Šta je novo?

Cene nekretnina

ukratko:

- Издате су тачно 1.972 грађевинске дозволе, што је 11,1 одсто мање него у истом месецу прошле године.
- mеђу потенцијалним купцима некретнина постоји бојазан да би високе цене могле још више да порасту.
- професор ekonomije сматра да ће на атрактивним локацијама цене и даље расти
- Квадрат у новоградњи у просеку кошта 2.496, а у староградњи 2.465 евра (prema sajtu 4 zida)

ukratko:

- Издате су тачно 1.972 грађевинске дозволе, што је 11,1 одсто мање него у истом месецу прошле године.
- mеђу потенцијалним купцима некретнина постоји бојазан да би високе цене могле још више да порасту.
- професор ekonomije сматра да ће на атрактивним локацијама цене и даље расти
- Квадрат у новоградњи у просеку кошта 2.496, а у староградњи 2.465 евра (prema sajtu 4 zida)
😮 Lupi covek i ostade ziv

Evo ga genijalan oglas. Čovjek hoće da kupi stan ali da mu se da isključivo po cijeni koja je bila prije nekoliko godina kada su još te zgrade bile u izgradnji.
Ne vidim problem, kao sto neko trazi za stan koliko zeli, tako i on za stan nudi onoliko koliko on zeli. Realan je isto koliko i prodavci.

Kupice ga po toj ceni isto kao sto ce prodavci prodati po ceni po kojoj su oglasili. Cinjenica je da se stanovi, barem u starogradnji, prodaju po 20-30% nizoj ceni od oglasene

Ja bi volio angažovati te pregovarače koji uspjevaju da spuste oglašenu cijenu za 20-30 %. U stvari, Vučić bi ih volio angažovati za pregovore o Kosovu. Vjerovatno i Zelenski.
Pogotovo bi volio vidjeti da je neko unazad godinu ipo dana uspio da spusti cijenu novogradnje za više od 2-3 %. Naravno, ozbiljne novogradnje ozbiljnog investitora.

Ja bi volio angažovati te pregovarače koji uspjevaju da spuste oglašenu cijenu za 20-30 %. U stvari, Vučić bi ih volio angažovati za pregovore o Kosovu. Vjerovatno i Zelenski.
Pogotovo bi volio vidjeti da je neko unazad godinu ipo dana uspio da spusti cijenu novogradnje za više od 2-3 %. Naravno, ozbiljne novogradnje ozbiljnog investitora.
Pa pogledaj prosecne cene oglasenih stanova i prosecne cene prometovanih stanova. Ne znam kako se pregovara oko cene stanova, ali znam da se cene spustaju, ne samo statisticki, nego znam i primere iz mog okruzenja, neki meni bliski ljudi sa kojima nisam bas cesto u kontaktu su kupovali kuce i stanove u Beogradu po dosta povoljnijim cenama od ovih oglasenih.

Klasicne ribolovacke price medju pripadnicima srednje generacije danas. "Kupio sam gajbu mnogo skupo 2000e m2 ali sam zeznuo prodavca to bilo oglaseno 4k a kad ga nasminkam malo, znas ono pvc + laminat, to ce brat bratu 5k da vredi a braci Rusima cu da suknem po 8k m2"

Klasicne ribolovacke price medju pripadnicima srednje generacije danas. "Kupio sam gajbu mnogo skupo 2000e m2 ali sam zeznuo prodavca to bilo oglaseno 4k a kad ga nasminkam malo, znas ono pvc + laminat, to ce brat bratu 5k da vredi a braci Rusima cu da suknem po 8k m2"
Zasto ribolovacke price kad iste takve ugovore imas na rgz i cenenekretnina.rs

Zato što cene nisu silazne u kratkom roku. Potrebno je da stan bude jako dugo na tržištu dok prodavac ne ukapira da je cena previsoka i da je počne postepeno spuštati. Ovde se radi o hiljadama evra i prodavac radi godinama za iznos popusta pa ga se neće tako lako odreći.

Zato što cene nisu silazne u kratkom roku. Potrebno je da stan bude jako dugo na tržištu dok prodavac ne ukapira da je cena previsoka i da je počne postepeno spuštati cenu. Ovde se radi o hiljadama evra i prodavac radi godinama za iznos popusta pa ga se neće tako lako odreći.
Objasni onda zasto je prosecna cena prodaje niza od prosecne oglasene cene u proseku za 20-30%. Cena u oglasima je uvek naduvana, samo sto neko da vecu cenu da bi imao lufta da spusti i onda stvarno spusti, a neko zaista misli da moze da dobije onoliko koliko trazi. A to da li je neko radio godinama da bi zaradio taj stan, ili je nasledio od roditelja koji su ga otkupili za 50 DEM ili na neki treci nacin, to je druga prica.

