4.000 €\m2 u centru Dubrovnika?Hrvatska je clanica EU i jedna od najatraktivnijih turistickih destinacija zbog mora koje imaju. Stranci vole da letuju u Hrvatskoj isto kao sto vole da letuju u Spaniji ili Italiji. Mislim,mozda Hrvatska nije atraktivna kao Spanija ili Italija kao turisticka zemlja ili cak i atraktivnija, gledano u skladu sa njihovim velicinama, ali su manje-vise u istom rangu. Cene nekretnina na hrvatskom primorju su i dalje relativno niske, tj. nize od Spanije za koju smo vec pricali da je relativno jeftina. Npr. jeftinije je kupiti nekretninu u Dubrovniku (4k e/m2 u centru) nego u Barseloni (5k e/m2 u centru). To sto je u Zagrebu takodje relativno skup m2 (opet jeftiniji od Beograda ako se gledaju plate), to je posledica rasta usled ulaska u EU, toga sto primorje vuce cene nagore i toga sto je to glavni grad. Slicno kao kod nas sto su cene stanova porasle svuda u Srbiji iako su Rusi u 90% slucajeva dolazili samo u Beograd.
Tako da nije tacno da cene stanova nemaju mnogo veze sa objektivnim parametrima. Za sve postoje razlozi. Isto tako kao sto cene mogu da idu gore, mogu da idu i dole, koliko god bilo tesko nekom da prihvati tu realnost.
Ne znam zašto si se našao prozvanim. Analitičar je ovog puta u pravu. Ne može za jednu zemlju da se kaže da su visoke cene jer su u EU, a za drugu da su niske jer su u EU pa mogu gde hoće. Sa druge strane Zagreb nije na primorju, eto i mi imamo planine pa su stanovi jeftiniji tamo nego u Beogradu. Cene jesu rasle svuda u Srbiji ali ne onoliko koliko u Beogradu. Ako je tebi isto Španija, Italija, Hrvatska... svaka čast, onda što gledamo Španiju kada uporedjujemo kad nam Hrvatska prekoputa.Hrvatska je clanica EU i jedna od najatraktivnijih turistickih destinacija zbog mora koje imaju. Stranci vole da letuju u Hrvatskoj isto kao sto vole da letuju u Spaniji ili Italiji. Mislim,mozda Hrvatska nije atraktivna kao Spanija ili Italija kao turisticka zemlja ili cak i atraktivnija, gledano u skladu sa njihovim velicinama, ali su manje-vise u istom rangu. Cene nekretnina na hrvatskom primorju su i dalje relativno niske, tj. nize od Spanije za koju smo vec pricali da je relativno jeftina. Npr. jeftinije je kupiti nekretninu u Dubrovniku (4k e/m2 u centru) nego u Barseloni (5k e/m2 u centru). To sto je u Zagrebu takodje relativno skup m2 (opet jeftiniji od Beograda ako se gledaju plate), to je posledica rasta usled ulaska u EU, toga sto primorje vuce cene nagore i toga sto je to glavni grad. Slicno kao kod nas sto su cene stanova porasle svuda u Srbiji iako su Rusi u 90% slucajeva dolazili samo u Beograd.
Tako da nije tacno da cene stanova nemaju mnogo veze sa objektivnim parametrima. Za sve postoje razlozi. Isto tako kao sto cene mogu da idu gore, mogu da idu i dole, koliko god bilo tesko nekom da prihvati tu realnost.
Ne mozes da uporedjujes recimo srpske Zlatudjerice sa morem u Hrvatskoj, Italiji, Spaniji. Bogati Nemci ne idu na odmor na srpske planine, nego na ova mora koja sam vec naveo.Ne znam zašto si se našao prozvanim. Analitičar je ovog puta u pravu. Ne može za jednu zemlju da se kaže da su visoke cene jer su u EU, a za drugu da su niske jer su u EU pa mogu gde hoće. Sa druge strane Zagreb nije na primorju, eto i mi imamo planine pa su stanovi jeftiniji tamo nego u Beogradu. Cene jesu rasle svuda u Srbiji ali ne onoliko koliko u Beogradu. Ako je tebi isto Španija, Italija, Hrvatska... svaka čast, onda što gledamo Španiju kada uporedjujemo kad nam Hrvatska prekoputa.
