Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako ne živi, šta više komentariše...
Sve što si naveo za Peru važi i za tebe.
Ni ti ne živiš u Srbiji, ali eto komentarišeš.
I pazi, niko ti nije rekao, što toliko komentarišeš kupi već jednom i završi sa tim.

Pomenuo si revolut. Jedna od stvari koja pokazuje koliko smo daleko od razvijenog sveta.

I sad bi neko trebao da dođe i da ti kaže, tema je Beograd/Srbija, ovde nema revoluta i nema šta ti tu da pišeš o tome.

Valjda je poželjno navoditi pozitivne primere iz sveta, i da usvojimo šta je bolje tamo negde. Nebitno šta je, revolut, zelenilo, prevoz, kvalitet gradnje/urbanizma ili nešto peto.

Ili živimo u najboljem svetu od svih svetova, plati koliko se traži za bilo šta, i to je to. Šta ti tu ima da pitaš o školi, kriminalu, vrtiću, zelenilu, kvalitetu gradnje...?

Slazem se da je svako iskustvo dobro za poredjenje, ali nisam siguran da 100 postova o Stokholmu nije spamovanje. Pogotovo sto svaki put pokrene raspravu od nekoliko strana.

Isto kao i beli labud i premium Zlatibor. S tim sto sa Zlatiborom dosta nas ima iskustva, a za Stokholm on moze da nam prikaze sta god i da kaze da nema mana, da je jeftino zato sto su eto Svedjani visa rasa i to je kraj price.
Kako si uspeo da izjednačiš Švedsku i Zlatibor majke ti...možda zbog snega i zime !? Velika većina našeg naroda iz unutrašnjosti kupuje u Beogradu, NS i delom Nišu, u poslednjih nekoliko godina ljudi su se preorjentisali na planine i banje, najviše Zlatibor jer je i ponuda bila najveća. Dobar deo dijaspore isto kupuje gore, verovatno sa nekim razlogom. Iako mi se lično ta priča o prometu ne sviđa jer mislim da ne utiče dobro na kvalitet ponude, niko nije spomenuo da je Zlatibor opet oborio sve rekorde, dok sve ostalo po Srbiji pada. Valjda i to govori o stremljenjima kupaca.
Bolje se zapitaj koji su to kupci što odustaju od gradova i kupuju po turističkim centrima i zašto?

Neko je pre više stranica pomenuo zdravstvene ustanove, pa evo u nastavku:
...imaju i specijalistu verovali ili ne, nuklearne medicine

Poslednja izmena:
Sve što si naveo za Peru važi i za tebe.
Ni ti ne živiš u Srbiji, ali eto komentarišeš.
I pazi, niko ti nije rekao, što toliko komentarišeš kupi već jednom i završi sa tim.

Pomenuo si revolut. Jedna od stvari koja pokazuje koliko smo daleko od razvijenog sveta.

I sad bi neko trebao da dođe i da ti kaže, tema je Beograd/Srbija, ovde nema revoluta i nema šta ti tu da pišeš o tome.

Valjda je poželjno navoditi pozitivne primere iz sveta, i da usvojimo šta je bolje tamo negde. Nebitno šta je, revolut, zelenilo, prevoz, kvalitet gradnje/urbanizma ili nešto peto.

Ili živimo u najboljem svetu od svih svetova, plati koliko se traži za bilo šta, i to je to. Šta ti tu ima da pitaš o školi, kriminalu, vrtiću, zelenilu, kvalitetu gradnje...?
Komentarišem i gledam da kupim u Srbiji. Ja sam drugačiji tip kupca, kupujem investiciono - znači ne da živim u tom stanu. I zato sada i kalkulišem da li odmah ili sledeće godine. 99% će biti sledeće godine dok ne vidim kuda ide tržište. I da ostanu ove cene, OK uzeću i kraj. Skroz si u pravu da treba da kupim i da završim.
Ali baš zato što i ne živim treba vremena da se odradi market research. Jer evo moje iskustvo. Prvo sam krenuo da gledam starogradnju i kad sam video samo da je cena ista ili čak i veća (što sam već pisao) kao novogradnja, odustao sam skroz od starogradnje. A drugi + za novogradnju je povrat PDVa koji imam na prvi stan u otadžbini.
Evo konkretno da ima kao u Švedskoj kod mene stan za 2k po kvm ODMAH bi sutra otišao i kupio treći stan. Ali bukvalno ODMAH! Samo kod mene za 100k možeš da kupiš garažno mesto...
No isto to nije tema. Ja sad gledam i kalkulišem kako će tržište da ide. Ako padnu cene, super profitirao sam, ako ne padnu, barem će ostati iste ili otići malo gore, OK, pogrešio sam i tih 5-10% veću cenu ću morati da "progutam" kao moju grešku u proceni....

