Šta je novo?

Cene nekretnina

Ok i da je tako, šta je onda rešenje? Ja uopšte ne poričem da su nekretnine glavni metod pranja novca u Srbiji, ali ne vidim kako to nešto menja kod prosečnog (poštenog) kupca? Tržišta ima, kriminalno je, ali ga ima. Ti kad hoćeš da kupiš stan u BG, moraš da ideš na to tržište, ne možeš da kažeš "neću ja da kupujem po ovim cenama, to su kriminalne milijarde, dajte mi ove cene za poštene".
Nema rešenja, to ti pokazuje indeks nejednakosti u Srbiji.

Kupuje ko ima. To se slažem.

Slazem se, samo sto mislim da mi trenutno vec imamo krizu, pad prometa, i samim tim je i pad cena vrlo izvestan. Ako je do sad trziste nekretnina bio indikator nekog rasta, zasto sad ne bi bio indikator pada. Ako se vec pozivamo na trziste, pad cena bi bio dobar, jer bi on oziveo trziste, samo po nizim cenama.
Kakav stav, ti bi komotno mogao da radiš u Ministarstvu finansija ili Ministarstvu demagogije.
Ovo je onaj fazon- Kriza je naša šansa! Pogledaj kakav efekat kriza ima na EU, USA, neke od najrazvijenihih ekonomskih sistema sveta i na njihovo građanstvo. E sad zamisli Srbiju u jednoj takvoj globalnoj krizi gde bi cene rapidno pale. To bi značilo da većina ljudi nema ni za hranu, ali bi ti to da iskoristiš pa da kupiš stan! Znači, taj nivo sebičluka i samoživosti dugo nisam video. Zar nije bolje da nemamo krizu, da se obuzda inflacija i da se poveća standard građana? Ali ako se to dogodi onda cene stanova svakako neće padati pa jadni Perica neće biti u prilici da kupi treći stan.

Kakav stav, ti bi komotno mogao da radiš u Ministarstvu finansija ili Ministarstvu demagogije.
Ovo je onaj fazon- Kriza je naša šansa! Pogledaj kakav efekat kriza ima na EU, USA, neke od najrazvijenihih ekonomskih sistema sveta i na njihovo građanstvo. E sad zamisli Srbiju u jednoj takvoj globalnoj krizi gde bi cene rapidno pale. To bi značilo da većina ljudi nema ni za hranu, ali bi ti to da iskoristiš pa da kupiš stan! Znači, taj nivo sebičluka i samoživosti dugo nisam video. Zar nije bolje da nemamo krizu, da se obuzda inflacija i da se poveća standard građana? Ali ako se to dogodi onda cene stanova svakako neće padati pa jadni Perica neće biti u prilici da kupi treći stan.
Zasto izvrces moje reci?
Ja nisam rekao da zelim krizu, nego da ocekujem da ako vec imamo krizu da cene padnu. Mada ja mislim da bi cene pale i da nema krize, jer je klasican balon. Nije to samo moja zelja, izadji na ulicu i pitaj ljude sta misle o cenama nekretnina.
Sigurno sam manje sebican i samoziv od tebe kome je ok to sto su ljudima drasticno povecane kirije jer izdajes stanove, pa ti to ide u prilog.
Zasto se pozivamo na trziste kad cene rastu, a smeta nam kad cene padaju? Trziste radi u oba smera.
Uglavnom, nije ni bitno sta ja zelim, niti ti, statistika pokazuje da su cene nekretnine nesrazmerno porasle i zato je korekcija ocekivana.