Pa čekaj sad, da li se priča o Dubrovniku ili o Zagrebu. Ne postoji samo Zlatibor, imaš i Kopaonik kao glavni skijaški centar... Bogati Nemaci će pre ići u Španiju ili Italiju nego u Hrvatsku. Znači i pored bogate turističke ponude Hrvatske i dalje su im skupe nekretnine u odnosu na Španiju npr? Da li je to zato što je Hrvatska duplo bolja zemlja od Španije?Ne mozes da uporedjujes recimo srpske Zlatudjerice sa morem u Hrvatskoj, Italiji, Spaniji. Bogati Nemci ne idu na odmor na srpske planine, nego na ova mora koja sam vec naveo.
Takodje, ne mozes da uporedjujes ni bugarsko more sa ovim morima, jer je ocigledna razlika u kvalitetu, iako su obe zemlje u EU. Zato je Bugarska jeftinija jer stranci vise idu u Hrvatsku, Spaniju i Italiju nego u Bugarsku.
Ne uporedjujemo se sa Hrvatskom, nego sa Spanijom, zato sto Spanija ima skoro duplo vece plate nego Hrvati, a malo vece cene nekrentina, a i ja kao Srbin ne bih se osecao sigurno kad bih se preselio u Hrvatsku.
Ne mozes da upordjujes ni turisticke centre kao sto je Dubrovnik sa gradom koji osim toga sto je glavni glad nema skoro nista turisticki vredno. Dubrovnik recimo ima najvise turista po broju stanovnika, cak 36 (https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2023&mm=08&dd=27&nav_id=2387283). To je kao kad bi Beograd godisnje postilo 60 miliona ljudi, a Beograd realno ima 1-2 miliiona turista godisnje, od toga verovatno 70-80% nasi gastarbajteri. Zbog toga je Dubrovnik i skup i nalazi se odmah iza Beograda na numbeo listi. Sa druge strane, Zagreb je dosta jeftiniji.
Amerika je drugo u odnosu na Evropu. Naravno da će ECB morati da prati to podizanje kamata a samim tim i NBS. Samo razlika je što je rat u Evropi a ne u US. Drugo kompanije beže iz EU u USA zbog visokih cena energije i zbog zelenih pravila kojih skoro da ni nemaš u US (ima u Kaliforniji, ali Texas ili slično nema ništa). Tako da nije to za poređenje.FED je najavio rast kamatnih stopa u novembru za 0.25%, tj. sa 5.25% na 5.5%. Ipak, JPMorgan Chase CEO smatra da smo jos uvek daleko od kraja rasta kamatnih stopa i da bi FED kamatne stope mogle da odu cak i do 7%.
Mislim da su male sanse da odu na 7%, mozda ih nece dizati iznad ovih planiranih 5.5%, ali eto cisto da budemo svesni da je pitanje kad ce kamatne stope krenuti dole. Do skoro se pricalo da se ocekuje da krenu dole krajem 2024., ali sada je to cak mozda i preoptimisticno ocekivanje. Inace, vise puta je najavljeno da ce visoke kamatne stope tu biti duzi vremenski period.
Samo da dodam iz celog ovog iskustva reči agenta sa kojim sarađujem. Kaze da se lux nekretnine i dalje prodaju bez problema, 500k+, ali da je prodaja ovih "normalnih" potpuno stala. Prosle godine u ovo vreme je bez problema realizovao 10 ugovora mesecno, samo on iz te agencije. Ove godine kaze da je realizovao 2 ugovora u avgustu i 1 u septembru i to je bilo za west kulu i 1 statogradnja u bloku 70. Jos kaze da sve sto je realizovao u poslednjih 6 meseci su samo kes kupci, kreditnih nema.
