Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo ti realno.

Mi u Beogradu vec danas imamo millionaire row i ako ga tako jos uvek ne zovu.
Promenada izmedju Brankovog mosta i Gazele ce biti millionaire row.

Skoro 90% stanova koji gledaju ka reci BW Residences, BW Terraces, BW Rivijera, Kula Beograd, Ova nova zgrada gde je W Residences su preko 1M ili blizu.
Najverovatnije 90% njih koji tu imaju nekretnine (nebitno da li tu zive ili ne) su verovatno networth 1M+.

Najcesce ljudi koji to mogu da plate su
1.) Biznismeni (vlasnici ili suvlasnici firmi)
2.) Osobe koje trguju na berzi
3.) Influenceri ili ljudi koji zaradjuju od marketinga
4.) Dijaspora (veliki deo). Znaci rade u inostranstvu u dobrim firmama (1-2% dijaspore ili imaju svoje biznise u inostranstvu). Ne misli se tu na peru molera.
5.) Estrada i medijske licnosti (mali broj ali su vrlo vidljivi zbog popularnosti).
6.) Sportisti (solidan broj)
7.) Stranci (ima ih neki broj ali se ne eksponiraju previse).
8.) Nasledstva i stara imovina koju su prodali pa presli u tako nesto (tipa zemlju ili nesto)
9.) Razne neke cudne situacije (ukenjalo ga par puta na preprodajama nekretnina ili recimo neka igra, prodao startup ili tako nesto)

E sad u onih 10% ima i padobranaca.
Na primer nekog je ukenjalo i kupio je neki mali stan u BW Residences na samom pocetku kada je to kostalo 180-200k a i dalje radi negde kao zaposleni :)
(ima jedan kuka non stop kako mu je skupo odrzavanje zgrade) :) To je sve anomalija i to ce vremenom da se istisne i da odu odatle. Cim m2 predje 10-15k.

Znaci u principu ljudi koji tu zive + Senjak, Dedinje nisu neko radi negde pa od toga da kupuje stan ili onu kucu.
Kad razmislis neki od ovih navedenih su potencijalni kupci za onu kucu (na primer biznismeni da mogu da odmore glavu malo od buke vikenodom a isto vazi i za ove na berzi, influenceri da se loze, dijaspora vec navikla uglavnom da zivi tako, estrada da se sakrije od pogleda, sportisti vise vole kad ima dosta mesta da protegnu noge itd itd).

Sve u svemu pusti te price da tu drogosi peru pare. Oni ako peru pare peru neku sicu, bukvalno socijala. Pa cuvenom Velji nasli 40k eura ili tako nesto.
Influenceri danas sa tim parama setaju po gradu da se loze, da li to njih pali ili njihove gledaoce ne znam. (ne kazem da je normalno ali samo iznosim cinjenicu).

@miki021 nadam se da si zadovoljan mojim odgovorom :)
Ako je ovako to je odlično. Na listi uopšte nema kriminalaca. Po meni to je vrhunski iskorak Srbije.

Najbednije na ovoj temi je neprestano i besramno psihoanaliziranje drugih clanova.

A psihoanaliza bi zapravo imala mnogo vise da kaze o ljudima "pusti ga tipican gastarbajter", "haha nije kupio stan pre tri godine pa je sad frustriran", "nisam skoro cuo nista tuznije od da je za nekoga stan od 80 kvm 'veci'" ili "imam da platim 5000 evra kvadrat i to ne garsonjeru, chill"...

Mislim da je strucan termin "dno dna". Moderator bi trebao da reaguje na sve ovakve postove.
Kakva je razlika izmedju njih i onih "jedva čekam krizu da ljudi prodaju na dobošu", "ljudi u Srbiji su siromašni, ja sam top tier u inostranstvu i zaslužujem da kupim 2000m2 kod Hrama za 100000 evra", "moraju da padnu cene da bih Ja kupio i naplaćivao ljudima preveliku kiriju jer imam samo par vikend stanova, a kada Ja kupim nek ode na 5k Mirijevo"...?

