Šta je novo?

Cene nekretnina

Vec menjaju plocu. Posto je pad traznje prakticno siguran, sad najavljuju da ce cene i dalje rasti jer ce investitori smanjiti ponudu. Kako uvek izmisle neki razlog. Kad bi se desio smak sveta, mislim da bi opet imali opravdanje da pricaju kako ce cena jos da raste :)
Pa Perice ti si vec kupio svoj stan u Nisu koliko sam shvatio, sada hoces da kupis jos jedan, ali u Bg. Pa zar ti u tome ne lezi razlog visokih cena, koliko ima takvih Perica u Srbiji kojima fali po koji stan u nekom gradu, a vec ga imaju.

Ne razumem cemu iscudjavanje od strane onih koji kupuju 5tu nekretninu, pa vi dizete cene, ne pravite se sveci.

Kakva je danas traznja najbolje ilustruje bilbord Beograda na vodi. Danas se reklamiraju pomocu slike najmodernijeg vrtica i dvojeznicne DRZAVNE skole. Izgleda presusili sega mega investicioni kupci koji bi da oplode svoj kapital, a sada se okrecu ljudima kojima treba stan i za zivot, da ne kazem "sirotinji" cija ce deca u drzavne skole.
p.s. nije im za ovaj projekat bilo dovoljno besplatno zemljiste, besplatna infrastruktura, sada cemo da im placamo i standarde privatnih skola po ceni drzavnih.
Normalno je kad se izgradi naselje da se otvori i škola. Nije normalno da se to ne radi kao u slučaju drugih blokova po gradu.

Izgradili onolike blokove i sada hoće da otimaju zelene površine po bloku 45 i 70 za škole i vrtiće stanara A bloka i IMT-a.

Normalno je kad se izgradi naselje da se otvori i škola. Nije normalno da se to ne radi kao u slučaju drugih blokova po gradu.

Izgradili onolike blokove i sada hoće da otimaju zelene površine po bloku 45 i 70 za škole i vrtiće stanara A bloka i IMT-a.
Pa kad se ne radi u ostalim blokovima stp bi se radilo ovde. Zar uvek i u svemu ovaj blok mora biti privilegovan. Kad znamo plateznu moc i steukturu kupaca u ovom naselju neka placaju gospoda privatne skole. A ne da im poreaki obveznik pravi skolu ciji ce izgled verovatno biti blizi svedskom nego onom u Crnoj Travi.

Upravo, a budimo i realni, previše ljudi plaća odbijenice da bi njegovo dete išlo u privatnu školu po ceni državne. Ako već na tom mestu nema dovoljno vrtića sagradi ga. Više se isplati da se sagradi nov vrtić nego da država subvencioniše nečije privatno školovanje.

@pericam1989
Ja imam suprotan primer. Dobra drugarica je godinama iznajmljivala stan na lokaciji oko zelenjaka po pristojnoj ceni (dobra lokacija ali je stan ruina). Isterao je gazda zbog Rusa. Morala da ode u Borču.

@Analitičar
Tvoji roditelji već žive luksuzno u odnosu na 90% penzionera u Srbiji, kao što ti je i Perica napisao. Ako je išta naduvano više od cena nekretnina to su kirije.

Zašto je manje građevinskih dozvola? Nisam pametan.
Zato sto je zarada domacih gradjevinaca 4x veca u odnosu na inostranstvo. Doziraju ponudu jer traznja opada. Zadrzavaju cene na istom nivou vestacki. Ocekuje se kriza i nece da rizikuju. Lakse im je da naprave 1 zgradu i da zadrze profit na 1k po m2 nego 4 zgrade koje nema ko da kupi ili ce im to smanjiti profit na 300-400e po m2. Uz to, pojeli bi ih oni koji su im dozvolili da grade. Mora da se zadrzi status quo.

Zato sto je zarada domacih gradjevinaca 4x veca u odnosu na inostranstvo. Doziraju ponudu jer traznja opada. Zadrzavaju cene na istom nivou vestacki. Ocekuje se kriza i nece da rizikuju. Lakse im je da naprave 1 zgradu i da zadrze profit na 1k po m2 nego 4 zgrade koje nema ko da kupi ili ce im to smanjiti profit na 300-400e po m2. Uz to, pojeli bi ih oni koji su im dozvolili da grade. Mora da se zadrzi status quo.
To je tacno, i na to se ide. Samo mislim da kod starogradnje to nece moci da ide. Nekom ce trebati pare do kojih moze da dodje jedino prodajom stana, i nece moci da ceka X godina da kriza prodje. Zato i ocekujem mnogo veci pad kod starogradnje nego kod novogradnje.

