Šta je novo?

Cene nekretnina

Mali investitori završavaju započeto, a veliki i kreću novo. To znači da će se u periodu pred nama prodavati 5x manje stanova, a 2x skuplje nekretnine, i da će se prodavati samo najskuplji stanovi. Kada se rasproda Bnw, može se očekivati bolestan pad, do tada će se truditi svim sredstvima da se kako-tako održe cene, iako prodaje nema. Svima je jasno da će cene padati, iako za sada nema većih naznaka, ipak sve zavisi od ekonomije Usa i Eu. Ja ipak i dalje savetujem: kupujte šume, obradivo zamljište i izvore vode.
Ako voda bude problem možeš kupiti bunar, ali svakako neće biti tvoj kada dođu žedni.

Gledano kroz istoriju, kada se dobija boost u uslovima za kupovinu stana, uglavnom to bude tokom recesije i nakon recesije tako da ima jos da se ceka za te uslove.
(Ovo je za US)
1688489075745.png

Bilo ih je mnogo više, al su se izgleda prodali. Pogotovo u Pregravici, tu je kvadrat znao ići i do 5k€ 🙃
Pritom Zemunske Kapije su daleko gorijeg kvaliteta nego moja zgrada
Zemunske kapije su krenule sa prodajom poslednje zgrade pre oko mesec dana po 2700+pdv za najmanje stanove. Stan kao ovaj je mislim 2500-2600+ pdv. Ne vidim racunicu da neko kupi ovaj stan a ne nov i da sam bira kako ce da uredi enterijer. Na prvi pogled jeste oglasivac uredio stan, ali to je ipak daleko od realne cene po meni.

Ma evo trčim da radim posao ukrštanja podataka sa različitim metodologijama za koje drugi ljudi bivaju plaćeni, za nekog kome je specijalizovani sajt za poreze Vikipedija.
Onda nemoj da pises o stvarima koje ne znas na bazi osecaja i praznih prica kako je u Srbiji vrh. To dirigovano formiranje javnog mnjenja mi se gadi 🙂. Pozdrav

Jel si pazario stan, pre par godina si pricao kako vrtis prodavce oko malog prsta i uslovljavas ih sa nizim ponudama od one koju traze? Uzmi ili ostsvi, a oni placu jer ne mogu vise da prodaju po ceni po kojoj su mogli kada si ih prvi put zvao.
Kako li se to zavrsilo, ne videh pad od 2019 do danas. Cekas li jos uvek.
Hvala na brizi, drago mi je kad vidim da neko prati moje postove iz prethodnih godina. Inače naravno :) kupio, i sad opet kupujem manji ~30m2 vojvode stepe, trošarina, banjica, za keš, a do tada pare u banku.
A agentima dajem nagradu ako mi nađu to što tražim, po ceni za koju JA mislim da je korektna. A vidiš, ja bih pre to nazvao prirodnom tržišnom utakmicom, uspešniji agent će zaraditi, onaj nesposoban-pisaće po forumima kako su cene otišle x2.
Naše tržište je poremećeno. Naravno da treba da postoji odnos prodavac-agencija-kupac i naravno da agencija mora da obezbedi i prodavca i kupca i da zaradi od kupoprodaje.

U redu ako pise to sto pise samo nadji izvor u kome konkretno pise da je 20% stanova u toj situaciji, znaci svaki 5. stan prodala banka i ja cu da kazem- ok.
Ako se stan posle mogao kupiti za 100k opet se mogao kupiti za te pare ako si kes kupac, ko nije kes kupac svakako bi ga ojadila banka znacajno cak i kad su cene pale ne bi ga kupio za 100k. Ne mozes da poredis cenu nakon otplacenog kredita (400k u tvom primeru) i za koliko taj stan moze da se kupi ako imas odmah kes (100k). Ko je kupio 2008, 2023. mu stan vredi mnogo vise nego tad, sto je samo 15 godina nakon kupovine odnosno na pola otplate kredita od 30 godina.
A i u svemu ovome ne razumem kako mozes da znas koliko ce cene da padnu, koliko dugo ce pad da traje, sta je dno tog pada kada se i ako se desi kad vredi kupovati. Pa finansijski analiticari ne mogu to da predvide a ovde ispadose cinjenice- rast kamata jos 3 godine, pad cena 30%-70%, pad cena traje 10 godina. Izvini ali bukvalno mi deluje kao loto brojevi 🙂 Mislim stvarno ako sve to pogodis ti, a ljudi koji se bave time ne mogu, ja ti majke mi skidam kapu.
Postavljala sam iskopiran tekst sa sajta dobos.rs koji se odnosi na procenat aktiviranih hipoteka u periodu prethodne ekonomske krize. Pregledaj prethodne poruke, pa ćeš naći.

