Mislim da to ide po jmbgu 50k, a ne po banci.
Sto bi rekli neki sa foruma, pa ne mora da se kupi stan od 55m2 za 2000 evra po m2. Moze da se kupi stan u Besnom Foku ili Padinskoj Skeli, tamo je 500 evra / m2.
Nvrv. Za kredit od 88000 banci vraćaš skoro trostruku vrednost glavnice (2,7).
Recimo da cena kvadrata padne 30%, banci si otplatio 4 ili 4,5 stana. Najpovoljniji krediti u istoriji.
Pre neki dan kad je Hristi predvidela strahovid pad euribora za 2 godine, a forecast da taj pad krece vec od septembra, ti prvi si rekao da pad kamata nece imati velikog uticaja. Dok sa druge strane, tvrdio si i tvrdis da ce rast kamata imati strahovitog uticaja.Inace, ne znam zasto neki ignorisu uticaj kamata na trziste, da nemaju uticaja ne bi se ni menjale, jer one ne uticu samo na stanovnistvo, nego i na drzavu, tj. javni sektor, ali i na privredu, tj. same investitore, podizvodjace i ostale u tom lancu.
Nece imati strahovit uticaj, ali ce imati veliki uticaj definitivno, tj. vec ima na obim prometa i manje korekcije cena. Ne znam kad ce krenuti sa obaranjem kamatnih stopa, ali sam prilicno siguran da ce pratiti inflaciju i na osnovu toga odredjivati da li ce, kada i koliko obarati kamatne stope, i da se sigurno nece vracati na niske kamatne stope kakve smo imali proteklih godina.Pre neki dan kad je Hristi predvidela strahovid pad euribora za 2 godine, a forecast da taj pad krece vec od septembra, ti prvi si rekao da pad kamata nece imati velikog uticaja. Dok sa druge strane, tvrdio si i tvrdis da ce rast kamata imati strahovitog uticaja.
Ako dođe kriza, cene će padati ok. Isto tako ako rastu kamate, cene će padati, ima smisla. Međutim, sada se insistira da čak I ako se kamate smanje, a ne dođe do krize, cene ce opet padati? Znači, šta god da se dogodi cene stanova će padati. U međuvremenu, toliko je keša odštampano u protekle 2 godine, negde će morati taj keš da se ulupa I stanovi se nameću kao logično rešenje.Nece imati strahovit uticaj, ali ce imati uticaj definitivno, tj. vec ima na obim prometa i manje korekcije cena. Ne znam kad ce krenuti sa obaranjem kamatnih stopa, ali sam prilicno siguran da ce pratiti inflaciju i na osnovu toga odredjivati da li ce, kada i koliko obarati kamatne stope, i da se sigurno nece vracati na niske kamatne stope kakve smo imali proteklih godina.
Uglavnom, potencijal za rast cena cak i dugorocno je vrlo iscrpljen (kratkorocno kao sto sam vec rekao ocekujem pad), mislim da se u velikoj meri izgubila matematika da po niskim kamatnim stopama kupis nekrentinu ocekujuci da ce cena da joj mnogo poraste tokom vremena. Kome treba za zivot verovatno ce naci nacin da kupi stan bez obzira na cene. Onaj ko ima neki visak kesa, bez obzira na poreklo, takodje ce vrlo verovatno uloziti u nekrentine. Ali necemo vise imati FOMO, hype-driven i spekulativne kupovine, ili ce ih biti 10 puta manje nego sto smo imali do prosle godine.
80% uloga u bankama ne prelazi 500 EUR?https://www.rts.rs/lat/vesti/ekonomija/5011495/osiguranje-depozita.html
"A država i dalje garantuje sigurnost za 50 hiljada evra po štednom računu.
Ko ima to, znači da bi uz račun u svakoj od 20 banaka imao garanciju za milion evra štednje.