Investitori žele HIT gradnju,dok objekat raste,da raste i cena kvadrata.Tako lepo,kada se objekat završi,prodaju gotov stan 30% više od prvobitne cene.
Zbog trenutne nestabilnosti,nisu spremni na normalan rad i normalan profit,koji je skopčan sa rizikom.
Takođe,troškovi kredita su drastično uvećani,ali sa druge strane, potencijalni kupci stanova,koji imaju višak para,sada mogu da oroče dinare, na skoro 6% godinje kamate.Kada uradite iole ozbilniju matematiku,prinos je veći nego da rentirate stan,ili da idete u neizvesnoszs kupovine nekretnine.Niti poreza,krečenja,troškova,natezanja,advokata,apsolutno ništa.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je neko primetio interesantan fenomen. Stan čuči u oglasima mesecima, a ide obnavljanje oglasa na par dana. Kreativno.
Isto priča kao i sa polovnjacima koje postavljaju auto-placevi. U slučaju nekretnina to rade agencije. Da se stekne utisak da je oglas "svež", da kupac požuri. Ukoliko je privatno lice uglavnom stoji realan datum postavljanja oglasa, ali takvih je oglasa malo.

Isto priča kao i sa polovnjacima koje postavljaju auto-placevi. U slučaju nekretnina to rade agencije. Da se stekne utisak da je oglas "svež", da kupac požuri. Ukoliko je privatno lice uglavnom stoji realan datum postavljanja oglasa, ali takvih je oglasa malo.
Da, da, u slučaju agencija sam primetio. Nisam obraćao ranije pažnju, sad mi zapalo za oko.

Poznajem ljude koji imaju po 3,4 pa i više stanova koje izdaju, super im je cene nekretnina im samo rastu + ubiraju lepe kirije, ne sluteći da nas dani dele od WW3. Neće se ovde ratovati, da se razumemo, ali sa Kinezima nema zezanja, biće kirija onoliko koliko oni odrede (30 eura mesečno). Hrana i voda će poskupeti (kao što sam već govorio pre godinu dana), od tada je poskupela 100 % i u narednih 6 meseci ide još toliko. Za vodu će tek biti borbe. Znači samo šume i zemlja, koliko se sećam i čuveni defke ulaže u šume i zemlju.Pitajte ga zašto ne ulaže u stanove ako će cena rasti?

Poznajem ljude koji imaju po 3,4 pa i više stanova koje izdaju, super im je cene nekretnina im samo rastu + ubiraju lepe kirije, ne sluteći da nas dani dele od WW3. Neće se ovde ratovati, da se razumemo, ali sa Kinezima nema zezanja, biće kirija onoliko koliko oni odrede (30 eura mesečno). Hrana i voda će poskupeti (kao što sam već govorio pre godinu dana), od tada je poskupela 100 % i u narednih 6 meseci ide još toliko. Za vodu će tek biti borbe. Znači samo šume i zemlja, koliko se sećam i čuveni defke ulaže u šume i zemlju.Pitajte ga zašto ne ulaže u stanove ako će cena rasti?
Savo, neće više biti Velikih ratova, to je ružna prošlost. Moderna ekonomija je neuništiva i nezadrživo ide u visine, obećavajuće nezaustavljiv i konstantan RAST. Neizvesnost više ne postoji, pa samim tim i berze gube smisao. To je paradigma trenutnog globalizma(komunizma), a koliko je realna videćemo.

Slažem se s Savom. Rodjak mi se već 30 godina bavi poljoprivredom, poseduje i rentira oko 360 hektara zemlje. Veoma se isplati iznajmljivati zemlju na godišnjem nivou.
Cena zemlje je po hektaru, prvoklasna crnica pre inflacije bila oko 12.000e. Sad je 20.000e.
Prodaja ide otežano, uglavnom loše, jer neće svako da plaća skoro duplo. Rodjak otkupljuje po starim cenama, nekad se nategne i na 15.000e po hektaru.

Biće bogat onaj ko ima zemlju, bar 50 hektara (ispod toga se ne isplati raditi), ali to je već ozbiljna priča. Ko ima 10 hektara, bolje da rentira ili proda.
Ulaganje u beton opet ne znači mnogo, jer se beton ne može jesti, niti iz zidova niče paradajz ili krompir.