Poslednja izmena:
Zasto izvrces moje reci?
Ja nisam rekao da zelim krizu, nego da ocekujem da ako vec imamo krizu da cene padnu. Nije to samo moja zelja, izadji na ulicu i pitaj ljude sta misle o cenama nekretnina.
Sigurno sam manje sebican i samoziv od tebe kome je ok to sto su ljudima drasticno povecane kirije jer izdajes stanove, pa ti to ide u prilog.
Zasto se pozivamo na trziste kad cene rastu, a smeta nam kad cene padaju? Trziste radi u oba smera.
Uglavnom, nije ni bitno sta ja zelim, niti ti, statistika pokazuje da su cene nekretnine nesrazmerno porasle i zato je korekcija ocekivana.
Kako izvrćem tvoje reči? Jedini način da cene ozbiljnije padnu (izvan korekcije od 10%) je ako se dogodi neka zaista ozbiljna ekonomska kriza- to je potpuno jasno. Ti konstatno govoriš o tome kako cene treba da padnu 30-50% da bu ušle u domen "realnog", kao da ti si neki autoritet tržišta. Da bi cene toliko pale potrebno je da se dogodi opšta kataklizma globalnih razmera koja bi imala katastrofalne posledice po sve ljude.
Hajde razmisli šta bi se desilo kada bi se nekim čudom zaposlenima povećale plate, obuzdala inflacija tako da ljudi zaista REALNO zarađuju više (a ne samo na papiru u okviru SNS kampanje). Da li bi cene stanova u takvom scenariju gde je ljudima povećana kupovna moć išle gore ili dole, šta misliš? Ali ne, ti ne priželjkuješ takav scenarijo, već potpuno suprotno od toga, da 90% ljudi bude dovedeno u ekgzistencijalnu krizu kako bi ti platio stan onoliko koliko smatraš da je relano.

Kako izvrćem tvoje reči? Jedini način da cene ozbiljnije padnu (izvan korekcije od 10%) je ako se dogodi neka zaista ozbiljna ekonomska kriza- to je potpuno jasno. Ti konstatno govoriš o tome kako cene treba da padnu 30-50% da bu ušle u domen "realnog", kao da ti si neki autoritet tržišta. Da bi cene toliko pale potrebno je da se dogodi opšta kataklizma globalnih razmera koja bi imala katastrofalne posledice po sve ljude.
Hajde razmisli šta bi se desilo kada bi se nekim čudom zaposlenima povećale plate, obuzdala inflacija tako da ljudi zaista REALNO zarađuju više (a ne samo na papiru u okviru SNS kampanje). Da li bi cene stanova u takvom scenariju gde je ljudima povećana kupovna moć išle gore ili dole, šta misliš? Ali ne, ti ne priželjkuješ takav scenarijo, već potpuno suprotno od toga, da 90% ljudi bude dovedeno u ekgzistencijalnu krizu kako bi ti platio stan onoliko koliko smatraš da je relano.
Cene bi pale i da nema krize, jer imamo klasican balon nekretnina, kriza moze da utice samo na to da pad bude veci.
Ako vec toliko brines o tudjoj egzistenciji, sto svojim podstanarima ne spustis kiriju?
Uostalom, nije ni bitno sta ja zelim ili sta ti zelis.
Uglavnom, trenutno stanje nije odrzivo.
Videcemo sta ce trziste reci, kakvog god bilo. Za sad kaze da po trenutnim cenama sve manji broj ljudi zeli da kupuje.

Kakva pateticna zamena teza.

Kada se konstatuje narasla neravnoteza u odnosu cena rada i kapitala, ukljucujuci nekretnine, onda ne pustaju suze za radnicima - vec se maltene utrkujete da istaknete da radnici ni ne treba da sanjaju da ce kupiti stan i da najbolje da vide da se isele iz Beograda.

E a kada neko konstatuje da cene nekretnina treba da idu na dole da bi se ponovo uspostavila kakva-takva srazmera cena rada i nekretnina, onda se liju krokodilske suze - kao za radnicima.

I ne, ako i kada krene ozbiljna kriza, spasavace se radnici a ne cene nekretnina. Radnici ce biti pogodjeni ali ce vlasnici kapitala biti na vecem gubitku i na kraju krize ce radnici biti u boljem polozaju. 2008/2009. je BDP pao reda velicine 5%, dok su cene nekretnina pale 30%, a berza 50%.

