Uglavnom, ko god je imao para i plasio se inflacije do sad je uglavnom vec "pobegao iz kesa u nekretnine". Ko god nema para nije mogao da kupi stan u svakom slucaju. Ko je imao para da kupi stan, inflacija mu je dosad vec pojela vrednost novca, a cene ce vrlo verovatno krenuti da padaju, tako da sigurno nema nameru da kupuje sad po ovim cenama, jednostavno ce sacekati vreme da malo padnu cene i da eventualno skupi jos neki dinar. Da mu je bilo hitno da kupi, vec bi kupio, ocigledno mu nije bilo hitno (mozda placa malu kiriju, mozda vec zivi u nekom manjem stanu, mozda zivi sa roditeljima). Normalan covek koji kupuje stan za zivot ne kalkulise, onaj ko kupuje kao investiciju kalkulise. Ukratko, mislim da na trzistu necemo vise imati one koji kupuju nekretnine kao zastitu od investicija, a zbog visokih kamata i krize bice sve manje i kreditnih kupaca, ali i kupaca koji imaju kes da kupe stan. Ne kazem da nece biti kupoprodaje, bice, ali u mnogo manjoj meri i po nizim cenama.
Uglavnom, mislim da je proslo vreme kad si mogao da prodas raspali suturen ili raspali golubarnik na zadnjem spratu za veliki novac. Naravno, bice i dalje pranja novca i svega i svacega, ali je sve ociglednije da cemo imati velike promene na trzistu. Samo je potrebno vreme da se efekti krize i povecanih kamatnih stopa osete i kod nas, Rusi ce otici, a prodavci ce biti sve spremniji da spuste cene sako ako ozbiljno zele da prodaju. Sve sam uvereniji u to da cene padaju ne 5-10%, jer vec vidimo da mnogi vec spustaju cene za 5-10% (sto je zanemarljiv popust i spada u statisticku gresku), nego za barem 20-30%. Sad je verovatno poslednji voz za one koji razmisljaju o prodaju da spuste cenu i da izvuku koliko-toliko, jer ce kasnije verovatno moci da izvuku mnogo manje.
Inace, ne znam da li ste primetili promenu narativa u vrlo kratkom periodu od "ocekuje nas usporeni rast trzista", preko "ocekuje nas stabilizacija i stagnacija" do "prodavci su tvrdoglavi, kad bi spustili cenu za 10% odmah bi prodali".