Šta je novo?

Cene nekretnina

Tako je. Pošto se informišu kod svih tih drugih stručnjaka koje si nabrojao, onda im agencija i nije potrebna jer rodbina i komšije će pomoći oko određivanja cene, advokat će pomoći oko formiranja ugovora, a građ. inženjer koje inače baš svaki prodavac poznaje, jer kakav je to prodavac koji nema barem jednom inženjera sa kojim bi mogao da se konsultuje, će odrediti cenu na osnovu kvaliteta gradnje u kojoj sigurno nije učestvovao.
Tako je. Agencija je posrednik. Nije procjenitelj. Većina ih čak traži od prodavca da sam formira cijenu.

Kod agencija/agenata najveći problem je kašnjenje informacija o samoj nekretnini. Svaka kad se proda, možete je naći u oglasima još nekoliko mjeseci, ponekad i godinu. To je čak stvaralo privid manjih cijena u oglasima unazad godinu, dvije, jer su se oglašavale po staroj (manjoj) cijeni. Takodje kod novogradnje, kada se da jedna generička cijena, to je cijena za najjeftiniji stan (prizemlje, ogromnu kvadraturu), a najpoželjniji visočiji spratovi, su skuplji.
Meni deluje da najveci problem je to sto oni nisu za taj posao (cast izuzecima). Nagledao sam milion njih, i ono sto mi deluje da ljudi rade to kao posao sa strane ili ne znaju sta drugo. 95% njih mutavi, samo body language rukom kao “ovo je kuhinja”. Poznavanje vise stvari oko lokacije ili same zgrade, ako nije ocigledno ne znaju. Povezani su sa pravbnim licima koji prilikom spremanje papirologije deluje ultra neozbiljno sa pravne strane. Bukvalno ceo taj proces za koji traze 2% vredi sto evra.

verujem u buducnosti da ce biti manja potreba za njima (hvala bogu) a pristupacnija pravna podrska

Tako je. Agencija je posrednik. Nije procjenitelj. Većina ih čak traži od prodavca da sam formira cijenu.
To je istina. Znam baš dosta slučajeva gde agencije uopšte i ne traže proviziju za svoje usluge. Jednostavno, iz marketinških razloga oglašavaju stanove, kako bi se video logo na tom i tom portalu. Ovo naručito rade na premium novogradnjama.

Meni deluje da najveci problem je to sto oni nisu za taj posao (cast izuzecima). Nagledao sam milion njih, i ono sto mi deluje da ljudi rade to kao posao sa strane ili ne znaju sta drugo. 95% njih mutavi, samo body language rukom kao “ovo je kuhinja”. Poznavanje vise stvari oko lokacije ili same zgrade, ako nije ocigledno ne znaju. Povezani su sa pravbnim licima koji prilikom spremanje papirologije deluje ultra neozbiljno sa pravne strane. Bukvalno ceo taj proces za koji traze 2% vredi sto evra.

verujem u buducnosti da ce biti manja potreba za njima (hvala bogu) a pristupacnija pravna podrska
Još uvek se sećam kupovine stana pre 15 god preko agencije i pijanog advokata koga su oni obezbedili.
Sva sreća pa smo poveli našeg advokata i građ. inženjera inače ko zna šta bi tu ispalo...

Upravo tako. Prodaja stana jeste drugačiija nego prodaja svih oviih stvari koje si nabrojao. Prvo pitanje na koje treba da odgovoriš je - ko prodaje peglu,, a ko prodaje stan. U Srbiji, tržište pegli je mnogo uređenije i transparentnije od tržišta nekretnina. Na pitanje - ko prodaje - uvek imaš neki subjekt u opticaju. Recimo da je taj subjekt - penzioner koji živi sam, bez pristupa internetu i bez kontakta sa rodbinom kojoj veruje. Ovo jeste banalan primer, ali vrlo moguć. Uz čiju pomoć će ovaj penzioner formirati cenu stana. Da li će pitati komšiju ili če zvati agenciju i konsultovati se sa njima?
O Bože, ne upravo suprotno. Tržište robe široke potrošnje u Srbiji je izuzetno netransparetno i direktno podložno karterelizaciji koju direktno sprovodi država, a ne slobodno tržište. Shodno tome, kada kupuješ peglu imaš Tehnomaniju i Gigatron, kada kupuješ patike Sport Vision i Djak itd. Stanove ne prodaju samo veliki investitori, već i "obični" ljudi. Većini tih ljudi je stan najveća imovina koju poseduju i naravno da su prilikom prodaje iste iznimno motivisani da izvuku što više novca. Međutim, za razliku od gore navedenih artikala, država nema mehanizme da kontroliše cenu prodaje stanova, tu je tržište glavni i jedini pokazatelj. Na žalost, mnogi koji nisu u situaciji da kupe ili iznajme stan direktno apeluju na državu da interveniše i ograniči cene, što je naravno apsurd i potpuno van svih tržišnih pravila i zakona.

