Šta je novo?

Cene nekretnina

Tokom predstojećeg sunovrata koji kraj cenite da će najbrže padati 😂
Pričao sam sa agenticom danas koja kaže da je Novi Sad bukvalno stao kompletno…
U Bg će se dešavati fenomen da će prodaja stati, a da cijene neće ići dolje ili makar neće značajno ići dolje. Jer je ponuda jako loša i mala i padom potražnje samo će se sve zamrznuti do nekog boljeg vremena. Kriza će unakaziti i ovako lošu ponudu. Takodje, velike kamate takodje utiču i na investitore jer do sada je bilo dosta projektnog finansiranja.

Koliko dugo računate da može trajati period stajanja u mestu pre nego što krenu cene osetno da padaju?

Zasto bi cene uopšte osetno padale?

Da li je neko iz javnog sektora ostao bez posla,ili umanjene plate?
Da li nema para za sledece penzije?
Da li nam je neko uveo sankcije?
Da li neko štrajkuje zbog poskupljenja hrane?

Zasto bi cene uopšte osetno padale?

Da li je neko iz javnog sektora ostao bez posla,ili umanjene plate?
Da li nema para za sledece penzije?
Da li nam je neko uveo sankcije?
Da li neko štrajkuje zbog poskupljenja hrane?
Čekaj Vlado, dok Karic aplicira za gradjevinsku dozvolu biće svega toga sto si nabrojao…zato čovek i ne zuri….

Da bi cene osetno padale,prvo mora da vezemo par godina sa osetnim padom stranih investicija.
Takodje,nasa privreda mora da posustaje u tom istom periodu,zbog rasta kamata,koje će umanjiti profite,i onemoguciti dalja ulaganja-investicije.
Ovo sada što gledamo,je sve medijska kontra hajka,nekretina špekulanata,ogrnutih pod agencijskim plaštom.
Sve prošlogodišnje prepumpane cene,prvo mora da se ohladne,pa tek onda da splasnu i padnu, tamo gde im je i bilo mesto.

Ova godina pretežne stagnacije,biće samo putakaz ,kuda će se dalje ići.Malo toga zavisi od nas.Da je dobro ,baš i nije.

Poslednja izmena:
Evo ga primer iz prve ruke. Prodaje se stan na Bez Kosi 2. Agent je okacio oglase na bezbroj sajtova pre mesec i kusur dana. Stan je u visokom prizemlju, oko 61 kvm + 8 kvm terasa koja je uknjizena + jos jedan deo terase i basta koja se koristi i koja je na istom nivou i ogradjena (+20 kvm). Specifican stan sa pogledam na parkic. Idealan za penzionere koji bi cackali oko baste/travnjaka ili za mladi par sa jednim ili najvise dva mala deteta koji po ceo dan mogu da budu napolju u bastici i da se igraju. Stan mora da se renovira posto je osrednje odzavan ali je u izvornom stanju. Oglasena cena 170k eur. Pojavila su se 4 zainteresovana za ovaj period. Prvi koji su dosli su odmah ponudili 160.000 pa je usledila kontra ponuda 164.000 da bi na kraju ponudjaci odustali da daju drugu ponudu i rekli su da ce se javiti za mesec, dva dana ako se stan ne proda. Ljudi su skapirali da je bolje da sacekaju da vide razvoj situacije.
Evo ga updejt. Ovi sto su nudili sada smanjili ponudu na 140k i eventualno bi uzeli neki kesh kredit da daju vise ali su stopirali kupovinu dok se ne razjasni da li ce se graditi spalionica pored groblja kucnih ljubimaca. Drugi su gledali stan i ponudili 130k.

Poslednja izmena:
HITNO !!!! Ponovo u ponudi zbog neozbiljnosti kupca . Stan Danilova, pocetak Mirjeva, kod stare crkve,1.5 stan ,36,54m2, po papirima 33m2, terasa nije usla, idealan raspored za pravi 1.5 stan, sastoji se od predsoblja , kupatila, sobe, dnevnog boravka sa kuhinjom i terase. Instalirano eg. Placeno gradsko gradjevinsko zemljiste, u okviru dozvole stan. Moze overa Ugovora.Ne moze uknjizba. Pogled perfektan, jugoistocno orjentisan nalazi se na 2 spratu od 5. Pogled na celo Mirjevo. Vrlo redak ovakav stan, renoviran, zgrada novija iz 2008godine. Cena 61000evra, trenutno najjeftiniji ove vrste.