I ne, nije bolje da se neravnoteza cena nastavlja godinama i da radnicima polagano raste dohodak dok se cene nekretnina odrzavaju na previsokom nivou, pa da mozda za 10 godina nekretnine budu pristupacnije. Bolje je da se sistem i cene resetuju. Da li ce se to i desiti ne zavisi ni od Perice ni od tvojih krokodilskih suza, tako da bez patetike.

Još malo pa 1000. strana, a ovde se više pisalo o životnom standardu u Srbiji (i van nje) nego o cenama nekretnina

I ne, nije bolje da se neravnoteza cena nastavlja godinama i da radnicima polagano raste dohodak dok se cene nekretnina odrzavaju na previsokom nivou, pa da mozda za 10 godina nekretnine budu pristupacnije. Bolje je da se sistem i cene resetuju. Da li ce se to i desiti ne zavisi ni od Perice ni od tvojih krokodilskih suza, tako da bez patetike.

Haha, čuj sad ovog...ne valja da raste kupovna moć stanovnistva tokom vremena, vec je neophodan reset celog sistema sada i odmah. Svakakve gluposti su se mogle pročitati na ovih 1000 stranica, ali ovaj poziv na revoluciju je pobedio.
Složiću se da od mene ništa ne zavisi, a ti pušku u ruke i udri, Marketwatcher pravedni ekvilibrator društvenog poretka!

Haha, čuj sad ovog...ne valja da raste kupovna moć stanovnistva tokom vremena, vec je neophodan reset celog sistema sada i odmah. Svakakve gluposti su se mogle pročitati na ovih 1000 stranica, ali ovaj poziv na revoluciju je pobedio.
Složiću se da od mene ništa ne zavisi, a ti pušku u ruke i udri, Marketwatcher pravedni ekvilibrator društvenog poretka!

Decko, previse se uzbudjujes i lozis, a pritom bas nista ne znas i ne kapiras o ekonomiji osim da podmeces i zamenjujes teze.

Nece biti nikakve revolucije (nadajmo se) nego ce Fed da te spusti na zemlju - sto je Fed naduvao, to ce Fed i da izduva.

Here's what Powell had to say: "We saw [home] prices moving up very very strongly for the last couple of years. So that changes now. And rates have moved up. We are well aware that mortgage rates have moved up a lot. And you are seeing a changing housing market. We are watching it to see what will happen. How much will it really affect residential investment? Not really sure. How much will it affect housing prices? Not really sure. Obviously, we are watching that quite carefully…It’s a very tight market. So prices might keep going up for a while, even in a world where rates are up. So it’s a complicated situation and we watch it very carefully. I'd say if you are a homebuyer, somebody or a young person looking to buy a home, you need a bit of a reset. We need to get back to a place where supply and demand are back together and where inflation is down low again, and mortgage rates are low again."

Idi placi kod Powella da je revolucionar :))).

Zaista, svakakve gluposti su se mogle i mogu procitati na ovih 1000 strana, ali kolicina i kombinacija neznanja, nerazumevanja i arogancije od nekoga ko se predstavlja kao Analiticar ne znam da li je pobedila ali je na neki nacin fascinantna.

Korektan je investitor koji je održao usmeno dogovorenu nižu cijenu. Meni je investitor pola godine držao stan i garažu po istoj cijeni na riječ. Za tih pola godine su cijene najviše skočile čega je on bio i te kako svjestan ali je održao riječ.
Crni Stevane, pa ti si nasledio pola primorja , a u medjuvremenu kupio pola Beograda, ali ti srce najviše na Zlatiboru …šta ćemo braćo, nekima život majka, nekima maćeha….😜

Slazem se, samo sto mislim da mi trenutno vec imamo krizu, pad prometa, i samim tim je i pad cena vrlo izvestan. Ako je do sad trziste nekretnina bio indikator nekog rasta, zasto sad ne bi bio indikator pada. Ako se vec pozivamo na trziste, pad cena bi bio dobar, jer bi on oziveo trziste, samo po nizim cenama.
Ja čak mislim da nije uopšte neophodno da dođe do krize da bi došlo do ozbiljnog pada cena nekretnina. Drastično povećanje je veštački izazvano delovanjem privremenih faktora (psihološki faktori i migracije). Ti faktori sada ne deluju, keša više nema. To je moje nestručno mišljenje. Cene se prirodno vraćaju na normalu i bez delovanja krize, čim se isključe ti privremeni faktori koji su doveli enormnog rasta.

