dex87
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 06.05.2016.
- Pohvaljen
- 313
O tome sam vec pricao. Ako imas 100k kesa a ostatak hoces da podignes kredit za kupovinu. Isto ce te kostati stan od 200k u Beogradu i skoro 300k u Beču.
puce aloha paradajz.Poplava istih je zbog negativnog nataliteta i odliva sposobne radne snage. Ma koliko njih dolazilo ovde, više njih, KVALITETNIJIH će odlaziti. Opet gledaš samo jedan deo realnosti čisto da bi dizao hajp ovde na temi, dok ti Havaji gore u plamenu.
Ajmo sad realno, koji to mi razvojni centar imamo i koje grane industrije nas svrstavaju u visokorazvijenu zemlju?puce aloha paradajz.
Nego ne dolaze samo zbog toga. Dolaze jer ti nasi najnizi poslovi su za nekoga premija tipa sobarice u hotelu a nasi to vise nece. Isto se desilo i sa zapadom.
Kada drzava postane visokorazvijena onda pocne to da se desava. Jedino dobro i pozitivno us vemu tome je sto ce nasi raditi uglavnom bolje poslove!
Da, ali npr. vozači autobusa i kamiona na zapadu ne odlaze u druge zemlje da voze, dok naši i dalje odlaze pa moramo da uvozimo iste iz Bangladeša. O tome se radi. Posla ima, ali nije dovoljno plaćen pa su ljudi primorani da idu na zapad. Dok nama onda dolazi radna snaga iz Azije i Afrike. To je kao da doniraš svoju, zdravu krv nekom bogatom, koji hoće da plati, a onda nedostatak te krvi nadomešćuješ nekom manje kvalitetnom ili neodgovarajućom. Tako da nismo uporedivi sa zapadom. Po tom pitanju smo posebna kategorija. Dovoljno je samo da vidiš gde smo u odnosu na okolne države. Ne mračim, bitno je da znamo gde se realno nalazimo. Alio ti forsiraš taj pogled kroz ružičaste naočare potpuno odsečen od jednog dela realnosti.puce aloha paradajz.
Nego ne dolaze samo zbog toga. Dolaze jer ti nasi najnizi poslovi su za nekoga premija tipa sobarice u hotelu a nasi to vise nece. Isto se desilo i sa zapadom.
Kada drzava postane visokorazvijena onda pocne to da se desava. Jedino dobro i pozitivno us vemu tome je sto ce nasi raditi uglavnom bolje poslove!
Odu za boljom prilikom. Nisam nikad čuo da je neko pobegao iz Austrije. Iz Srbije se beži.Pa i nad popom ima pop. Imas ljude koji iz Austrije odu u Svajcarsku
Pogledajte prilog 171693
Tu smo negde sa Albanijom i Makedonijom, da li to znači da i oni spadaju u Advanced države?Pa i nad popom ima pop. Imas ljude koji iz Austrije odu u Svajcarsku
Pogledajte prilog 171693
Mi smo visoko razvijena drzava zato sto je veliki deo planete zemlje ....
Mi smo visoko razvijena drzava zato sto je veliki deo planete zemlje ....
Da li se ti to šališ ili? Mediana 560e.Neminovno je vraćanje velikog broja radnika iz Nemačke nazad u Srbiju, naročito onih sa "taze" dozvolama.
Nestao je hype i oko kupovine nekretnina i oko odlaska u inostranstvo.
Hype oko odlaska ili ostanka u inostranstvu vrlo brzo nestane kad ljudi počnu da uviđaju SVE troškove koje imaš na Zapadu, a koje nisu ni znali... A pre su poredili samo koliko košta hleb i cigarete i možda ulje u Srbiji i EU... Kad se u kalkulacije uključi, kirija ili hipoteka, pa par osiguranja, pa raznorazni porezi (na pse, na odvodne vode, na brane, itd...). Onda kad ti država opali 51% poreza na platu a na bonuse 55,5% vrlo brzo svi počnu pevati drugu pesmu. Ali dobro. Svako treba da proba i sam da vidi gde mu je bolje za život i za rad. 100 ljudi 100 ćudi.Neminovno je vraćanje velikog broja radnika iz Nemačke nazad u Srbiju, naročito onih sa "taze" dozvolama.
Nestao je hype i oko kupovine nekretnina i oko odlaska u inostranstvo.
