Šta je novo?

Cene nekretnina

Ti meni predlozis kao resenje za predatorsku ekonomiju i slabu drzavu da poklonim svoje pare? Ne, resenje je sprovedenje zakona u ovoj drzavi. Da svi placaju porez i da nema vise laznih prijava na minimalac tako da drzava moze da investira u infrastrukturu i da napreduje.
Ubedjen sam da ce i doci do toga kao sto su freelancerima naplatili porez 5 godine u nazad. To je jos lakse kod nekretnine.
Inace, ja ne kupujem nekretnine da zaradim na to, samo to sta cu ja licno da koristim. I pored toga ne verujem da neki trosoban stan u NGB moze vrediti 250k. NBG ima atmosferu kao one propale gradove iz vreme komunizma po Sibiru. Za 250k pre bih kupio dvosoban stan u Nici da provedem leto na azurnoj obali.
Da poklonis svoje pare kome tačno? Ajde, priseti se šta si ovde pisao, nije bilo davno, pre par dana. Pisao si kako si planirao da kupiš stan baš na tom šugavom NBG, ali te "srećom" žena odgovorila od toga. Valjda ti tada NBG nije delovao kao Sibir već kao idealno mesto za život, obzirom da ti ne kupuješ stanove za investiciju nego da zivis u njima...jedina razlika je u tome što da si kupio trosoban stan na NBG pre 2 godine platio bi 170k, a danas to takav stan vredi 250k. E sad koliko si pametno postupio možeš sam proceniti.

Da poklonis svoje pare kome tačno? Ajde, priseti se šta si ovde pisao, nije bilo davno, pre par dana. Pisao si kako si planirao da kupiš stan baš na tom šugavom NBG, ali te "srećom" žena odgovorila od toga. Valjda ti tada NBG nije delovao kao Sibir već kao idealno mesto za život, obzirom da ti ne kupuješ stanove za investiciju nego da zivis u njima...jedina razlika je u tome što da si kupio trosoban stan na NBG pre 2 godine platio bi 170k, a danas to takav stan vredi 250k. E sad koliko si pametno postupio možeš sam proceniti.
Pomesas nesto, ja sam planirao u BGu, Vracar, Vuk. NGB nisam nikada razmatrao, niti sam pratio cene tamo. A i tada je BG bio po meni precenjeno. Ozbiljno, 2000€/m2 mi je preskupo i za Vracar osim ako je nesto posebno. Mislim da sam bio u pravu jer dosta tih stana nisu posle 2 godine jos uvek prodate, sto mi je red flag za BG kao trziste. Nesto nije uredu, na drugim trzistama po Evropi obicno se proda u toku 3 meseci, retko 6.

Poslednja izmena:
Pomesas nesto, ja sam planirao u BGu, Vracar, Vuk. NGB nisam nikada razmatrao, niti sam pratio cene tamo. A i tada je BG bio po meni precenjeno. Ozbiljno, 2000€/m2 mi je preskupo i za Vracar osim ako je nesto posebno. Mislim da sam bio u pravu jer dosta tih stana nisu posle 2 godine jos uvek prodate, sto mi je red flag za BG kao trziste. Nesto nije uredu, na drugim trzistama po Evropi obicno se proda u toku 3 meseci, retko 6.
Reality check! Za 2000 EUR nije moglo ništa "posebno" da se nađe u tom delu Vračara iznad Vuka, prema Kaleniću i Čuburi ni 2018., a danas se za taj novac ne mogu naći ni podrumi i sutereni. U svakom slučaju, imaš informacije na sajtu RGZ pa pogledaj kakve se nepokretnosti danas prodaju za 3000-4000 EUR po m2 u tom delu grada.

Sa druge strane, očigledno je pametnije je to što si kupio u gradu koji ima najveći pad cena od svih prestonica u Evropi i gde Centralna banka procenjuje da su cene nekretnina još uvek precenjene i do 40% i da dalji pad sledi. Fascinatno je koliko neko mora da bude tvrdoglav da ne uvidi da je napravio grešku u proceni i da i dalje zastupa tezu koja je potpuno u suprotnosti sa svim relevatnim činjenicama i pokazateljima.

