Pa dobro trenutno imaš na Zlatiboru već od 3-5,5k san snova, i s obzirom kakvi se sve sjajni razvojni projekti očekuju na nivou mesta uskoro veoma je moguće da i tamo ode preko 6k do 10k kao Kop i Kolašin, ili CG more preko 6k...ali dobro to su sve turistički centriSan snova po ceni 5k + po kvm...
Ovo svi znamo. Uvek se gleda medijalna plata a ne prosecna. Prosecna lepo zvuci jedino za RTS.Ja bih samo skrenuo paznju oko ovih plata da ljudi koriste median salaries a ne average salaries, jer ove brojke sa prosecnim platama su daleko od realnosti.
Osoba 1: 400e
Osoba 2: 2000e
Prosecna plata: 1200e
Neki clanovi i dalje imaju jak stav iza ‘prosecne plate’ i rasta prosecnih primanja. Zbog toga sam zeleo da skrenem paznju. Slazem se za RTSOvo svi znamo. Uvek se gleda medijalna plata a ne prosecna. Prosecna lepo zvuci jedino za RTS.
Mediana je oko 560e trenutno. Mozemo mi da pricamo sta hocemo ali 80% ljudi radi za platu do 700e. 15% do 1500. 5% preko toga. Sve ostalo je zavaravanje.Ovo svi znamo. Uvek se gleda medijalna plata a ne prosecna. Prosecna lepo zvuci jedino za RTS.
Odakle ovo, jel ima neki link ?Inače zvanično za sve nemačke kompanije, Srbija nije više low cost lokacija vec high cost
Jedino što nas trenutno drži da ne popucaju dugmići je da smo production cost. Kad i to motanje kablova bude preskupo igra je gotova.
Igra je definitivno gotova postajemo highly developed/advanced economy. To je jasno.Inače zvanično za sve nemačke kompanije, Srbija nije više low cost lokacija vec high cost
Jedino što nas trenutno drži da ne popucaju dugmići je da smo production cost. Kad i to motanje kablova bude preskupo igra je gotova.
Rekao mi poznanik koji radi na malo višoj poziciji u jednoj kompaniji.Odakle ovo, jel ima neki link ?
Znači katanac na 90% stranih fabrika? Uskoro će i nas biti po 15 u stanu.Ko god misli da na stari nacin otvori fabriku i da mu neko ovde nesto sklapa rucno za sicu nece se leba najesti.
Da. Kapitalizam je surov. Cim krene malo na dole, oni koji su neefiksni ispadaju ili oni koji su zaduzeni (ovo pogotovo sa rastom kamata) ili oni koji rentiraju prostor.Znači katanac na 90% stranih fabrika? Uskoro će i nas biti po 15 u stanu.
Ovo je problem svih problema. Nema se ko čemu nadati dok ovo ne krene da se rešava.Vladavina prava
E pa evo da čestitam. Sad sam video, drugi smo u Evropi po inflaciji hrane u julu sa 21.9% . Prva je Turska a treca Madjarska sa 21%.Baš me interesuje kako će to izgledati ako podignu minimalac na 50+sada.
Ili 70% populacije nije ni tema kad su nekretnine u pitanju? Ko im kriv i ko ih ****
Naravno, kada nesto dugujes drzavi to ide vrlo brzo, cesto i unapred moras da platis npr pa se posle sudi. Pogotovo ako kao fizičko lice dugujes, to se onda zavrsi u par meseci.Ovo je problem svih problema. Nema se ko čemu nadati dok ovo ne krene da se rešava.
Motaju se i po Slovačkama i Rumunijama, gde sy plate za te poslove 50% veće, ugrubo. Obrzirom da Srbija ima dosta niže plate za te poslove, ako porastu ovde, tamo će takođe.Kad i to motanje kablova bude preskupo igra je gotova.
Poplava istih je zbog negativnog nataliteta i odliva sposobne radne snage. Ma koliko njih dolazilo ovde, više njih, KVALITETNIJIH će odlaziti. Opet gledaš samo jedan deo realnosti čisto da bi dizao hajp ovde na temi, dok ti Havaji gore u plamenu.Igra je definitivno gotova postajemo highly developed/advanced economy. To je jasno.
Mada kao i na zapadu takve drzave su magnet za razne Nepalce, Pakistance, Filipince, Induse i slicno. Tako da ocekujem poplavu istih u narednim godinama.
Oni u tim dravama zive po 15 njih u stanu kako bi suzbili troskove i jedu na pijaci.
Ko god misli da na stari nacin otvori fabriku i da mu neko ovde nesto sklapa rucno za sicu nece se leba najesti. Definitivno su troskovi za tako nesto znacajno visi nego ranije.
Ono na sta se moze ici na poluautomatizovane ili skroz automatizovane fabrike a opet na zalost to su znacajne investicije pa to vecinom rade ili bas veliki domaci privrednici ili stranci. Ipak je Srbija u odlicnom polozaju za prodaju necega sto proizvodimo. Nismo uveli sankcije Rusiji, uskoro trgovniski sporazum sa UAE, Kinom, Egiptom, preferencijalni status sa SAD i slicno.
Na zalost u tranziciji ima i zilion jedna losa stvar ili prepreka koju treba da predjemo ali da stvari idu na bolje idu.
Cene nekretnina se uvek prilagode trzistu. Kostaju onoliko koliko je trziste spremno da plati za to. Tako da cene u Beogradu definitivno imaju razlog zasto su tolike kolike su.
Najzanimljivije je i dalje to sto je trziste u Srbiji izuzetno stabilno zbog jako malog broja kreditnih kupaca.