keks
Higher intermediate
Daj neki duzi tekst
Naravno da se varijabiona izracunava kao spread + euribor, pricamo o tome kolika je ta vrednost u trenutnom trenutku sa trenutnim euriborom.Varijabilna stopa se ne moze izraziti u apsolutnim brojevima, vec "spread+3M EURIBOR" ili slicno. Dakle postoji fiksna marza banke (spread) i neki EURIBOR npr. 3M ili 6M ako je kredit u EUR.
Ja npr. imam kredit sa varijabilnom stopom 0.8% + 3M EURIBOR. Trenutno je negde oko 4.6% ukupno, ali ta ukupna cifra se stalno menja...
Dakle, kolika je vasa varijabilna kamatna stopa?
Kada ste uzeli kredit i u kojoj banci? Tad je mozda bio nizi euribor, pa je bila niza i eks. Cisto da vidimo da li zaista postoji neka banka povoljnija od ostalih.Uzeli smo mi 6,11% eks, varijabilna. Nije bila u ponudi bas toliko na sajtu ali kad smo otisli tu su nam ponudili. Sad da l' smo uboli najjeffiniju, ne znam.
Pa na samom tom sajtu mozes videti koliko su prethodna dugorocna predvidjanja bila u pravu. Sami kazu da su kolko tolko precizne za 6 meseci a da sve preko toga slabo vredi.Mislim, nije to samo moje misljenje, nego to govore i neke prognoze, kao recimo ova https://www.chathamfinancial.com/technology/european-forward-curves. Mada oni predvidjaju i da kamatne stope nece biti nize od 1.0% u odnosu na trenutni nivo.
Upravo tako.
Svi ti vlasnici napucanih novogradnji upisuju decu u škole i vrtiće u stare blokove, leče se u bloku 44, i kod starog Merkatora
a vikendom parkiraju gde stignu i prave haos po blokovima 45, 70, 30, kod Juge itd,
da provedu kvalitetno vreme jer je humano, široko, ima šetalište, zelenilo, tereni, reka... isto važi i za deo oko Liona, pa i Bežanijsku Kosu koja je poslednji urbanistički rešen projekat u ovom gradu..
120k, 30 god, 730eur. Aplicirano u julu odobreno u avgustuKoliko je iznos kredita, koliki rok otplate, kolika je rata?
120k, 30 god, 730eur. Aplicirano u julu odobreno u avgustu
Tacno je da sto je duzi vremenski period za koji se prognoziraju kamatne stope mogucnost greske je veca. Ali ako pogledas gde su bile greske u prethodnim prognozama, greske su bile u tome sto je trziste uvek ocekivalo da kamatne stope rastu u narednom periodu, sto je bilo logicno jer su bile previse neprirodno niske, ali one uopste nisu rasle jer se non-stop gurala i dalje prica o jefitnom novcu. Znaci, oni jesu bili u pravu kad su ocekivali rast kamatne stope, tj. vracanje kamatne stope u neku normalu, ali niko nije znao da ce se toliko oduziti politika jeftinog novca. Znam, sad ces reci "pa i corava koka pogodi neko zrno", ali verujem da oni nisu bili jedini koji su ocekivali da kamatne stope u nekom trenutku krenu gore, verovatno je celo trziste to ocekivalo. Kao sto sad trziste ocekuje pad kamatnih stopa, ono ce se desiti, ali je pitanje kad i u kojoj meri.Pa na samom tom sajtu mozes videti koliko su prethodna dugorocna predvidjanja bila u pravu. Sami kazu da su kolko tolko precizne za 6 meseci a da sve preko toga slabo vredi.
The Hairy Chart: Historical Accuracy of LIBOR Forward Curves
These hairy chart graphs plot past LIBOR forward curves against the actual path LIBOR followed, showing that the forward curve has been a somewhat accurate predictor over the next six months or so...www.chathamfinancial.com
Te forward curves su uvek konzervativne i potcenjuju i rast i pad.
