Šta je novo?

Cene nekretnina

To si u pravu. Evo onda neka se informisu i o ovome. Mumbaj 3000e m2, nasumicno uboden, {nije probran kao onaj u Svedskoj}, lepota i od grada i od drzave i od stana. Cisto da situacija bude objektivna.
Pa uporedite Beograd i Mumbaj, mozda neko proceni da mu je Mumbaj pogodniji i povoljniji. Ne moramo se porediti sa Londonom i Svedskom. Znam da sada ide odgovor da ni to nije u nasoj klasi pa je besmisleno porediti se sa zemljom 8mog sveta.

Poenta je da Bg nije ni blizu najgoreg mesta za zivot na svetu sa najvisim cenama, sto je isto stereotipno misljenje na osnovu poredjenja sa Svedskom.

Ok, znaci Beograd nije jedina overprajsovana selendra u svetu? Jako korisna info.

Takodje, po meni ko god plati ovu rupcagu u Mumbaju 3000 evra kvadrat nije bas pametan. Ti sam razmisli onda za rupcage u Beogradu...

Konacno, ne znam kako se tacno zove kompleks koji imaju ljudi koji imaju neprekidnu potrebu da racionalizuju iracionalno i dokazuju da "nisu najgori". Razumnu osobu uopste ne bi trebalo da zanima da li je Beograd "najgore mesto za zivot na svetu" nego da li je ovo najbolje sto moze da bude i najbolje sto moze da dobije za svoje pare.

Ok, znaci Beograd nije jedina overprajsovana selendra u svetu? Jako korisna info.

Takodje, po meni ko god plati ovu rupcagu u Mumbaju 3000 evra kvadrat nije bas pametan. Ti sam razmisli onda za rupcage u Beogradu...

Konacno, ne znam kako se tacno zove kompleks koji imaju ljudi koji imaju neprekidnu potrebu da racionalizuju iracionalno i dokazuju da "nisu najgori". Razumnu osobu uopste ne bi trebalo da zanima da li je Beograd "najgore mesto za zivot na svetu" nego da li je ovo najbolje sto moze da bude i najbolje sto moze da dobije za svoje pare.
Ne bih se hvalio svojim neznanjem.

Pa za mene je iskreno glup onaj sto prodaje stan u najboljoj zemlji na svetu Svedskoj za 2000e i mislim da to vredi mnogo vise. I sta bilo ko ima od tog misljenja. Nista.

Lepo si rekao ovo da razumnu osobu ne treba da zanima da li je Bg najgore mesto za zivot, sada razmisli koja grupa ljudi na forumu upravo gura taj narativ.

Sta treba da se desi da cene u Bg dodju na nivo da pametni nesto kupe? Jer ja verujem da niko nije toliko glup ko god kupuje stan.

Ti previdjas da u Srb postoji ogroman pritisak na velike gradove, pa kako u tim uslovima ocekujes da cena zivotnog prostora bude mala. Ja ne ulazim u to sta je normalna cena, ja kazem da ta cena nije vodjena time sto neko nije pametan pa placa tu cenu, nego mnogo sirom situacijom u zemlji, koja nema veze sa Svedskom. Previdjas da je Sr tranziciona zemlja, koja tek krece u kapitalisticki poredak i da su mnogi bili i tek biti zrtve tog procesa dok se ne dostigne stupanj cuvene Svedske. I nikada ga necemo dostici.

I nemaju svi luksuz da odu u Svedsku, pa onda shvate da su pametni jer eto cene su tamo povoljnije jer su oni pametni, pa onda sa visine svakoga nazivaju glupim jer se nasao na nekoj drugoj tacki na planeti i skupo placa cenu m2. U prevodu, sto ceo Mumbaj nije dosao u Svedsku da kupe lep stan za 2000e. Nemaju svi mogucnost koju si ti imao, i to ne znaci da si jedini pametan, kao sto volis da sa visine ovde pises svaki post. Da nije to kompleks vise vrednosti. Onda verovatno znas da je on maska za kompleks nize vrednosti.

