Njihov problem, svakako ima i jeftinijih ruina (evo mislilica platila oko 1800e m2) i jeftinijih lokacija sa boljom gradnjom pa ko šta voli.Kod nas srednji sloj društva kupuje ruine u NBG blokovima po 2500 kvadrat
Njihov problem, svakako ima i jeftinijih ruina (evo mislilica platila oko 1800e m2) i jeftinijih lokacija sa boljom gradnjom pa ko šta voli.Kod nas srednji sloj društva kupuje ruine u NBG blokovima po 2500 kvadrat
Ako ne živi, šta više komentariše...Pera ne živi u Švedskoj.
Sve što si naveo za Peru važi i za tebe.Ako ne živi, šta više komentariše...
Kako si uspeo da izjednačiš Švedsku i Zlatibor majke ti...možda zbog snega i zime !? Velika većina našeg naroda iz unutrašnjosti kupuje u Beogradu, NS i delom Nišu, u poslednjih nekoliko godina ljudi su se preorjentisali na planine i banje, najviše Zlatibor jer je i ponuda bila najveća. Dobar deo dijaspore isto kupuje gore, verovatno sa nekim razlogom. Iako mi se lično ta priča o prometu ne sviđa jer mislim da ne utiče dobro na kvalitet ponude, niko nije spomenuo da je Zlatibor opet oborio sve rekorde, dok sve ostalo po Srbiji pada. Valjda i to govori o stremljenjima kupaca.Slazem se da je svako iskustvo dobro za poredjenje, ali nisam siguran da 100 postova o Stokholmu nije spamovanje. Pogotovo sto svaki put pokrene raspravu od nekoliko strana.
Isto kao i beli labud i premium Zlatibor. S tim sto sa Zlatiborom dosta nas ima iskustva, a za Stokholm on moze da nam prikaze sta god i da kaze da nema mana, da je jeftino zato sto su eto Svedjani visa rasa i to je kraj price.
Komentarišem i gledam da kupim u Srbiji. Ja sam drugačiji tip kupca, kupujem investiciono - znači ne da živim u tom stanu. I zato sada i kalkulišem da li odmah ili sledeće godine. 99% će biti sledeće godine dok ne vidim kuda ide tržište. I da ostanu ove cene, OK uzeću i kraj. Skroz si u pravu da treba da kupim i da završim.Sve što si naveo za Peru važi i za tebe.
Ni ti ne živiš u Srbiji, ali eto komentarišeš.
I pazi, niko ti nije rekao, što toliko komentarišeš kupi već jednom i završi sa tim.
Pomenuo si revolut. Jedna od stvari koja pokazuje koliko smo daleko od razvijenog sveta.
I sad bi neko trebao da dođe i da ti kaže, tema je Beograd/Srbija, ovde nema revoluta i nema šta ti tu da pišeš o tome.
Valjda je poželjno navoditi pozitivne primere iz sveta, i da usvojimo šta je bolje tamo negde. Nebitno šta je, revolut, zelenilo, prevoz, kvalitet gradnje/urbanizma ili nešto peto.
Ili živimo u najboljem svetu od svih svetova, plati koliko se traži za bilo šta, i to je to. Šta ti tu ima da pitaš o školi, kriminalu, vrtiću, zelenilu, kvalitetu gradnje...?
Prijatelju, ako imaš sređene EU papire i materijalno si situiran ja sam siguran da ima mnogo boljih priča po EU nego u Srbiji za investiranje.Komentarišem i gledam da kupim u Srbiji. Ja sam drugačiji tip kupca, kupujem investiciono - znači ne da živim u tom stanu. I zato sada i kalkulišem da li odmah ili sledeće godine. 99% će biti sledeće godine dok ne vidim kuda ide tržište. I da ostanu ove cene, OK uzeću i kraj. Skroz si u pravu da treba da kupim i da završim.
Ali baš zato što i ne živim treba vremena da se odradi market research. Jer evo moje iskustvo. Prvo sam krenuo da gledam starogradnju i kad sam video samo da je cena ista ili čak i veća (što sam već pisao) kao novogradnja, odustao sam skroz od starogradnje. A drugi + za novogradnju je povrat PDVa koji imam na prvi stan u otadžbini.
Evo konkretno da ima kao u Švedskoj kod mene stan za 2k po kvm ODMAH bi sutra otišao i kupio treći stan. Ali bukvalno ODMAH! Samo kod mene za 100k možeš da kupiš garažno mesto...
