Šta je novo?

Cene nekretnina

Kamata ide gore! Danas cemo znati odluku.
Inflacija od 3% sledece godine dok traje rat u Ukrajini a EU to finasira NEMA SANSE!!! Ni u teoriji. Sta mislite odakle te milijarde sto im "daju" i obecavaju!bi
To i ja očekujem.
Drugi problem je recesija i pad eura.

Ako ECB daje refinancing po 4.25% baš će domaća banka da ti da po 4.03% postojeći ili 5,03% nov fiksni a 5,45% varijabilni

Poslednja izmena:
To i ja očekujem.
Drugi problem je recesija i pad eura.

Ako ECB daje refinancing po 4.25% baš će domaća banka da ti da po 4.03% postojeći ili 5,03% nov fiksni a 5,45% varijabilni

Pad eura u odnosu na šta? Dolar i druge valute, možda ali to se u EU ne oseti. Recesija - to je NAJMANJA briga za EU sada dok traje rat.
Kamata ili ostaje ista ili ide na gore u narednom periodu (min do 2026.te godine a možda i duže u zavisnosti od rata). I bez obzira šta ekonomisti mislili, EKONOMIJA i RECESIJA nemaju veze s odlukama ECBa sada. Ko ekonomski i malo normalan bi plaćao gas 3x skuplje?

Što se tiče kamate u Srbiji na stambene kredite - KUĆA (Banka) uvek dobija. Ljudi banke uvek imaju zaradu. UVEK! Čak i da je 0,1% na 200k to je lova velika. A ne rade ništa.
Da li se sećate ili to se još uvek priča i po EU i po Srbiji - održavanje računa KOŠTA banku, povlačenje para KOŠTA BANKU, plaćanje u inostranstvu po najgorem mogućem kursu karticom KOŠTA banku i zato su te cene. I ta priča je prolazila... A pazi sad čuda isto u toj EU. Napravila se online banka REVOLUT

i vidi čuda:
1.) Otvaranje računa DŽ
2.) Vođenje računa DŽ
3.) Master kartica - virtualna doduše ali radi preko mobilnog i možeš da plaćaš u svim trgovinama (fizičim i online) - DŽ
4.) Kurs u svim zemljama - srednji kurs centralne banke. Konkretno za Srbiju sam plaćao, euro preračunavaju po 117 dinara!!!
5.) Provizija od 15c koje druge banke naplaćuju iz EU ako plaćaš u Srbiji, u ovoj banci NEMA.

Tako da ko kaže da ne može. Može i konkurencija ne spava. I kad je sve to dž a oni opet profitabilni!! Tako da imaju banke dovoljno još.
Drugo kad si vezan za 1 banku 90% stanovništva NE menja dok ne dođe ili do radikalnih promena ili do preskupih usluga. Tako da ako uzmeš stambeni on te je vezao na 20-30 god. Pa šta ćeš bolje. Samo da imaš basic održavanje računa od 2e to je 25e godišnje na NIŠTA!! i tako puta 20 godina.... Da ni jednu drugu uslugu ne uzme čovek u narednih 20 god ti si samo na održavanju računa uzeo 500e + kamate....

Evo ga recimo primer socijalnog tipa gradnje u Stokholmu, zidano 1968.

Cena ni 2300e/m2, a gde se nalazi i kako izgleda neka svako pogleda na mapi, nekom je Borca, nekom blok 70. Za keksa, jeste infostan malo skuplji, 350e, ali koliko je kod nas za 83m2, nije ispod 100e. Plus kod nas dodaj i potrosnju struje za vrucu vodu koja ti je ovde uracunata u mesecni racun infostana. Po meni se isplati dodati za infostan jos nekih 200e i ziveti u Stokholmskoj Borci i raditi za svedsku platu.

I onda se Belvil prodaje za 3200, a app preko 4000e/m2. Za starogradnje u raspadu na Paliluli traze 2000e, Zvezdara jos vise. Nema te sile koja moze da me ubedi da su ove cene kod nas normalne i neka ih placa svako ko moze i misli da treba.
Brate ŠTA VIŠE ne kupiš tamo?! Ja da sam na tvom mestu odmah bi sutra otišao u banku i rešio kredit i kraj! Kupio i do Nove Godine se uselio. Šta toliko važeš?
Ili nemaš uslove ni za taj socijalni stan?

