Šta je novo?

Cene nekretnina

Neka i treba da dižu cene, tako ih agencije savetuju (naravno da će kupac pre kupiti novogradnju za 2800, nego starogradnju za 2750). Uzmu bud.le, nalože ih da za starogradnju mogu dobiti silne pare, i onda stan mesecima i godinama u oglasima - za to vreme investitori se siti naprodavaše, agencije uzeše pare, a investitori se zahvale vlasniku agencije plavom kovertom za dobro izvršen posao. Jedini ko će da izvisi je prodavac starogradnke koji će kad se smori ponuditi agenciji stan za 1850, koja će ga potom prodati za 2150.

Fascinantno, rata na 30 godina sa 20% učešća je 1000e. Izdaje se za 400e.

1686343679771.png

1686343688857.png

Evo i url:

Neka i treba da dižu cene, tako ih agencije savetuju (naravno da će kupac pre kupiti novogradnju za 2800, nego starogradnju za 2750). Uzmu bud.le, nalože ih da za starogradnju mogu dobiti silne pare, i onda stan mesecima i godinama u oglasima - za to vreme investitori se siti naprodavaše, agencije uzeše pare, a investitori se zahvale vlasniku agencije plavom kovertom za dobro izvršen posao. Jedini ko će da izvisi je prodavac starogradnke koji će kad se smori ponuditi agenciji stan za 1850, koja će ga potom prodati za 2150.
Ovde u Nisu postoji jedan stan koji se prodaje vec minimum 4 godina, a mozda i vise. Znam, jer sam pre 4 godina zvao da pitam za cenu, bio je preskup, a i dalje je na prodaju. P.S. Ne znam koja je cena, jer je "oglas" stavljen na terasu stana, pa svi koji prolaze tom prometnom ulicom mogu da vide, ali verovatno s vremena na vreme digne cenu verovatno za 30% i cudi se kako niko ne kupuje stan :)
Zanimljivo je kako prodavci zele da im se jave samo ozbiljni kupci, a niko ne postavlja pitanje koliko je ozbiljnih prodavaca, ko stvarno zeli da proda stan, a ko je dao oglas u fazonu "cena duplo veca od realne, ionako ne planiram da ga prodam, ali ako naidje neka bu****, sto da ga ne prodam" :)

Aha, pa upravo o tome pričam. Međutim, čak i ti srećnici koji su u top 1% populacije u Srbiji koji se ovde konstatno žale na cene svega i svačega, umesto da ćute i uživaju u blagodetima svojih dispoprocionalno vioskih primanja,

Nema 1% stanovništva Srbije 3000 evra. Možda Beograda ima.

Fascinantno, rata na 30 godina sa 20% učešća je 1000e. Izdaje se za 400e.

Pogledajte prilog 164339
Pogledajte prilog 164340

Evo i url:
Ovo
Moram da pozovem ovog prodavca/stanodavca da mi da broj dilera. Njemu je bas lepo.

Evo malo vesti iz IT domena iz najjače Evropske ekonomije- kažu ima posla samo nema kvalifikovanog kadra, inženjera sa tehničkih fakulteta, već sve sami prekvalifikanti aka "koderi". Međutim, plate su takve da ti u proseku nakon poreza ostane tek malo preko 3k EUR. Sad se ja pitam kako ljudi sa takvim platama plaćaju stanove u Berlinu, Minhenu, Hamburgu, Frankfurtu i ostalim nemačkim gradovima, a nekima iz IT industrije koji imaju toliki prihod u Nišu je nenormalna cena od 2000 EUR za NAJSKUPLJU novogradnju u njihovom gradu. Stvarno ne znam šta očekivati, dobiti stan na poklon...duh socijalizma u nas Srba je neuništiv!
Kako Analitičaru! Evo ja ću ti reći kako a ti proveri sa bilo kojim ili sa većinom gastarbajtera na leto. Samo pitaj ko je od njih KUPIO nekretninu a ne da rentira?! Po mojoj proceni više od 70% gastosa rentira ("jer se tako više isplati") u prevodu lažu. Drugo važno pitanje je koliko njih je ISPLATILO tu nekretninu!!! Pa ćeš onda videti stvarno stanje stvari. Jer realno neko s većim platama bi morao da isplati za 8-9 godina kuću ili stan!