Ljudi sad kad smo dobili EXPO nekretnine ima da eksplodiraju! Nista od pada!

Gradiće se još više!

Kakva je razlika izmedju njih i onih "jedva čekam krizu da ljudi prodaju na dobošu", "ljudi u Srbiji su siromašni, ja sam top tier u inostranstvu i zaslužujem da kupim 2000m2 kod Hrama za 100000 evra", "moraju da padnu cene da bih Ja kupio i naplaćivao ljudima preveliku kiriju jer imam samo par vikend stanova, a kada Ja kupim nek ode na 5k Mirijevo"...?
Upravo tako, mnogi se ovde ponašaju sa manjkom stila i omalovažavaju druge učesnike, ali nikad nisam tražio moderatoru da ih isključi sa foruma. Žao mi je što neki učesnici daju sebi toliko na značaju misleći da se drugi ljudi bave njihovom psihoanlaizom- ja jesam analitičar ali nisam psiho ;)

A ko to konkretno pisao, podeli link da svi mi to videmo.

Nekim osobama ovde ocigledno smeta (i vredjaju) kad neko na to da ukazuje su cene nekretnine u BGu po svakom parametru visestruko skuplje za Beogradjanina nego za ljudi koji zive zapadnim metropolima i tamo kupuju.
Ta ogromna imbalansa trzista je vec van pameti i doci ce do korekcije. Ja racunam sa -50% najmanje, ali realno, ako London moze da padne -35% onda moze doci i do -70% za BG.
Upravo tako, mnogi se ovde ponašaju sa manjkom stila i omalovažavaju druge učesnike, ali nikad nisam tražio moderatoru da ih isključi sa foruma. Žao mi je što neki učesnici daju sebi toliko na značaju misleći da se drugi ljudi bave njihovom psihoanlaizom- ja jesam analitičar ali nisam psiho ;)
Retko da neka tvoja reakcija na jednu cinjenicu koja se tebi ne dopada nije vredjanje ili pseudo psihoanaliza.
Ulaziš u bespredmetnu raspravu sa čovekom kome je nepojmiljivo da neko u Beogradu vozi nov auto ili letuje za više od 600 EUR mesečno. 2020 je hteo da kupi stan na Vračaru, ali se razočarao jer za 2000 eur nije mogao da dobije "nešto zaista dobro". Tipičan gasterbajterski mentalitet- u svojoj matičnoj zemlji živi skromno pa onda valjda očekuje da su cene u Beogradu kao u Južnom Sudanu.
Sramota

Poslednja izmena:

Nekim osobama ovde ocigledno smeta (i vredjaju) kad neko na to da ukazuje su cene nekretnine u BGu po svakom parametru visestruko skuplje za Beogradjanina nego za ljudi koji zive zapadnim metropolima i tamo kupuju.
Ta ogromna imbalansa trzista je vec van pameti i doci ce do korekcije. Ja racunam sa -50% najmanje, ali realno, ako London moze da padne -35% onda moze doci i do -70% za BG.
Niko nije ni sporio da su skuplje, kao što niko ne spori da si mogao jeftinije da prodješ pa sada priželjkuješ krizu i pad od 70%. Znaš li uopšte koliki je pad od 70% na sadašnje prosečne cene?

Niko nije ni sporio da su skuplje, kao što niko ne spori da si mogao jeftinije da prodješ pa sada priželjkuješ krizu i pad od 70%. Znaš li uopšte koliki je pad od 70% na sadašnje prosečne cene?
Ne radi se o meni ovde, ja pricam o cinjenicama. Doci ce do korekcije da li se nekome dopalo ili ne. 70% je realisticna cifra ako se uzme u obzir koje plate ljudi prime, stanje ekonomije i politicni rizici koji postoje.