Naprosto velika neravnoteža između toga koliko ljudi ovde u Srbiji mogu da plate i koliko novca se traži za nekretnine.

Poslednja izmena:
Da li neko prati kako stoje oglasi sa kućama? Kao da nema više jeftinih dostupnih...o zemlji da ne pričam. Jedna NS firma je kupila bar pola Fruške Gore sa okolinom. Revolucije biti neće (ne samo kod nas nego nigde), duboka država se spremila na vreme. Biće rudnici, biće da se voda kupuje, biće da se rade energetski pasoši i zamene klima, fasade i stolarije, biće puno stanova a malo ljudi. I molimo se da kriza ovde ne udari baš jako.

Vikendicu iznad nase je nedavno kupila neka ruska porodica. Na oglasu je stajala cena 75 hiljada, za koliko je otisla ne znam. 20 ari placa i velika kuca u raspad stanju. Grocka je u pitanju.

Ajmo jos malo da dodjemo do 1000.strane sto pre :) Ako su od korone do danas cene otisle gotovo 100 procenata i u narednom periodu padnu 20-30 jel se i dalje moze govoriti o padu ili...?

Vikendicu iznad nase je nedavno kupila neka ruska porodica. Na oglasu je stajala cena 75 hiljada, za koliko je otisla ne znam. 20 ari placa i velika kuca u raspad stanju. Grocka je u pitanju.
Kako je to moguce kad sam ja procitao ovde na forumu da su svi Rusi pobegli odavde, a i oni sto nisu ce da pobegnu sutra, eventualno prekosutra?

Da li neko prati kako stoje oglasi sa kućama? Kao da nema više jeftinih dostupnih...o zemlji da ne pričam. Jedna NS firma je kupila bar pola Fruške Gore sa okolinom. Revolucije biti neće (ne samo kod nas nego nigde), duboka država se spremila na vreme. Biće rudnici, biće da se voda kupuje, biće da se rade energetski pasoši i zamene klima, fasade i stolarije, biće puno stanova a malo ljudi. I molimo se da kriza ovde ne udari baš jako.
Koja NS firma je pokupovala zemlju po Fruskoj gori? Mislis na gradjevinsku sto je izgradila pola ns?

Zasto izvrces moje reci?
Ja nisam rekao da zelim krizu, nego da ocekujem da ako vec imamo krizu da cene padnu. Mada ja mislim da bi cene pale i da nema krize, jer je klasican balon. Nije to samo moja zelja, izadji na ulicu i pitaj ljude sta misle o cenama nekretnina.
Mi smo prošle godine u ovo vreme aktivno tražili stan za kupovinu jer nam je bilo dosta svega (zamalo smo naseli na manipulaciju tržištem, kao i mnogi parovi, ali smo u poslednjem momentu odustali kad smo videli kakvi id*** botuju po forumima i podstiču naivne ljude na kupovinu).

Agenti sa kojima smo dolazili u kontakt su se mogli podeliti u dve kategorije:

1) odron agenti koji ismevaju ljude kojima je 2.000 EUR za kvadrat na periferiji mnogo.

2) Oni normalni:
- Neki su se otvoreno zgražavali i hvatali za glavu nad cenama koje su divljale iz dana u dan, kako su Rusi pristizali (nisu mogli da sakriju da su zaprepašćeni).

- jedan je prokomentarisao da se neće skoro vratiti cene iz 2019 godine.

- jedna agentkinja nam je rekla da su cene podivljale nekontrolisano brzinom kao i 2008-9 godine, pa se u roku od par godina vratile na staro, i da će se možda ponovo desiti isto.

