cenenekretnina.rs. i oglašenih. Pretpostavljam da u starogradnji ima ugovora sa nižom cenom od plaćene zbog poreza itd. Ali kod novogradnje mi je teško da poverujem u to i zbog vraćanja PDV, pa i generalno.. Zbog čega se javljaju ove razlike? (video sam da je bilo pitanje ali nisam pronašao odgovor, izvinjavam se za spamovanje ako je bilo ogovora..)

1.jpg
2.jpg

Rašće plate vremenom, bitno je samo da zauzdaju inflaciju. Nadam se da neće spuštati kamate pre vremena.
Kada je inflacija bila visoka, poslodavci su morali da dižu plate iako ih nikada nisu digli u meri u kojoj je to potrebno da bi se ispratio stvarni inflatorni rast. Međutim, to nije problem samo Srbije nego Evrope u celini. Ja radim u stranoj firmi i od početka 2021 mi je plata porasla 10% na osnovu "cost of living adjustment". U međuvremenu, cene stanova u Beogradu porasle 60-70%. Teško da bilo kakvo povećanje plate u buducnosti može da me stavi u bolju poziciju kupovne moći u nekoj doglednoj budućnosti.

Kada je inflacija bila visoka, poslodavci su morali da dižu plate iako ih nikada nisu digli u meri u kojoj je to potrebno da bi se ispratio stvarni inflatorni rast. Međutim, to nije problem samo Srbije nego Evrope u celini. Ja radim u stranoj firmi i od početka 2021 mi je plata porasla 10% na osnovu "cost of living adjustment". U međuvremenu, cene stanova u Beogradu porasle 60-70%. Teško da bilo kakvo povećanje plate u buducnosti može da me stavi u bolju poziciju kupovne moći u nekoj doglednoj budućnosti.

Ja nikad nisam radio u firmi koja je uopšte obraćala pažnju na inflaciju, tako da bilo kakav adjustment u tom smislu bih doživeo kao dobitak na lotou :)

Ja mislim da su to slučajevi gde investitor prebija neki trošak, daje veliki popust nekome da mu učini, ili tako nešto neuobičajeno.

To nisu nikad cene koje ćeš dobiti na tržištu od njih, već neka idi mi dođi mi priča.
Radili su to neki investitori. Neko im uradi struju, vodu ili unutrašnje radove i onda to kompenzuju kroz stanove.

Maloprodaja i dalje katastrofa, mi smo samo doživeli bum za vreme BF ali marža je bila loša. Direktor je sledeće godine rekao da će to biti najteža godina od korone i zvanično ćemo ugasiti par radnji po Srbiji. Konkurencija, čak i ona koja je bliska sa SNS-om takodje loše posluje…

Ono što nas brine najviše je to što sada i maloprodaja u Beogradu beleži rekordan pad.

Videćemo kakvo će raspoloženje biti u januaru/februaru ali i dalje smo u nekom soft landingu
Subjektivno ne primecujem manje kupaca, gde god se krecem. Statistika kaze da maloprodaja u Srbiji belezi konstantan rast u poslednjih 12 meseci. Bavis se politikom, ili ti je industrija neka specificna.

Vrh