Jasno mi je da na forumu ima ucesnika koji zele nizu cenu i pad cena. Iskreno i meni bi dobro doslo da cene budu nize ali ajmo pokusajmo da razumno i realno prokomentarisemo ovo ispod.
OD početka godine u Beogradu je bilo skoro 1.000.000 noćenja! Tokom aprila prestonicu je posetilo 111.942 turista, a u poređenju sa istim periodom prošle godine to je 40 odsto više.
www.novosti.rs
Rast broja turista 40%!! Da li je ovo realno??!!
Beograd ima 4.307 aktivna listinga na Airbnb-ju i racunajte jos toliko minimum na bookingu. A realno vise jer je booking popularniji.
Pogledajte prilog 164424
Po meni deo uticaja na rast cena nekretnina je upravo Airbnb + booking + investitori u long term rental zato sto je povecan broj stranaca.
Kada investitori cuju/nanjuse da raste nenormalno broj turista i samim tim da rastu cene nocenja na airbnb-ju okrecu se prema tim investicijama.
Kupuju stanove da bi rentirali kratkorocno. Po meni glavni uzrok sto su kod nas cene prilicno stabilne i visoke je veoma agresivan rast broja turista a drugi glavni faktor je dijaspora.
Ono sto se moze ocekivati je sledece
- brza pruga do Budimpeste da dovede do jos veceg priliva u broju turista sledece godine
- brza pruga ka Grckoj takodje
- povecanje direktnih linija sa Aerodroma Nikola tesla doprinosi znacajno povecanju broja turista
- Sve vise autoputeva koji se centralizuju ka Beogradu dovode do znacajnog povecanja u broju turista
Moje misljenje je ako se ovako agresivan trend nastavi realno je da ocekujemo znacajan broj kupaca koji ce ulagati da bi radili "stan na dan" ili "kratkorocno iznajmljivanje" sto ce dovesti do ponovnog pritiska na cene nekretnina.