Bez uvrede, ali zvučiš kao neko ko vreme provodi po Telegram grupama. Ove stvari su fantazija. Po meni, nisam "svadljiv".

Za resurse se slažem, ali to je posledica kapitalizma.

Upravo sam rekao da se kod nas neće ratovati 99%, jer se vodi takva politika poslušnosti, i poniznosti. Ali to ne znači da šapa velike Kine već nije stavljena na nas, jer treba isplatiti Kineske kredite.Ajd objasni zašto se onda svi vade na rat u Ukrajini i dižu cene hrane, goriva, repromaterijala? Zar je ceo Svet do sada zavisio od Ukrajine? Pa nije. Za sve je izgovor rat u Ukrajini. To su samo igre velikih moćnika nad malim miševima. E pa miševi glockaćete malter, stiropor i pvc stolariju.

Slažem se s Savom. Rodjak mi se već 30 godina bavi poljoprivredom, poseduje i rentira oko 360 hektara zemlje. Veoma se isplati iznajmljivati zemlju na godišnjem nivou.
Cena zemlje je po hektaru, prvoklasna crnica pre inflacije bila oko 12.000e. Sad je 20.000e.
Prodaja ide otežano, uglavnom loše, jer neće svako da plaća skoro duplo. Rodjak otkupljuje po starim cenama, nekad se nategne i na 15.000e po hektaru.

Biće bogat onaj ko ima zemlju, bar 50 hektara (ispod toga se ne isplati raditi), ali to je već ozbiljna priča. Ko ima 10 hektara, bolje da rentira ili proda.
Ulaganje u beton opet ne znači mnogo, jer se beton ne može jesti, niti iz zidova niče paradajz ili krompir.
Da bi povratio 20 000e treba da izdajes 40 godina po 500e, arenda tesko ide preko 500e.
Ne vidim veliku isplativost u tome.

Samo lud covek moze da misli o direktnom sukobu USA-Kina. Indirektni, hibridni preko sankcija tj trgovinski vec postoji. Moze se desiti neki Tajvan i onda u stilu slicnom kao sa Rusijom, full izolacija i sankcije. Tu bi obican covek mnogo izgubio

Upravo sam rekao da se kod nas neće ratovati 99%, jer se vodi takva politika poslušnosti, i poniznosti. Ali to ne znači da šapa velike Kine već nije stavljena na nas, jer treba isplatiti Kineske kredite.Ajd objasni zašto se onda svi vade na rat u Ukrajini i dižu cene hrane, goriva, repromaterijala? Zar je ceo Svet do sada zavisio od Ukrajine? Pa nije. Za sve je izgovor rat u Ukrajini. To su samo igre velikih moćnika nad malim miševima. E pa miševi glockaćete malter, stiropor i pvc stolariju.

Pa valjda smo videli tokom korone šta se desi sa lancima snabdevanja kada se jedan brod zaglavi u bitnom plovnom kanalu.

Kina može da učestvuje u svetskom ratu, ali samo ekonomskom. Srbija je u NATO (geografski, fizički), tako da Kina može da stavi samo ekonomsku šapu na nas, što i radi, ali samo do određene mere.

Znam da pitanje koje cu da postavim nema mnogo veze sa temom ali posto vidim da mnogi od vas ovde daju svoja misljenja bez da ih neko pita, evo konkretnog pitanja: Da li je pametno 85000 evra zameniti u dinare i dati ih Intesi na dinarsku stednju (orocenje na 36 meseci daje kamatu od 5,5%)? Neki kazu da je "evro ipak evro" i da ga ne treba menjati za dinar dok sa druge strane orocena stednja u evrima nema nikakvog smisla kada se pogledaju kamatne stope i porez, tako da ne pitam ovo da bih saznao sta je bolje u smislu prinosa jer to je svima jasno. Sta ako kurs dinara za evro ode na sa ovih trenutnih 117din? Ja mislim da na duge staze samo moze da se izgubi i da je prebacivanje evra u dinar pogresan potez.
Sigurno unazad 10 godina,bilo je isplatljivije štedeti u dinarima nego u evrima.
NBS je radio poređenja,mislim da se mogu naći na netu i za mnogo duži period,što se kaže eksplicitno dokazano.
Ovo je samo jedan primer,NBS ima puno ozbiljnijih primera:

