Ja sam neko ko je pomenuo Beč... Razlog za to jeste nešto što je mnogo teško objasniti i potrebno je da se dosta vremena provede tamo i ovde (ja sam kao student proveo godinu dana u Beču).
Razlike između Beča i Beograda su velike i to uopšte nisu gradovi koji mogu da se porede, na žalost.
Da teško je prilagoditi se kada se ode, prvih nekoliko meseci budu pakao (do se savlada njihova administracija, dok se uklopiš u sredinu), međutim nakon nekog vremena život kreće da teče svojim tokom.
Najveće prednosti života u Beču su sledeće:
- Dosta mirniji život. Nakon inicijalnog privikavanja i malo vremena shvatiš kako je ritam života primetno sporiji. Nigde se ne žuri
- Nema toliko gužvi u saobraćaju (ili je možda privid, jer nema toliko nasilničke vožnje, trubljenja, parkiranja kako znaš i umeš, četri žmigavca u krajnoj traci...)
- Javni prevoz svetlosnim godinama iznad Beogradskog. I kada je gužva, nije toliko gužvanje kao kod nas
- Nivo stresa - na dosta nižem nivou. Jednostavno cela okolina utiče na tebe da je dosta relaksiranije. U Beogradu je nervoza primetna čim izađeš iz zgrade. Ovo mi je neverovatan benefit, možda najbitnija stvar od svih
- Nema prljanja čak i kada su padavine - ulice su lepo nivelisane, odvodna atm. kanalizacija funkcioniše, nema rupa na svakom koraku. I trotoari su tu. Pa je tako ogromna verovatnoća da stižete čisti kući/na posao i kada je napolju pljusak
- Vazduh je daleko čistiji, ne smrdi
- Ima dosta "Jugoslovena" pa se nađe društvo sa istog jezičkog podneblja
- Daleko je bolje organizovano funkcionisenje skoro svega. Noću se mahom rade radovi na popravci vitalnih saobraćajnica. Domovi zdravlja, bolnice su dosta uređenije nego kod nas (na žalost imao sam kontakta). Jednostavno, vidi se razlike u pristupu, samim prostorijama, od ulaza (a ionako su dosta doktora i sestara sa naših prostora )
- Ukoliko je neko nostalgičan za rodnim krajem, veoma brzo može biti kući. Avionske linije postoje, konekcija ka aerodromu je fantastična (kad se uporedi sa našim)
Mane:
- Društveni život zna da bude dosadan, jer ipak su drugačiji mentalitet od našeg. Dosta balkanaca gore dolazi iz nekog nižeg "miljea", da ne upotrebim neku jaču reč - pa zna da bude veoma zamarajuće druženje sa njima (treba biti obazriv)
- Više "uštogljenih" ljudi u odnosu na Bg
- Turisti znaju itekako da smetaju u tim centralnim zonama (ogroman je broj turista i otežavaju kretanje)
- Ko broji sve u evro, onda sa istom platom, imaće malo tanji "štek" jer su troškovi stanovanja skuplji
- Iskreno za neke druge mane i ne znam.
E sad, ne bih se više upoređivao sa nekim drugim gradovima, hajde da nama bude bolje. Defke ima dosta dobrih argumenata i volim taj pozitivan pogled na situaciju. Ja se trudim da budem pozitivan, ali želim da sagledam realno stanje.
Ne znam da li je dobro što zbog posla dosta putujem u inostranstvo, jer uviđam dosta tih nekih benefita, ali vidim da i nismo baš crna rupa, kao što neke brojke prikazuju.