Reality check! Za 2000 EUR nije moglo ništa "posebno" da se nađe u tom delu Vračara iznad Vuka, prema Kaleniću i Čuburi ni 2018., a danas se za taj novac ne mogu naći ni podrumi i sutereni. U svakom slučaju, imaš informacije na sajtu RGZ pa pogledaj kakve se nepokretnosti danas prodaju za 3000-4000 EUR po m2 u tom delu grada.

Sa druge strane, očigledno je pametnije je to što si kupio u gradu koji ima najveći pad cena od svih prestonica u Evropi i gde Centralna banka procenjuje da su cene nekretnina još uvek precenjene i do 40% i da dalji pad sledi. Fascinatno je koliko neko mora da bude tvrdoglav da ne uvidi da je napravio grešku u proceni i da i dalje zastupa tezu koja je potpuno u suprotnosti sa svim relevatnim činjenicama i pokazateljima.

Kako nije moglo? Pre 3 godine si za 2.000 evra mogao da biras novogradnju na Vracaru, znam jer sam tad dolazio par puta u Beograd i video oglase na nekim zgradama koje su se tad pravile, a taj podatak stoji i na cenenekretnina. Sa cenenekretnina se vidi da je 2018. cena m2 na Vracaru bila 1.800 evra za novogradnju. Starogradnja je bila jeftinija,m 1.600-1.700 evra. Ja licno znam slucaj da je jedna meni bliska osoba (nismo bas u kontaktu, malo smo se udaljili, ali smo u super odnosima) nedavno kupila dobar stan kod Slavije za 2k evra po m2 (znam da zvuci neverovatno, ali informacija je proverena, iz druge ruke, a stan sam video na drustvenim mrezama)

Kako nije moglo? Pre 3 godine si za 2.000 evra mogao da biras novogradnju na Vracaru, znam jer sam tad dolazio par puta u Beograd i video oglase na nekim zgradama koje su se tad pravile, a taj podatak stoji i na cenenekretnina. Sa cenenekretnina se vidi da je 2018. cena m2 na Vracaru bila 1.800 evra za novogradnju. Starogradnja je bila jeftinija,m 1.600-1.700 evra. Ja licno znam slucaj da je jedna meni bliska osoba (nismo bas u kontaktu, malo smo se udaljili, ali smo u super odnosima) nedavno kupila dobar stan kod Slavije za 2k evra po m2 (znam da zvuci neverovatno, ali informacija je proverena, iz druge ruke, a stan sam video na drustvenim mrezama)
Ok, vrlo jednostavno pitanje za tebe- čovek je ovde naveo kako je pre par godina nameravao da kupi stan na Vračaru ali ga je žena odgovorila od toga jer su cene navodno bile visoke, odnosno za 2000 EUR nije mogao da kupi "nešto baš posebno". Da li su cene po kojima se danas realizuju transakcije na Vračaru više ili niže nego pre 2-3 godine i za koliko?

Ma ne vredi, ne moze niko da me ubedi da platim slicnu cenu kao u Becu za nesto u BGu jer ne mozes BG/Bec da uporedis.
Zasto bih se zalio da imam stan u Becu? Ja tu zivim, ekstra mi je. Ne zanima me da zaradim na nekretnine jer te zarade su skromne u odnosu na rizik.
Mozete jednog drugoga da ubedite da NGB vredi 3k, 3,5k i 4k kolko hocete. (uvek navedem NGB jer to mi je najcudnije od svega da je to skupo) Za mene je to sve fejk kao igra uloga.
Kad vidim da se cene u BGu vrate u stvarnost onda cu opet razmatrati da kupim nesto. Ali za sada, no thx.

