Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa tu upravo piše da je promet u stalnim cenama manji za 3.4% u prvih 9 meseci.

I moje zapažanje je subjektivno, iz ćoška za puš pauzu zaposlenih celog sprata jednog TC. Moguće da je uzorak loš.

Ranije se znalo, ako od jutros kreće isplata 12000.00 mladima, penzionerima... danas prodaja Adidas Superstar patika od 11.990,00 skače za 300%

Pa tu upravo piše da je promet u stalnim cenama manji za 3.4% u prvih 9 meseci.
Citiram u vezi "stalne cene", sa https://www.stat.gov.rs/korisnicka-podrska/najcesce-postavljena-pitanja-faq/ :
С временом се општи ниво цена мења (расте или пада), што доводи до повећања (или смањења) текућих вредности, чак и ако је обим добара и услуга остао непромењен. Да би се избегао утицај цена, уводи се обрачун у сталним ценама. Сталне цене добијају се комбиновањем количина производа који се производе или продају у дужем периоду, са ценама из одређеног базног периода. На овај начин добија се серија упоредивих података, јер су све вредности исказане у ценама једне године. Сталне цене исказују се у стопама реалног раста.

Dakle, promet je porastao za 8.3%, a po metodologiji "stalne cene" koja kombinuje broj prodatih jedinica i cenu dobija se da je promet manji za 3,4%. Dakle, na blagajni prosecne kase je rast prometa 8.3% u odnosu na pre 12 meseci. Inflacija je uticala na količinu prodatih jedinica.

Info iz više prodavnica jednog od najvećih tržnih centara u Srbiji.
Novembar, a posebno decembar loši. Helikopter money se nije ni osetio
Promet je porastao za 8.3%, tako da je tvoja tvrdnja netacna.

I moje zapažanje je subjektivno, iz ćoška za puš pauzu zaposlenih celog sprata jednog TC. Moguće da je uzorak loš.
Moguce.

Citiram u vezi "stalne cene", sa https://www.stat.gov.rs/korisnicka-podrska/najcesce-postavljena-pitanja-faq/ :

Dakle, promet je porastao za 8.3%, a po metodologiji "stalne cene" koja kombinuje broj prodatih jedinica i cenu dobija se da je promet manji za 3,4%. Dakle, na blagajni prosecne kase je rast prometa 8.3% u odnosu na pre 12 meseci. Inflacija je uticala na količinu prodatih jedinica.

Promet je porastao za 8.3%, tako da je tvoja tvrdnja netacna.

Moguce.
Po toj logici koja ignorise inflaciju kod nas je 90tih promet rastao u milijardama procenata :)

Ja se samo pozivam na postove ovih dvojice koji tvrde da je manji promet, a pokazano je da nije. Poredjenje sa 90im je preterivanje, koje navodi na pogresan zakljucak.

Eto, ako i ti smatras kretanje prometa od +8.3% padom, nemam sta da dodam :)

Ja se samo pozivam na postove ovih dvojice koji tvrde da je manji promet, a pokazano je da nije. Poredjenje sa 90im je preterivanje, koje navodi na pogresan zakljucak.

Eto, ako i ti smatras kretanje prometa od +8.3% padom, nemam sta da dodam :)
Jedino sto je realno je realni promet, koji ovde nazivaju prometom u stalnim cenama, a on oznacava koliko se kupovalo kolicinski, a kolicinski se kupilo 3.4% manje. Pad je relativno mali, skoro zanemarljiv, ali je ipak pad.

Kada se posmatra oktobar ove na oktobar prošle godine, rast prometa u stalnim cenama, od 3,3 odsto, beleži se u kategoriji neprehrambenih proizvoda (bez motornih goriva), dok se kod motornih goriva beleži pad prometa od 5,1 odsto.

Ovi tvrde da je postoji rast prometa u stalnim cenama u maloprodaji od 3,3%.

Manji promet goriva je uticao na zbirni pad stalnih cena. Dakle i dalje ne stoji da se desava pad u maloprodaji.