Ne bi bio prvi put da firma posluje u gubitku godinama da ubije konkurenciju, a sve vreme se finansira iz investicija. Kad osvoji trziste krene da naplacuje. Pitanje je koliko banke sve kosta, nisu one toliko profitabilne koliko ljudi misle. Da je tako svi bi kupovali akcije banaka.

Ko ne čita između redova, mera je socijalne prirode za postojeće korisnike kredita do 200k ali i "socijalne" prirode za investitore koji grade skupe kvadrate. Slažem se da će u narednih 15 meseci biti gotovo nemoguće dobiti kredit do 200k. Ali zato će banke verovatno smanjiti marže na veće kredite i davati ih znatno lakše nego pre. Do sada su krediti preko 250-300k (zavisno od banke) išli na upravni odbor, sad će takvi krediti biti jedini koje će banke moći i želeti da daju. Još jedna potencijalna mera je smanjenje obaveznog učešća na npr 10% u zvaničnoj ponudi banaka, taman onda i najjeftiniji dvosoban stan u BnV u izgradnji može na kredit po komercijalnim uslovima. Pa vi čekajte pad cena nekretnina :)

Poslednja izmena:
Pad eura u odnosu na šta? Dolar i druge valute, možda ali to se u EU ne oseti. Recesija - to je NAJMANJA briga za EU sada dok traje rat.
Kamata ili ostaje ista ili ide na gore u narednom periodu (min do 2026.te godine a možda i duže u zavisnosti od rata). I bez obzira šta ekonomisti mislili, EKONOMIJA i RECESIJA nemaju veze s odlukama ECBa sada. Ko ekonomski i malo normalan bi plaćao gas 3x skuplje?

Što se tiče kamate u Srbiji na stambene kredite - KUĆA (Banka) uvek dobija. Ljudi banke uvek imaju zaradu. UVEK! Čak i da je 0,1% na 200k to je lova velika. A ne rade ništa.
Da li se sećate ili to se još uvek priča i po EU i po Srbiji - održavanje računa KOŠTA banku, povlačenje para KOŠTA BANKU, plaćanje u inostranstvu po najgorem mogućem kursu karticom KOŠTA banku i zato su te cene. I ta priča je prolazila... A pazi sad čuda isto u toj EU. Napravila se online banka REVOLUT

i vidi čuda:
1.) Otvaranje računa DŽ
2.) Vođenje računa DŽ
3.) Master kartica - virtualna doduše ali radi preko mobilnog i možeš da plaćaš u svim trgovinama (fizičim i online) - DŽ
4.) Kurs u svim zemljama - srednji kurs centralne banke. Konkretno za Srbiju sam plaćao, euro preračunavaju po 117 dinara!!!
5.) Provizija od 15c koje druge banke naplaćuju iz EU ako plaćaš u Srbiji, u ovoj banci NEMA.