Takvih je ipak malo - 80 odsto uloga u našim bankama ne prelazi 500 evra."
Dakle ipak 50K po banci.
Dugo sam i ja bio ubeđen da je 50K po jmbg, u stilu "jednom smo te isplatili, nema više," međutim...
Bilo bi interesantno videti strukturu štednje recimo 2019.80% uloga u bankama ne prelazi 500 EUR?
To je potpuno neverovatno... Mislila sam da ljudi u bankama drže mnogo veče sume novca.
Biće da je najveći deo keša već slupan u cigle.
Pa ako su do sad cene rasle sta god se dogodi, zasto bi sad bilo cudno da cene padaju sta god da se dogodiAko dođe kriza, cene će padati ok. Isto tako ako rastu kamate, cene će padati, ima smisla. Međutim, sada se insistira da čak I ako se kamate smanje, a ne dođe do krize, cene ce opet padati? Znači, šta god da se dogodi cene stanova će padati. U međuvremenu, toliko je keša odštampano u protekle 2 godine, negde će morati taj keš da se ulupa I stanovi se nameću kao logično rešenje.
Ovakav besan odgovor znaci da sam ti izgleda nabacio novu paranoju, shvatila si da ni orocenje vise nije sigurica.Šta te briga šta drugi ljudi rade sa svojim novcem.
Pa ne znaš nikad koji će biti ishod nekontrolisanog divljanja cena i strahovitog osiromašenja građana. Meni to ne zvuči normalno da preko 80% depozita bude manje od 500 EUR, čak sam bila uverena da preko 80% štediša ima više desetina hiljada EUR u banci. Sad se još vrti novac od prethodnih vezanih kupoprodaja. Kredite ne diže niko. Šta će biti za godinu ili dve kad se istroši keš od prodaje nekretnina, krediti jezivi, a šteka u banci nema? Možda se odluka tih penzionera ispostavi kao ispravna.Bilo bi interesantno videti strukturu štednje recimo 2019.
Ubeđen sam da je tada bilo više "Bogatijih" štediša koji su potrošili novac i kupili nekretnine /zlato/akcije 2020/21/22,
a ostala je ova uslovno rečeno sirotinja sa 500e.
Najgore su prošli penzioneri ili ljudi koji su skupili 20-30K eto "za crne dane" da im stoji, i to pojela inflacija.
Mlađi kojima je izmakao stan će se možda i oporaviti i kupiti ga,
a ovaj od 70-75g ima sve manje novca za lekove, dom i neka sitna zadovoljstva (maštao o putovanju, da popravi vikendicu, počasti unuke, možda neki bolji auto, itd)
za koje je odvajao u radnom veku a realno mu je novac prepolovljen.
Jednostavno nije se snašao pod stare dane...njih mi najžalije u ovoj krizi.
Mozda nije glasač, ne bavi se politikom, a ispao kolateralna šteta inflacije i njegova se lova prelila najbogatijima
Za mlade i stanove verovatno i ima vremena a ovim starcima prošao voz.
Zdravstvo sve gore, nema ko da nas leči, lekari sve skuplji, perspektiva sve sumornija..
bićemo i mi penzioneri jednom.
Ranije u Nisu su se stanovi masovno kupovali u novogradnji po ceni koja je duplo jeftinija nego kad se zavrsi. To je bilo skroz normalno, mada je to za mene bio preveliki rizik, pa nisam smeo da ulazim u to. Ali neki su ulazili i "ispali" pametni, dok je oko nekih zgrada bio problem, neke nisu legalizovane, neke nisu zavrsene, negde je investitor bankrotirao, negde pobegao,...Pa ne znaš nikad koji će biti ishod nekontrolisanog divljanja cena i strahovitog osiromašenja građana. Meni to ne zvuči normalno da preko 80% depozita bude manje od 500 EUR, čak sam bila uverena da preko 80% štediša ima više desetina hiljada EUR u banci. Sad se još vrti novac od prethodnih vezanih kupoprodaja. Kredite ne diže niko. Šta će biti za godinu ili dve kad se istroši keš od prodaje nekretnina, krediti jezivi, a šteka u banci nema? Možda se odluka tih penzionera ispostavi kao ispravna.