Retko da neka tvoja reakcija na jednu cinjenicu koja se tebi ne dopada nije vredjanje ili pseudo psihoanaliza.

Sramota
Nisi ništa revolucionarno otkrio kada si uvideo da mi što živimo i radimo u Beogradu imamo daleko nepovoljnije uslove od nekog iz inostranstva ko za razliku od nas ovde: 1) posluje na uređenom tržištu rada, 2) ostvaruje komparativno daleko više prihode, i 3) ima pristup daleko konkuretnijim izvorima finansiranja po mnogo nižim kamatnim stopama
Uprkos tome, umesto da budeš zahvalan na toj povoljnoj poziciji u kojoj se nalaziš i iskoritiš te pogodnosti da ovde kupiš stan kakav većina nas lokalaca nikada neće moći da priušti, ti konstatno "soliš pamet", žališ se na cene i očekuješ da ovde kupiš po ceni od 20% onoga što bi platio kod kuće. Time omalovžavaš sve nas koji se trudimo u ovim teškim okolnostima i plaćamo tržišne cene u skladu sa opštim okolnostima u kojima živimo. Austrija je jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope, a Srbija jedna od najnerazvijenihih- baš ti hvala na toj spoznaji, ali to smo znali i pre tebe. Dakle, pokaži poštovanje i uvažavanje i ljudi će se bolje ophoditi prema tebi.

Ne radi se o meni ovde, ja pricam o cinjenicama. Doci ce do korekcije da li se nekome dopalo ili ne. 70% je realisticna cifra ako se uzme u obzir koje plate ljudi prime, stanje ekonomije i politicni rizici koji postoje.
Znači, prosečna cena 700e po m2 je neka realna cena jer nam je ekonomija 0, masovno gubljenje poslova, nemogućnost zaposlenja, minimalac se smanjuje bar pola, veće plate od minimalca su misaona imenica, ljudi nemaju za hleba, pretvaramo se u plemena, kreće gradjanski rat, ulazimo u svetski... ali će bar stranci koji se vraćaju moći da kupe stan od 200m2 za 140000e na Vračaruj jer toliko vredi? I moći će opet da glume boga nad nama siromašnima i da se radujemo kada nam donesu milka čokoladu. Simpatična zamisao.

Ja bih rekao da se radi baš o tebi i sličnima, koji sa svojim visokim platama kupujete vikend stanove u centralnim opštinama na par godina i iznajmljivanje za Ruse. Kada se smanji Vaš broj, a i Vama smanje plate jedno 70% onda će i kod nas doći pojeftinjenje. Dakle ajmo prvo kriza kod Vas, pa onda kod nas.

Ništa lično protiv tebe, ali mač ima dve oštrice. Cene treba da padnu, ali ne u uslovima koje priželjkujete.

Dobili smo temu za Zlatibor, mislim da je vreme da dobijemo i temu “Želje i pozdravi”. 70% je realistična “cifra”, a možda čak i podcenjen procenat tvojih komentara koji treba da završe u toj novoj temi.

Znači, prosečna cena 700e po m2 je neka realna cena jer nam je ekonomija 0, masovno gubljenje poslova, nemogućnost zaposlenja, minimalac se smanjuje bar pola, veće plate od minimalca su misaona imenica, ljudi nemaju za hleba, pretvaramo se u plemena, kreće gradjanski rat, ulazimo u svetski... ali će bar stranci koji se vraćaju moći da kupe stan od 200m2 za 140000e na Vračaruj jer toliko vredi? I moći će opet da glume boga nad nama siromašnima i da se radujemo kada nam donesu milka čokoladu. Simpatična zamisao.

Ja bih rekao da se radi baš o tebi i sličnima, koji sa svojim visokim platama kupujete vikend stanove u centralnim opštinama na par godina i iznajmljivanje za Ruse. Kada se smanji Vaš broj, a i Vama smanje plate jedno 70% onda će i kod nas doći pojeftinjenje. Dakle ajmo prvo kriza kod Vas, pa onda kod nas.