Slično se desilo i posle 2008 godine u Americi, kada su dužnici masovno vraćali bankama ključeve od kuće a koje su kupili na kredit. Postalo je potpuno besmisleno da bankama plaćaju 400.000 EUR za kuću koja se mogla zbog drastičnog pada cena kupiti za 100.000 EUR. Već sam pisala o tome, u nekim američkim državama nema toga da ti KNOSK orobi platu narednih 20 godina (kao kod nas) dok ne isplatiš banci sva dugovanja. Samo vratiš ključeve i nemaš više ništa sa bankom.

Ovde nije tako, KNOSK te uništi. Zato je potreban neverovatan stepen nerazmišljanja da bi se kupio stan na kredit onda kada su cene na vrhu i euribor na vrhu.

Što se tiče ovog pitanja kada će cene da padnu i koliko, kada će dostići dno to nešto ne znam ja nego ne zna niko. Ono što znam je da u 7 beogradskih opština cene već uveliko padaju, novogradnja na Novom Beogradu je praktično otišla u bunar što se tiče cena, a promet je pao 50%.

Evo, baš na prethodnoj stranici je okačen link intervju sa vlasnikom Agencije za nekretnine u Novom Sadu, kaže lik otvoreno da cene padaju i tek će da padaju, kao i ona Kaća Lazarević, koja drži agenciju u Beogradu.

Više se ne postavlja pitanje kada će početi da padaju cene jer padaju uveliko.

Jaooj daj molim te ne poredi cenu kvadrata u glavnom gradu jedne od najbogatijih država na svetu i cenu kvadrata Beograda. Beograd još uvek nije dobio fabriku otpadnih voda, već sva g*vna bacamo u Savu i Dunav. Ja sam početkom 2021. kupio novogradnju u gornjem delu Zemuna za 1800€/m2 a sad ljudi iz susednih novogradnji prodaju za 4000€/m2 a investitori u izgradnji traže 3300-3700€/m2. Znači sad moj stan (koji je de facto na granici sa periferijom) sada vredi kao stan u centru Budimpešte, strogom centru St. Petersburga, kao stan u centralnom delu Zagreba. Mene bi bilo sramota da nekom strancu kažem da u mom kraju stan vredi 4k€/m2.
Da, stranci frapirano gledaju snimke zgrada na Vračaru od 4 k i pitaju da li su to socijalni stanovi za siromašne. Kod njih u takvim zgradama žive maltene socijalni slučajevi.

Grada u kojoj živim takođe kompletan užas koliko je neodržavana.

Znači za 50k kupio si novogradnju jednosoban stan u blizini centra? Eto, a žalimo se kako su cene porasle. Ljudi kupuju i treći, četvrti stan...

Za nijansu veći i skuplji i novogradnja 10tak godina stara da budemo precizni i u vreme realnih cena.
A za treći, četvri, neću da komentarišem.

Ne razume napisano, kao što ne zna ni da se piše nkosk umesnto knosk i da je poslednjih godina opcionalan.

Za nijansu veći i skuplji i novogradnja 10tak godina stara da budemo precizni i u vreme realnih cena.
A za treći, četvri, neću da komentarišem.
Znači ipak starogradnja. Teško da je 2019/2020 vreme realnih cena, tad si uveliko najavljivao pad i koliko se sećam kupovao si za iznajmljivanje, ne za život. No, samo napred.

Cisto jedan podsetnik. U Srbiji ce nas za 25 godina biti cak 1m-1.5m manje, tj. 20% manje nego danas (https://www.penzin.rs/srbija-2050-manje-od-sest-miliona-stanovnika/), a broj mladih i radno sposobnih ce biti mnogo manji nego danas. Neke prognoze govore da cemo imati i mnogo veci pad. Znaci, broj mladih, radno sposobnih, koji su u mogucnosti da kupe stanove ili placaju vece rente ce biti barem 30-40% manji nego danas. Ko ce kupovati stanove i ziveti u svim ovim zgradama, kome ce se izdavati stanovi i po kojim cenama, jel imamo nekog analiticara, strucnjaka koji moze da proceni kako ovo moze uticati na cene nekretnina? Da li i ovo moze uticati pozitivno na rast cena nekretnina kod nas, posto smo mi ipak specificno trziste, zna li se sta?