Mislim da je to realno stanje. Jer to se vidi i po prodajama. Pa vidite samo da je za BW Victoria-u bio red i prodali u jednom danu 123 stana!!! A to je premium lux zgrada. Najmanji stan 60kvm plus garaža znači min 350k treba da se plati. Za lux nekretnine nikad nije bio i nikad neće biti problem. To su ljudi koji kupuju treću ili petu nekretninu i kupuju radi diversifikacije ne da bi živeli tu.Samo da dodam iz celog ovog iskustva reči agenta sa kojim sarađujem. Kaze da se lux nekretnine i dalje prodaju bez problema, 500k+, ali da je prodaja ovih "normalnih" potpuno stala. Prosle godine u ovo vreme je bez problema realizovao 10 ugovora mesecno, samo on iz te agencije. Ove godine kaze da je realizovao 2 ugovora u avgustu i 1 u septembru i to je bilo za west kulu i 1 statogradnja u bloku 70. Jos kaze da sve sto je realizovao u poslednjih 6 meseci su samo kes kupci, kreditnih nema.
Upravo tako, smatra da je stanje neodrživo i da će starogradnja morati da ide dole. Dao mi je primer stana u 62 bloku na 6 spratu, prodat za 140000, u istoj zgradi, potpuno isti stan na 8 spratu, traze 180000 i niko ne zove, a nece da cuju da spuste cenu. Nastavljam sa potragom, pa cu ovde da javljam iskustvaTo je u skladu sa podacima koji su nam dostupni, gde se vidi rast prosečne cene kvadrata. Očito je da je veliki broj običnih smrtnika izbačen sa tržišta i da sad može da se proda samo onima kojima cena nije pitanje.
Kreditnih kupaca neće biti dokle god su cene visoke, jer je trenutno nemoguće napraviti finansijsku konstrukciju sa ovim kamatnim stopama.
Neće ga NIKO zvati! Pa će nakon 6 meseci da spusti cenu ili će početi da ga izdaje za 600e mesečno. To je realnost.Стан на Новом Дорћолу 56 квм са оглашава се “пространом” спаваћом собом за 325000€.
Pogledajte prilog 175349
Hrvatska obala je daleko skuplja nego bilo šta u Španiji ako se porede nepokretnosti sličnog tipa. Nemoj me pogrešno razumeti, ali kao što nikada nisi bio u Mirijevu, na osnovu tvog posta siguran sam da nikada nisi bio ni u Dubrovniku inače bi uvideo da je teško porediti grad od 50k stanovnika sa Barselonom koja ima 1.6m. Ako baš hoćeš to poređenje, pogledaj koliko se luksuznih kuća (vrednosti preko 2 miliona EUR) proda u Dubrovniku, a koliko recimo u Beogradu. Za 4000 eur u Dubrovniku nema stanova osim u rubnim delovima koju su neka vrsta Dubrovačkog Mirijeva. Starogradnje u centalnom delu sa pogledom na more su u rangu 8-10k EUR, a postoje i novi projekti gde je cena preko 15K eur po m2. https://broker.hr/property/croatia-...-bedroom-apartment-in-the-old-town-1018-07/ENHrvatska je clanica EU i jedna od najatraktivnijih turistickih destinacija zbog mora koje imaju. Stranci vole da letuju u Hrvatskoj isto kao sto vole da letuju u Spaniji ili Italiji. Mislim,mozda Hrvatska nije atraktivna kao Spanija ili Italija kao turisticka zemlja ili cak i atraktivnija, gledano u skladu sa njihovim velicinama, ali su manje-vise u istom rangu. Cene nekretnina na hrvatskom primorju su i dalje relativno niske, tj. nize od Spanije za koju smo vec pricali da je relativno jeftina. Npr. jeftinije je kupiti nekretninu u Dubrovniku (4k e/m2 u centru) nego u Barseloni (5k e/m2 u centru). To sto je u Zagrebu takodje relativno skup m2 (opet jeftiniji od Beograda ako se gledaju plate), to je posledica rasta usled ulaska u EU, toga sto primorje vuce cene nagore i toga sto je to glavni grad. Slicno kao kod nas sto su cene stanova porasle svuda u Srbiji iako su Rusi u 90% slucajeva dolazili samo u Beograd.