Veoma analitično, kao po običaju.

Prvo, tamo su neretko 2 jake plate u braku, kod nas je mnogo češća jedna, ako je ima.

Drugo, kakve su kamate?

Treće, kakve su razlike u platama između navedenih gradova?

Četvrto, IT je samo jedna od industrija u Nemačkoj, a kod nas jedina.

I peto, kakva je opšta poslovna i pravna sigurnost tokom čitave karijere?

Bukvalno ne znam zašto pišete takve plitke "analize", kvalitet a la "Blic istražuje".
Ja vam mogu kao neko ko još živi na Zapadu reći da dve jake plate su gotovo nemoguće! Tj. Moguće su na uštrb dece! To znači da će vam deca biti od 8-15h u školi a posle u dnevnom boravku do 18:30!! Što znači da ćete vi tu decu vidjeti vikendima efektivno a za max 2 godine ćete pričati s tom decom na nemačkom ili nekom drugom jeziku. (Sve sam to vidjao) 1 bračni drug hteo ili ne MORA da radi part-time i niže poslove da bi porodica koliko toliko funkcionisala na srpski način! I da bi znala deca naš jezik. Ako vam to nije važno onda super. Više para a posle kuku Lele s decom pričam nemački...
Sve ima svoje! Ali dve velike plate su moguće tek kad deca budu 14+ godina kad ih već skoro oformite da budu ljudi i samostalni.
Jedna veća plata 100k plus i jedna mala ili srednja plata su više nego dovoljne i za kupovinu kuće i za "brzu" otplatu hipoteke znači ispod 10 god max.
Znam druga gde on zarađuje 140k a žena 80k i oni imaju decu blizu fakulteta i on kupuje stan u Atini svake dve godine u kešu! Već ima 4! Bez neke velike štednje. Ali takvih je jako malo

Ala su nam se aktivirali ovi gastosi, samo napred…
Sto reče ovaj Beclija, skoči za 40% u godini, može isto tako da padne, ali i da ne možeš lako da prodaš ako ti je hitno, odlika plitkih tržišta…
Sto se ovaj drug bas za Atinu odlucio?

Offtopic ali kako poslodavci gledaju na rad od kuće? Vidim da mnogi "zatežu"...
Ne, ne mora se živeti NBG, samo kažem da je daleko komfornije kada "iskočim" sa posla i podignem dete iz škole ili ga odvedem dalje na sport ili engleski, ili i to sve u plafon pola sata. Neki na posao idu busom, neki kolima putuju sat vremena, pa posle još pola sata traže parking kad se vrate kući, svako ima svoje metode i razloge zbog kojih negde živi. Ja samo govorim sa stanovišta logistike i uređenja života, a gledajući kolege koji rade u Blue Centru i okolnim poslovnim zgradama, vidim da nisam jedini koji se vodi ovom logikom.

Za kupovinu nekretnine najbitnija je lokacija, zatim lokacija i onda lokacija. Da li je starogradnja ili novogradnja manje je bitno, na nekim lokacijama novogradnja ne postoji.
Evo ja vec godinama jurim tipski stan na Lionu u zgradama od crvene fasadne od 39 kvadrata, ima ih oko 150 izgradjenih minimum - nema sanse da se to kupi osim ako covek nema 120-130 k eur u kesu i ceka u niskom startu kad se oglasi stan da kupi u roku od tri dana. Takvi stanovi se zapravo i prodaju medju prijateljima - nikad i ne dodju u oglase.
Pojavio se prosle nedelje jedan manji, 29 kvadrata, trazeno 89 000 eur vec danas ga nema (agencija "apartman" je postavila drugi stan na halo oglasima pod istom sifrom pa se link automatski prebaci na taj drugi stan). Izvorno stanje, znaci minimum 400 eur/kvm da se dovede u novo. Dakle manji stanovi stari 50 godina u tim zgradama za renoviranje na Lionu se prodaju za 3k EUR po kvadratu i to je trenutno trzisna cena.
Poenta price je da na veoma trazenim lokacijama u sirem centru, pogotovo gde nema novogradnje - cena ne da ne pada, nego blago raste. Tako imamo paradoks da na K.O. Zvezdara (to je vise i manje urbani deo bez Mirijeva i Lugova) prema Wolfovom sajtu cena starogradnje je visa od novogradnje. Razlog je u tome da se uglavno prometuje popularna starogradnja na Krstu, Lionu, L.Ladu i Djermu/Dimitrijali/Bulbulderu dok su novogradnje uglavnom kod Kluza ili Zeleno brdo, te pravac od Ustanicke ka MML. Frapantno za mene je da su novogradnje na Bulbulderu (ako ih uopste i ima) preko 3500 EUR po kvadratu. To nikad nije bilo, niti je Bulbulder u medjuvremenu posto prijatniji za zivot.
Pad cena nekretnina po mom misljenju ce krenuti prvo od starogradnje na periferiji, zatim novogradnje na periferiji, pa tek onda (ako ga bude) na siri centar.

