Mislim da je problem veći u KUPCIMA! Jer kako neko sada 2023 uopšte i razmatra da kupi stan BEZ građevinske, upotrebne dozvole?
Kada bi jedan investitor napravio zgradu i ne bi je prodao bez papira, vrlo brzo bi se svi osvestili. Ja barem kad zovem za stanove, PRVO što pitam je da li imaju dozvole i sve. Tek onda pričam o ceni. Da mi daju kvadrat za 10e neću ako nema papire.
Slazem se, razumem da neko kupi u izgradnji dok postoji gradjevinska dozvola i kad postoji rizik da ne dobije upotrebnu, ali ovo je bas rizik. Zato ja izbegavam kupovinu u izgradnji. Mada mislim da mnogi ljudi nisu ni upuceni u ove stvari.,
Smanjenje prirodnog priraštaja je kod nas počelo ranih osamdesetih, a poklapa se sa bankrotom SFRJ ali to nije jedini uzrok. Glavni uzrok svakog pada prirodnog priraštaja bilo gde u svetu je smanjenje ruralnog stanovništva i propast patrijahalnog morala i pogleda na svet.
Ultrasiromašne zemlje u kojima je većina stanovništva ruralna i patrijahalna i dalje imaju dobar prirodni priraštaj.
Koja je tamo cena nekretnine?
Zavisi od zemlje. ALi neki od gradova gde je najteze kupiti nekretninu na svetu (
https://www.numbeo.com/property-investment/rankings_current.jsp) se, pored Kine, nalaze u Kamerunu, Libanu, Nepalu, Etiopiji, Indiji,... U nekim od vecih gradova tih zemalja cene nekretnina su vece od cena u Beogradu gledano u odnosu na visinu plate.
Izvini, ali ne mogu da verujem da si ovo napisao. Troskovi od 1500€ (stan+hrana+racuni) za jednu osobu u Beogradu? Ako si mislio na razbacivanje ok, ali za normalan zivot je ovo previse.
Zasto je nemoguce da neko trosi 1500 evra mesecno ako placa kiriju? Tebi samo kirija i komunalije i ostali racuni (telefon, internet, televizija) + prevoz (gradski prevoz + taksi po potrebi, necu racunam slucaj kad imas kola), i to bez razbacivanja izadju minimum 600-700 evra. 90 obroka mesecno (redovni obroci plus po 3-5 evra ti takodje izadju jos 300-400 evra. Znaci, vec smo dosli na 1.000 evra. I na to dodaj garderobu, izlaske, putovanja, hobije, IT uredjaje, edukaciju. Recimo da das 50 evra mesecno na izlaske, 50 na hobije, 50 na edukaciju, telefon te uz paket kosta 50 evra mesecno, laptop ili neki drugi gadget takodje 50 evra mesecno, garderoba 50 evra,.., to je vec 300 evra na ovih 1.000, sto je ukupno 1.300 evra. Pa dodaj na to majstora da ti popravi nesto 50 evra, pa pregled i analiza kod lekara kad ti nije dobro gde ode jos 50 evra, pa proslava gde ne mozes da odes bez 50 evra u proseku, pa 50 evra za frizera, obucara, , Eto ti 1.500 evra, a nista nije razbacivanje. Mozemo sad neke brojke da povecavamo ili smanjujemo, ali reda velicine tu je negde. Naravno da moze da se potrosi manje, moze i vise, na ustrb kvaliteta zivota, ali pare lako idu, ne zato sto se mnogo trosi, nego je sve skupo. Da li je luksuz ako ides u teretanu i na kurs jezika? Ili ako umesto parizera jedes nesto malo kvalitetnije, ne mora Rio Mare tunjevina. Mozes da mozda nadjes jeftiniji stan, da ne ides u teretanu i na kurseve jezika,..., ali da li zbog ustede od 200-300 evra vredi kvariti kvalitet zivota u velikoj meri? Zbog ustede od 20% da zivis 50% nekvalitetnije? A znam ljude koji zive sami i trose mnogo vise od ovog sto sam naveo, tj. preko 2.000 evra mesecno, to vec jeste razbacivanje.