Nas dug apsolutno nije dramatican i ne preti nam nikakva duznicka kriza, bar ne za sad...
Kod nas je najdramaticnije nedostatak privrednih aktivnosti. Kod privrednih aktivnosti mislim da stvarnu proizvodnju dobara i razoj privrede (i zaokruzenih proizvoda).
Na zalost sada smo u grupi tehnoloski nerazvijenih zemalja u Evropi.
Da bi ste videli o cemu pricam nije potrebno samo turisticki putovati na zapad, vec da se malo zagrebe i sagledaju njihove firme. Znate kako je fascinantno kada vidite kako se proizvodi avion, kruzer, pa i zgrada (radio sam komunikacione sisteme na AMS Schiphol-u) - prava inzenjerska remek dela u ciju su izgradnju ukljuceno hiljadu firmi i vecina vuce domacu privredu (isprojektovati samo jedan taj projekat je neverovatno, a tek kada vidis da od spajalica do satelitskih antena sve vuce privredu, hrana koja je samo potrebna za svu operativu, logistika...).
Da li znas koliku aktivnost ima Sever Italije? imas firme za sve i svasta, firme koje rade stolariju za ovakve specijalne zgrade, brodove, avione, firme koje rade masine za automatsko pakovanje proizvoda (Bocedi recimo, koji se dosta uvozi i u Srb), automatika (raznorazni sistemi u automatici), IT sisteme koji su specijalizovani za odredjenu industriju, gradjevinske firme koje se bave proizvodnjom materijala koji je potreban (keramika, profili, aluminijumski i celicni proizvodi). Bukvalno sutra mozes krenuti u proizvodnju satelita tamo i nacices partnere i dobavljace veoma brzo.
To je nesto sto se sada desava i u Aziji, oni isto kidaju kako su uspeli da diverzifikuju privredu i da guraju napred - lepota je videti razlicite profile ljudi, razlicite struke, timove inzenjera kako radi na projektima (i vecina njih komunicira na svom jeziku i naravno engleskom sa internacionalnim timovima). To je lepota razvijenih privreda
Srbija ima izuzetnu geo poziciju, u Evropi smo, sve nam je blizu u Evropi i trziste je ogromno - mozemo lagano da se integrisemo i da guramo daleko bolje nego sada. Zdrava privreda ne znaci da samo pruzas usluge u IT-u i da imas preglomazan javni sektor, znaci da imas ozbiljne firme koje se bave Automatikom, gradjevinom, saobracajem, trebaju i ljudi nesto jesti (poljoprivreda)... Imamo mi ozbiljnih firmi, sve to stoji, ali su one u manjini kada pogledas sektor gde posluju