Offtopic ali kako poslodavci gledaju na rad od kuće? Vidim da mnogi "zatežu"...
Sve losije i losije na zalost. Evo jedan novi video oko toga.
Meni se taj koncept rada svidja ali ima mnogo problema oko toga.

Na sve to nas Zakon ne poznaje bas lepo rad od kuce tj ima striktno da moraju da se prate logovi da mora da se detaljno prati i slicno.

Upravo to, da ne govorim da u Nemačkoj za dvoje dece samo vrtić izlazi blizu 2000 EUR. Dakle, osim ako nemaš baš 2 high income earner-a, apsolutno je neisplatvo da oba supružnika rade, bar u periodu dok deca ne krenu u školu.
Pretera ga baš baš.
Koliko samo stvari se kupuje preko Amazon.de koje su jeftinije nego u SRB.
Rodjaku nude fiksnu kamatnu stopu na 4.5% za stambeni kredit. Ne mora učešće, ako drugi stan iznajmi raste munl kreditna sposobnost, dobija poreske olakšice...

Za kupovinu nekretnine najbitnija je lokacija, zatim lokacija i onda lokacija. Da li je starogradnja ili novogradnja manje je bitno, na nekim lokacijama novogradnja ne postoji.
Evo ja vec godinama jurim tipski stan na Lionu u zgradama od crvene fasadne od 39 kvadrata, ima ih oko 150 izgradjenih minimum - nema sanse da se to kupi osim ako covek nema 120-130 k eur u kesu i ceka u niskom startu kad se oglasi stan da kupi u roku od tri dana. Takvi stanovi se zapravo i prodaju medju prijateljima - nikad i ne dodju u oglase.
Pojavio se prosle nedelje jedan manji, 29 kvadrata, trazeno 89 000 eur vec danas ga nema (agencija "apartman" je postavila drugi stan na halo oglasima pod istom sifrom pa se link automatski prebaci na taj drugi stan). Izvorno stanje, znaci minimum 400 eur/kvm da se dovede u novo. Dakle manji stanovi stari 50 godina u tim zgradama za renoviranje na Lionu se prodaju za 3k EUR po kvadratu i to je trenutno trzisna cena.
Poenta price je da na veoma trazenim lokacijama u sirem centru, pogotovo gde nema novogradnje - cena ne da ne pada, nego blago raste. Tako imamo paradoks da na K.O. Zvezdara (to je vise i manje urbani deo bez Mirijeva i Lugova) prema Wolfovom sajtu cena starogradnje je visa od novogradnje. Razlog je u tome da se uglavno prometuje popularna starogradnja na Krstu, Lionu, L.Ladu i Djermu/Dimitrijali/Bulbulderu dok su novogradnje uglavnom kod Kluza ili Zeleno brdo, te pravac od Ustanicke ka MML. Frapantno za mene je da su novogradnje na Bulbulderu (ako ih uopste i ima) preko 3500 EUR po kvadratu. To nikad nije bilo, niti je Bulbulder u medjuvremenu posto prijatniji za zivot.
Pad cena nekretnina po mom misljenju ce krenuti prvo od starogradnje na periferiji, zatim novogradnje na periferiji, pa tek onda (ako ga bude) na siri centar.
A kako se kotira deo pored groblja? Sv Nikole? Severni bulevar?

Nemoj te lažne članke @p3ricam89 ...

To što kažu da su pale cene 15 posto, što su u Istočnoj Nemačkoj (za koju je Srbija ihaaa zapad) cene manje nego i u Nišu...