Dokle god ima priliva stranih investicija ,dinar je stabilan.
Pitanje svih pitanja je,zašto neko ima odeđene evre na nekoj gomili,banka ili dušek ,nije bitno, a nije uložio u nekretninu,ako nema svoj biznis,a ne želi da mu inflacija pojede novac?
Štednja kao štednja,skupljanje para po viđenju,apsolutno nije zaštićena od inflacije.
Štednja u oročenim evrima,zbog nula kamate ,takođe nije zaštičena od inflacije.
Dinari po ovim kamatama,su svakako bolje zaštićeni od inflacije,i na rok od 3 godine,će doneti veći prinos,odnosno veću zaštitu od inflacije,odnosno veći prinos od rentiranja,u slučaju da se u obe varijante, ne želi kupiti neka nekretnina.

Ko ne želi, da kupi nekretnin,u u nekom narednom periodu, najbolja opcija je oročena štednja u dinarima,trenutno ne postoji ništa pametnije,što će sprečiti gubitak vrednosti novca,to jest inflaciju.
Ovde je zaštita samo u rokovima oročenja,ali šta kada se kamate vrate u normalu,opet se treba brinuti kako se spasiti inflacije,jer je inflacija u evropi, i u najboljim vremenima,a u najgorim samo još veća.
Tu opet dolazimo do toga šta dalje,vraćamo se na početak,odnosno na to da je nekretnina ipak bolja na duže staze,ali ne svaka nekretnina,već treba biti jako pametan,pa odabrati nešto što je pametno a to baš nije tako lako.

Ljudi stalno prave jedan previd,jednu gešku.Obično kod kupovine nekretnine, u slučaju viška para, prave matematiku kada će se otplatiti.To je greška.To je apsolutno nebitan podatak,ako pametno kupite neku nekretninu.Kupite nekretninu,rentirajte je 12 meseci,prodajte je i sve što ste uzeli za tih 12 meseci je čista zarada.Malo sam plastično objasnio.
Nekretnina kupljena 1997 godine,na bližoj periferiji Beograda,danas vredi pet puta više,eto tolika je inflacija u evrima.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Odavno pratim forum ali nisam se do sada oglasavao jer sam pre svega zeleo da izbegnem ulazenje u rasprave koje po mom misljenju samo rasplinjavaju ovaj forum na kome se mogu naci korisne informacije iz prve ruke. Mislim da bi vecina zelela neposredna iskustva oko cena rente/ kupovine stanova. Gledanjem stanova sam poceo da se bavim krajem 2001 kada sam upisao fakultet u BG-u. Garsonjere/ jednosobni stanovi u okolini Pravnog fakulteta su tada bili oko 40k DEM ( 20k EUR ) ali realno i tada je to bio ogroman novac ( plata moje majke sa fakultetom u republickoj administraciji je iznosila oko 120 maraka, danas je u penziji ali njene kolege na tom mestu imaju oko 700 eura. Tako da su cene od ranije veoma diskutabilna kategorija imajucu u vidu vrednost samog novca.Sticajem raznih okolnosti zavrsio sam u Becu gde posedujem sopstveni stan od 60 kvm na dobroj lokaciji i razlog ukljucivanja u ovu diskusiju je da bih napravio paralelu izmedju izdavanja/ prodaje.Ono sto BG cini primamljivim za kupovinu i rentiranje su pre svega i dalje niski troskovi oko same nekretnine i izdavanje na crno. Primera radi komunalije u mome stanu iznose na mesecnom nivou 330e struja i gas, 206 evra odrzavanje zgrade , 25 net, 25 tv pretplata i 15e osiguranje stana znaci oko nekih 600 evra. Vrednost kvadrata u mome kraju je oko 6,5 hiljada evra. Kada bih stan izdao max cisto bi moglo da mi ostane 800 evra. Jer bi taj stanar morao da placa u startu 1400 za 60 kvm. Koliko vidim za toliko ( 800 e) se izdaju manji stanovi u Bg koji kostaju vise nego duplo manje od ovih u Becu. To je glavni razlog vecine ljudi koje poznajem a zive preko za kupovinom. Argument kako su plate tamo daleko vece ne stoji jer iako su individualna kategorija neka prosecna za koju radi 80 posto stanovnistva je daleko manja nego sto se ovde zamislja. Znam da vecina ima totalno drugacije misljenje o izdavanju nekretnina preko i postujem svacije. Ukoliko neko zeli neku informaciju o cenama i trzistu u Becu bice mi drago da prenesem svoja iskustva. Svako dobro

Vrh