Ništa lično protiv tebe, ali mač ima dve oštrice. Cene treba da padnu, ali ne u uslovima koje priželjkujete.
To je na granici histerije, nisam ni procitao do kraja. Da, da, bilo bi katastrofa kad Beogradani bi mogli da kupe stan kao sto je to normalno u ostalim evropskim zemljama
Nisi ništa revolucionarno otkrio kada si uvideo da mi što živimo i radimo u Beogradu imamo daleko nepovoljnije uslove od nekog iz inostranstva ko za razliku od nas ovde: 1) posluje na uređenom tržištu rada, 2) ostvaruje komparativno daleko više prihode, i 3) ima pristup daleko konkuretnijim izvorima finansiranja po mnogo nižim kamatnim stopama
Uprkos tome, umesto da budeš zahvalan na toj povoljnoj poziciji u kojoj se nalaziš i iskoritiš te pogodnosti da ovde kupiš stan kakav većina nas lokalaca nikada neće moći da priušti, ti konstatno "soliš pamet", žališ se na cene i očekuješ da ovde kupiš po ceni od 20% onoga što bi platio kod kuće. Time omalovžavaš sve nas koji se trudimo u ovim teškim okolnostima i plaćamo tržišne cene u skladu sa opštim okolnostima u kojima živimo. Austrija je jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope, a Srbija jedna od najnerazvijenihih- baš ti hvala na toj spoznaji, ali to smo znali i pre tebe. Dakle, pokaži poštovanje i uvažavanje i ljudi će se bolje ophoditi prema tebi.
Nista od toga ne opravda precenjenost BGa. BG moze da ima trenutnu vrednost kad ekonomija, plate, infrastruktura itd se prblizi Zapadu a ne pre, osim ako zelimo da jos vise ljudi napuste zemlju.

Vradovicu,
Kakav je kvalitet stanova u BNV?
To najbolje vlasnik stana može znati poslije par godina.
Ovo vec ide u kategoriju besramno lupetanje. Samo jos nisu stigli da lajkuju Analiticar i StevanHN.

Podsetnik:

1687023657449.png

Procenat pada između vrha (2008-2009) i dna (2014-2015):

- Beograd: -25%
- Stari grad: -31%
- Vračar: -39%
- Savski venac: -40%
- Novi Beograd: -36%

Cene su danas nekih 35% vise nego na vrhuncu 2008/2009, a u centru grada cena danas je tek oko 20% visa nego tada. I to iskljucivo zahvaljujuci rastu u poslednje dve godine - cene sve do 2021. nisu dostigle nivo iz 2008/2009.

BGSGSVVRNBG
2008/2009.15002200220023001900
2014/2015.11001500130014001200
2020.14002200190020001700
2023.21003000320027002300
Ja čisto sumnjam da se 2015. godine mogao kupiti stan na Vračaru za 1450 €\m2. Tačnije, ni ne sumnjam, jer znam da se nije mogao kupiti.

Dobili smo temu za Zlatibor, mislim da je vreme da dobijemo i temu “Želje i pozdravi”. 70% je realistična “cifra”, a možda čak i podcenjen procenat tvojih komentara koji treba da završe u toj novoj temi.
Reci mi, koliko puta u proslih 4 decenija je vrednost kvadrata u BGu pala 50%? A koliko puta je doslo do totalnog sloma trzista zbog politicke situacije?

Znači rešenje je da nam bude kao predhodnih 4 decenije? Nedaj bože da nam bude bolje jer tada stranci neće moći kupiti 200m2 za 100k u centru Beograda. Lepe želje. Hvala Vam što postojite. Hajde sada otvorite temu gde priželjkujete i novi rat da bi kupili jeftinije.