Ok, vrlo jednostavno pitanje za tebe- čovek je ovde naveo kako je pre par godina nameravao da kupi stan na Vračaru ali ga je žena odgovorila od toga jer su cene navodno bile visoke, odnosno za 2000 EUR nije mogao da kupi "nešto baš posebno". Da li su cene po kojima se danas realizuju transakcije na Vračaru više ili niže nego pre 2-3 godine i za koliko?
On je nesto drugo hteo da kaze. Hteo je da kaze da su i tad cene bile naduvane kao i danas (danas malo vise). Jesu cene porasle, ali je on hteo da kaze da je tad 2.000 evra bio spreman da plati samo za neki lux premium stan, a i tad bi se razmislio, a ne prosecnu novogradnju. Isto verovatno razmislja i danas, samo eto mozda sa malo vecim brojkama. Uglavnom, vec ti je odgovorio.
Mislim da su mnogi koji rade sa nekretninama (kupuju, izdaju, grade, rade kao agenti,...) izgubili kontakt sa realnoscu, imali smo par godina nenormalnog rasta cena veceg od stope inflacije, oni su nabili cene i za prodaju i za izdavanje, i sad imaju zbunjenu Pikachu facu kad to ne mogu da prodaju/izdaju. Ej, odakle prosecnom coveku 150k-200k evra koje Kaca pominje? I to je sad kao malo, ranije su ljudi imali po 500k do 1m. Morace da se spuste na zemlju.

Auh, kakva arogancija i neznanje. Postoji Austrijska škola ekonomije, protiv čijeg učenja Austrija vodi svoju politiku. Ne mora Srbin ništa da im priča.

Zbog ove eksplozije neznanja moram da održim lekciju o ekonomskoj istoriji tih zemalja, u glavnim crtama.

Kad smo kod arogancije, neznanja i drzanja lekcija:

Italija je je najviše ekonomski pukla u doba pomorskih otkrića jer su se promenili trgovački putevi. Mediteran je postao relativno nebitan i jake trgovačke državice su propale. Za razliku od Španije i Portugala, sever Italije je zadržao zanatsku tradiciju i razvio se u vreme industrijske revolucije, ali je Jug zaostao zbog nekoliko faktora, jedan od njih je i što država nije obavljala osnovnu ulogu zaštite građana (videti teoriju o društvenom ugovoru) što je podstaklo nastanak mafije, čija je prvobitna uloga bila pružanje zaštite.

E sada o Austriji. Austrija je bila metropola Austro-Ugarske i u suštini je živela od polufeudalne eksploatacije svojih provincija. Kada se Austro-Ugarska raspala Austrija je upala u ogromnu ekonomsku krizu. Između dva svetska rata je bila u ogromnim problemima. Za razliku od Češke, koja je napredovala jer je veći deo industrije nekadašnjeg carstva bio u Češkoj.
Razlog je bio sledeći. Češka je imala zanatsku tradiciju iz srednjeg veka. Česi nisu imali politička prava kao Nemci i Mađari pa su u vreme industrijske revolucije počeli da se bave biznisom, to jest, razvojem industrije. U vreme raspada 80% industrije su držali Česi.

Dakle, Austrija je bila jedna od zemalja iz koje su se ljudi iseljavali zbog siromaštva. Na njihovu sreću su postali neutralna zemlja posle Drugog svetskog rata, i tada su se najviše razvili. Dok je Češka pala pod komuniste i propadala, Austrija je bila kapitalistička, nije trošila mnogo na vojsku, a koristila je svoj neutralni status u trgovini sa socijalističkim zemljama.

Ne postoji nikakva garancija da će Austrija nastaviti da bude prosperitetna zemlja. Uostalom, Nemačka industrija već ima ogroman pad aktivnosti i Austrija neće proći bolje.

I ne može se razumeti zašto su neke zemlje bogate a neke nisu bez poznavanja svetske ekonomske istorije.

Austrija je imala puno sreće posle Drugog svetskog rata, a sada sebe sabotiraju.
Neplaćanje poreza nema nikakve veze sa razvojem ovih zemalja, a organizovanost država, šta god to značilo, se menjala. Južna Italija je pored islama, jedina stvarna žrtva tzv. neorganizovanosti države. Mada bi mogli reći i da im je država (Kraljevina dvaju Sicilija) bila previše dobro organizovana u cilju sopstvenog očuvanja na račun stanovništva.

U vremenu kada se BDP udvostrucuje svakih 30-ak godina price iz daleke proslosti jedva da su relevantne za danasnju ekonomsku stvarnost.

