Mogu da kupuju drzavne obveznice gradjani. Otvoris namenski racun, kontaktiras brokera i pratis kada su emisije. Inace, poslednje emitovane su imale bas los odziv iako je kamata fenomenalna. Mislim da je u pitanju valutni rizik.Da je država malo samo praktičnija i pragmatičnija (čitaj i pametnija) i da pusti te obveznice da kupuju obični građani, kao što su mnoge EU države pustile i kao što su radili pre 15-tak godina. Mislim da ne bi imali problema nikakvih da prodaju te obveznice i na dinare i na eure i da bi mnogi ljudi to kupovali. Samo da izbace brokere i bankarske provizije. Vrlo lako bi se prodavale. Čoveče 6,8% kamata. To je vrh. Nema tog stana koji može imati taj ROI čak i da je u centru New Yorka!
Kad smo vec kod valutnog rizika nesto sam nasao :
Spoljnotrgovinski deficit za godinu dana porastao 61 odsto - Nova Ekonomija
Spoljnotrgovinska razmena Srbije u 2022. godini iznosila je 66 milijardi evra, izvoz je iznosio 27 milijardi evra, što je rast od 26,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine
novaekonomija.rs
I kako je to bilo kada su nas uveravali da je kriza nasa sansa
Problem spoljnotrgovinskog deficita
www.b92.net
Rezultat. Eur otisao sa 90 na 120. Smanjene plate u eur za 25-30%. Porasle rate za isto toliko. Pale nekretnine vise od toga nominalno