Da se nadovežem na tvoj post, potpuno se pronalazim ovome što si rekao. Takođe pratim forum deceniju unazad, poslednjih meseci vrlo aktivno i ovu temu baš iz razloga što i sam pokušavam da kupim stan. Nama je kirija u poslednjih 9 meseci dva puta podignuta, naravno uz opravdanje da je tržište takvo i da stan u kome se nalazimo realno vredi sada više...
I pored ovog ludačkog rasta kamata u bankama na gotovo nedeljnom nivou nama se i dalje više isplati da podignemo kredit nego da plaćamo kiriju.
Utisak mi je da cene starogradnje generalno stagniraju poslednjih meseci (govorim o prigradskim naseljima u Bg) i lično sam se uverio da su u većini slučajeva cene iz oglasa za po 10k do 15k veće od one realne za koliko bi na kraju pristali da prodaju međutim vode se principom ako prođe, prođe.
S obzirom da već pola godine aktivno pratim tržište moj savet ti je da pokušaš da kupiš ukoliko si u mogućnosti. Strpljivo, pregovaraj oko cene i bez pritiska kako cene rastu, kako će biti još gore itd... Rastu i kirije i to čak i brže nego što rastu kamate na stambene kredite.
Hvala puno na pronalaženju i podeljenom mišljenju
Ja tražim sa pauzama već godinu i po.
U početku smo jurili novogradnju al to je sve bilo ili neuknjizeno ili sumnjivi ugovori, ili ona fora gotovo za 3 meseca a zgrada se gradi 2 godine i nije jos do pola, materijali krš. Starogradnja je uglavnom bila sa nekim ogromnim manama ili u lošem stanju i kraju. Ok stanova je naletalo s vremena na vreme ali bi nestajali bukvalno u roku od par sati ili tog istog dana (svaki koji je bio iole ok).
Na 3 meseca bi cene divljale mi bi štedeli još i još sa logikom da mora da jednom da stane ali došli smo do danas gde nema ni ponude a cene su sulude.
Podelio bih i ovu dužu priču iz svog iskustva koja po meni objašnjava celo trenutno stanje.
Počeli smo da iznajmljujemo novi stan početkom 2022 (podstanari od 2018te) u predgradju gde je kvadrat starogradnje bio 900, novogradnje oko 1100 pred koronu.
Stanar koji je izlazio je plaćao 180, kada smo mi ušli bilo je 220 za stan od 27 kvadrata unutrašnje površine plus 4 terasa.
Stan iako 10ak godina star imao je bas dosta mana ali je bio mali, ušuškan, topao.
Iznenada u septembru gazdarica je javila meni i (tek što smo saznali) trudnoj zeni da cemo morati da se selimo jer prodaje stan. Cena je bila 64000 (po savetu agenta) za nešto što je vredelo oko 36000 pre korone. Ponudili smo oko 54000 tj 2000 za kvadrat korisne površine jer nam baš nije trebao stres, jurenja itd a i znali smo sve mane. Naravno, nije nas ni konstatovala...
Prodat je bukvalno sutradan ujutru nakon što je oglašen u prvoj turi ljudi koji su došli.
Stan su gledali 1 investitor i očajni ljudi koji su znali da ne vredi toliko,ali im je više bilo muka od traženja.
Svi bi samo ušli pogledali stan na sekund i kad bi videli da nije rupa to je bilo to. Svi su hteli da kupe bez pregovora oko cene.
Investitor je jedini iskulirao jer kako je rekao više mu se i ne isplati da investira u BG-u koliko je otišlo, ponudio 62000 ali i odustao odmah posle.
Jedino pitanje gospođe koja je, kako se ispostavilo, kupila stan, je bilo kad ide prvi autobus da zna jer radi na trafici od 6 ujutru.
Da ne širim dalje njenu priču koju je isto ispričala, poenta je da je gazdarica kad je videla kako je brzo otišlo rešila da ispali i nju i da ne prodaje, nego da digne cenu rente za 50 posto pa će verovatno da proda kad bude osetila da će da pada jer ,,čitala je ići će to još na gore a i čula je renta je otišla još više pa isplati se "
Zaključak:
Investitorima previše otišlo, izlaze iz priče.
Obični ljudi koji jure za život očajni al umorni od traženja prihvataju bilo šta.
Vlasnici stanova naloženi od strane agenata i alavi dižu cene u nebo i tripuju da će uvek skakati i da moze još i još.
Izvinjavam se na dugom postu i na tome što, svestan sam toga, previše prihvatam ovu temu lično.
Razumem sve, vlasnici bi da zarade, cena, ponuda, tražnja bla bla...ali verujem da je mnogima od nas baš tako i postalo. Jako lično ...
Pozdrav