Bilo je i među njima i normalnih likova koji nisu mogli da sakriju zaprepašćenje šta se desilo sa cenama u roku od samo par meseci. Rusi su nudili čak i veće cene od oglašenih. Dobri stanovi su se prodavali u roku od par nedelja, dok su loši stanovi blejali na oglasima mesecima.

Cene se sporo vraćaju u normalu jer se još uvek okreću pare od prethodnih vezanih kupoprodaja, a i psihologija mnogih promašenih ljudi je takva da će pre trpeti gubitke i godinama čekati kupca, nego da prodaju stan jeftinije od komšije (koji je uhvatio pravi momenat za prodaju).

-

Eto..npr.slucaj kao vama sto nema ko da pomogne da uleti sa 10-15 k evra mora duplo vracati ratu kredita..alii svi bankari navuku ljude lepom nakitenom pricom za kredit..ni jedan bankar nije lepo objasnio klijentu da mu moze rata duplo otici tj.sta znaci EURIBOR..nego daj sto vise da navuku i zarobe ljude..na zalost sada svi vide u sta su se uvukli a kada udjes u banku vidis i dalje onaj licemerni osmeh bankara od kojeg ti se zivot smucio i okrenuo za 360 stepeni na gore

Decko, previse se uzbudjujes i lozis, a pritom bas nista ne znas i ne kapiras o ekonomiji osim da podmeces i zamenjujes teze.

Nece biti nikakve revolucije (nadajmo se) nego ce Fed da te spusti na zemlju - sto je Fed naduvao, to ce Fed i da izduva.

Idi placi kod Powella da je revolucionar :))).

Zaista, svakakve gluposti su se mogle i mogu procitati na ovih 1000 strana, ali kolicina i kombinacija neznanja, nerazumevanja i arogancije od nekoga ko se predstavlja kao Analiticar ne znam da li je pobedila ali je na neki nacin fascinantna.
,,It’s not just about how expensive housing became—it’s how fast it got there. It only took 24 months for U.S. home prices to soar a staggering 37%. For comparison, the biggest two-year spike leading into the 2008 housing crash was 29%."

U Americi cena nekretnina za dve godine porasla 37%, i to im je najveće povećanje ikada zabeleženo. U Srbiji u tom istom periodu cena nekretnina porasla više od 100 %. Razliku od 37 do 100% pretpostavljam da objašnjava pranje novca i Rusi.

Mislim da će uskoro preimenovati to odeljenje i zvaće ga Odeljenje za kreditne dužnike iz 22 / 23 godine. Kakva debilna serija koja je normalizovala i pravila zezanje od svega jezivo bolesnog što se događalo 90-ih.
To je odeljene za ove sto su pre par godina mogli za kesh da kupe stan kakav zele, ali nisu (jer korona je, strahovito ce pasti cene) pa sad gledaju kako im novac sve vise gubi vrednost dok od banke dobijaju crkavicu od koje jedva kirija moze da se plati i to za stan koji ne zele. Ali bar drugi imaju za nauk da se zivotne odluke ne donose na osnovu raznoraznih foruma...

Da li je Danilović iz Čačka investitor?
Meni je on nudio u Sazonovoj bliže Čuburskom parku. Tada u izgradnji mislim da mi je nudio za 3.200 ili 3.400 €\m2 ne mogu se sjetiti. To je bilo jako povoljno pogotovo za kvalitet gradnje jer znam kako su zgradu napravili u Vojvode Šupljikca prije te. I to je bila cijena za mene jer mi od ranije saradjujemo. To je bio stan na predzadnjem spratu (najboljem), mislim 80 ili 70 M2 prije malo više od godinu dana što je takođe bitno jer su cijene bile niže.
Sada ti je tu tržišna cijena za vrhunsku novogradnju sigurno 4.000 €\m2. Ulica je jednosmjerna i jako lijepa, pogotovo taj dio ka parku. Max. spratnost je 4 sprata.
Jedva sam nasao post, ova tema je prilicno aktivna.
Nije Čačak, investitor je iz Bg.

Vrh