No isto to nije tema. Ja sad gledam i kalkulišem kako će tržište da ide. Ako padnu cene, super profitirao sam, ako ne padnu, barem će ostati iste ili otići malo gore, OK, pogrešio sam i tih 5-10% veću cenu ću morati da "progutam" kao moju grešku u proceni....
Ista prica, to je i moje iskustvo iz prve ruke kad sam kupovala stan 2018. na kredit. Ja sam trazila manji stan do 40m2 na udarnoj lokaciji NBG-a jer sam znala da mi to nije trajna solucija, vec stan koji treba da moze brzo i lako da se izdaje posle. Te 2018. svi stanovi su isli kao alva, a pogotovo manji na dobrim lokacijama. Ko nije tad kupovao ne bi verovao. Za nekoliko stanova mi se desilo da izadju ujutru oglasi, ja pozovem odmah sa posla, zakazem da vidim u pola 6 posle posla, u 2h mi se javi agent da mi kaze da je stan prodat i da se ni ne trudim da dolazim. Imala sam sam bas miran period na poslu i posvetila se skroz trazenju, refreshovala oglase svakih sat vremena maltene da budem prva koja ce pozvati, ubacila alarme, podsetnike. Na kraju sam uspela da kupim stan tako sto je izasao oglas u 11 uvece, ja zvala u pola 7 ujutru bez pardona, uzela slobodan dan jer zam znala da je par sati mnogo za cekanje, i nakon 15 min gledanja rekla odmah da ga uzimam.Ne znam sta znaci "biti ukljucen u kupovinu stanova". Ja sam stan kupovao od 2018/19. Ponadao sam se da ce zbog kovida najzad pasti cene. 2020/21 su nam ti stanovi nestajali ispred nosa - bukvalno je bilo zainteresovani smo - javljamo vam se - javimo se sutradan vece nakon sto supruga i ja prelomimo - agent nam se izvini - stan je kaparisan
Nuklearne?...imaju i specijalistu verovali ili ne, nuklearne medicine
Nisu tu samo sunčani sati već i temperatura.ali Stokholm ima samo 15% manje suncanih sati i mrak zimi pada samo sat vremena ranije nego u Beogradu
car car carJel treba da je to nesto cudno? Burj Khalifa nema kanalizaciju vec septicku jamu ali kad je kod nas onda je to tragedija. Kad je kod drugih onda kao "pa dobro".
Burj Khalifa has no sewage system - so trucks have to pump out poo every day
The Burj Khalifa is the tallest building in the world and cost $130 billion to make but it is not connected to Dubai's sewage system and so every day a platoon of trucks queue up to remove its poowww.dailystar.co.uk
To si u pravu. Evo onda neka se informisu i o ovome. Mumbaj 3000e m2, nasumicno uboden, {nije probran kao onaj u Svedskoj}, lepota i od grada i od drzave i od stana. Cisto da situacija bude objektivna.Ljudi treba da znaju sta moze da se dobije na nekom drugom mestu za iste ili slicne pare
Jel pričaš o Vradovicu ili? Multimilioner koji živi u SF ima stan u kuli Beograd i visi ovde 24/7I opet nazad na najkorisniju diskusiju ikada.
Sta bi mogli da kupimo u __________ za iste pare kao u Beogradu, samo sto ne zelimo da zivimo u _________ jer da zelimo ne bi gubili vreme na BEObuild forumu vec na ___build forumu.
A onda gomila saveta sa visine likova koji eto flipuju 5 stanova mesecno, ali nadju vremena da nam objasne kako se kupuje stan, cenjka i slicno, a ne da mi neznalice birkamo stan po dezenu plocica - jer eto vrlo je jednostavno srusiti sve pa sagraditi iz pocetka.
Mene zanima koliki je oportuni trosak kuckanja na forumu sa takvim wall street znanjem koje ostaje neiskorisceno tokom tih sati.
Moj trosak tokom biranja stana je bilo nalazenje mesta za moju petoclanu porodicu koje bi nam odgovaralo na svaki nacin koji nam je bio bitan - meni nemerljivo.
Posto znam da mnogo njih cita ovo kao sto sam ja citao, a ne ucestvuje, samo sagledajte obe strane novcica - mnogo je pohlepnih prodavaca i precenjenih rupcaga, ali mnogo je i ljudi na ovom forumu koji pojma nemaju o cemu pricaju vec samo kopi pestuju zerohedge i slicne sa twittera pa to predstavljaju kao svoje autenticno tumacenje - pa probajte nekako da izvagate sredinu.