Komentarišem i gledam da kupim u Srbiji. Ja sam drugačiji tip kupca, kupujem investiciono - znači ne da živim u tom stanu. I zato sada i kalkulišem da li odmah ili sledeće godine. 99% će biti sledeće godine dok ne vidim kuda ide tržište. I da ostanu ove cene, OK uzeću i kraj. Skroz si u pravu da treba da kupim i da završim.
Ali baš zato što i ne živim treba vremena da se odradi market research. Jer evo moje iskustvo. Prvo sam krenuo da gledam starogradnju i kad sam video samo da je cena ista ili čak i veća (što sam već pisao) kao novogradnja, odustao sam skroz od starogradnje. A drugi + za novogradnju je povrat PDVa koji imam na prvi stan u otadžbini.
Evo konkretno da ima kao u Švedskoj kod mene stan za 2k po kvm ODMAH bi sutra otišao i kupio treći stan. Ali bukvalno ODMAH! Samo kod mene za 100k možeš da kupiš garažno mesto...
No isto to nije tema. Ja sad gledam i kalkulišem kako će tržište da ide. Ako padnu cene, super profitirao sam, ako ne padnu, barem će ostati iste ili otići malo gore, OK, pogrešio sam i tih 5-10% veću cenu ću morati da "progutam" kao moju grešku u proceni....
Prijatelju, ako imaš sređene EU papire i materijalno si situiran ja sam siguran da ima mnogo boljih priča po EU nego u Srbiji za investiranje.
Mlađi si čovek pretpostavljam, imaš vremena da sređuješ nešto daleko (Ita, Špa, Fra, Gr, Malta, Budimpešta, Češka itd) , pa i da se zezneš nije strašno.
Kad se uzelis BG uzmi neki Airbnb i sedi mesec dana da te prodje nostalgija
Ako imaš 60god pa i da razumem da će Srb da ti bude konačno odredište što je opet tvoja odluka koju razumem, teška je tuđina..,
ako si mlad eto po EU sto mogućnosti investicije u mestima koja imaju sezonu 12 meseci
Drugarski dobronameran savet, ne zameri.

Poslednja izmena:
Ne znam sta znaci "biti ukljucen u kupovinu stanova". Ja sam stan kupovao od 2018/19. Ponadao sam se da ce zbog kovida najzad pasti cene. 2020/21 su nam ti stanovi nestajali ispred nosa - bukvalno je bilo zainteresovani smo - javljamo vam se - javimo se sutradan vece nakon sto supruga i ja prelomimo - agent nam se izvini - stan je kaparisan
Ista prica, to je i moje iskustvo iz prve ruke kad sam kupovala stan 2018. na kredit. Ja sam trazila manji stan do 40m2 na udarnoj lokaciji NBG-a jer sam znala da mi to nije trajna solucija, vec stan koji treba da moze brzo i lako da se izdaje posle. Te 2018. svi stanovi su isli kao alva, a pogotovo manji na dobrim lokacijama. Ko nije tad kupovao ne bi verovao. Za nekoliko stanova mi se desilo da izadju ujutru oglasi, ja pozovem odmah sa posla, zakazem da vidim u pola 6 posle posla, u 2h mi se javi agent da mi kaze da je stan prodat i da se ni ne trudim da dolazim. Imala sam sam bas miran period na poslu i posvetila se skroz trazenju, refreshovala oglase svakih sat vremena maltene da budem prva koja ce pozvati, ubacila alarme, podsetnike. Na kraju sam uspela da kupim stan tako sto je izasao oglas u 11 uvece, ja zvala u pola 7 ujutru bez pardona, uzela slobodan dan jer zam znala da je par sati mnogo za cekanje, i nakon 15 min gledanja rekla odmah da ga uzimam.
Za to vreme paralelna realnost, ljudi mi pricaju da je stan preskup, da treba da pregovaram da spustim cenu jer nije realna, da svakog trenutka krecu da padaju cene i to za mnogo jer je balon.

