Znam da pitanje koje cu da postavim nema mnogo veze sa temom ali posto vidim da mnogi od vas ovde daju svoja misljenja bez da ih neko pita, evo konkretnog pitanja: Da li je pametno 85000 evra zameniti u dinare i dati ih Intesi na dinarsku stednju (orocenje na 36 meseci daje kamatu od 5,5%)? Neki kazu da je "evro ipak evro" i da ga ne treba menjati za dinar dok sa druge strane orocena stednja u evrima nema nikakvog smisla kada se pogledaju kamatne stope i porez, tako da ne pitam ovo da bih saznao sta je bolje u smislu prinosa jer to je svima jasno. Sta ako kurs dinara za evro ode na sa ovih trenutnih 117din? Ja mislim da na duge staze samo moze da se izgubi i da je prebacivanje evra u dinar pogresan potez.
Sigurno unazad 10 godina,bilo je isplatljivije štedeti u dinarima nego u evrima.
NBS je radio poređenja,mislim da se mogu naći na netu i za mnogo duži period,što se kaže eksplicitno dokazano.
Ovo je samo jedan primer,NBS ima puno ozbiljnijih primera:
Као и сваке године, Светски дан штедње (31. октобар) и дани око њега (обично прва недеља новембра) прилика су да се подсетимо важности штедње и за појединца, и за стабилност целокупног домаћег финансијског система. Значај акумулиране штедње посебно долази до изражаја у условима велике...
www.nbs.rs
Dokle god ima priliva stranih investicija ,dinar je stabilan.
Pitanje svih pitanja je,zašto neko ima odeđene evre na nekoj gomili,banka ili dušek ,nije bitno, a nije uložio u nekretninu,ako nema svoj biznis,a ne želi da mu inflacija pojede novac?
Štednja kao štednja,skupljanje para po viđenju,apsolutno nije zaštićena od inflacije.
Štednja u oročenim evrima,zbog nula kamate ,takođe nije zaštičena od inflacije.
Dinari po ovim kamatama,su svakako bolje zaštićeni od inflacije,i na rok od 3 godine,će doneti veći prinos,odnosno veću zaštitu od inflacije,odnosno veći prinos od rentiranja,u slučaju da se u obe varijante, ne želi kupiti neka nekretnina.
Ko ne želi, da kupi nekretnin,u u nekom narednom periodu, najbolja opcija je oročena štednja u dinarima,trenutno ne postoji ništa pametnije,što će sprečiti gubitak vrednosti novca,to jest inflaciju.
Ovde je zaštita samo u rokovima oročenja,ali šta kada se kamate vrate u normalu,opet se treba brinuti kako se spasiti inflacije,jer je inflacija u evropi, i u najboljim vremenima,a u najgorim samo još veća.
Tu opet dolazimo do toga šta dalje,vraćamo se na početak,odnosno na to da je nekretnina ipak bolja na duže staze,ali ne svaka nekretnina,već treba biti jako pametan,pa odabrati nešto što je pametno a to baš nije tako lako.
Ljudi stalno prave jedan previd,jednu gešku.Obično kod kupovine nekretnine, u slučaju viška para, prave matematiku kada će se otplatiti.To je greška.To je apsolutno nebitan podatak,ako pametno kupite neku nekretninu.Kupite nekretninu,rentirajte je 12 meseci,prodajte je i sve što ste uzeli za tih 12 meseci je čista zarada.Malo sam plastično objasnio.
Nekretnina kupljena 1997 godine,na bližoj periferiji Beograda,danas vredi pet puta više,eto tolika je inflacija u evrima.