Poslednja izmena:
Ma ok, nego kaži ti nama da li si uspeo da nađeš banku u kojoj je kamata za štednju u evrima 5%?

Stekli smo utisak da planiraš da pobegneš iz nekretnina u Keš, još dok je vreme.
Otprilike 10 puta si pitana da ostavis link za "svaki 5. stan je otisao na dobos" sto ponavljas kao papagaj (ili bolje receno: ponavljas ko Perica pad prometa) i ni jednom to nisi ucinila.

- Struka složna: Velika neizvesnost u pogledu cene kvadrata
- Da nam sledi svakako neizvestan period u pogledu cena kvadrata zbog smanjenja gradnje, potvrdio je i Milić Đoković, stručnjak za nekretnine, međutim, on ipak smatra da vrednost kvadrat neće pasti u narednom periodu.
"Činjenica je da se neće puno graditi, što dovodi do problema jer je tražnja konstantna a ponuda se smanjuje. Tako nema ekonomske logike da cena kvadrata padne", objasnio je on.

Ovde sam pročitao sledeće
1. Neizvesnost cene kvadrata je (samo) zbog smanjenja gradnje.
2. Potražnja je i dalje velika
3. Iako je potražnja velika ipak dolazi do smanjenja gradnje pa će zbog toga cene ostati iste ili rasti.

Ako je potražnja velika zašto se smanjuje izgradnja? Gde je tu ekonomska logika?

i ova informacija je interesantna
Građevinska industrija je važan deo BDP Srbije, što pokazuje činjenica da je u 2021. godini građevinarstvo je činilo i do 18 odsto, dok je dobit od poljoprivrede u tom smislu nešto manje od 10 odsto.

U prevodu, beton i kvadrati su bitniji od poljoprivrede.

1. Traznja nije konstantna, lik lupeta - prodaja stanova u Beogradu je pala ispod nivoa iz 2019, a prodaja starogradnje je najslabija u 7-8 godina. Jos se vidi prodaja novogradnje, ali ko zna od kada
2. Takodje, gradjevinarstvo cini 7% BDP-a, a poljoprivreda 8% (izvor)

Ali ako nemas velike pare u kesu vec samo ucesce za manji stan, ti treba da "dodas" skororo sve pare za kiriju. Pogotovo sto u trenutku kad orocis te pare ne donose nista, a treba odmah da platis kiriju unapred, depozit i agencijsku proviziju. Znaci ako mesecno treba da izdvajas oko 400e za kiriju, i ako po tvojoj prognozi treba oko 3 godine da pad cena dozivi pun efekat, u medjuvremenu si dao za kiriju 14.400e. Kako se to isplati? Cak i da cene padnu dobar procenat si anulirao, zar ne? Pogotovo kad pogledas koliko je to procenata od nekog manjeg stana.

Pri kamatnoj stopi od 7%, ti banci godisnje placas 7% iznosa kredita samo na ime kamate.

Ako uzmes kredit na 30 godina, za stan od 125k (trenutno prosecna cena stana u Beogradu), sa ucescem od 20%, kredit ce ti biti 100k i mesecna rata bi ti trenutno bila 665 evra (dok Euribor jos ne poraste).

Za tri godine to je ukupno 24k evra.

Od toga, banci ces platiti DVADESET JEDNU HILJADU EVRA na ime kamate, ili prosecno 580 evra mesecno, i otplatices samo TRI HILJADE EVRA glavnice kredita.

Koliko mislis da bi te kostala renta za isti stan?

Btw, isti kredit na 15 godina - opet ces za tri godine dati 20k evra za kamatu, i jos bi ti rata bila 900 evra mesecno (pri trenutnom Euriboru).

Za bilo koji drugi iznos kredita - samo pomnozi iznosom: za stan od 250k evra na 30 godina, rata bi ti bila 1330 evra i platices CETRDESET DVE HILJADE EVRA za tri godine, ili prosecno 1170 evra mesecno, samo na ime kamate - kolika je mesecna renta za takav stan?

Poslednja izmena:
Znači ipak starogradnja. Teško da je 2019/2020 vreme realnih cena, tad si uveliko najavljivao pad i koliko se sećam kupovao si za iznajmljivanje, ne za život. No, samo napred.

U pravu si 10godina stara zgrada nije novogradnja.

I bile su drastično niže cene nekretnina.

