Šta je novo?

Cene nekretnina

Iako je moj uzorak mali deluje da ce cene padati bar 20%. U svakom slucaju kupaca je manje i kreditnih i kes
Moze padati, a sad koji procenat - tesko je licitirati. Starogradnja mora da padne, tj logicno mi je da starogradnja padne drasticnije.

Kod novogradnje - imajte u vidu da se dosta projekata koji se trenutno grade, vec dobrano rasprodalo. Kod novih projekata koji tek krecu je velika nestabilnost (interesovanje dosta pada i to se oseti). Nestabilnost cena, radne snage, uopste kojom stazom ce sve ovo ici - pa je i pitanje koliko ce uopste padati cene ovde (inflacija je 16% u Srb, a realna inflacija u svakodnevnim potrebama stanovnika je cak i dosta veca).

Umesto tekstova, ovo je moje zapazanje sa terena. Projekte koje znam imaju problem sa prodajom. Neki kreditni kupci su odustali a cene koje su izbacili investitori sada su 5 do 10% nize. Neki investitori koji su na pocetku gradnje uopste ne zele kreditne kupce ili traze 20% vecu cenu i veci avans.Kes kupci koji se pojave nude dosta nize cene ali nisam video da je neki investitor pristao . Iako je moj uzorak mali deluje da ce cene padati bar 20%. U svakom slucaju kupaca je manje i kreditnih i kes
Ovo je nemoguće. Stručnjaci ovde na forumu tvrde da je sve suprotno. Ne znam samo da li su njihove informacije sa terena ili sa portala ili sa clouda.

Ledine su ulazile u statistiku svake godine, ako njih izbacis sada, poredis babe i zabe.

A taj ugovor je mogla biti kupovina izmedju prijatelja/rodjaka/ljubavnika/biznis partnera/duznika, po nizoj ceni.
Zna se kako se to radi. Deo preko ugovora, ne ide se preko agencije, plaća se manji porez. A deo na ruke, Ljubavnici sigurno...

119.000e, renoviran, 3 sobe, Fontana, 9. sprat, 70m2
To ti je adaptirana vešernica, lift ide do osmog.

Je l' ima neko konkretnog iskustva sa pregovaranjem u ovom periodu pada prodaje starogradnje? Tipa: stan u oglasu 200k, ponudio sam (znam rodjaka/prijatelja koji je ponudio) 10% (ili 20% ili 30%) nize I proslo je.

Je l' ima neko konkretnog iskustva sa pregovaranjem u ovom periodu pada prodaje starogradnje? Tipa: stan u oglasu 200k, ponudio sam (znam rodjaka/prijatelja koji je ponudio) 10% (ili 20% ili 30%) nize I proslo je.

To su sve individualne stvari, ne postoji pravilo.

Slazem se. Interesuje me situacija na terenu u ovom trenutku pada prometa starogradnje. Da li je neko uspeo (ili zna nekog da je uspeo) da spusti cenu I za koliko?
Ja sam dao ponudu negde tamo u novembru, ponudio 10% manju cenu. Pristali su prvo na ponudu, alli su se posle 2 dana predomislili. Još uvek nisu uspeli da prodaju jer stan je ruina. Sada ih čekam da im ponudim za 8% manju cenu, da vidim da li su se osvestili. Očekujem bezuslovno prihvatanje, dok je trend još uvek povoljan za prodavce.

• Sviđa mi se
Reagovanja: LP1
Pobednik dana 😁
Screenshot_2023-04-07-20-12-14-02_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Ja sam dao ponudu negde tamo u novembru, ponudio 10% manju cenu. Pristali su prvo na ponudu, alli su se posle 2 dana predomislili. Još uvek nisu uspeli da prodaju jer stan je ruina. Sada ih čekam da im ponudim za 8% manju cenu, da vidim da li su se osvestili. Očekujem bezuslovno prihvatanje, dok je trend još uvek povoljan za prodavce.
Nije valjda da si ti popustio u ovom bear marketu, jos verujes u onu "pametniji popusta".
Treba da im das jos nize od prve ponude, da se nauce pameti da ne budu alavi.

Nije valjda da si ti popustio u ovom bear marketu, jos verujes u onu "pametniji popusta".
Treba da im das jos nize od prve ponude, da se nauce pameti da ne budu alavi.
Šta ćeš, mislim da ih je od prodaje odvratio agent koji im je u tom trenutku sugerisao da ipak mogu da dobiju više. Poslednje što znam je da su otkačili agenta i da su stopirali prodaju. Priča oko tih prodavaca je komplikovana, ne bih o detaljima, ali recimo da je ovo primer jedne rizične transakcije. Ne zbog papira, već iz drugih razloga. Dosta ljudi koji prodaju starogradnje nemaju kontakt sa realnošću i sa tržištem nekretnina, pa odatle i potreba da angažuju agente. Ali koliko ima dobrih agenata?

Gde je lokacija stana ako nije tajna? Zanimaju me razlozi zasto neko gleda odredjeni kraj grada. Npr Defke je napisao

Šta ćeš, mislim da ih je od prodaje odvratio agent koji im je u tom trenutku sugerisao da ipak mogu da dobiju više. Poslednje što znam je da su otkačili agenta i da su stopirali prodaju.
Zasto bi im agent sprecio prodaju za koji procenat vecu cenu, kada je njemu u interesu da se realizuje sto pre ?

Šta ćPriča oko tih prodavaca je komplikovana, ne bih o detaljima, ali recimo da je ovo primer jedne rizične transakcije. Ne zbog papira, već iz drugih razloga.
Da nisu neki mafijasi...

Jedna od razloga niže cene m2 u strofgrandji je ne održavanje zgrade,kao sto ni ovi “profesionalni” ne renoviraju,niko još nije napravio takav dil da renoviraju sve živo da se ugradjuju a fasade i ulaze da popravljaju…pricamo za bg ,možeš misliti kakva je situacija malo dalje

A dal ce pasti cene garaza, kupio sam stan al nemam gde da parkiram 😁👌. Ako sam stan platio skupo, mozda garazu platim jeftino...

Vrh