@goran123 @Wolf @beli labud
Ako može pomoć oko cena nekretnina na cenestanova.com ili cenenekretnina.rs. i oglašenih. Pretpostavljam da u starogradnji ima ugovora sa nižom cenom od plaćene zbog poreza itd. Ali kod novogradnje mi je teško da poverujem u to i zbog vraćanja PDV, pa i generalno.. Zbog čega se javljaju ove razlike? (video sam da je bilo pitanje ali nisam pronašao odgovor, izvinjavam se za spamovanje ako je bilo ogovora..)

Pogledajte prilog 184406Pogledajte prilog 184407
Ne mogu da kažem da znam, mogu samo da nagađam.

Jedna od mogućnosti je da investitor prodaje nekome koga poznaje i želi da mu učini uslugu.

A šta je stvarni razlog, ne možemo znati. Svakako ove cene odmah izuzmeš iz razmatranja kada gledaš pojedinačne ugovore.

@goran123 @Wolf @beli labud
Ako može pomoć oko cena nekretnina na cenestanova.com ili cenenekretnina.rs. i oglašenih. Pretpostavljam da u starogradnji ima ugovora sa nižom cenom od plaćene zbog poreza itd. Ali kod novogradnje mi je teško da poverujem u to i zbog vraćanja PDV, pa i generalno.. Zbog čega se javljaju ove razlike? (video sam da je bilo pitanje ali nisam pronašao odgovor, izvinjavam se za spamovanje ako je bilo ogovora..)

Pogledajte prilog 184406Pogledajte prilog 184407

A @Sava Sava u fazonu "jesam vam rekao?"

parket.png

Sva sreća pa biće i za potpalu tog parketa...naštampalo se.
print.png

...čika Džerom ima dovoljno i za kupanje

Poslednja izmena:
1150 je ocekivana cifra. Nisi valjda mislio da ce brzo biti 950 ili 1000. Ne moze tako brzo da padne, vec mic po mic.

Nekada davno sam ja mislio slicno da uradim i zakupio domen cene-nekretnina.com tako da ako neko hoce da otkupi domen mozemo da se dogovorimo :D

Jeste, podelio Vucic srednjoskolcima 10k pa svaki otrcao da uzme stan.

Moze isto tako biti i da su ljudi bili suzdrzani jer izbori nose i neizvesnost.

Svakako evo vec godinu dana gde ‘samo cekamo jos koji mesec da vidimo realnu sliku’.
Nije bitno sta je srednjoskolac mogao da uradi sa 10k. Pa i za vreme korone nismo mnogo dobili, pa se ispostavilo da je to imalo ogroman inflatorni efekat, sto znaci da treba posmatrati siru sliku.
Bitno je koliko smo se zaduzili da bi se sprecio kolaps sistema da bi sve izgledalo Ok pred izbore:
1703204649065.png

Negde je morao da se "pronadje" taj novac kojim bi svaki srednjoskolac dobio 10k RSD, a babe i dede po 20k RSD, i ko je vec sta dobio, sto znaci da je neko pumpao novac u privredu da bi sve izgeldalo Ok. VIdecemo sta ce biti sad nakon izbora kad vise nece biti potrebe za pumpanjem.

Nije bitno sta je srednjoskolac mogao da uradi sa 10k. Pa i za vreme korone nismo mnogo dobili, pa se ispostavilo da je to imalo ogroman inflatorni efekat, sto znaci da treba posmatrati siru sliku.
Bitno je koliko smo se zaduzili da bi se sprecio kolaps sistema da bi sve izgledalo Ok pred izbore:
Pogledajte prilog 184440
Negde je morao da se "pronadje" taj novac kojim bi svaki srednjoskolac dobio 10k RSD, a babe i dede po 20k RSD, i ko je vec sta dobio, sto znaci da je neko pumpao novac u privredu da bi sve izgeldalo Ok. VIdecemo sta ce biti sad nakon izbora kad vise nece biti potrebe za pumpanjem.
Nije tih 200-300e sto je podejeno narodu tokom korone imalo ‘ogroman inflatorni efekat’ niti ce ovo sad. Inflaciju su izazvale mnogo ozbiljnije stvari.

Vrh