Šta je novo?

Cene nekretnina

Ko ne vidi da je ovo jedna od najkorumpiranijih zemalja u velikom radijusu, prosto je slep ili nema veze sa desavanjima. Svaki ozbiljniji posao, tender, dozvola drzave/drzavne agencije zahteva burazerske veze i mito, ukljucujuci i mito kroz kupovinu nekretna gde se lako spiraju tragovi. Cene nekretnina su svakako dobrim delom posledica ovoga. Zato i nije neobicna ova otpornost zemlje da isprati globalne trendove vec da odoleva u svom ekosistemu.
 
Zanimljivo je da se na komentar da je bolje kupiti nego izdavati zalepiše odmah kao kad vradović napiše da čeka cenu od 5000e po m2 :) Pa se tako vidi kome igra ulogu da cene i kirije rastu. A sada da pitam te koji su se zabrinuli za zdravlje kupaca pa pričaju da je bolje izdavati zašto su oni kupili stan?
Nisu svi stekli stan kupovinom putem bankarskog kredita. Neki su investitali višak novca koji su zaradili ili su nešto nasledili. Ovde se govori o scenariju gde neko treba da se zaduži po kamatnim stopama koje su potpuno nepredvidive.
 
:)
Zamisli pakla na BB kad na nekoj tamo
1000+ stranici bude neko postovao link iz Mirijeva ovakav stan po ovakvoj ceni.
 
Konkretno sam imao taj slučaj skorije za jedan stan u Borči od 60kv, starogradnja, CG, lift, u izvornom stanju. Tražili u oglasu 90k dok sam u razgovoru sa agentom zaključio da bi ga dali za 80k sigurno a verovatno i manje ako ne bi skorije stigla ponuda od 80k. Taj stan je još uvek u oglasima koliko vidim. Takođe u Batajnici starogradnja (56kv) sa 70k spustili na 60k ali je na potkrovlju i krov prokišnjava pa smo odustali ali verujem da bi vlasnici oborili cenu za još koju hiljadu samo da bi prodali.

Vlasnici su svesni da traže daleko iznad realne vrednosti, bar kada je reč o takvim stanovima koji su gotovo uvek u izvornom stanju. Onda čekaju jaku ponudu vođeni ovom situacijom sa rusima i divljanjem cena jer jelte mogu da zarade pa što da ne. Tu zavisi koliko je kome hitno da proda i ima prostora za pregovore ako si spreman na kompromise u vidu lokacije / stanja samog stana itd.


Prijatelje - zadnji sprat/potkrovlje i prizemlje (ili spratnost od 4tog pa na gore) - uvek ce da se nudi - ti niko ko se razume u nesto - nece da kupi. (pricam ako su zgrade starije)


Drugo - oglasi se ne azuriraju - neki oglasi stoje tako godinama, ja sam zvao dosta oglasa u zadnje vreme i na mnogim mestima su stanovi prodati.

Takodje, Rusi su poceli i da kupuju stanove, stidljivo.

Takodje - mnogi se zezaju i ne zele stvarno da prodaju vec ispitaju i da vide sta se nudi.

Ozbiljan covek koji hoce da proda stan ce uvek da ga proda za realnu cenu.

I najbitnije, kupac uredjuju i odredjuju cenu, uvek i svuda, ne prodavci.
Mozes ti da prodajes i za 555k evra, kupci imaju zadnju rec.

Primer iz Negotina, gledao neku kucu od 200 kvadrata (ali oronulu skroz van centra - ima podrum i jedan sprat i potkrovlje gde nista nije sredjeno - kuca je od spolja dosta neugledna) - znaci Negotin - varos gde imas 133 osoba u opsegu 25-29g i sad babetina izlazi iz kuce i trazi 100k evra ko od sale, i jos kaze posle dramske pauze, cena moze da ide samo gore (pominje neki gradjevinski materijal nesto iako niti je sta renovirano decenijama na toj kuci).
Podsecam - da bi se iz Negotina dospelo do civilizacije (Nis, ili autoput BG-Nis pa dalje) potrebno je minimum 2,5 sati voznje kroz puste predele. Ali baba tako ceni, a za te pare mozes da kupis sredjene velike kuce izmedju Bga i Nsa.

