nikolas27
Higher intermediate
Zlatibor konstantno ~ 10x manji promet nego Savski venac i ~ 4x manji promet nego Novi Beograd. Nemoj da sebe varaš da je Zlatibor kao opština prva u bilo čemu u Srbiji. Cene novogradnje po m2 jesu prestigle Beogradsku "periferiju" i vikend naselje na Kopaoniku. Ali, veliko ali, sve su to uglavnom neke garsonjerice, možda je i tu obrazloženje zašto se tamo kupuje toliko - jednostavno za te pare se u Beogradu ne može ništa kršteno kupiti (pogotovu ne garsonjere). Ponuda na Airbnb/Booking.com takva da ima apartmana da biraš za 30 evra za noć. Ne znam nikoga ko bi zakupio garsonjeru tamo na duže vreme. Ne znam nikog ni ko bi se tamo preselio. Nema tu profita od rente. Meni su pre 5 godina nudili da kupim renovirani hotel u samom centru za 700 evra po m2, ljudi su samo hteli da pobegnu odatle i presele se na CG primorje. To je bio tzv. "venčani list", zarada samo ako si tamo 100% vremena.Pa što se javljate kad ne znate ni kakvi sadržaji se tek pripremaju na Zlatiboru, a želite da komentarišete pošto-poto, i posle se jasno nađete uvređeni ko strine!
Podaci su neumitni, Zlatibor je na drugom mestu iza Beograda, a po Opštinama u nekim mesecima i prvi. I šta sad, ništa, naš narod će uvek pre da kupi tamo nego da ulaže u akcije na Wall Street-u. Kragujevac je isto veoma likvidan i obećava
Networking efekat grada je nešto što Zlatibor nikad neće imati iako je već sad gradsko naselje. Da parira Kopaoniku (pa i Jahorini) ne može jer na tim planinama ima mnogo manje mesta za gradnju. O lepotama planina, nadmorskoj visini, snegu, skijanju... bespredmetno i pričati.I meni je žao što ljudi kupuju po više stanova u smogu zarad izdavanja, ali šta ću. Bolje omogućiti ljudima da ulažu u turističke centre i po više nekretnina, nego da gomilaju po gradovima gde ljudi kupuju za život
Bukvalno, jedina 2 razloga zašto je cena nekretnina na Zlatiboru toliko visoka je 1) pranje novca, i 2) gađanje niše prodaje novogradnje za 70-90k evra. A s ozbirom na ponudu i mogućnost dalje gradnje, nema tu nikakve zaštite od inflacije za kupce.