Kao što sam već napisao ja sam keš kupac.
Moja pozicija je jasna za razliku od agencija/agenata za nakretnine koje su ovde na grupi anonimno i prodaju priču o stanovima za 4k-7k e/m2 i poklapaju expresno svaku priču o padu cena nekretnina u BGD.
U svetu i okruženju može da pada cena nekretnina osim u BG i NS, aha.

Nije mi ni jasno negodovanje agencija ovde nabforumu na moju ponudu ~75k e za što bolji stančić 30-40m2 u vojvode stepe, banijici, stepi i naravno extra nagradu agentu (lično)?

1. Traznja nije konstantna, lik lupeta - prodaja stanova u Beogradu je pala ispod nivoa iz 2019, a prodaja starogradnje je najslabija u 7-8 godina. Jos se vidi prodaja novogradnje, ali ko zna od kada
2. Takodje, gradjevinarstvo cini 7% BDP-a, a poljoprivreda 8% (izvor)

Pri kamatnoj stopi od 7%, ti banci godisnje placas 7% iznosa kredita samo na ime kamate.

Ako uzmes kredit na 30 godina, za stan od 125k (trenutno prosecna cena stana u Beogradu), sa ucescem od 20%, kredit ce ti biti 100k i mesecna rata bi ti trenutno bila 665 evra (dok Euribor jos ne poraste).

Za tri godine to je ukupno 24k evra.

Od toga, banci ces platiti DVADESET JEDNU HILJADU EVRA na ime kamate, ili prosecno 580 evra mesecno, i otplatices samo TRI HILJADE EVRA glavnice kredita.

Koliko mislis da bi te kostala renta za isti stan?

Btw, isti kredit na 15 godina - opet ces za tri godine dati 20k evra za kamatu, i jos bi ti rata bila 900 evra mesecno (pri trenutnom Euriboru).

Za bilo koji drugi iznos kredita - samo pomnozi iznosom: za stan od 250k evra na 30 godina, rata bi ti bila 1330 evra i platices CETRDESET DVE HILJADE EVRA za tri godine, ili prosecno 1170 evra mesecno, samo na ime kamate - kolika je mesecna renta za takav stan?
Nema šanse da joj objasniš, i dalje ne razume da ako uzme od banke kredit od 200.000 EUR za kupovinu stana, i za tri godine cena tog stana padne sa 240 na 140.000 EUR, i ona dođe u poziciju da ne može više da otplaćuje kredit, banci duguje još 60.000 EUR i na čistom je gubitku:
- 40.000 koliko je dala za učešće
-60.000 koliko će morati da plati u narednih 20 godina
-plus razlika između cene rente i rate kredita puta 36.

I dalje misli da će joj u situaciji kada ne može da otplati kredit pomoći banka, država ili rođaci.

Mislim da će do kraja godine ili tokom iduće biti dato na prodaju dosta luksuznih stanova na dobrim lokacijama koji su kupovani sa ciljem izdavanja Rusima (Vračar, BGH2O, Stari Grad, Novi Beograd). Jednostavno te kredite više nije moguće otplaćivati. Videli smo iz primera da stan na Beogradu na vodi koji se izdavao za 1.500 EUR sada izdaju za 900 EUR.

To će dosta da obori i cenu standardnih stanova da bi uopšte imali bilo kakvu šansu za prodaju.

iznosom: za stan od 250k evra na 30 godina, rata bi ti bila 1330 evra i platices CETRDESET DVE HILJADE EVRA za tri godine, ili prosecno 1170 evra mesecno, samo na ime kamate - kolika je mesecna renta za takav stan?
Hoces da kazes da se isplati uzeti kredit? Za 250k bnv reklamira trosoban stan useljiv ove godine. Renta za trosobne stanove u BNV 1300e i vise.

Videli smo iz primera da stan na Beogradu na vodi koji se izdavao za 1.500 EUR sada izdaju za 900 EUR.
Au onda umesto pada imamo rast cena i to strahovit rast, sada imamo primer da se takvi stanovi u toj zgradi izdaju za skoro duplo vise para

Da nije zbog studenata?

Au onda umesto pada imamo rast cena i to strahovit rast, sada imamo primer da se takvi stanovi u toj zgradi izdaju za skoro duplo vise para

Da nije zbog studenata?
Moguće, studenti u Beogradu su poznati po tome što najčešće iznajmljuju luksuzne stanove od 1.500 EUR.

Oni koji izdaju takav sličan stan za 900 EUR, postavljanje lik na nekoj od prethodnih stranica, mora biti da su poludeli.

Vrh