Poslednja izmena:
Nisu mi jasni kriterijumi onoga šta ljudi očekuju od stana koji kupuju, konkretno šta znači "kvalitetan porodičan stan" i "stan po meri". Iz mog iskustva u svakom stanu se (gotovo) sve može promeniti, tako da me ružan dezen pločica u kupatilu ili čak nepovoljan raspored prostorija nikad nije obeshrabrivao da razmotrim kupovinu ukoliko mi odgovara lokacija kao jedini nepromenljivi atribut svake nepokretnosti. Opet, moj pristup je takav da uvek kupujem starogradnju koju temeljno renoviram i ako se alocira dovoljno novca za kvalitetno renoviranje, takvi stanovi su često bolji i od većine novogradnji.
Uh, meni je ovo bio najveći problem jer sam i ja imao problem da nadjem kvalitetne stanove ne samo u starogradnji nego i u novogradnji. Npr. gledao Novi Dorcol (a kad ovakvih stanova ima i u kvalitetnijem ND koji se i ne naslanja na druge zgrade kao mnoge manje zgrade već je samostalni blok, možeš onda misliti kako je sa ostalima) pred kraj faze 1 to nešto stanova što je ostalo (dok je cena još bila 3000). Bili su ili unutrašnji sa pogledom na komšiju na nekoliko metara udaljenosti iz dnevne... Ili - jedan stan koji je gledao na venizuelisovu je ostao neprodan na pola vertikale (prikacena slika) jer je iako dvoiposoban imao dnevnu sobu koja je mala i jedva preko minimalnih 3.4 metra siroka (doduse, spajao se sa otvorenom kuhinjom, al i ona je bila mala),. Ono, provlacis se izmedju TVa, sofe i kofe stolica da izadjes na terasu, a i sobe su bile neke dugacke i uske 2.8 i 2.1 i sa vratima na centru i onda ne možeš ni lepo postaviti krevet. A da rusis zidove u novom stanu - ne ide, plus ne moze se tu napraviti bog zna kakvi rasprored jer ti trebaju prozori ka terasi koja je jedina strana prema vani i koja ima dovoljnu dubinu + dubina stana da u stanu uopste nema dovoljno svetlosti.

Od 100 pogledanih stanova na oglasima mozda nekoliko je zadovoljavalo moje kriterijume - normalan raspored - ili da se uz minimum pomeranja moze ostvariti. Dosta svetlosti u dvevnoj (da nisu na nizim spratovima u kanjonu i sa imaju dovoljan broj prozora. Idealno da izlazi na 2 strane, al moze i 1 ako su veliki prozori) i pristojna svetlost u spavacima (znaci da nisu bas ka svetlarniku okrenute), pristojno velika terasa/balkon. Da se ne gubi puno prostora na hodnicima (u starim stanovima su kuhinje i trepezarije takodje problem koji se ne moze uvek resiti), da ima parking - ako ne u zgradi da je u blizini OK stanje za parkiranje ili neka javna garaza il nesto (ovo je veliki problem sa starogradnjom u krugu dvojke)... Ne nize od drugog sprata, potrkovlje mi je cak bilo OK, ako nema mnogo kosina. Lift naravno obavezan, po mogucnosti pristojne velicine a ne neki nahnadno ugradjeni 1x1m kao sto imamo po nekim zgradama u centru...
20210823_191324~2.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Prijatelju, ako imaš sređene EU papire i materijalno si situiran ja sam siguran da ima mnogo boljih priča po EU nego u Srbiji za investiranje.
Mlađi si čovek pretpostavljam, imaš vremena da sređuješ nešto daleko (Ita, Špa, Fra, Gr, Malta, Budimpešta, Češka itd) , pa i da se zezneš nije strašno.
Kad se uzelis BG uzmi neki Airbnb i sedi mesec dana da te prodje nostalgija
Ako imaš 60god pa i da razumem da će Srb da ti bude konačno odredište što je opet tvoja odluka koju razumem, teška je tuđina..,
ako si mlad eto po EU sto mogućnosti investicije u mestima koja imaju sezonu 12 meseci
Drugarski dobronameran savet, ne zameri.
Viktore imam 43 godine. I imam EU papire. A razlog zašto gledam stan u BGu jer prvenstveno što sam već i pisao i rekao-poznavanje jezika, pravnog sistema, ljudi, društva i zato što mi je lako menadzovati tu nekretninu jer dolazim 4-5 x godišnje.
Druga vrlo važna stvar je ako uzmeš npr u Španiji oni mogu da se okrenu i onda oduzmu nekretninu ili šta već. I gde se osećam ok. Ja sam već u 11 godina morao napuštati kuću pod naletom "demokraCije" tako da bi to hteo da izbegnem.
Slična cena u BG kao u Španiji. Klima jeste bolja mnogo u Španiji, i to mi jeste jako važno ali dugoročno mi je važnije i da se osećam dobro. Da ujutro mogu da kupim Politiku, da mogu da kupim hleb u 7 a ne u 09:30, itd.
Koliko bi ja često išao u tu Španiju? 1 godišnje max. A u Srbiju moram dolaziti 4-5x godišnje. Tako da sve u svemu za sad mi je zbog super. I još država daje povrat PDVa...

