Analitičar
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 25.09.2022.
- Pohvaljen
- 2.323
Za koju platu radi 80% stanovnika u Beču i kakvu nepokretnost na lokalnom tržištu nekretnina mogu da priušte da kupe ili da iznajme?Pozdrav svima. Odavno pratim forum ali nisam se do sada oglasavao jer sam pre svega zeleo da izbegnem ulazenje u rasprave koje po mom misljenju samo rasplinjavaju ovaj forum na kome se mogu naci korisne informacije iz prve ruke. Mislim da bi vecina zelela neposredna iskustva oko cena rente/ kupovine stanova. Gledanjem stanova sam poceo da se bavim krajem 2001 kada sam upisao fakultet u BG-u. Garsonjere/ jednosobni stanovi u okolini Pravnog fakulteta su tada bili oko 40k DEM ( 20k EUR ) ali realno i tada je to bio ogroman novac ( plata moje majke sa fakultetom u republickoj administraciji je iznosila oko 120 maraka, danas je u penziji ali njene kolege na tom mestu imaju oko 700 eura. Tako da su cene od ranije veoma diskutabilna kategorija imajucu u vidu vrednost samog novca.Sticajem raznih okolnosti zavrsio sam u Becu gde posedujem sopstveni stan od 60 kvm na dobroj lokaciji i razlog ukljucivanja u ovu diskusiju je da bih napravio paralelu izmedju izdavanja/ prodaje.Ono sto BG cini primamljivim za kupovinu i rentiranje su pre svega i dalje niski troskovi oko same nekretnine i izdavanje na crno. Primera radi komunalije u mome stanu iznose na mesecnom nivou 330e struja i gas, 206 evra odrzavanje zgrade , 25 net, 25 tv pretplata i 15e osiguranje stana znaci oko nekih 600 evra. Vrednost kvadrata u mome kraju je oko 6,5 hiljada evra. Kada bih stan izdao max cisto bi moglo da mi ostane 800 evra. Jer bi taj stanar morao da placa u startu 1400 za 60 kvm. Koliko vidim za toliko ( 800 e) se izdaju manji stanovi u Bg koji kostaju vise nego duplo manje od ovih u Becu. To je glavni razlog vecine ljudi koje poznajem a zive preko za kupovinom. Argument kako su plate tamo daleko vece ne stoji jer iako su individualna kategorija neka prosecna za koju radi 80 posto stanovnistva je daleko manja nego sto se ovde zamislja. Znam da vecina ima totalno drugacije misljenje o izdavanju nekretnina preko i postujem svacije. Ukoliko neko zeli neku informaciju o cenama i trzistu u Becu bice mi drago da prenesem svoja iskustva. Svako dobro