A uostalom kakve to veze ima sa nama, ovde će samo jako, ide brrrr, ide BG H20...

:)

Upravo to, da ne govorim da u Nemačkoj za dvoje dece samo vrtić izlazi blizu 2000 EUR. Dakle, osim ako nemaš baš 2 high income earner-a, apsolutno je neisplatvo da oba supružnika rade, bar u periodu dok deca ne krenu u školu.

Šta 2000, 16000.

Odakle vam samo padaju na pamet ove brojke. Jel to po principu, kažem 2000, ljudi će reći nek je i 1000 i dalje je skupo?

U drugom paralelnom univerzumu zvanom stvarnost, cene vrtića u Nemačkoj su 200-300€ koje pokriva dečiji dodatak (+- par evra).

E da, to važi za decu do 3 godine. Posle 3. godine je besplatan (valjda da stimulišu roditelja da bude sa decom do 3. godine ili šta).

Vrtići su dostupni ne samo "high income earner-ima" već svima, osim ako radnici po Lidlima sa 1800€ neto nisu high income earner-i.

Ja vam mogu kao neko ko još živi na Zapadu reći da dve jake plate su gotovo nemoguće! Tj. Moguće su na uštrb dece! To znači da će vam deca biti od 8-15h u školi a posle u dnevnom boravku do 18:30!! Što znači da ćete vi tu decu vidjeti vikendima efektivno a za max 2 godine ćete pričati s tom decom na nemačkom ili nekom drugom jeziku. (Sve sam to vidjao) 1 bračni drug hteo ili ne MORA da radi part-time i niže poslove da bi porodica koliko toliko funkcionisala na srpski način! I da bi znala deca naš jezik. Ako vam to nije važno onda super. Više para a posle kuku Lele s decom pričam nemački...
Sve ima svoje! Ali dve velike plate su moguće tek kad deca budu 14+ godina kad ih već skoro oformite da budu ljudi i samostalni.
Jedna veća plata 100k plus i jedna mala ili srednja plata su više nego dovoljne i za kupovinu kuće i za "brzu" otplatu hipoteke znači ispod 10 god max.
Znam druga gde on zarađuje 140k a žena 80k i oni imaju decu blizu fakulteta i on kupuje stan u Atini svake dve godine u kešu! Već ima 4! Bez neke velike štednje. Ali takvih je jako malo
Ovde si naveo da tvoj drug i njegova zena zaradjuju 220k EUR godisnje, koliko im ostane nakon poreza i ostalih nameta, oko 10k eur mesecno? koliko od toga potrose na zivot i gde zive u Nemackoj? Sta znaci "na svake dve godine kupuje stan u Atini" Koliki stan, za koliko novca? Šta rade sa preostala 4 stana u Atini, koliki im to godišnji prinos donosi?

Ja nisam uopšte diskutovao o tome kolike su gde plate, niti o demografiji firme i koliko ljudi ostaje na poslu do 8 uveče, čak sam i naveo da postoje start-upovi u Srbiji koji plaćaju više od MS. Međutim, to svakako ne znači da su te firme etabliranije of Microsfota po bilo kojoj osnovi. Takođe, ne znam kakav je profil zapolenih u Redmond campusu, ali ljudi koji imaju vodeće role u MSDC u Srbiji nisu sa privatnih fakutelta, niti srednjoškolci ili diplomci stomatologije (ekonomije, farmacije, itd.)
Evo, ne beše mi teško da pogledam oglase. Trenutno 2 otvorena na https://careers.microsoft.com/v2/global/en/locations/belgrade.html :
Prvi - Site Reliability Engineer 2 - pod kvalifikacije piše:
Few years of technical experience in software engineering, network engineering, or systems administration
OR Bachelor's Degree in Computer Science, Information Technology, or related field.
(Znači, prvo su naveli iskustvo,.pa veliko OR da se ne promaši pa bachelor)

Drugi, za jaču poziciju Principal Software Engineer (taktko među seniorima koji može i da vodi tim) pod Qualifications ne pominje obrazovanje već samo potrebna znanja/iskustva. Čak ni pod poželjnim iskustvima nema fakulteta.

kontam da obrazovanje se gleda za bas juniore kao filter, tj ljude tek sa faxa

Vrh