Stvorili ste prostor za diskusiju tamo gde ga nema puno.
Mašite poentu i ne vidim da je iko od Vas uradio dekonstrukciju ukupnog skoka cena.
Sve ’’ekonomisti’’ ’’analitičari’’ eksperti a niko da pomene suštinu.
Ništa novo se ne dešava, nikakva konspiratorna pozadina itd nije u pitanju.
Centralni pojam cele situacije je nešto što se zove ’’Irrational exuberance’’ u grubom prevodu na srpski to bi značilo iracionalni euforični rast .
Koga zanima o tome može sve naći na netu a ima i knjiga na Kupndu:
https://www.kupindo.com/Biznis-i-or...-exuberance-Robert-Shiller-currency-doubleday
Tako da vam skratim muku:Ako je ukupan raste cena nekretnina u zadnje dve godine oko 70% to možemo razbiti na više komponenti.
30-35 % je prost inflatorni rast koji od jogurta, automobila i nekretnina prosto mora da bude nametnut.
Ostalih 30-40% je jedna salata od ’’povećane popularnosti lokacije’’, ’’manjka investicionih opcija’’ ’’povećane potrebe’’ ali pre svega dela koji se odnosi na tržišnu maniju ili tržišnu euforiju.
Irrational exuberance je u potpunosti psihološka komponenta čije je gorivo FOMO strah, indukovani optimizam (beli papagaj), histerija itd i može biti i odličan špekulatorni alat.Goriva nestaje.
Prema nekoj analizi ljudi koje ja slušam oko 15 % do maksimalno 20% se trenutno može pripisati ovoj tržišnoj anomaliji koja se jbg desila.
Maksimum pada koji se trenutno može desiti je 20%
To se upravo i dešava jer euforija ima strme putanje.Promet stao, ljudi mi kažu neće da grade pre 2025, niko neće da kupuje.Efurija staje.
A da bi palo više od 20% moralo bi nešto baš gadno da se desi pa da nekretnine kod nas skroz postanu nepopularne.Da ne pominjem koliko je loše uticalo pominjanje srbije po CNN u zadnjih mesec dana kad se desilo po BGu i po Kosovu sve ono.
Ne daj bože da se desi nešto dramatičnije za 7dana bi Beograd postao popuplaran kao Pjongjang.
Neko je pomenuo kako investcije u Srbiju nisu stale.Pošto mi je to deo posla znam šta se dešava i da ne mračim al kad bi ste znali šta se dešava zvali bi ste mamu i tatu i plakali.
Nego uvukao se medju narod i taj kripto bullshit pa isključuju racio.
Misle da nešto može da skoči x2 x5 x10 pa da to tako ide, oni da ućare a drugi da nazebu.Kripto trgovina nije isto što i ekonomija.
Osluškujte malo bolje javnost, pratite, budite strpljivi, nemojte biti povodljivi.
Priču o matorom Kenediju i čistaču cipela znaju svi.
Ovaj period će u udzbenicima ekonomije sigurno imati poseban nazivi a možda poglavlje.
Možete nastaviti da vodite one vaše ad hominem raspravičice izvinite što sam Vas prekinuo.