Upadljivo je da na temi ima dosta ljudi koji se predstavljaju da su iz EU zemalja, inostranstva, Svedske i slicno sa pricom kako je tamo sve uredjeno, sve dobro i cene su eksrta.
Nejasno je sta ti ljudi rade na temi cena u Srbiji. Ako su vec odskocili toliko u te gradove gde je sve bolje, pa sta onda razmatras cene u gradu za koji kazes da nema kanalizaciju, vazduh ubija, bande haraju ulicama (kakva izmisljotina), korupcija. Pa sve to nece nestati ni kada padnu cene, ne kapiram zasto bi se neko izlagao svemu tome ako mu je cena niza.

Poredjenje sa Svedskom je smesno, hajde da uporedimo cenu kuce u svedskom zaseoku i srpskom zaseoku?

Zanimljivo je kako se uvek ista ekipa naljuti kada napisem neke novosti iz sveta nekretnina u Stokholmu. Ovaj put sam postavio jer su cene otisle jos dole, sa 2600 na 2300e/m2, moram da menjam potpis. Mada me je Dzo malo iznenadio, nisam ocekivao da ga to bas tako najedi 😅😄 al sve to daje i draz ovoj temi, pa smorili bi se ljudi da samo citaju o bg na vodi ;)

Nego sve druge prozivke razumem, ali ne vidim poentu prozivke da nisam u Stokholmu. I da nisam sta to uopste menja, nisam pricao napamet vec dao konkretne linkove katastra i oglasaa gde se sve vidi, od cene, ranijih prodaja, tacna lokacija, slike, mesecne rezije, cena struje, sve.
A jesam u Stokholmu, i sta treba da uslikam sa terase onaj stan u Sundbiberiju koji se prodaje za 3600e/m2? 😄 Iako mi deluje retardirano, ucinio bih za defketovu i keksovu dusu.

Poslednja izmena:
Hajdemo redom:

1. "Sve sto valja se odmah proda" - poruka je kupuj ako valja i ne pitaj za cenu, sto je nonsens.

- Stan moze da bude kvalitetan, ali da bude oglasen 20%, 50%, 100% iznad realne cene -> za njega ces traziti popust
- Stan moze da bude kvalitetan i da bude oglasen po realnoj ceni (+- 10%) -> za njega neces dobiti popust
- Stan moze da bude nekvalitetan i da bude oglasen po ceni realnoj za kvalitetan stan ili visoj od nje -> za njega ces traziti popust
- Itd.

2. "Prijatelju, idi u Stokholm", "Svedska zemlja mraka i snega"

- Ljudi treba da znaju sta moze da se dobije na nekom drugom mestu za iste ili slicne pare
- Ja sigurno nisam jedini koji zaista i razmatra kupovinu nekretnine van Srbije upravo zato sto se za iste pare moze kupiti nesto bolje
- Svedska sigurno nema najbolju klimu na svetu, ali Stokholm ima samo 15% manje suncanih sati i mrak zimi pada samo sat vremena ranije nego u Beogradu, a u ostalom delu godine u isto vreme ili kasnije nego u Beogradu

3. "Ako je jeftino, sigurno ne valja", "Svedska zemlja kriminala"

- Prvo, nije tacno vec predstavlja seljacko predubedjenje
- Drugo, to sto je neko predgradje Stokholma jeftinije od centra znaci da centar Stokholma nudi vecu vrednost - ali pitanje je da li krajevi u Beogradu koji kostaju slicno ili vise nego to predgradje Stokholma nude vecu vrednost
- Stopa kriminala u Svedskoj je ista kao u Srbiji. U Beogradu su redovni mafijaski obracuni po Karaburmama, Vracarima, blokovima, Banjicama, Vidikovcima i plus se sve raspada, pa se stanovi prodaju po vrtoglavim cenama i niko ne kaze da se tamo ni slucajno ne kupuje jer je opasno

4. "Poredjenje sa Stokholmom je smesno"

- Smesno je poredjenje Beograda sa Londonom, Dubaijem, Majamijem, Njujorkom, San Franciskom