Italija je koliko pre 20-ak godina imala BDP po glavi stanovnika na nivou Nemacke i Austrije, a ispred Francuske i Britanije. U medjuvremenu je zaostala cak 25% iza Nemacke i Austrije i oko 10% iza Francuske i Britanije, i danas je na nivou Ceske i Slovenije. To je i dalje daleko od "pukle" i "propale", ali relativno zaostajanje sigurno nema nikakve veze sa tim sto su pre 500 godina Venecija i Djenova izgubile monopol na trgovinu robom iz Azije.

Austrija je s druge strane, sa Holandijom, Skandinavijom i Svajcarskom, konzistentno u vrhu najbogatijih drzava u Evropi i svetu, za sta joj je trebalo bas mnogo "srece". Razlozi, naravno, ponovo nemaju veze sa srecom nego sa necim drugim.

Jedino sto je fascinantno (ili bas i ne) jeste lozenje da ce cene nekretnina u Becu, konstantno u vrhu najboljih svetskih gradova za zivot, da padaju, a da ce kvadrat u bloku 21 da drzi cenu kao u Becu.

1686864598838.png

Kad smo kod arogancije, neznanja i drzanja lekcija:

U vremenu kada se BDP udvostrucuje svakih 30-ak godina price iz daleke proslosti jedva da su relevantne za danasnju ekonomsku stvarnost.

Italija je koliko pre 20-ak godina imala BDP po glavi stanovnika na nivou Nemacke i Austrije, a ispred Francuske i Britanije. U medjuvremenu je zaostala cak 25% iza Nemacke i Austrije i oko 10% iza Francuske i Britanije, i danas je na nivou Ceske i Slovenije. To je i dalje daleko od "pukle" i "propale", ali relativno zaostajanje sigurno nema nikakve veze sa tim sto su pre 500 godina Venecija i Djenova izgubile monopol na trgovinu robom iz Azije.

Austrija je s druge strane, sa Holandijom, Skandinavijom i Svajcarskom, konzistentno u vrhu najbogatijih drzava u Evropi i svetu, za sta joj je trebalo bas mnogo "srece". Razlozi, naravno, ponovo nemaju veze sa srecom nego sa necim drugim.

Jedino sto je fascinantno (ili bas i ne) jeste lozenje da ce cene nekretnina u Becu, konstantno u vrhu najboljih svetskih gradova za zivot, da padaju, a da ce kvadrat u bloku 21 da drzi cenu kao u Becu.

Pogledajte prilog 164800
Ti očigledno imaš neku opsesiju Blokom 21, ali to nije tema već stanje nepokretnosti u Beču koje su u proseku overvalued 37%. Makar tako kažu Austrjska centralna banka i Bloomerg: https://www.bnnbloomberg.ca/vienna-s-overpriced-property-market-may-take-years-to-cool-off-1.1932906

Ti očigledno imaš neku opsesiju Blokom 21, ali to nije tema već stanje nepokretnosti u Beču koje su u proseku overvalued 37%. Makar tako kažu Austrjska centralna banka i Bloomerg: https://www.bnnbloomberg.ca/vienna-s-overpriced-property-market-may-take-years-to-cool-off-1.1932906
Bitno da cene kod nas nisu overvalued, nego su cak undervalued i tek ce da rastu :)
Kod nas su cene rezultat ponude i traznje, a kod njih su overvalued. Definitivno smo specificno trziste :)

Lol, da - sigurno sam opsednut raspalim commie blokom. Bice da je ipak opsednut neko drugi, ko malo-malo zatrpava forum koliko kosta stan u Bloku 21 i za koliko se izdaje.

Jos kad bi taj neko drugi, kao samozvani "analiticar", umeo da razmisli i izracuna koliko su precenjene nekretnine u Bloku 21 i generalno u Beogradu (ali nema koja zvanicna institucija da objavi jer nije politicki podobno) - onda bi mozda i opravdao nadimak.

Poslednja izmena:
Verujem da ga se secate od pre dve nedelje kad je bio 117000€ (fiksno). Sada je 110000€. Cene se i dalje fiksiraju u Novom Sadu...