Znaci oni jesu biki u pravu ali na duzi rok nikad nisu bili u pravu, sto i sami lepo kazu.Tacno je da sto je duzi vremenski period za koji se prognoziraju kamatne stope mogucnost greske je veca. Ali ako pogledas gde su bile greske u prethodnim prognozama, greske su bile u tome sto je trziste uvek ocekivalo da kamatne stope rastu u narednom periodu, sto je bilo logicno jer su bile previse neprirodno niske, ali one uopste nisu rasle jer se non-stop gurala i dalje prica o jefitnom novcu. Znaci, oni jesu bili u pravu kad su ocekivali rast kamatne stope, tj. vracanje kamatne stope u neku normalu, ali niko nije znao da ce se toliko oduziti politika jeftinog novca. Znam, sad ces reci "pa i corava koka pogodi neko zrno", ali verujem da oni nisu bili jedini koji su ocekivali da kamatne stope u nekom trenutku krenu gore, verovatno je celo trziste to ocekivalo. Kao sto sad trziste ocekuje pad kamatnih stopa, ono ce se desiti, ali je pitanje kad i u kojoj meri.
Tacno je da sto je duzi vremenski period za koji se prognoziraju kamatne stope mogucnost greske je veca. Ali ako pogledas gde su bile greske u prethodnim prognozama, greske su bile u tome sto je trziste uvek ocekivalo da kamatne stope rastu u narednom periodu, sto je bilo logicno jer su bile previse neprirodno niske, ali one uopste nisu rasle jer se non-stop gurala i dalje prica o jefitnom novcu. Znaci, oni jesu bili u pravu kad su ocekivali rast kamatne stope, tj. vracanje kamatne stope u neku normalu, ali niko nije znao da ce se toliko oduziti politika jeftinog novca. Znam, sad ces reci "pa i corava koka pogodi neko zrno", ali verujem da oni nisu bili jedini koji su ocekivali da kamatne stope u nekom trenutku krenu gore, verovatno je celo trziste to ocekivalo. Kao sto sad trziste ocekuje pad kamatnih stopa, ono ce se desiti, ali je pitanje kad i u kojoj meri.
Takodje mislim da to na duze staze da drze toliko visoke kamate ne mogu, ogroman je dug + verovatnoce da ce nesto da pukne su sada vec jako visoke. Takodje idu izbori 2024 kada ce sigurno opet stimulansi da se guraju, ekonomija ce morati opet da cveta. Na duze staze jeste zdravije da drze visoke kamate ali proslost nam govori da kada god je bilo nesto kriticno za ekonomiju, oni su stampali, cak i po ceni toga da smanje vrednost valute.Znaci oni jesu biki u pravu ali na duzi rok nikad nisu bili u pravu, sto i sami lepo kazu.
Ali ti si siguran da su ovaj put u pravu (nesto sto ni oni sami ne tvrde) i po ko zna koji put ponavljas da znas kako ce se kamate kretati sledecih 10 godina.
Malopre sam pisao na brzinu, nisam se ni udubljivao u clanak, nego samo sam gledao grafik i dao komentar, sad vidim da sam pogresio, sto je ispalo super, jer prebacujem pitanje na tebe. P.S. NIje poetna da se nadmudrujemo, niti to zelim, ali ti prvi pocnjesZnaci oni jesu biki u pravu ali na duzi rok nikad nisu bili u pravu, sto i sami lepo kazu.
Ali ti si siguran da su ovaj put u pravu (nesto sto ni oni sami ne tvrde) i po ko zna koji put ponavljas da znas kako ce se kamate kretati sledecih 10 godina.
Jel imaš neki track record za ovaj sajt tj koliko si predviđanja od ranije bila tačna?Fiksna kamatna stopa trenutno nije mnogo visa od varijabilne jer realno male su sanse da kamatne stope idu mnogo nagore. Realno, moje misljenje je da mogu da idu tipa jos max 0.5% nagore, i da ce onda krenuti pad. Ali takodje ne verujem ni da ce mnogo pasti. Vec sam pisao o tome, ali mislim da barem u narednih 10-ak godina, osim ako se nesto drasticno ne promeni, kamatne stope ce biti u rasponu od + 0.5% do -1.5% u odnosu na trenutni nivo. Mislim, nije to samo moje misljenje, nego to govore i neke prognoze, kao recimo ova https://www.chathamfinancial.com/technology/european-forward-curves. Mada oni predvidjaju i da kamatne stope nece biti nize od 1.0% u odnosu na trenutni nivo. Ali da, generalno, s obzirom da se u dugom roku ocekuju nize kamatne stope, sad se bankama isplati da korisnici kredita uzimaju fiksne kamatne stope kako bi ih zarobili na tim visim kamatnim stopama cak i kad one budu pale. Mada, s obzirom da neki ne ocekuju neki veliki pad, onda razlika i nece biti velika. Ali, sve je rizik i nista nije sigurno svako sam odlucuje o tome da li vise zeli rizik iz kog moze profitirati i ustedeti, ali i izgubiti ili zeli neku predvidivost, pricamo o onom sto je verovatno.