Takodje. Za vikend bio sa jednim starim poznanikom, radi u Nemačkoj (gradjevinac), dobio papire, odveo celu porodicu. Pitam kad pre i tako lako dobi papire, kaže, toliki je tamo haos sa radnicima da sve može da se završi.Itekako nije nestao hype. Cak ocekujem da ce se povecati u toku 2024.
Hajde nam iskalkuliši koliko ti novca ostane ovde posle minimalca, a koliko "na zapadu".Hype oko odlaska ili ostanka u inostranstvu vrlo brzo nestane kad ljudi počnu da uviđaju SVE troškove koje imaš na Zapadu, a koje nisu ni znali...
Ne mora minimalac. Evo 2 plate. Jedna 700 a druga 550e. To ima 80% ljudi u Srbiji. Kirija/ kredit ne mora da udje u kalkulaciju.Hajde nam iskalkuliši koliko ti novca ostane ovde posle minimalca, a koliko "na zapadu".
Kalkulacije koliko ti ostane na Zapadu s minimalcem su jako nezahvalne i ne znam kako bi to izracunao. Ukratko za Ljude s MINIMALCEM zapad je BOLJI 10x. Za visi srednji sloj, koji ne spada u te siromasne, ali ni u one bogate je najgori. Jer nemas nikakve subvencije od drzave. sve placas max kao da si Bill Gates ili slicni. Za te ljude je u Srbiji poresko opterecenje mnogo povoljnije i mnogo vise ustede i bolje zive.Takodje. Za vikend bio sa jednim starim poznanikom, radi u Nemačkoj (gradjevinac), dobio papire, odveo celu porodicu. Pitam kad pre i tako lako dobi papire, kaže, toliki je tamo haos sa radnicima da sve može da se završi.
Hajde nam iskalkuliši koliko ti novca ostane ovde posle minimalca, a koliko "na zapadu".
U suštini ko nema na nivou porodice makar 2k eur i reseno stambeno pitanje, bolje mu je da ode iz Srbije jer ce ziveti bolje. Makar 2.8k eur sa neresenim stambenim pitanjem u Bg-u. To hoćeš da kažeš .To su ljudi koji u Srbiji zaradjuju 2-3k eura neto po muzu/zeni. Znaci oko 4-5k neto mesecno porodicno.
A na Zapadu oko 7-9k porodicno neto mesecno.
O tim ljudima ja pricam.
Sreća što ovakve gluposti ne prolaze u Srbiji. Da su zakucali rente kad su Rusi došli, ostale bi na visokom nivou. Ovako su pale.Steta sto je ovako nesto tesko sprovesti u R.Srbiji...Pogledajte prilog 171526
Znači za jedno 70% Srbije zapad je bolji 10x. O tome se radi jer po vradovićima ostaće u Srbiji samo visokoplatežni ljudi jer nam ekonomija cveta. Svidelo se nama ili ne, priznali ili ne, velika većina u Srbiji prima platu do 500e max 600e. A to su upravo firme i ljudi koje bi vradovic da "otkači" iz Srbije.Kalkulacije koliko ti ostane na Zapadu s minimalcem su jako nezahvalne i ne znam kako bi to izracunao. Ukratko za Ljude s MINIMALCEM zapad je BOLJI 10x. Za visi srednji sloj, koji ne spada u te siromasne, ali ni u one bogate je najgori. Jer nemas nikakve subvencije od drzave. sve placas max kao da si Bill Gates ili slicni. Za te ljude je u Srbiji poresko opterecenje mnogo povoljnije i mnogo vise ustede i bolje zive.
To su ljudi koji u Srbiji zaradjuju 2-3k eura neto po muzu/zeni. Znaci oko 4-5k neto mesecno porodicno.
A na Zapadu oko 7-9k porodicno neto mesecno.
O tim ljudima ja pricam.
Toliko cvetamo da će minimalac od 400e oboriti celu ekonomiju.Znači za jedno 70% Srbije zapad je bolji 10x. O tome se radi jer po vradovićima ostaće u Srbiji samo visokoplatežni ljudi jer nam ekonomija cveta. Svidelo se nama ili ne, priznali ili ne, velika većina u Srbiji prima platu do 500e max 600e. A to su upravo firme i ljudi koje bi vradovic da "otkači" iz Srbije.