U Bg će se dešavati fenomen da će prodaja stati, a da cijene neće ići dolje ili makar neće značajno ići dolje. Jer je ponuda jako loša i mala i padom potražnje samo će se sve zamrznuti do nekog boljeg vremena. Kriza će unakaziti i ovako lošu ponudu. Takodje, velike kamate takodje utiču i na investitore jer do sada je bilo dosta projektnog finansiranja.
Ah pa nije bas tako da nema ponude. Evo cujem pre neki dan na slavi za zgradu na uglu D. Tucovica i Ruzveltove. Investitor ostavio sebi par stanova za izdavanje/stan na dan medjutim u koroni to posustalo i on odluci da proda te stanove. To je bilo 2021. Prodao za 2300 EUR/kvm. Tako ce biti i sad. Ponude nema jer ljudi izdaju stanove na dan ili rentaju investiciono. Ako to ne bude islo kako treba ljudi ce staviti te stanove na oglas i onda ce skociti ponuda. Ja pratim stanove na Bez Kosi i uvek ima stanova skoro u svekom delu od 1. do 3. mesne zajednice. Mozda ima par zgrada koje su specificno dobre pa da nema uvek stanonova iz tih zgrada na oglasima.

Kod stare crkve sam presto da čitam.
To je školski primer prepumpanih cena,kraj od koga se svojevremeno bežalo,rupa,iznad koje se uzdiže orlovo sokače.

Ako imamo 344 prodaje u NS i 1500 prodaje u Bg u Martu to nikako nije 'prodaja je stala' stanje.

2015 se u martu prodalo 73 stana u NS i 673 stana u BG. Cisto da znamo sta je neki benchmark za trziste koje je stalo.

Trenutne brojke su negde u skladu sa 2019. a tad je trziste bilo daleko od mrtvog. Pogledajte postove iz tog vremena na ovoj temi i videcete kakav je sentiment vladao (sve je preskupo, puci ce svakog trenutka).

Sta je ovo 1% agencijska provizija? LUNICO REAL ESTATE BROKER
1681139183747.png

Bogami, moraćemo da apdejtujemo udžbenike iz ekonomije. Ovde se neka nova nauka ispisuje.

Da li je do sada sve na tržištu nekretnina u Beogradu bilo kao u udžbenicima? Ako se ne varam cene su do sada rasle ne zbog trzisnih pravila, nego zbog Kace Lazarevic (kojoj smo oprostili ruznu proslost kad je pocela da prica o najvecem padu prodaje u novijoj srpskoj istoriji) i zbog raznih vradolana sa bb foruma koji su placeni sendvicem da kreiraju javno menjenje pisuci na temi Cene nekretnina.

Poslednja izmena:
Ja mislim da ne moze biti velikog pada osim ako ne krenu neki otkazi, a onda i ako bude pada, ko ce da kupuje stan kad je dobio otkaz, znaci morala bi situacija da bude da je pola ljudi dobilo otkaz pa prodaju jer moraju, a druga polovina ima para kao i pre i oni kupuju...Jer ako svi nemaju para ne moze biti ni prometa na trzistu...

Ja mislim da ne moze biti velikog pada osim ako ne krenu neki otkazi, a onda i ako bude pada, ko ce da kupuje stan kad je dobio otkaz, znaci morala bi situacija da bude da je pola ljudi dobilo otkaz pa prodaju jer moraju, a druga polovina ima para kao i pre i oni kupuju...Jer ako svi nemaju para ne moze biti ni prometa na trzistu...
Mislim da ova teorija zaslužuje jedan lep dijagram kako bi je razumeli na slikovit način, ali u nedostatku istog probaću da napišem psudo-kod(uz pomoć AI-a)

Kod:
// Pseudokod za situaciju na tržištu nekretnina

ako postoji veliki pad na tržištu nekretnina:
ako nema otkaza:
nema prodaje stanova jer ljudi nemaju dovoljno novca
inače, ako ima otkaza:
ako polovina ljudi izgubi posao:
moraju prodati svoje stanove
povećava se ponuda na tržištu nekretnina
inače, ako manje od polovine ljudi izgubi posao:
ljudi s novcem i dalje kupuju nekretnine
potražnja i ponuda održavaju ravnotežu na tržištu nekretnina
kraj ako
kraj ako
kraj ako

Ako imamo 344 prodaje u NS i 1500 prodaje u Bg u Martu to nikako nije 'prodaja je stala' stanje.

2015 se u martu prodalo 73 stana u NS i 673 stana u BG. Cisto da znamo sta je neki benchmark za trziste koje je stalo.

Trenutne brojke su negde u skladu sa 2019. a tad je trziste bilo daleko od mrtvog. Pogledajte postove iz tog vremena na ovoj temi i videcete kakav je sentiment vladao (sve je preskupo, puci ce svakog trenutka).
Ja nisam rekao da je sada stalo.

Samo sam pitao ljude šta misle koliko dugo može trajati stajanje (šta god to bilo) pre nego što cene krenu da se strmoglavljuju.

Neki misle da može večno. U tom slučaju pišemo nove knjige.

Vrh