Zašto svi misle da se ljudi kaju zbog toga što ranije nisu kupili stanove? Iskreno, ja ne znam takve. Ljudi su relativno masovno kupovali stanove do pre nekih par godina, sad je to mnogo ređe zbog naduvanih cena. Ko god je tada mogao da kupi kupio je. Ja lično ne znam nikog ko je tad očekivao da će cene da padnu, pa da kupi stan, ko god je ozbiljno želeo da kupi stan i imao je novac, kupio je, barem 99% njih. Ima nekih koji nisu, jer su tad npr. imali novac za recimo manji stan, pa nisu kupili jer su sačekali da skupe dovoljno para za veći stan. Drugim rečima, čekali su da skupe još novca, a ne da padnu cene. Da, ima i onih koji i danas kažu "davaces ti taj stan dzabe, samo polako.", njima bi bilo mnogo da daju i 1.000 evra po m2. To je isti tip ljudi kao ovi halapljivi investitori kojima se poklanjaju placevi, a oni zarađuju hiljade evra po m2 stambenog prostora, samo blaža varijanta, tako da njih ne bih uključivao u dalju diskusiju.
Dalje, odatkle ti to da su ljudi u IT-u mogli da kupe stan na svake 2 godine? To su možda mogli samo vlasnici IT firmi, ljudi u top menadžmentu IT firmi i 1% onih developera koji najviše zarađuju. Prosečna plata u IT-u je 2k evra, a toliko ti košta i prosečna cena kvadrata na nekoj ne baš najboljoj lokaciji. Ako potrošiš pola plate, ostaje ti pola za štednju, što znači da možeš da uštediš 1k evra mesečno. U tom slučaju za garsonjeru na periferiji bi ti bilo potrebno 5 godina rada. Ranije je možda kvadrat na periferiji bio 1k evra, a prosečna plata u IT-u 1.500 evra, pa si možda mogao da kupiš za kraći period. S tim što ovde pričamo o garsonjeri, a ne o stanu normalne veličine, i pričamo o prosečnom programeru, a ne o 1% njih koji najviše zarađuju i koji imaju svoje firme. I cela ta priča oko IT-a je izvikana, svi misle da IT najviše zarađuje, a mnoga druga zanimanja zarađuju daleko više, samo se o tome ne priča.
I ne razumem kako neki mogu da se raduju ovim cenama i likuju kako su ispali pametni jer su kupili dok je bilo jeftino. Iskreno, nisam siguran koliko je strategija guranja razvoja sektora nekretnine uopšte dobra, ne samo zbog čitavog kriminala koji stoji iza toga, nego koliko bi ta strategija bila dobra i da nema toga. Jeste sigurno dobra jer služi za pumpanje GDP-a i plus kriminalne radnje koje stoje iza toga, tako da se privilegovani mogu bogatiti, ali narod od toga nema ništa. Mi od razvoja građevinske industrije imamo istu korist koliko i Afrikanci od svojih rudnika dijamanata.
Videćemo šta će biti, još je rano za bilo za donošenje zaključaka, ali mnogi parameri ukazuju na to da ćemo pad ipak imati, koliko god to neki mrzeli. Ni cenenekretnina.rs nije baš relevantan (nije problem do sajta, svaka cast Wolfu, nego do originalnih podataka) jer praktično vrlo često pokazuje novogradnju kao starogradnju (ako nije kupljen od investitora) i zbog toga što se još uvek evidentiraju stanovi koji su praktično kupljeni pre godinu ili dve dana kad su bile niže cene. Tako da, čak i ako cenenekretnina.rs pokazuju rast cena, to ništa ne mora da znači, jer je to realizacija ugovora po starim cenama. Tako da narednih meseci verovatno možemo samo da filozofiramo, većih promena neće biti (mada ko zna), prave promene ćemo videti tek za godinu-dve dana. Ja ne poznajem baš mnogo tržište nekretnina u Beogradu, ali u Nišu poznajem, i u narednom periodu očekujem veliki pad prometa (koji se već sad naslućuje iz nekih podataka) a tek kasnije i pad cena. Tako da nam ostaje samo da čekamo i vidimo šta će biti.