Ljudi ZAŠTO uopšte diskutujemo o Hrvatskoj? Niti iko tamo kupuje, a i taj koji kupi bolje da te pare sam baci kroz prozor ili ih spali! Jer će mu se isto desiti za koju deceniju. Pa će biti iznenađen... Tamo demokraCija još cveta!! A mi smo im i dalje neprijatelj broj 1!Hrvatska obala je daleko skuplja nego bilo šta u Španiji ako se porede nepokretnosti sličnog tipa. Nemoj me pogrešno razumeti, ali kao što nikada nisi bio u Mirijevu, na osnovu tvog posta siguran sam da nikada nisi bio ni u Dubrovniku inače bi uvideo da je teško porediti grad od 50k stanovnika sa Barselonom koja ima 1.6m. Ako baš hoćeš to poređenje, pogledaj koliko se luksuznih kuća (vrednosti preko 2 miliona EUR) proda u Dubrovniku, a koliko recimo u Beogradu. Za 4000 eur u Dubrovniku nema stanova osim u rubnim delovima koju su neka vrsta Dubrovačkog Mirijeva. Starogradnje u centalnom delu sa pogledom na more su u rangu 8-10k EUR, a postoje i novi projekti gde je cena preko 15K eur po m2. https://broker.hr/property/croatia-...-bedroom-apartment-in-the-old-town-1018-07/EN
U Beogradu, sve da si Bill Gates, postoji možda jedna zgrada gde možeš potrošiti 10k EUR po m2, tako da ta loženja kako mi smo nekakva metropola, centar Balkana i slično ne stoje. Da smo tako jaki i poželjni bilo bi daleko skuplje živeti ovde nego što je to sada slučaj.
Poredjenja sa stranim zemljama pravimo pre svega sto se ovde dosta provlacila teza da je Bg grad koji privlaci strane investitore. Te da je stan u Bg "dobra investicija", pa otuda skacu cene na ovaj nivo. Ne zbog neke zluradosti, ne zato sto ce neko da kupuje stan u Valensiji, Barseloni ili Dubrovniku. A kod nas je situacija takodje katastrofa, da udjemo u EU, u Srbiji bi ostali samo Vucic i Vulin. A i Vulin bi mozda zapalio za Kanadu.Ljudi ZAŠTO uopšte diskutujemo o Hrvatskoj? Niti iko tamo kupuje, a i taj koji kupi bolje da te pare sam baci kroz prozor ili ih spali! Jer će mu se isto desiti za koju deceniju. Pa će biti iznenađen... Tamo demokraCija još cveta!! A mi smo im i dalje neprijatelj broj 1!
Poredjenja sa stranim zemljama pravimo pre svega sto se ovde dosta provlacila teza da je Bg grad koji privlaci strane investitore. Te da je stan u Bg "dobra investicija", pa otuda skacu cene na ovaj nivo. Ne zbog neke zluradosti, ne zato sto ce neko da kupuje stan u Valensiji, Barseloni ili Dubrovniku. A kod nas je situacija takodje katastrofa, da udjemo u EU, u Srbiji bi ostali samo Vucic i Vulin. A i Vulin bi mozda zapalio za Kanadu.
Ne verujem da Vulin moze za Kanadu. Uveli su mu sankcije u USA i zamrzli imovinu od 90 miliona $ po Twitteru.Poredjenja sa stranim zemljama pravimo pre svega sto se ovde dosta provlacila teza da je Bg grad koji privlaci strane investitore. Te da je stan u Bg "dobra investicija", pa otuda skacu cene na ovaj nivo. Ne zbog neke zluradosti, ne zato sto ce neko da kupuje stan u Valensiji, Barseloni ili Dubrovniku. A kod nas je situacija takodje katastrofa, da udjemo u EU, u Srbiji bi ostali samo Vucic i Vulin. A i Vulin bi mozda zapalio za Kanadu.
Kad vidim ovaj grafik....ako se nešto desi ekonomski ili makro...u slucaju pada dno ne postoji . Pustite te priče 5-10% i to.
Kad vidim ovaj grafik....ako se nešto desi ekonomski ili makro...u slucaju pada dno ne postoji . Pustite te priče 5-10% i to.
Tačno se vidi u šta smo uložili onih 20 milijardi poslednjih 10 godina i rezultat državne politike .