markomarkovic
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 05.02.2013.
- Pohvaljen
- 887
Ljudi nemojte se zezati sa tim. Izolacija je važna i leti i zimi!
Već sam pisao o tome ali NEMOJTE kupovati stanove ispod C energetskog nivoa. Evo sada će novi Komesar EU za klimatske promene (čitaj zelenu agendu biti Holanđanin). To znači da smo svi nadrljali. Već sam vam rekao da u NL planiraju da od 2030 zabrane izdavanje i prometovanje stanova i kuća čiji je energetski razred ispod D. Znači moći ćeš da živiš u njemu ali ništa više. Ima u NL mnogo tih starudija jer oni vole starudije od 200-300 godina (da dobro ste pročitali). E sad kad budeš morao da budžiš taj stan da digneš malo energetski razred dobro svi razmišljaju.
Svi koji kažu da to nema šanse da dođe kod nas neka samo vide kako su jednim potezom pera sve nelegalne objekte "skinuli s tržišta"! Praktično isto su uradili. Možeš da živiš u toj kući ili stanu, ali ne možeš da ga legalno prodaš (tj da ga uknjižiš). Ili ako ga prodaješ moraš po mnogo nižoj ceni jer ne može se dobiti kredit za taj stan. Možeš da izdaješ na crno ali opet... Praktično imaš imovinu u kojoj samo ti možeš da živiš i ništa više!
Koliko god zvučalo suludo DOBRO gledajte energetske pasoše kad kupujete stan! Zato one zgrade (televizorke i slično) gde je energetski nivo tipa F zaobilazite u velikom luku jer kroz koju godinu mogu da vas dočekaju neverovatni troškovi obnove fasade i izolacije koji se mere u milionima eura.
To sto ne bi trebalo uzimati stanove ispod C energetskog nivoa nije razlog zbog koga cemo nadrljati nego unaprediti zivote. Dakle, manje troskova ce ici za grejanje itd itd.
Bilo bi sjajno da ovo dodje sto pre kod nas ali to ne da nije realno u skorije vreme nego cemo cekati bar jos 20 godina. Pa mi nismo na nivou da klime ne smeju da vise sa fasade da ne pricam dalje. Koliko dugo se preti poostravanjem mera oko izduvnih gasova kod nas pa nista (u medjuvremenu Amsterdam kako je krenuo uskoro nece imati aute na benzin/dizel uopste, hvala bogu!)
Dakle, sto visi energetski razred, naravno, ali ne zbog teorija zavere nego zbog kvaliteta sopstvenog zivota