Tako da ko kaže da ne može. Može i konkurencija ne spava. I kad je sve to dž a oni opet profitabilni!! Tako da imaju banke dovoljno još.
Drugo kad si vezan za 1 banku 90% stanovništva NE menja dok ne dođe ili do radikalnih promena ili do preskupih usluga. Tako da ako uzmeš stambeni on te je vezao na 20-30 god. Pa šta ćeš bolje. Samo da imaš basic održavanje računa od 2e to je 25e godišnje na NIŠTA!! i tako puta 20 godina.... Da ni jednu drugu uslugu ne uzme čovek u narednih 20 god ti si samo na održavanju računa uzeo 500e + kamate....
Za banku
-Core banke od nekoliko miliona eura, ne košta ništa
-Softveri razni nabavka od nekoliko stotina K do miliona E, ne košta ništa
-Održavanja tih istih Sw -prosečna banka plaća nekoliko desetina do stotinu hiljada evra mesečno
-da se opremi jedna ekspozitura 20-30K,
-bankomat ko skuplji auto, troškovi trebovanja i vraćanja gotovine
-plate zaposlenih, frontend, bekend, IT
-papirologija i birokratija koju nameće ta ista NBS
-licence za Visu i MC kartice - stotine hiljada E
-troškovi procesora desetine i stotine hiljada
-interchange fee, i troškovi korišćenja tuđih POSova i ATMova boga oca
-devizni troškovi napolju: preračunava se po Visa ili Master kursu a ne po bančinom. Ide preko dinara.
-e plaćanje ne košta ništa (IPS nalog košta banku 4rsd plus sms za verifikaciju 2rsd), neka i to treba džabe.
..
Mogu tako do sutra. Pa da saberemo troškove. Svakako da zarade ali ne toliko koliko narod misli
Da ne ispadne da branim banke. Ako narod hoće keš na ruke umesto na tekući račun treba im omogućiti. Neka firme organizuju nekoliko ljudi koji će jedanput ili dvaput otići u Trezor, dići pare, platiti naknade i trebovanja gotovine, organizovati obezbedjenje, prostoriju, sefove, organizovati platne listiće da svako 1. i 15og u mesecu dignu plate, pa onda vratiti preostalu kešovinu u Trezor sa svim tropkovima. Pritom da zaposleni nemaju nikakve kartice čekove mobilna bankarstva nista, eto samo keš pa kako im volja. Pa da vidimo šta narod više voli i šta mu se isplati .

Da li NBS ne pušta revolut (ko što nisu hteli PayPal) ne znam jer ne mogu da kontrolišu priliv odliv, ili oni nisu zainteresovani jer služe samo EU tržište to je pitanje.

Poslednja izmena:
Kakav je vragolan na ovoj temi sa ovim Stokholmom. Malo malo pa baci neku stokholmsku kosku a mi se ubismo glođući je a pojma nemamo o tom tržištu, kretanju cena, zašto je nešto skupo a nešto drugo jeftino... Mislim da gos'n Pera to zna samo neće sve da kaže tj ističe prednosti a krije mane, viri iza ugla i kikoće se u sebi što je napravio pometnju.

Uglavnom, interesovalo me za ovaj kraj šta je caka (jer sigurno da ima neka caka) i nadjem temu na Redditu pa koga ne mrzi nek pročita kakav je kraj taj Ostberga ili kako god da se zove: https://reddit.com/r/stockholm/s/9Cz7fsEOFi

Ukratko, moguće da je taj deo solidno zahvaćen kriminalom povezanim za drogom pa je zato cena "povoljna". I dalje važi ono staro pravilo da kad je nešto previše dobro da bi bilo istinito, onda zapravo postoji dobar razlog za to.

Nekoliko ljudi je već izjavilo da bi radije kupilo nekretninu u Stokholmu. Evo našao sam tekst koji im može biti dobra priprema za odlazak tamo, kad zasvira "winter blues": https://www.farmstaysweden.com/how-to-deal-with-seasonal-depression-living-in-sweden/
I dalje je dosta jeftinije od pojedinih Beogradskih opština gde se navijači i lokalni krimosi rokaju, gde paziš da te razno razni predsednikovi kumovi i drugari ne zgaze na pešačkom itd.

Ajmo dalje

Mislim da ste ozbiljno precenili ovu meru. To je samo 15 meseci. Ne očekujem veliku razliku u ponašanju banaka uopšte.

Inače sam se juče čuo sa bankom da se raspitam o uslovima, ponudili su mi kredit manji od 200k bez ikakvih problema.

Ko ne čita između redova, mera je socijalne prirode za postojeće korisnike kredita do 200k ali i "socijalne" prirode za investitore koji grade skupe kvadrate. Slažem se da će u narednih 15 meseci biti gotovo nemoguće dobiti kredit do 200k. Ali zato će banke verovatno smanjiti marže na veće kredite i davati ih znatno lakše nego pre. Do sada su krediti preko 250-300k (zavisno od banke) išli na upravni odbor, sad će takvi krediti biti jedini koje će banke moći i želeti da daju. Još jedna potencijalna mera je smanjenje obaveznog učešća na npr 10% u zvaničnoj ponudi banaka, taman onda i najjeftiniji dvosoban stan u BnV u izgradnji može na kredit po komercijalnim uslovima. Pa vi čekajte pad cena nekretnina :)
Upravo tako. Samo "probrani" će dobijati kredite. "Prijatelji kuće"

Poslednja izmena:
Mislim da ste ozbiljno precenili ovu meru. To je samo 15 meseci. Ne očekujem veliku razliku u ponašanju banaka uopšte.