Nemoj sada da pričamo o karterelizaciji u BNV. Otimanje zemljišta, rušenje u Hercegovačkoj i mnogim drugim malverzacijama u koje je direktno i indirektno umešana država, a ima veze sa nekretninama. Bilo je reči o tome ovde u više navrata. Država uvek ima mehanizme za uticaj na cenu samo što su upravo ti mehanizmi netrasparentni.

Evo u Portugalu ozbiljna anomalija u epizodi: Narod protiv slobodnog tržišta nekretnina.

Nemoj sada da pričamo o karterelizaciji u BNV. Otimanje zemljišta, rušenje u Hercegovačkoj i mnogim drugim malverzacijama u koje je direktno i indirektno umešana država, a ima veze sa nekretninama. Bilo je reči o tome ovde u više navrata. Država uvek ima mehanizme za uuticaj na cenu samo što su upravo ti mehanizmi netrasparentni.
Dečko, 99,999% ljudi u Srbiji nisu kupili stan u BNV, tako da mani se tih priča jer uvek imaš izbor da stan kupiš negde drugde što sa patikama, peglama, kozmetikom, hranom, benzinom, itd. nije slučaj jer cene direktno kontrolise država.

Ovo je sofizam... I to samo Defke lajkuje naravno..
O Bože, ne upravo suprotno. Tržište robe široke potrošnje u Srbiji je izuzetno netransparetno i direktno podložno karterelizaciji koju direktno sprovodi država, a ne slobodno tržište. Shodno tome, kada kupuješ peglu imaš Tehnomaniju i Gigatron, kada kupuješ patike Sport Vision i Djak itd. Stanove ne prodaju samo veliki investitori, već i "obični" ljudi. Većini tih ljudi je stan najveća imovina koju poseduju i naravno da su prilikom prodaje iste iznimno motivisani da izvuku što više novca. Međutim, za razliku od gore navedenih artikala, država nema mehanizme da kontroliše cenu prodaje stanova, tu je tržište glavni i jedini pokazatelj. Na žalost, mnogi koji nisu u situaciji da kupe ili iznajme stan direktno apeluju na državu da interveniše i ograniči cene, što je naravno apsurd i potpuno van svih tržišnih pravila i zakona.

Ne samo što država ne može da kontroliše cene stanova,oni ne mogu ni običan zakon o roku plaćanja da sprovode u delo.
Tehnomaniju koju pominjete,ne znam da li uopšte znate ,kolike pare duguju dobavljačima,a nisu u stečaju,niti im fali dlaka sa glave.Sudski sporovi su odavno pokrenuti,cifre su abnormalne.

Plus imamo i familiju Karic kojoj nista nisu mogli/hteli, nisu u stecaju niti im fali dlaka sa glave. Sta vise, sada je opet u poziciji da opet osteti budzet RS i gradjane. Prosli put proneverili bar 60 milki. Videcemo kako ce sada da prodju ljudi koji im uplacuju novac za stanove u izgradnji, tj sta stanove koji ne postoje.

Plus imamo i familiju Karic kojoj nista nisu mogli/hteli, nisu u stecaju niti im fali dlaka sa glave. Sta vise, sada je opet u poziciji da opet osteti budzet RS i gradjane. Prosli put proneverili bar 60 milki. Videcemo kako ce sada da prodju ljudi koji im uplacuju novac za stanove u izgradnji, tj sta stanove koji ne postoje.
Još niko nije platio,niti uplatio njihov stan u Beogradu.Rade se rezervacije,jer građevinska dozvola nije dobijena.
Kada stigne dozvola,o tom-potom.
U Kragujevcu su završili,ili završavaju veliki Tesla kompleks.
Ne unosi dezinformacije.

Pa da, tako se to radi. Prvo malo sve ok da se stekne poverenje (u ovom slucaju da se povrati poverenje), pa onda 10ogodisnji odmor/privremeni rad u inostranstvu, pa u krug brze, jace bolje.

Drago mi je da na forumu postoji mnogo stručnjaka koji ne samo da mogu da se prepoznaju prema svom znanju koje nesebično dele na ovim stranama, već isto tako i po samom imenom kojim se predstavljaju. Pošto zaista cenim da takvi stručnjaci, takve gromade, obitavaju tu među nama laicima želim da pomenem jednu članicu, nazvaću je "Sintetičarka". Ovom prilikom bih joj se obratio na sledeći način; "Devojčice, onog trenutka kada si uporedila tržište pegli sa tržištem nekretnina, svaka dalja diskusija postaje besmislena. Sve najbolje, tvoj Malj."

Priča se da je Bar i taj deo CG buknuo sa prodajom, u odnosu na Boku. A tek kada budu regulisali vlasništvo zemljišta na Velikoj plaži u Ulcinju, tu će tek da bude građevinarski bum. Za CG nema problema po tom pitanju jer je izvlače turizam i baš mala obala mora, što vuče sa sobom i mali proj potencijalnih parcela za gradnju. Prosto je sve ograničeno sa prostorom poredeći npr. sa hrvatskom obalom. Grčkom tek da ne pričam. To je prednost Crne Gore u odnosu Hrv i GR.