Nije trziste gresilo jer se forward curves ne koriste za predvidjanje kretanja nekoliko godina unapred. One samo reprezentuju trenutno kretanje. Ti ih predstavljas kao dugorocna predvidjanja ali ona to nisu.Malopre sam pisao na brzinu, nisam se ni udubljivao u clanak, nego samo sam gledao grafik i dao komentar, sad vidim da sam pogresio, sto je ispalo super, jer prebacujem pitanje na tebe. P.S. NIje poetna da se nadmudrujemo, niti to zelim, ali ti prvi pocnjes
Ove forward curves, to nisu prognoze ove firme, nego kamatne stope na forward ugovore za razlicite vremenske periode, a forward ugovori su vrsta finansijskog instrumenta gde se dogovara otkup nekog finansijskog instrumenta u buducnosti po odredjenoj ceni, a cena se formra na osnovu ocekivane kamatne stope na finansijskom trzistu.
Onaj ko je gresio u ovom slucaju, nije kompanija na cijem sajtu se nalazi ovaj clanak, nego trziste. Znaci ti mislis da trziste koje je do sad gresilo da ce kamatne stope rasti sad verujes da ce biti u pravu kad veruju da ce kamatne stope padati?
Ne kazem da nece padati, niti kazem da se moze znati kakva ce kamatna stopa biti u narednih X godina, ono sto mi deluje logicno i normalno je da padnu, ali da padaju jako sporo i dugo i da budu daleko od nivoa na kom su bile pre 2 godine. A da li ce tako biti videcemo. Ja samo kazem da kamatne stope kakve smo imali prethodnih 10-ak godina verovatno necemo videti skoro, nize nego trenutne da, ali verovatno ni priblizno iste kao one koje smo imali.
Ti samo kazes, ali baziras to na svojim zeljama a ne na nekim cinjenicama i ozbiljnoj analizi. Niko na ovoj planeti ne zna kako ce se kretati kamate sledecih 10 godina. Tesko da iko zna kako ce se kretsti i sledecih godinu dana, ali ti po ko zna koji put vec predvidias za celu deceniju.Ja samo kazem da kamatne stope kakve smo imali prethodnih 10-ak godina verovatno necemo videti skoro, nize nego trenutne da, ali verovatno ni priblizno iste kao one koje smo imali.
Okacio sam ja u odgovoru, nisu nikad bila tacna niti im je to uopste svrha, lepo sami pisu.Jel imaš neki track record za ovaj sajt tj koliko si predviđanja od ranije bila tačna?
Ne znam, nisam nasao.Jel imaš neki track record za ovaj sajt tj koliko si predviđanja od ranije bila tačna?
Nisi odgovorio, to sto si okacio su bila ocekivanja trzista, a ne predvidjanja ove kompanije.Okacio sam ja u odgovoru, nisu nikad bila tacna niti im je to uopste svrha, lepo sami pisu.
Naravno da dosta kosta, ozbiljan je i proizvod koji se dobija - zivot u svom stanu za koji ne bih imala para da skupljam jos 20 godina.Auuu, 143k ide banci...
Naravno da dosta kosta, ozbiljan je i proizvod koji se dobija - zivot u svom stanu za koji ne bih imala para da skupljam jos 20 godina.
Ostavimo na trenutak cenu stanova po strani, ono sto mi nije jasno je kako se onda to uklapa u tvoje odluke- ranije si pisao da ti smatras da ne treba sad uzimati kredit jer su uslovi banaka nepovoljni, vec da mislis da treba cekati. Ok, to je tacno, nepovoljni su. Ali ima smisla cekati sa aspekta kamate samo ako verujes u znacajan pad euribora. Znaci ako ti sa jedne strane verujes da sad ne treba uzeti kredit zbog nepovoljnih uslova kredita, ali takodje verujes da ce ti uslovi dugi niz godina ostati nepovoljni, kako ti to uopste ulazi u jednacinu u odluci o kupovini?ono sto mi deluje logicno i normalno je da padnu, ali da padaju jako sporo i dugo i da budu daleko od nivoa na kom su bile pre 2 godine.
A kako inace ne bih morala kada bih placala rentu za stan kakav mi treba za zivot, paralelno dok odvajam sa strane za kes kupovinu?Pa onda ces morati da skupis duplo vise para za tih 20 godina