Inače sam se juče čuo sa bankom da se raspitam o uslovima, ponudili su mi kredit manji od 200k bez ikakvih problema.
Mera je skorz precenjena jer treba uzeti koliko je stambenih kredita uzeto uopste u prvih 6 meseci. Mozda 400-500... I sta to znaci na 6 miliona stanovnika ili dva miliona bankovnih racuna??? To je mizerno. To je isto kao da kazete poslali smo 1 dete na operaciju u USA. OK jedno ste poslali a vama kao drzavi je vaznije da 10k dece dnevno ode ko lekara opste prakse i u apoteku i da pregleda grlo, da dobije antibiotik i sve. Ali marketinski na dnevniku lepse zvuci ako posaljete 1 dete u USA i moze i da se Predsednik slika.
To vam je isto i sa stambenim. Taj ko ima za stan za 200k imao bi i po kamati od 7 i po kamati od 5%. Taj nece odustati, ali ce se mozda lakse odluciti...

Ja mislim da se ovaj forum zove Beobuild.rs, ne zove se Stokhobuild.se da moramo da razglabamo (i gubimo vreme na citanje) o tom Stokholmu. Vise mi je draze da citam o ulaganjima u Srbiji i regionu, nego o dalekom inostranstvu, pogotovito kisovitom, gde sunca nema ni za lek. Ajd da je Nemacka i Austrija, to ima smisla, jer ima mnogo nasih i uvek traze radnike, nego sto se razglaba o dalekoj Svedskoj.

Cene kvadrata su pale generalno u Stokholmu, ali bih rekao da je vise zahvacena periferija jer ko ne mora sigurno nece da prodaje u centru, a pogotovo nece puno da spusta. Sem toga cene u centru su dosta skuplje i tu kupuju bogatiji ljudi koji mogu i da izdrze skok kamatnih stopa ako su kupili na kredit. Njihov centar se doduse razlikuje od centra Beograda koji je poprilicno mali uz pokusaj prosirenja Beogradom na vodi.

Sto se tice dela grada Östberga, to je naselje pravljeno oko 1968. za radnike i siromasnije. Koju jos manu da mu nadjem, pa ono sve lepo deluje, zelenilo, blizu je centra, ali nema eto drugih sadrzaja, nije okruzeno vodom. Cak i lift imaju iako su zgrade niske spratnosti, cesto 3 sprata. Eto potrudio sam se maksimalno da nadjem neku manu, ali prijateljski kazem keksu i defketu da jednostavno prihvate, mogu da traze do sutra i nece naci znacajnu falinku.
Verujte mi da sam i ja u pocetku bas trazio u cemu je fora pa posto nisam nista znacajnije nasao sem malo veceg infostana, podelio sam sa drugima sve crno na belo.
Tu mi zivi drug, njegovi su kupili stan jos odavno, a cesto prolazim autom kroz taj kraj. Od kriminala ni traga, nema ni nesto ljudi po ulicama jer ko trazi zabavu ide do grada, a generalno po kraju zivi siromasniji sloj drustva.

Tema je cene nekretnina i delimicno se slazem, medjutim cesto se provlaci prica o gasterbajterima koji hrle da uloze svoje pare u Beograd pa eto nije zgoreg da malo uporedimo i cene u gradu gde veliki broj nasih zaradjuje. Nisu samo u Nemackoj i Austriji.
Ako bi samo citali o cenama u Beogradu i Srbiji onda ne bi znali jel ovo kod nas normalno. Eventualno bi neko napisao prosecnu cenu Stokholma 10000e i bilo bi pa mi smo super. Ja ne kacim neke nasumicne statistike vec dajem konkretne primere sa zvanicnim linkom i jos mogu da prenesem iskustvo jer sam na terenu.

Evo ga recimo primer socijalnog tipa gradnje u Stokholmu, zidano 1968.