Evo ga genijalan oglas. Čovjek hoće da kupi stan ali da mu se da isključivo po cijeni koja je bila prije nekoliko godina kada su još te zgrade bile u izgradnji.
Nemoj da se praviš pametan jer ispadaš glup, slučajno znam cijelu situaciju pa ću ti objasniti, kao prvo ne piše nigdje da plaća po cijeni koja je bila u izgradnji nego realnoj tržišnoj cijeni, ljudi lupaju cijene pa hoće 3 do 4 puta više nego što su platili prije 2 godine, kao drugo kada je čovjek objavio ovaj oglas zvali ga iz Agencije za nekretnine zamolili ga da skine oglas kao eto nema potrebe da se stavlja screeshoot sa cijenama koje su bile, znači smetalo im je, čovjek nije htio pa mu je ujutru nestao oglas sa sajta Realitica, svašta se radi, ponovo ga je objavio, kao treće na ovim zgradama su napravili bazen na krovu ali problemi odmah nastaju i traju do dan danas jer curi odnekud a ne mogu utvrde odakle, istekla garancija investitora boli ku..c. Eto toliko, nadam se da si shvatio poentu oglasa.

Malo duže me nema,i gle čuda,zanimljvo,ko bi rekao,čuda da se dese,da kvadrate cena odnese:ROFLMAO:
Ko je mene ranije čitao,ni rast cena mu neće teško pasti:LOL:

Shvatio sam ja poentu oglasa ali tržište je tržište. To što je nešto prije 4-5 godina koštalo ispod 2.000 Maraka i što je neko kupio po toj cijeni, a danas košta više od 2.000 ili 2.500 €, je tržišna kategorija i kupac samo na sebe može da se ljuti što tada nije kupio. Koji prodavac bi se javio na onaj oglas? A što se tiče onih zgrada u centru, vjeruj mi, Beograd ih se ne bi postidio. Bazen na krovu je morao imati svoje mane. Sve i da je najperfektnije urađen, usljed sleganja su morale nastati (mikro)pukotine na hidroizolaciji.

Shvatio sam ja poentu oglasa ali tržište je tržište. To što je nešto prije 4-5 godina koštalo ispod 2.000 Maraka i što je neko kupio po toj cijeni, a danas košta više od 2.000 ili 2.500 €, je tržišna kategorija i kupac samo na sebe može da se ljuti što tada nije kupio. Koji prodavac bi se javio na onaj oglas? A što se tiče onih zgrada u centru, vjeruj mi, Beograd ih se ne bi postidio. Bazen na krovu je morao imati svoje mane. Sve i da je najperfektnije urađen, usljed sleganja su morale nastati (mikro)pukotine na hidroizolaciji.
Curi voda druže do trećeg sprata jesi li ti pametan, bi li ti kupio da to znaš, kupci nemaju pojma pa kupuju

Jedino me buni sto lik kupuje stanove, a ne stan. Da nije jos jedan kolekcionar koji ce kada ih bude prodavao da shvati da je realna cena ipak dosta veca od ove realne po kojoj hoce da kupi.

A i sto bi soustao, prodaje se 13% manje u odnosu na rekordnu godinu
I u doba najvece traznje realizovane cene su bile nize od oglasenih. Uostalom, ne mora da spusta cenu, ako ima zivaca da ceka 5 godina da proda stan, zasto bi spustao :) A i rekli samo da se prodaje 20-30% manje, a ne 13% manje.
Malo duže me nema,i gle čuda,zanimljvo,ko bi rekao,čuda da se dese,da kvadrate cena odnese:ROFLMAO:
Ko je mene ranije čitao,ni rast cena mu neće teško pasti:LOL:

Ne znam zasto ne uvedu dodatne reakcije na komentare, recimo smajli koji se smeje. Naslov ovog clanka nije da cene rastu, nego se postavlja pitanje da li rastu, a pitanje je izvuceno iz konteksta price nekog lika koji nikad nece reci da cene padaju, tako da nije bas verodostojna izjava.
Postoji jedna razlika izmedju investitora i agencija. I jedni i drugi vole rast, ali kad padaju cene, agencije ce lakse pristati na to da podrze manje cene ako ce im to povecati promet, dok nijedan investitor nikad nece reci da ce cene padati, a spustace cene putem nekih prodajnih dana i sl, a vece popuste ce mozda davati tajno, Ovakvi likovi jesu mozda predstavnici nekog udruzenja agencija, ali nikad nece reci da cene padaju. Cak iznosi netacan podatak, da iako rast kamata smanjuje broj kreditnih kupaca da i dalje imamo kes kupce, a cinjkenica je da je pad prometa veci od broj kreditnih kupaca.
Jos je smesna ova recenica "Rast cena nekretnina u skladu s rastom euribora". Valjda se misli na "Pad cena nekretnina u skladu s rastom euribora", jer kad euribor raste, cene nekretnina teze padu.

Poslednja izmena:
Nema bas puno veze sta si ti rekao, volis ti svasta da pricas a i nisi bas ekonomski potkovan. Grafici govore 13% razlika za BG za prvi kvartal ove godine u odnosu na rekordnu godinu.
Rekli smo vec da su podaci izvuceni iz konteksta. Jeste 13% za prvi kvartal, ali sve nekretnine. Za stanove je vise. Plus, januar je u Bgu imao pozitivan YoY, tako da to utice na krivljenje slike, za ostale mesece je pad u proseku bio preko 20%. Realni YoY pad za Beograd je 25% poslednjih nekoliko meseci od kad je pad poceo (februar -21.2%, mart -24.9%, april -37.5%, maj -17.5%, sto daje prosek -25.28%).

Vrh