Ta kuca ce se prodati za 45/55k evra, to joj je realna vrednost, a ona moze da trazi i 647k evra. (nije ozbiljan prodavac, kad umre, njeni naslednici ce lepo da je prodaju prvom ko ponudi 50tak hiljada).

Drugi primer iz Negotina gde je lik prodavao veliku kucu za 150k evra godinama, pa je dao za 50k evra :)
 
Bili su i tada agencija samo su govorili da rade bez provizije. Onda dodju fotografisu ti nekretninu i naplate to (tada 6.000 dinara) a kao prodaja bude besplatna. Ne znam jesu li odustali od tog modela.
 
Poslednja izmena:
Zar se oni svojevremeno kada su dobili velika sredstva nisu hvalili kako nisu agencija već eto sajt za oglase.
Pa kad je osnivac i vlasnik cityexperta genijalac koji je hteo da sa investicijom od 1-1.5M, koju je dao SCV, izbije na nemacko i evropsko trziste 😂 Verovatno je skontao da to bas i nije realno sa tim djackim dzeparcem pa je spickao pare na druge gluposti, a cityexpert postao kofa govana kao i sve ostalo.
Ozbiljne telece glave su tamo bile cudi me da im nisu trazili pare nazad.
 
Da, sad vidim u google pretrazi da su dobili u dva navrata 700+800K. Prvu investiciju sam ispratio pošto je u to vreme to bila zanimljiva priča i za mejnstrim medije dok mi je druga prošla ispod radara.
 
Za rentiranje uzimaju proviziju od stanodavca, besplatno za zakupca, bili su vrlo profesionalni, ova pojava prvih aljkavosti je popuštanje pažnje sa tržišta u padu …
 
Da ne bude zabune, kamate i cene kredita nisu bitne samo kupcima stanova nego i investitorima , svi veći projekti su na projektnom finansiranju…
 

Na sajtu im piše da su prva srpska online agencija, besplatna ocena vrednosti nekretnine, iskusni agenti i slično.
 
CityExpert je trenutno teško smeće. Vertikala na Košutnjaku za koju smo bili zainteresovani povučena posle nedelju dana, navodno prodata ali zapravo nije. Za Beograd na vodi drže za Sole zgradu jedan stan po ceni iz juna (čak je bio skoro i na sajtu samog BnV-a kao ponuda dana po novoj ceni koja je aktuelna već 3 meseca). Drže i jedan stan u Terasama po ceni od prošle godine ali koji je davno prodat/rezervisan za nekoga. Pritom se hvale kako im se ponuda ažurira svaki dan i kako su podaci tačni. Toliko su nesinhronizovani između sebe da su u stanju da zovu po N puta i da nude ono što ti zaista ne treba. O e-mailovima i SMS-ovima ne treba ni trošiti reči. Samoinicijativno su mi stavili više identičnih notifikacija i samo mi pojačali negativan utisak o njihovom servisu. Umesto da stave sve stanove iz novogradnji kao što rade neke druge agencije i da drže zaista ažurnu ponudu upali su u neki "mućke" fazon.
 
Kad ih vec komentarisemo evo i mog iskustva. Od prodavca uzimaju minimum 1%. Proveru istinitosti opisa stana ne rade . Tako su mi poturili ponudu da je stan uknjizen a nije bio. Kad sam im skrenuo paznju da sam dzabe gubio vreme sa razgledanjem rekli su da imaju samo dve opcije, uknjizen i neuknjizen a ovaj je kao negde izmedju. Primedbu su usvojili pa sad negde upisuju status " u izgradnji". Kad se odjavite sa njihove platforme ipak ce vam dolaziti neke specijalne ponude dok im ne kazete da vise niste kupac. Organiacija zakazivanja razgledanja ponekad ima problema jer prodavci ne proveravaju notifikacije ili cak ne prijave prodaju. Pri izdavanju nisu losi ali ni savrseni. Generalno bolji su od 90% agencija.
 
nadam se da je greška u kucanju
1668358985202.png
 
Vrh