Cena ni 2300e/m2, a gde se nalazi i kako izgleda neka svako pogleda na mapi, nekom je Borca, nekom blok 70. Za keksa, jeste infostan malo skuplji, 350e, ali koliko je kod nas za 83m2, nije ispod 100e. Plus kod nas dodaj i potrosnju struje za vrucu vodu koja ti je ovde uracunata u mesecni racun infostana. Po meni se isplati dodati za infostan jos nekih 200e i ziveti u Stokholmskoj Borci i raditi za svedsku platu.

I onda se Belvil prodaje za 3200, a app preko 4000e/m2. Za starogradnje u raspadu na Paliluli traze 2000e, Zvezdara jos vise. Nema te sile koja moze da me ubedi da su ove cene kod nas normalne i neka ih placa svako ko moze i misli da treba.
Sve je to lepo, samo u Belvilu ne dolazi 2 migranata na jednog domicilnog stanovnika kao u Ostbergi. Nisu ni Šveđani ludi...

Brate ŠTA VIŠE ne kupiš tamo?! Ja da sam na tvom mestu odmah bi sutra otišao u banku i rešio kredit i kraj! Kupio i do Nove Godine se uselio. Šta toliko važeš?
Ili nemaš uslove ni za taj socijalni stan?
Iskreno, ocekivao sam zreliji odgovor od Vas, bez uvrede. Poenta njegovog posta je da ljudi konstantno porede neuporedivo, babe i zaba, Srbija i Holandija/Svedska/Norveska. Te tvrde da je ovde prosecnom coveku podjednako nedostupan stan kao u Holandiji/Svedskoj. I on je uspesno dokazao svoju tvrdnju, njegov odgovor je se odnosio na dostupnost. Da budem iskren, prvi ste poceli ;)

Ljudi ne shvataju da će Srba pa i Hrvata 2100. biti par miliona, živeće ovde neki tamnoputi ljudi, isto kao u Stokholmu. Pri tome ne mislim ništa šovinistički, jednostavno je tako.

Ima dosta investicionih kupaca a živimo u globalno vreme. Mozda ne bi bilo loše otvoriti posebnu temu "investiranje u inostranstvu u nekretnine" gde možemo da upoređujemo Grčke Stokholme Valensije Budimpešte itd.
Uostalom kapital nema nacionalnost a valjda će i ova nesrećna zemlja ući u EU do 2040.pa će se otvoriti veća mogućnost izbora u budućnosti

Sva iskustva su dobra za poređenje. Ne vidim da Pera spamuje temu.

Ako može još neko iz svog okruženja u dijaspori da pokaže slične primere bilo bi odlično.

Slazem se da je svako iskustvo dobro za poredjenje, ali nisam siguran da 100 postova o Stokholmu nije spamovanje. Pogotovo sto svaki put pokrene raspravu od nekoliko strana.

Isto kao i beli labud i premium Zlatibor. S tim sto sa Zlatiborom dosta nas ima iskustva, a za Stokholm on moze da nam prikaze sta god i da kaze da nema mana, da je jeftino zato sto su eto Svedjani visa rasa i to je kraj price.

Slazem se da je svako iskustvo dobro za poredjenje, ali nisam siguran da 100 postova o Stokholmu nije spamovanje. Pogotovo sto svaki put pokrene raspravu od nekoliko strana.

Isto kao i beli labud i premium Zlatibor. S tim sto sa Zlatiborom dosta nas ima iskustva, a za Stokholm on moze da nam prikaze sta god i da kaze da nema mana, da je jeftino zato sto su eto Svedjani visa rasa i to je kraj price.
Ok. Ali meni je zanimljivo da vidim i uporedim sa Beogradom. Znači mi, pa eto makar da izvucem zaključak da gomila faktora nema uticaja kod nas.

Voleo bih da vidim jos primera iz drugih zemalja.

Ja takodje, ali ne 100 puta isto i ne sa ociglenim biasom.

Evo ukucas Ostberga u gugl i pogledas vesti, koristis malo google translate i skoro svaka vest je o nekim bandama. Ali njegovi prijatelji nisu videli ni traga kriminalu i to je to.

