Šta je novo?

Cene nekretnina

Osnivac katedre na Masinskom fakultetu, Jakov Hlitcijev, je dosao u BG posle pogroma Jermena u Osmanskom carstvu 1915. i bio jedan od najuspesnijih inzenjera i profesora univerziteta u kraljevini Jugoslaviji i jugoistocnoj Evropi. Kada je sa suprugom bezao od Turaka, rekao je: "Idemo u Srbiju, tamo niko nikada nije umro od gladi". I takvih je primera bezbroj, od Miloseve Srbije pa do danas.

Zanimljiva prica inace postoji knjiga koja se zove Beogradski stranci i govori o tome kako je kraljevina i bg raširenih ruku dočekala sve

Moj komsija je u Rumi pravio obicnu prizemnu kucu, socijalna varijanta sa belim pvc prozorima za 120k, znaci kuca koja se nicim ne izdvaja.
Kuća je široooook pojam, kao i izvodjači, materijali... Ako si picajzla koji se pomalo razume u tokove gradnje možeš da prodješ jeftinije, ako se ne razumeš puno pa ti prodaju priču "to sad toliko košta" platićeš više jbg. Kontam da za 200k može da se napravi onako nešto.

Sin i Ja malopre išli da se provozamo autobusem (obožava ih), vozi neki crnac. Iznenadio sam se.
Nama je nedavno dosao vodoinstalater, crnac iz Senegala. Bio je u pratnji naseg coveka, mada cak i natuca srpski, i to ne tako lose 🙂
Ali bilo je iznenadjenje...

To opet govori da BW diktira uslove na tržištu. Da oni spuste cene svi će pratiti. Treba sačekati septembar i oktobar da vidimo promet kad svi dodju kući s odmora i počnu raditi.
Ali profiti su bili ogromni zadnje dve godine tako da mogu min 2 god da ne prodaju ni jedan stan i da budu pozitivni... E sad da li će tako prodati 4k stanova to je druga priča.
A 12 milijardi za državne projekte?

Izgleda da obaramo svojevrstan rekord u avgustu!! Ajde da sacekamo cenenekretnina.rs i da svi zajedno proslavimo ako je istina! :)
Mislim da ćemo morati čekati oktobar da se vidi situacija u septembru. Svi se sada sunčaju i kupaju +37c je napolju niko ne razmišlja o stanovima i retko ko radi.

Izgleda da obaramo svojevrstan rekord u avgustu!! Ajde da sacekamo cenenekretnina.rs i da svi zajedno proslavimo ako je istina! :)
Šta je ovo, "tumbleweed" u bankama za uzimanje kredita pa moraju da objasne ljudima da je uzeti kredit po ovim cenama stanova i sa ovim kamatama sasvim OK?

Avgust je i prošle godine bio slab mesec, ali ove godine je situacija neuporediva.

Avgust je i prošle godine bio slab mesec, ali ove godine je situacija neuporediva.
Mi u najboljem slucaju mozemo ocekivati 900 jedinica po meni. Ali skoro sa 100% sigurnosti mogu reci da ce biti ispod 1000 jedinica prodanih u avgustu u BGu.
Zbog toga i dalje mislim da treba sacekati oktobar (da prodje septembar) da se vidi stvarni promet kad svi rade i kad su svi kuci. Sada je svima plaza na pameti.

I proslog Agusta je bilo +37, ljudi su se suncali i kupali i niko nije razmisljao o stanovima pa je promet bio 3x veci.
Tačno što se vremena tiče, ali je bio i HYPE, svi su samo pričali kupuj, kupuj. Pogledaj samo broj emisija u zadnjih nedelju dana od RTS-a pa do Linkedina kako su svi oprezni i svi pričaju oprez. Znači i baba s pijace je čula da treba oprezno... Ali niko neće donositi odluke (od investitora) o cenama barem dok ne vide septembar... I dok se glave ne ohlade.

Takođe mislim da sezona godišnjih odmora nema mnogo veze sa kupovinom stanova. Kome treba - treba i u Julu i Avgustu. Oni kojima nije moranje ostave to za posle odmora i leta.
Ima veze s datumom prodaje i prepisa. Zato što si vezan za notare, banke, katastar. A ti ljudi idu na godišnje. Tako da i ako se dogovoriš oko prodaje s nekim usmeno, da potpišeš umesto u avgustu najverovatnije ćeš to uraditi u septembru jer nema "termina"... To je jedno od objašnjenja...

Nego, zanima me koliko je na Cene Nekretnina precizna lokacija stanova? Pokušavam da ispratim za koliko je prodat stan, ali u ugovorima od unazad 4 meseca ne mogu da ga pronađem.

Ona skripta je bila odlicna gde si imao mapu i mogao da obelezis tacno skoro samu zgradu i vidis sve prodaje unazad. To bi bilo odlicno kada bi Wolf napravio ili se dogovorio sa covekom koji to vec ima, ali je ugasio skriptu nakon sto je rgz hakovan il sta se vec izdesavalo.

Ima veze s datumom prodaje i prepisa. Zato što si vezan za notare, banke, katastar. A ti ljudi idu na godišnje. Tako da i ako se dogovoriš oko prodaje s nekim usmeno, da potpišeš umesto u avgustu najverovatnije ćeš to uraditi u septembru jer nema "termina"... To je jedno od objašnjenja...
Imaj u vidu da s obzirom na drasticno smanjenje obima prodaje, i to malo ljudi sto radi i nije na odmoru se cini dovoljnim.
Mi smo zavrsavali sve sa notarima i katastrom krajem jula i pocetkom avgusta. Ugovor je bio 27. jula i pojavio se odmah u Wolf-ovom preseku za jul

Mi u najboljem slucaju mozemo ocekivati 900 jedinica po meni. Ali skoro sa 100% sigurnosti mogu reci da ce biti ispod 1000 jedinica prodanih u avgustu u BGu.
Zbog toga i dalje mislim da treba sacekati oktobar (da prodje septembar) da se vidi stvarni promet kad svi rade i kad su svi kuci. Sada je svima plaza na pameti.
4 cele opstine nisu unele podatke do sad, dve su unele samo za jednu nedelju, ne bih ja toliko zurio sa 'skoro 100% sigurnosti' procenama.

Vrh