Evo licni primer, da ne ispadne da napadam "mucki s ledja"...mada mi ovaj forum nije najdrazi iako ga pratim.
U sustini, mi smo s kupoprodajama zavrsili u prethodnih par godina, hvala Bogu, posto je i po meni situacija za kupovinu sada zaista daleko nepovoljnija. S druge strane, primeri su razliciti a ljudi ce uvek imati svoje rezone za i protiv kupovine.
Mi smo stan pazarili 2020. nakon sto smo dobili najmladjeg clana. Do tada smo ziveli u mom devojackom stanu, tako da ne mogu da cenim kupovinu stana iz ugla podstanara, imali smo srece da ne iskusimo podstanarski zivot. Stan smo kupili u kraju u kome sam odrasla, ispod Tasmajdana i platili ga u kesu. Nismo nikakvi narkodileri, nikada nismo pripadali nijednoj stranci, pranje para znam da nije bas da ubacis pare u ves masinu, ali dalje od toga mi je nepoznanica. Pola je bilo muzevljevo nasledstvo, pola ono sto smo sa dve vise nego dobre plate ustedeli tokom samackog zivota. Elem, sve smo skockali po zelji i u stan upucali maltene sve sto smo imali. Ostalo nam je bilo mozda par hiljada u steku. U toj situaciji, posle nepunih godinu dana, pojavi se u blizini sjajan dvosoban stan, odlicna ponuda i ja krenem da pritiskam muza da ga kupimo kao investicioni. Posto nemamo ni za ucesce, ali imamo dva dobra automobila, dogovorimo se da prodamo jedan i da nam to bude ucesce za kredit. Iako mnogi nisu bas blagonaklono gledali na nasu odluku smatrajuci da je maltene sumanuta, mi smo zagrizli. I ne da se nismo pokajali, nego sam ponosnija na to sto smo uradili deset puta vise nego ovo sto smo lagano iskesirali. Stan smo izdali domacoj firmi s kojom evo vec dve godine imamo sjajnu saradnju, tako da on prakticno sam sebe isplacuje. Istina je da nam je rata s pocetnih 430 skocila prvo na 570 a onda i na 670. Nedavno smo vratili banci na gomili 12ipo hiljada pa smo je opet spustili na 570, i tako se igramo s eutiborom dok se ne stabilizuje, svakako nam ne remeti kucni budzet. Na sve to, muz je posle 6 meseci dobio sluzbeni auto, tako da ima i nesto i u onome kad ti stisnes i Bog stisne, kad ti pustis i on pusti.
Moja sestra je arhitekta, ona i dan danas kupuje male ruinirane stanove i sredjuje ih za preprodaju, tako da, ima i takvih primera kupovine. Sto ljudi, sto razloga da se kolo stalno okrece.
Sto se Srbije tice, mislim da nasi ljudi u pecalbi nose ruzicaste naocare i kao neko ko ovde finansijski veoma dobro stoji, ne mogu da kazem da je Srbija dobro mesto za zivot. Odnos prema zivotinjama, odnos prema prirodi, prema cistoci, drugim ljudima, ponasanje u saobracaju, sistem koji zakazuje na svakom koraku, to je nesto sto mozes da uvidis samo ako zivis ovde. Iako, finansijski mozes lepo da zivis a da nosi "narkodiler".
Malo udavih, ali eto, da se "predstavim" a ne samo da kritikujem.
Pozdrav svima...