Cene kvadrata su pale generalno u Stokholmu, ali bih rekao da je vise zahvacena periferija jer ko ne mora sigurno nece da prodaje u centru, a pogotovo nece puno da spusta. Sem toga cene u centru su dosta skuplje i tu kupuju bogatiji ljudi koji mogu i da izdrze skok kamatnih stopa ako su kupili na kredit. Njihov centar se doduse razlikuje od centra Beograda koji je poprilicno mali uz pokusaj prosirenja Beogradom na vodi.

Sto se tice dela grada Östberga, to je naselje pravljeno oko 1968. za radnike i siromasnije. Koju jos manu da mu nadjem, pa ono sve lepo deluje, zelenilo, blizu je centra, ali nema eto drugih sadrzaja, nije okruzeno vodom. Cak i lift imaju iako su zgrade niske spratnosti, cesto 3 sprata. Eto potrudio sam se maksimalno da nadjem neku manu, ali prijateljski kazem keksu i defketu da jednostavno prihvate, mogu da traze do sutra i nece naci znacajnu falinku.
Verujte mi da sam i ja u pocetku bas trazio u cemu je fora pa posto nisam nista znacajnije nasao sem malo veceg infostana, podelio sam sa drugima sve crno na belo.
Tu mi zivi drug, njegovi su kupili stan jos odavno, a cesto prolazim autom kroz taj kraj. Od kriminala ni traga, nema ni nesto ljudi po ulicama jer ko trazi zabavu ide do grada, a generalno po kraju zivi siromasniji sloj drustva.

Tema je cene nekretnina i delimicno se slazem, medjutim cesto se provlaci prica o gasterbajterima koji hrle da uloze svoje pare u Beograd pa eto nije zgoreg da malo uporedimo i cene u gradu gde veliki broj nasih zaradjuje. Nisu samo u Nemackoj i Austriji.
Ako bi samo citali o cenama u Beogradu i Srbiji onda ne bi znali jel ovo kod nas normalno. Eventualno bi neko napisao prosecnu cenu Stokholma 10000e i bilo bi pa mi smo super. Ja ne kacim neke nasumicne statistike vec dajem konkretne primere sa zvanicnim linkom i jos mogu da prenesem iskustvo jer sam na terenu.
Pero DOSTA vise o Stokholmu! Kupi tamo i uzivaj u snegu i ledu! tema je Beograd!

Ja napisah svoje iskustvo u tim zgradama, te zgrade su spolja kao neka limena kutija ili paviljon, pravljeno za radnike, ništa posebno sem što održavaju bolje od nas. Ali, trava je uvek zelenija u tudjem dvorištu, pogotovo sa filterima od kojih je i baba devojka. Ne kažem da je kod nas bolje ali te zgrade su daleko od poželjnih za neki srednji sloj društva, a pogotovo za viši.

Iskreno, ocekivao sam zreliji odgovor od Vas, bez uvrede. Poenta njegovog posta je da ljudi konstantno porede neuporedivo, babe i zaba, Srbija i Holandija/Svedska/Norveska. Te tvrde da je ovde prosecnom coveku podjednako nedostupan stan kao u Holandiji/Svedskoj. I on je uspesno dokazao svoju tvrdnju, njegov odgovor je se odnosio na dostupnost. Da budem iskren, prvi ste poceli ;)
Slažem se da sam preterao. Ali poenta i tema foruma je Cene nekretnina u Beogradu ne drugim gradovima. Ko hoće neka kupi tamo. Ja nisam nikog smarao za moje dve nekretnine što sam kupio. Sad mi je plan Beograd i gledam. Šta me briga za Štokholm, ili Brisel ili Budimpeštu ili Sofiju. Cene su kakve jesu. Ima u Egiptu još jeftinije i sunce stalno... Pa sad ajmo i to ubacimo... Ko hoće da kupuje bilo gde neka kupi. Ko hoće BG to su cene. Da li su velike ili male takve su. Ko hoće da spekuliše (čeka da padnu ili porastu) može i to je OK. Ako mu je skupo eno 100 gradova i sela po Srbiji gde ima jakoo povoljnih nekretnina što gotovih a ako ti se ne sviđa plac kupiš i gradi sam šta hoćeš.

Vrh