Sad, očekujem cene kvadrata u Vladivostoku, Karačiju, Delhiju, Islamabadu, Nižnjem Novgorodu i Hanoju. Sve ono što prosečnog bb forumaša ne zanima. Kad @beli labud piše o Zlatidjerici to je još i nekako podnošljivo :)
Samo je razlika sto u Stokholmu imamo veliku dijasporu, rekao bih daleko vise nego u svim ovim nabrojanim gradovima zajedno, ikada. Pre ce neko da odluci da se preseli u Svedsku nego da skace sa jednog na drugog magarca, a pre bih rekao sa svinje na svinju. Naravno, Austrija je nasim ljudima bolji izbor zbog slicnog standarda, a bliza i malo jace sija Sunce. Eto, neka se javi neko ko zivi u Becu, poznaje dobro grad i okaci njihov katastar i zvanicne oglase. Verujem da se niko ne bi bunio.
Ko god samo posmatra Srbiju za bilo sta moze da se vrti u krug i zivi u zabludi koja mu se servira.

Viktore imam 43 godine. I imam EU papire. A razlog zašto gledam stan u BGu jer prvenstveno što sam već i pisao i rekao-poznavanje jezika, pravnog sistema, ljudi, društva i zato što mi je lako menadzovati tu nekretninu jer dolazim 4-5 x godišnje.
Druga vrlo važna stvar je ako uzmeš npr u Španiji oni mogu da se okrenu i onda oduzmu nekretninu ili šta već. I gde se osećam ok. Ja sam već u 11 godina morao napuštati kuću pod naletom "demokraCije" tako da bi to hteo da izbegnem.
Slična cena u BG kao u Španiji. Klima jeste bolja mnogo u Španiji, i to mi jeste jako važno ali dugoročno mi je važnije i da se osećam dobro. Da ujutro mogu da kupim Politiku, da mogu da kupim hleb u 7 a ne u 09:30, itd.
Koliko bi ja često išao u tu Španiju? 1 godišnje max. A u Srbiju moram dolaziti 4-5x godišnje. Tako da sve u svemu za sad mi je zbog super. I još država daje povrat PDVa...
Sve ok izuzev iracionalnog straha od oduzimanja. Nije ovo vreme ni Franka ni Salazara pa ni Tuđmana, ipak živimo u jednoj drugoj civilizaciji.
Jedino stoji da eto ako imaš probleme u stanu moraš u avion pa u Španiju pa troškovi, zezanje itd.
Sa druge strane i ja odgovaram prijatelje od Trsta, naložili se eto oće Trst pa nabrajaju prednosti.
Čuj druže kažem, napunićeš 70-75, jezik nikad nećeš naučiti da bi bio jedan od njih. Šta ćeš ujutru, sa kim ćeš popiti kafu, razmeniti koju? sedeti sam ko panj? Bolje ti je i u Bg starudijogradnji gde imaš komšije za bla bla, neku svoju kafanu itd.
Srbija je u tom slučaju bolja za penziju.

Evo konacno i dokaza da cene MALO padaju.

Stan koji je vec u ponudi od aprila trazio je oko 5080e po kvm sada je spustio na 4974e po kvm. Nista znacajno znam. Ali PRVI put na HaloOglasima da vidim stan kojem je snizena cena!! I to za mali stan na vrh lokaciji i u novogradnji.