Poseban rizik je što su mnogi kupovali stanove u izgradnji. Pola stanova ostalo neprodato, zgrade napola završene, nema keša za finansiranje nastavka izgradnje. Juče se javio član kome su nudili stan u izgradnji u pola cene, što zvuči više nego sumnjivo. Tog investitora ništa ne sprečava da pokupi keš i pobegne u inostranstvo što se već mnogo puta do sad događalo. Nikad ne bih smela da kupim stan koji nije ,,ključ u ruke", a cena može da bude teška navlakuša. Pogledajte samo poslednjih nekoliko nedelja koliko je preduzeća odjednom zatvorilo svoje fabrike i preko noći nestalo iz Srbije (tipa Dzinsi iz Jagodine). Samo sms porukom obaveste radnike da ne dolaze sutra na posao. Šta mislite da se neće događati isto sa investitorima?
Meni ništa nije sumnjivije nego kad ti neko nudi stan u izgradnji u pola cene. Koliko zgrada je u prethodnoj ekonomskoj krizi ostalo na pola završeno.
Moji roditelji su kupili stan u izgradnji. Investitor pobegao i sve se završilo na tome. Stan je plaćen pre početka ekonomske krize 2008 godine, kada je vladalo relativno blagostanje.Ranije u Nisu su se stanovi masovno kupovali u novogradnji po ceni koja je duplo jeftinija nego kad se zavrsi. To je bilo skroz normalno, mada je to za mene bio preveliki rizik, pa nisam smeo da ulazim u to. Ali neki su ulazili i "ispali" pametni, dok je oko nekih zgrada bio problem, neke nisu legalizovane, neke nisu zavrsene, negde je investitor bankrotirao, negde pobegao,...
Elem, cim ti neko nudi stan u pola cene, to mozda znaci i da stanovi realno kostaju duplo manje nego sto se prodaju, pa razmislite o tome koja je zarada, sigurno je veca od 10-20% koje neki pominju
Sta se desilo sa tom zgradom i tim stanom? Da li je bar nesto zavrseno, da li je zavrseno a nema dozvole?Moji roditelji su kupili stan u izgradnji. Investitor pobegao i sve se završilo na tome. Stan je plaćen pre početka ekonomske krize 2008 godine, kada je vladalo relativno blagostanje.
To sa kupovinom stana u izgradnji je kocka, jednako kao da si stavio novac na rulet.
Znam samo da su bez stana ostali svi koji su stan kupili u izgradnji. Gradnja je samo započeta, investitor je pokupio novac i pobegao. 2008 je bila godina u kojoj se solidno živelo, cene nekretnina su i dalje divljale, čak sam našla neki tekst sa početka 2008 godine gde navode da je rast cena nekretnina za svega nekoliko meseci bio oko 30% ( ne znam da li je tačno jer zvuči stvarno čudno). U tom periodu su roditelji i kupili stan u izgradnji misleći da će taj period blagostanja trajati. Međutim, već iduće godine se sve preokrenulo zbog krize.Sta se desilo sa tom zgradom i tim stanom? Da li je bar nesto zavrseno, da li je zavrseno a nema dozvole?
I takvoj drzavi ti verujes da ce ti isplatiti 100k kada banksteri zapale sa tvojim parama!?Naučiš pod broj jedan da je sve u ovoj državi jedan jezivi kriminal, da nikome ne veruješ i da šest puta izmeriš pre nego što presečeš.
Srecom investitori nikad ne zapale sa tvojim paramaI takvoj drzavi ti verujes da ce ti isplatiti 100k kada banksteri zapale sa tvojim parama!?