Dijaspora definitivno kupuje stanove u Beogradu ali ne svi. Rekao bi realno 3-4% top dijaspore (jer ostali realno sklapaju kraj sa krajem pa su daleko od bilo kakve kupovine). Hocu reci u sustini oni sa boljim poslovima ili biznisima. Zato sto na primer umesto da kupis garazu u San Francisku gde je grad bukvalno u g*vnima pre ce se odluciti neko da kupi u Beogradu. Na sve to nasi u dijaspori ne mogu da kupe na lokalnom trizistu osim ako nisu bas u top 1%. Isto kao sto je tesko u Beogradu tako je jos gore u San Francisku. Pakao takoreci.
Daleko je lakse skupiti 400k (da od RSU i plate) i uleteti u stan u Beogradu nego uzeti na kredit stan u San Francisku gde ti je 400k ucesce a stan 2M pa ti rata sa porezom i HOA 15k mesecno. Zato se uglavnom odlucuju da rentiraju a skupe kintu i pravac Bg. Eto to su kupci.
400k recimo 80m2 stan po 5.000m2. To je to. Dok se nekom u Srb to cini (sa pravom) nedostizno cak i da su i muz i zena ovde cesto pominjani programeri opet je bas jako tesko izvodljivo.
Zato ja to zovem realno "dijaspora bubble". Nasih u inostranstvu po svim procenama ima isto toliko koliko ih ima u Srbiji. Stim da zaradjuju nesto vise sto im omogucava da kupe nekretninu u Beogradu lakse nego lokalnom stanovnistvu. Mi da nemamo dijaspora bubble apsolutno sam siguran da bi cene bile drasticno nize.
Na sve to imamo mali broj ovih Ruskih imigranata sto je isto bubble + IT bubble koji je malo oladio.
Jos imamo i Airbnb/booking bubble gde se 10.000 stanova rentira kao stan na dan + jos 20.000 stanova za rentu dugorocnu (sto su zapravo investicione nekretnine)
Kreditnih kupaca gotovo i da nema a cene se opet drze.
Kada bi kupci stanova bili oni koji rade po IT firmama ili boljim firmama u Srbiji cene bi bile 1000e za m2 u centru Bg.
Takvih kupaca ima ali ih je malo i gledaju lokacije koje su jeftinije.
Zanimljivost je jos i da maj, juni, juli kada nasi tradicionalno idu na odmor Beograd bude pun dijaspore