Konkretno sam imao taj slučaj skorije za jedan stan u Borči od 60kv, starogradnja, CG, lift, u izvornom stanju. Tražili u oglasu 90k dok sam u razgovoru sa agentom zaključio da bi ga dali za 80k sigurno a verovatno i manje ako ne bi skorije stigla ponuda od 80k. Taj stan je još uvek u oglasima koliko vidim. Takođe u Batajnici starogradnja (56kv) sa 70k spustili na 60k ali je na potkrovlju i krov prokišnjava pa smo odustali ali verujem da bi vlasnici oborili cenu za još koju hiljadu samo da bi prodali.
Vlasnici su svesni da traže daleko iznad realne vrednosti, bar kada je reč o takvim stanovima koji su gotovo uvek u izvornom stanju. Onda čekaju jaku ponudu vođeni ovom situacijom sa rusima i divljanjem cena jer jelte mogu da zarade pa što da ne. Tu zavisi koliko je kome hitno da proda i ima prostora za pregovore ako si spreman na kompromise u vidu lokacije / stanja samog stana itd.
Prijatelje - zadnji sprat/potkrovlje i prizemlje (ili spratnost od 4tog pa na gore) - uvek ce da se nudi - ti niko ko se razume u nesto - nece da kupi. (pricam ako su zgrade starije)
Drugo - oglasi se ne azuriraju - neki oglasi stoje tako godinama, ja sam zvao dosta oglasa u zadnje vreme i na mnogim mestima su stanovi prodati.
Takodje, Rusi su poceli i da kupuju stanove, stidljivo.
Takodje - mnogi se zezaju i ne zele stvarno da prodaju vec ispitaju i da vide sta se nudi.
Ozbiljan covek koji hoce da proda stan ce uvek da ga proda za realnu cenu.
I najbitnije, kupac uredjuju i odredjuju cenu, uvek i svuda, ne prodavci.
Mozes ti da prodajes i za 555k evra, kupci imaju zadnju rec.
Primer iz Negotina, gledao neku kucu od 200 kvadrata (ali oronulu skroz van centra - ima podrum i jedan sprat i potkrovlje gde nista nije sredjeno - kuca je od spolja dosta neugledna) - znaci Negotin - varos gde imas 133 osoba u opsegu 25-29g i sad babetina izlazi iz kuce i trazi 100k evra ko od sale, i jos kaze posle dramske pauze, cena moze da ide samo gore (pominje neki gradjevinski materijal nesto iako niti je sta renovirano decenijama na toj kuci).
Podsecam - da bi se iz Negotina dospelo do civilizacije (Nis, ili autoput BG-Nis pa dalje) potrebno je minimum 2,5 sati voznje kroz puste predele. Ali baba tako ceni, a za te pare mozes da kupis sredjene velike kuce izmedju Bga i Nsa.
Ta kuca ce se prodati za 45/55k evra, to joj je realna vrednost, a ona moze da trazi i 647k evra. (nije ozbiljan prodavac, kad umre, njeni naslednici ce lepo da je prodaju prvom ko ponudi 50tak hiljada).
Drugi primer iz Negotina gde je lik prodavao veliku kucu za 150k evra godinama, pa je dao za 50k evra