Sve ok izuzev iracionalnog straha od oduzimanja. Nije ovo vreme ni Franka ni Salazara pa ni Tuđmana, ipak živimo u jednoj drugoj civilizaciji.
Jedino stoji da eto ako imaš probleme u stanu moraš u avion pa u Španiju pa troškovi, zezanje itd.
Sa druge strane i ja odgovaram prijatelje od Trsta, naložili se eto oće Trst pa nabrajaju prednosti.
Čuj druže kažem, napunićeš 70-75, jezik nikad nećeš naučiti da bi bio jedan od njih. Šta ćeš ujutru, sa kim ćeš popiti kafu, razmeniti koju? sedeti sam ko panj? Bolje ti je i u Bg starudijogradnji gde imaš komšije za bla bla, neku svoju kafanu itd.
Srbija je u tom slučaju bolja za penziju.

Trst odumire, nekada je bio industriski i trgovački grad. U Trstu su niske cene nekretnina su već duže vreme (decenijama verovatno), ima valjda neki razlog, da je dobro za život, doseljavali bi se ljudi.

Screenshot_20230914_191613_Chrome.jpg

Trst odumire, nekada je bio industriski i trgovački grad. U Trstu su niske cene nekretnina su već duže vreme (decenijama verovatno), ima valjda neki razlog, da je dobro za život, doseljavali bi se ljudi.

Pogledajte prilog 173183
To i ja mislim.
Ima mnogo prosperitetnijih sredina u Italiji nego naši navalili valjda zbog blizine i neke sentimentalne vezanosti.

I meni je zapala za oko niska cena stanova u Trstu, oko 2011-12e je bila 1000e/kvm. Grad ima arhitekturu, istoriju, veliku i visevekovnu srpsku zajednicu (i staru pravoslavnu crkvu), blizu je geografski, zemlja u EU, na Mediteranu. Medjutim, izgleda da su mladi van grada, da nije neka motivišuća atmosfera. Nisam bio, čitao sam.

Srbi vole malo severnije, Trento na primer. Izuzetno je bogat kraj, valjda ima i posla.

Ti previdjas da u Srb postoji ogroman pritisak na velike gradove, pa kako u tim uslovima ocekujes da cena zivotnog prostora bude mala. Ja ne ulazim u to sta je normalna cena, ja kazem da ta cena nije vodjena time sto neko nije pametan pa placa tu cenu, nego mnogo sirom situacijom u zemlji, koja nema veze sa Svedskom. Previdjas da je Sr tranziciona zemlja, koja tek krece u kapitalisticki poredak i da su mnogi bili i tek biti zrtve tog procesa dok se ne dostigne stupanj cuvene Svedske. I nikada ga necemo dostici.

Tom logikom je kupovina stana u Mumbaju mnogo bolja investicija nego u Beogradu - tamo je pritisak ljudi na gradove i pritisak rastuceg kapitala mnogo, mnogo, mnogo veci.

I nemaju svi luksuz da odu u Svedsku, pa onda shvate da su pametni jer eto cene su tamo povoljnije jer su oni pametni, pa onda sa visine svakoga nazivaju glupim jer se nasao na nekoj drugoj tacki na planeti i skupo placa cenu m2. U prevodu, sto ceo Mumbaj nije dosao u Svedsku da kupe lep stan za 2000e. Nemaju svi mogucnost koju si ti imao, i to ne znaci da si jedini pametan, kao sto volis da sa visine ovde pises svaki post. Da nije to kompleks vise vrednosti. Onda verovatno znas da je on maska za kompleks nize vrednosti.

Ne znam o kom luksuzu pricamo - jos manje ljudi ima luksuz kao ti da svakih godinu-dve kupuje po jedan stan u novogradnji pa da sa visine utrljava svima drugima da nisu dovoljno pametni da investiraju kao ti.

Oni koji nemaju drugog izbora jer su vezani za Beograd kupice u Beogradu po cenama koje ste napumpali vi kojima preliva i to je to. Ako nastavi da vam preliva kao i do sada cene ostaju tu gde jesu. Ako malo stucne slavina, videcemo i za cene.

Iako smo svi ocigledno vezani zivotom za Beograd i zato smo zainteresovani i za ponudu i za cene, oni medju nama koji ipak imaju malo vise izbora treba da znaju da za svoje pare mozda mogu da dobiju vise i bolje i da pri trenutnum cenama stanova u Beogradu zbog vas koji ne znate sta biste s parama to mozda nije najbolji izbor za zivot po toj ceni ili najbolja investicija na dug rok.

