@Defke, i ja sam u istoj branši i zarađujem super, za naše uslove, ali da li znaš naše ljude koji su otišli - ne zbog novca, nego zbog toga jer im se ovde smučilo?
Dobar broj ljudi iz IT-a je otišlo, ne zbog plata i samog standarda, već zbog kvaliteta života.
Ne lažimo više sebe, naši gradovi (ne samo Bg) su postali skupi za život, za pristojan život, a kvalitet života opada. Koliko vremena se provede u saobraćaju, nedostatak infrastrukture, parkova, zagađenost, nervoze oko sebe (nismo životinje i ne živimo u kavezu))
Ima mnogo pozitivnih primera ljudi koji su ovde razvili multimilionske firme (ne lažimo se, većina tih firmi uopšte nije registrovana u Srbiji, osim DOO ogranaka za isplatu zarada i troškova), ali dobar deo ljudi čije su te firme više uopšte nije "stalno" naseljeno u Srbiji, već žive na drugim lokacijama i samo koriste trenutno "okej" klimu (školovani ljudi, plus troškovi koji su ipak dosta niži kada se sve sabere u odnosu na zapad)
Daleko da je sve crno, ima dosta kvaliteta i ovde, ali mi ili preterujemo i idemo skroz u pesimizam, ali ne treba biti ni previše optimističan i sagledati samo realnu sliku. Bolje je živeti u Beču sa 4k eur mesečno u džepu, nego u Beogradu