Prilozi

• Screenshot_2023-06-15-23-55-57-420_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2023-06-15-23-55-57-420_com.miui.gallery.jpg
    79,4 KB · Pregleda: 216
  • Screenshot_2023-06-15-23-56-02-212_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2023-06-15-23-56-02-212_com.miui.gallery.jpg
    80,7 KB · Pregleda: 202
  • IMG_20230615_235706.jpg
    IMG_20230615_235706.jpg
    83,1 KB · Pregleda: 209
  • IMG_20230615_235822.jpg
    IMG_20230615_235822.jpg
    86,2 KB · Pregleda: 221
Jeste precenjeno, za svaki 1% povecanje kamate kupovna cena mora da se spusti 10% da celokupne trostkove oko jedne nekretnine ostanu iste.
Tako da se slazem da cene moraju da padaju dosta. Ne verujem da cu ikada opet videti kamate ispod 1%.
A ko veruje da ce BG na kraju ove recesije imati vece cene nego Bec mora da je lud. BG mora da ima drasticno manju cenu za m2 jer ipak ljudi koji tamo zive zarade manje.
Ja bih zeleo da bi svi u Srbiji 5x vise zaradili ali nije tako. Ne mozes traziti od nekoga ko zaradi 600e da ti plati 750e kiriju.

Poslednja izmena:
https://biznis.telegraf.rs/nekretni...-beogradu-iskoristite-posebne-uslove-kupovine Zaboravimo na poplavu od juče na Zlatiboru i pohitajmo kupiti luks stanove na promo danima.
Ajmo da probamo malo da budemo realni, na kraju krajeva to se i očekuje od jednog građ.inž. za koga se ti predstavljaš! Ovo što se dešava sa kišama u Srbiji je elementarna nepogoda, ali ako baš cepidlačimo možemo ga svrstati i u ekstremnu vanrednu situaciju! Juče veliki broj stručnjaka i majstora iz raznih opština na tv objašnjava da su u prošloj situaciji čak iskopali kanale veće nego što su planirali računajući da će biti dovoljni i za mnogo veće ekstremne situacije u budućnosti i svi od stanara do inženjera i majstora su bili zadovoljni. Međutim elementarne nepogode a naročito vodu je najteže kontrolisati, to valjda znamo! I pored tog zahvata opet im je poplavilo, na više lokacija u zemlji.
Pa šta nam preostaje, da sad prokopamo kanale kao u Veneciji? To je prosto nemoguće! Sama zemlja ne može da apsorbuje ovoliku količinu padavina, to nisu normalne pojave!
I ne možemo to koristiti da bi optuživali nekoga!

A ako si već hteo da kritikuješ neki projekat na Zlatiboru izvoli, samo budi određeniji

Vradovicu sta je sa cenama u BNV? Kako je moguce da imamo najbolje waterfront naselje na svetu a da mora da spusta cenu sa 3200e na 2950e sto je jeftinije od polovnjaka na NBG?
Ta cena od 2950 je SAMO za neke 2-sobne stanove koji gledaju na Savsku ulicu i koji su u prizemlju. Znaci niko ih nece. za 3k garsonjeru sigurno neces da dobijes! Da moze ja bi odmah uzeo. Ali garsonjere su 5k po kvm... nazalost.

Au, dvosoban stan u savskoj za 2950e!? Pa to je povoljnije nego sto sam mislio. Pa dvosoban polovnjak na autoputu kroz NBG kosta vise od toga!

Sta ce ti garsonjera u bloku u kom vec ima mali milion airbnb listinga? I ti oekujes navalu bugara i madjara?

Poslednja izmena:
Au, dvosoban stan u savskoj za 2950e!? Pa to je povoljnije nego sto sam mislio. Pa dvosoban polovnjak na autoputu kroz NBG kosta vise od toga!

Sta ce ti garsonjera u bloku u kom vec ima mali milion airbnb listinga? I ti oekujes navalu bugara i madjara?
Pa ako hoćeš stan u prizemlju onda uzmi za 2950 imaš. Čak daju i 7kvm "besplatno dvorište"... Zvao sam i to je što se nudi za 2950.
Mislim da garsonjera za 3k na toj lokaciji vredi

Vrh