Jeste. Sve je manje parcela za gradnju. Dobri placevi u blizini mora se prodaju i za 1.000 €/M2, što je prosto nevjerovatno, ali je i dalje isplativo kada će se stan izgradjen na tom placu prodati za 4.000 €\m2 ili čak i više. Kompleksi sa dodatnim sadržajima su jako skupi. Luksuznije novogradnje takodje. Obične novogradnje su u prosjeku jeftinije nego u Beogradu, ili su na tom nivou cijena. Generalno, novogradnja ispod 2.000 €\m2 postoji još samo u Podgorici. Na primorju teško. Cijene gradj.materijala su se stabilizovale što znači da je sada gradnja jeftinija, ali to se ne reflektuje na cijene, za razliku od situacije gdje kada materijal poskupi, tada i cijene stanova skoče iz tog razloga. Npr., kilo željeza je sada ispod 1 €. Oplata oko N.God. je bila 23 €\m2 što je dosta povoljno, sada trenutno je 26 €\m2 (što je mnogo manje od 35 €\m2 koliko je bila prije godinu dana). Gradja za šalovanje je 220 €\m3, colarica, grede i fosne su 250 €\m3. To su sve podnošljive cijene. Ruke majstora su otišle u nebesa, a i nema ih puno.

Precjenjuje se uticaj agencija i agenata na same cijene. Njima je u interesu realizacija, a ne previsoka cijena.
Agencije u mom gradu su odavno preprodavale stanove pa su sad jos poceli da budu INVESTITORI i to na najjacim lokacijama, eto koliko su se ugradjivali preprodajom, toliko su se nafatirali OD PUMPANJA CENA na kicmi ovog naroda, hvala Bogu i tome je sad dosao kraj. Kad sam bio blizu kupovine jednog stana pre godinu ipo, od vlasnika, pratio sam oglas na sajtu kupujem prodajem mesecima je stojao, kad odjednom pap, cena 25% veca i cenjeni opis jedne (najvece agencije u gradu), situacija se ponovila za vise stanova koje sam pratio, i od tad agencije ne mogu da smislim!! Ta agencija je zadnjih godinu dana postala investitor, a vlasnik recimo pre 7,8 godina iznajmljivao mali lokal, nije imao za sta pas da ga ujede, a on sad investitor, milioni!!
Samo od postene provizije da da 😒😒

Poslednja izmena:
Srbija se i za taj jeftin novac sada zaduzuje u milijardama gde god stigne po kamatnim stopama vecim od 6%, eto koliko je za nas jeftin. I pre svega te pare idu na plate i odrzavanje ranijih dugova tako da se svesno ide jos dublje u blato jer je to jedino trenutno resenje. Ogromna nervoza vlada kod onih koji vode ovu drzavu, a realno su u slicnoj situaciji kao 2008. Ovo nije politicko prozivanje vec sagledavanje realne situacije.
Posto se nikom milom ne ustaje iz fotelje, jedina opcija je da prodaju sta je jos ostalo, eps, litijum... pa da izguraju jos koju godinu.

Inflacija je kod nas za trecinu veca nego u Evropi, na osnovne zivotne potrebe trosimo isto kao i oni, a plate 4-5x manje.
Ceka nas veoma tezak period u kom ove cene kvadrata ne mogu da opstanu ni u teoriji. Neka sada kupi svako kome je nebitno da li kvadrat kosta 2500 ili 1600e.

Inflacija kod nas je ogromna, jer najveci udar je na najosnovnijim zivotnim namirnica i gadja direktno, najjace, upravo onih 50%+ ljudi koji primaju ispod 50k rsd platu (da da, nasa zvanicna prosecna plata je podatak sa kojim mozemo samo da masemo ljudima ispred TV-a).

Inace rezanja u drzavnim ustanovama moze biti samo kada MMF to izricito trazi, a onda se politicka elita seti pa prebaci ljude iz drzavnih preduzeca u novoosnivana preduzeca koja su kooperanti drzavnih preduzeca :D i ti ljudi nisu na spisku, recimo, zapolsenih u EPS-u, ali rade (sta god) u firmama koje su aganzovane samo i iskljucivo od EPS-a (po celoj Srbiji imate na hiljade primera). Jednostavno je - mora da se cuva socijalni mir. Ali u isto vreme od realne privrede mi imamo izuzetno malo sektora koji su na 'zdravim' nogama.
Cudimo se za mleko - ljudi prosetajte malo po Srbiji i nadjite te farme krava, ovaca, koza... Na zemlji od 6 miliona stanovnika, mi nemamo ni priblizan broj stoke. Eno Indjija je primer da danas nemas uopste registrovanih krava muzara (ima 6 u 2022oj godini).
A imas i onaj drugi deo - kvalitet koji dobijamo za ono sta placamo. Dobar deo proizvoda je kvalitativno ispod onoga sta se prodaje po toj ceni na razvijenijim trzistima (razvijenijim od naseg), plus zastita potrosaca je kod nas i dalje na nekom 'pocetnom' nivou (kada se uporedi sa zemljama EU). Ovo vazi i za gradjevinarstvo - zastita nas kao kupaca od lose odradjenih radova, propusta u dokumentaciji, je i dalje dosta losa (mada je daleko bolja od one koja je bila pre 10ak godina)

Poslednja izmena:
Vrh