Jel treba da je to nesto cudno? Burj Khalifa nema kanalizaciju vec septicku jamu ali kad je kod nas onda je to tragedija. Kad je kod drugih onda kao "pa dobro".

car car car

Ljudi treba da znaju sta moze da se dobije na nekom drugom mestu za iste ili slicne pare
To si u pravu. Evo onda neka se informisu i o ovome. Mumbaj 3000e m2, nasumicno uboden, {nije probran kao onaj u Svedskoj}, lepota i od grada i od drzave i od stana. Cisto da situacija bude objektivna.
Pa uporedite Beograd i Mumbaj, mozda neko proceni da mu je Mumbaj pogodniji i povoljniji. Ne moramo se porediti sa Londonom i Svedskom. Znam da sada ide odgovor da ni to nije u nasoj klasi pa je besmisleno porediti se sa zemljom 8mog sveta.

Poenta je da Bg nije ni blizu najgoreg mesta za zivot na svetu sa najvisim cenama, sto je isto stereotipno misljenje na osnovu poredjenja sa Svedskom.

Kao neko ko je ziveo u Indiji par meseci mogu da potvrdim da je Beograd daleko blize Cirihu nego Bangaloru. Ako je Cirih BMW, Beograd je Dacia a Bangalor motka koju jases i pretvaras se da je konj. A Mumbai je jos gori. Pa opet cene stanova tamo nisu 10 puta manje nego ovde.

I opet nazad na najkorisniju diskusiju ikada.
Sta bi mogli da kupimo u __________ za iste pare kao u Beogradu, samo sto ne zelimo da zivimo u _________ jer da zelimo ne bi gubili vreme na BEObuild forumu vec na ___build forumu.

A onda gomila saveta sa visine likova koji eto flipuju 5 stanova mesecno, ali nadju vremena da nam objasne kako se kupuje stan, cenjka i slicno, a ne da mi neznalice birkamo stan po dezenu plocica - jer eto vrlo je jednostavno srusiti sve pa sagraditi iz pocetka.

Mene zanima koliki je oportuni trosak kuckanja na forumu sa takvim wall street znanjem koje ostaje neiskorisceno tokom tih sati.
Moj trosak tokom biranja stana je bilo nalazenje mesta za moju petoclanu porodicu koje bi nam odgovaralo na svaki nacin koji nam je bio bitan - meni nemerljivo.

Posto znam da mnogo njih cita ovo kao sto sam ja citao, a ne ucestvuje, samo sagledajte obe strane novcica - mnogo je pohlepnih prodavaca i precenjenih rupcaga, ali mnogo je i ljudi na ovom forumu koji pojma nemaju o cemu pricaju vec samo kopi pestuju zerohedge i slicne sa twittera pa to predstavljaju kao svoje autenticno tumacenje - pa probajte nekako da izvagate sredinu.

I opet nazad na najkorisniju diskusiju ikada.
Sta bi mogli da kupimo u __________ za iste pare kao u Beogradu, samo sto ne zelimo da zivimo u _________ jer da zelimo ne bi gubili vreme na BEObuild forumu vec na ___build forumu.

A onda gomila saveta sa visine likova koji eto flipuju 5 stanova mesecno, ali nadju vremena da nam objasne kako se kupuje stan, cenjka i slicno, a ne da mi neznalice birkamo stan po dezenu plocica - jer eto vrlo je jednostavno srusiti sve pa sagraditi iz pocetka.

Mene zanima koliki je oportuni trosak kuckanja na forumu sa takvim wall street znanjem koje ostaje neiskorisceno tokom tih sati.
Moj trosak tokom biranja stana je bilo nalazenje mesta za moju petoclanu porodicu koje bi nam odgovaralo na svaki nacin koji nam je bio bitan - meni nemerljivo.

Posto znam da mnogo njih cita ovo kao sto sam ja citao, a ne ucestvuje, samo sagledajte obe strane novcica - mnogo je pohlepnih prodavaca i precenjenih rupcaga, ali mnogo je i ljudi na ovom forumu koji pojma nemaju o cemu pricaju vec samo kopi pestuju zerohedge i slicne sa twittera pa to predstavljaju kao svoje autenticno tumacenje - pa probajte nekako da izvagate sredinu.
Jel pričaš o Vradovicu ili? Multimilioner koji živi u SF ima stan u kuli Beograd i visi ovde 24/7

Vrh