Reci mi, koliko puta u proslih 4 decenija je vrednost kvadrata u BGu pala 50%? A koliko puta je doslo do totalnog sloma trzista zbog politicke situacije?

0 (nula).

Ako cene padnu 50% ja ću kupiti još 5 stanova. Ako padnu 70% kupiću još 15. A nisam jedini. Ako cene padnu 50% ti prvi nećeš smeti da kupiš u Beogradu. To ti je “realnost”, ne ono što snivaš.

Znači rešenje je da nam bude kao predhodnih 4 decenije? Nedaj bože da nam bude bolje jer tada stranci neće moći kupiti 200m2 za 100k u centru Beograda. Lepe želje. Hvala Vam što postojite.
Nije vam bolje kad jedna mala elita i stranci sve imaju a ostalih su prijavljeni na minimalac i u prosecnoj porodici jedna cela plata ide samo na kiriju. To je feudalizam i ludi su oni koji nisu pobegli. Ko hoce biti rob? A ko je moralan nece da pije narodu krv i takode bezi od ovoga.

Poslednja izmena:
Neka beži, nije sjajno ali nadamo se boljem. Nego, što ti ne kupiš stan od 100m2 u prvom bezirku kad je tamo lakše kupiti stan? Svakako ćeš nam pomoći jer ćemo imati stan više kod nas. Evo, i Ja se nadam da će kod Vas doći rat i da će zarada da Vam padne 70%, tako da će kod Vas cene nekretnina pasti i lakše ćete moći da kupite.

Neka beži, nije sjajno ali nadamo se boljem. Nego, što ti ne kupiš stan od 100m2 u prvom bezirku kad je tamo lakše kupiti stan? Svakako ćeš nam pomoći jer ćemo imati stan više kod nas. Evo, i Ja se nadam da će kod Vas doći rat i da će zarada da Vam padne 70%, tako da će kod Vas cene nekretnina pasti i lakše ćete moći da kupite.
Jel mozes da das odgovor koji nije 90% histerija ili lazna ekvivalencija? A da zelis nekome rat je najnizi nivo.
0 (nula).

Ako cene padnu 50% ja ću kupiti još 5 stanova. Ako padnu 70% kupiću još 15. A nisam jedini. Ako cene padnu 50% ti prvi nećeš smeti da kupiš u Beogradu. To ti je “realnost”, ne ono što snivaš.
Sve najbolje!

Jel mozes da das odgovor koji nije 90% histerija ili lazna ekvivalencija? A da zelis nekome rat je najnizi nivo.

Sve najbolje!
Pa ti nama zelis to, pa je red da se isto zeli i Vama. Ne treba biti ljut sto si napravio los izbor, ali treba znati biti strpljiv bez prizeljkivanja krize i pada od 70% da bi izogravao boga.

Pa ti nama zelis to, pa je red da se isto zeli i Vama. Ne treba biti ljut sto si napravio los izbor, ali treba znati biti strpljiv bez prizeljkivanja krize i pada od 70% da bi izogravao boga.
Drugi put ne pozovem da nama svima pokazes gde sam ja to rekao sta ovde lazno tvrdis. Pogotovo me interesuje da tvrdis da ja zelim Srbiji rat. Jel mislis da si ovde anoniman i mozes sve reci o nekome?

Padom cene 70% jedva bi kvadrat postigao nivo gde Beogradanin moze sebi priustiti stan u istoj meri kao neko u Becu. Ako moze cena u Londonu da padne 35% onda moze ovde i 70% jer privreda je vrlo slaba u odnosu na tamo.

Pad od 70% bi potpuno obezvredio nekretnine da ih niko više ne bi ni prodavao. To nije tržište malina da si prinuđen da prodaš da ti ne bi propalo. Pri takvom strmoglavom padu bi prodavci prosto povukli nekretnine sa tržišta dok se tržište ne stabilizuje. Niko nije blesav da poklanja.

Vrh