I meni je zapala za oko niska cena stanova u Trstu, oko 2011-12e je bila 1000e/kvm. Grad ima arhitekturu, istoriju, veliku i visevekovnu srpsku zajednicu (i staru pravoslavnu crkvu), blizu je geografski, zemlja u EU, na Mediteranu. Medjutim, izgleda da su mladi van grada, da nije neka motivišuća atmosfera. Nisam bio, čitao sam.

Srbi vole malo severnije, Trento na primer. Izuzetno bogat kraj, valjda ima i posla.

Grad je prelep ali je jednostavno krajnja periferija Italije. Sasvim drugaciji polozaj i znacaj je imao u Austro-Ugarskoj.

Međutim, nisu mi jasni kriterijumi onoga šta ljudi očekuju od stana koji kupuju, konkretno šta znači "kvalitetan porodičan stan" i "stan po meri".
Kriterijum je makro, ali i mikro lokacija, sta se nalazi oko zgrade. Moze da bude dobra lokacija ali da je sam prilaz konkretnom ulazu los. Bitno mi je bilo da budu blizu stajalista gradskog prevoza. Cak i ako vozis auto, zelis da dete moze sa stanice da udje direkt u ulaz dok je malo, i da ima dosta prevoza u blizini kasnije da ne moras svuda da ga vozis.
U mnogim stanovima koje smo gledali bilo je potrebno razvaljivati skroz zidove da bi se dobilo nesto drugo jer su prozori tako pozicionirani da ne moze nista da se dobije jednostavnom podelom sobe, a to rusenje i ponovno dizanje zidova mnogo menja cenu, a uglavnom ukljucuje i arhitektu.
Neki stanovi su imali duge pravougaone uske terase, koje su uredno naplacene a nisu ni najmanje prakticne ni potrebne u toj kvadraturi.
Orijentacija stana je bitna- da li je jug ili sever, da li su prozori zaklonjeni krosnjama. Ja volim stanove sa puno prirodnog svetla.
I mozda cak jedna od glavnih stvari- zvucna izolacija. Ukoliko je losa, ona se toliko tesko i skupo popravlja, krade prostor od stana, a nikad ne bude dovedena na potpuno zadovoljavajuc nivo. Toliko zgrada na Nbg-u ima tako losu izolaciju da se cuje kad se komsija zakaslje (novogradnja i starogradnja), a meni se to kotira jako visoko i mnogo utice na kvalitet zivljenja.

Evo konacno i dokaza da cene MALO padaju.

Stan koji je vec u ponudi od aprila trazio je oko 5080e po kvm sada je spustio na 4974e po kvm. Nista znacajno znam. Ali PRVI put na HaloOglasima da vidim stan kojem je snizena cena!! I to za mali stan na vrh lokaciji i u novogradnji.
Komšija je u zgradi snizio za 100€/m2 i dalje ne može da ga proda. Mislim da ga je oglasio isto u aprilu

Komšija je u zgradi snizio za 100€/m2 i dalje ne može da ga proda. Mislim da ga je oglasio isto u aprilu
Ovaj konkretan stan pratim od aprila. I imao je cenu 5080e ni dinara nije smanjivao do sad. Sasvim sam slucajno isao na HaloOglase kad ono...
Daleko je to od pada, ali kad za male stanove i to na TOP lokacijama moraju da snizavaju cene onda se desava nesto. I dalje mislim da je 5k previse. Realno za taj stan i tu lokaciju je 4k... Ali dobro. Tendencija ide u dobrom smeru.

Ovaj konkretan stan pratim od aprila. I imao je cenu 5080e ni dinara nije smanjivao do sad. Sasvim sam slucajno isao na HaloOglase kad ono...
Daleko je to od pada, ali kad za male stanove i to na TOP lokacijama moraju da snizavaju cene onda se desava nesto. I dalje mislim da je 5k previse. Realno za taj stan i tu lokaciju je 4k... Ali dobro. Tendencija ide u dobrom smeru.
Spustio je cenu sa APP nivoa na APP nivo :)

I dalje mi nije jasno kolika je kamata za nove kredite sa promenjivom kamatnom stopom.

Vrh