Po unutrašnjosti je uglavnom slučaj da deca odu u Beograd ili inostranstvo, roditelji u međuvremenu preminu i kuća ostane prazna. Naslednici je s vremena na vreme obiđu kada dolaze za godišnji odmor i to je to. Niti je prodaju, niti je izdaju. Neki planiraju da se vrate kada se penzionišu, drugi nisu sigurni pa za svaki slučaj ne prodaju.
U tom kompleksu je Đoković kupio za 15 ili 16 miliona eura kuću na obaliCrna Gora ko Monte Karlo ;-) ovo su najvise cene da sam ja video za "townhouse" tj kuce u nizu
U Beogradu nije retka pojava da se vode sudski sporovi oko nekretnina koje nisu nastanjene godinama, možda i decenijama i već su u devastiranom stanju, a ne mogu se privesti nameni u toku trajanja spora.Da si samo otvorio izvestaj video bi koliko nisi u pravu https://publikacije.stat.gov.rs/G2023/Pdf/G20234002.pdf
Namene stanova prema popisu su: nastanjeni, privremeno nenastanjeni, napusteni, stanovi koji se koriste povremeno i stanovi koji se koriste za obavljanje delatnosti.
Napušteni stanovi su potpuno napušteni, u smislu da ih niko ne obilazi i niko nije bio dug period u njima. U Beogradu samo ima 10 000 potpuno napuštenih stanova, što se poklapa sa onim što sam čuo od od ljudi da skoro svaka zgrada ima po nekoliko napuštenih stanova. Oko 35 000 stanova se koristi za to što si naveo, tj. povremeno, a 110 000 su privremeno nenastanjeni što obuhvata svašta, ali znači da je glavno mesto boravka ljudi koji koriste taj stan na drugom mestu.
Moram sam sebe da citiram,jer više ne znam šta se to dešava sa cenama.Ako mogu da primetim,ovo je prvi pad cena novogradnje, koji sam uspeo da ovekovečim.
Prvo je u decembru 2022 cena bila 2.331 evra,da bi onda ,tamo negde u mart-aprilu 2023,bila povećana za 200 evra,da bi sada pala na početnu poziciju od 2.331 evra.
Takođe,u istoj ulici,imamo još dva velika projekta,koji su završili sa javnim uvidom,a ni nagoveštaja o prodaji, ili bilo kakvom početku radova.Meni sve ovo deluje,da će neko od ova tri ogromna kompleksa, sa preko 1.000 stanova odustati ili prolongirati gradnju.
Pogledajte prilog 161663
Moram sam sebe da citiram,jer više ne znam šta se to dešava sa cenama.
Sada je ponovo došlo do povećanja cena,pa je sada cena 2.728 evra.
Ne znam kakav je koncenzus postignut ovde na forumu.Da li cene novogradnje padaju ili rastu,jer se jedno priželjkuje,drugo piše,a treće je nekakava paralelna stvarnost,gde je Banovo brdo bez brda, preko 3.000 evra, NBGD polovnjače,oko 3.000 evra,napuštenih stanova u svakoj zgradi,gastarbajteri odvajaju deci od usta,poslednju paru za Zlatibor,svake godine nas je sve manje.Šta se ovo ljudi moji dešava??????
Tebi se klozeti ,prividjaju i u snu i na javi,moras da potražis pomoć,dok nije kasno.Mani se cena nekretnina,čuvaj pare sa lekare.Pa na formu dogovor je da Perica svaki dan u svakom postu ponavlja "prices only go down,down,down" i tako utice na javno mnjenje i onda ce se to i desiti.
Van foruma, pojavise se renomirani BK investitori sa revolucionarnim zgrada sa javim klozetima, i onda ljudi odvajaju deci od usta da bi tamo pazarili.
Pa, neka traži. Ide li mu prodaja?Kako voda nije mutna,kada neko za Banpvo brdo,koje nije na Banpvom brdu ,traži 3400 evra?
Moram sam sebe da citiram,jer više ne znam šta se to dešava sa cenama.
Sada je ponovo došlo do povećanja cena,pa je sada cena 2.728 evra.
Ne znam kakav je koncenzus postignut ovde na forumu.Da li cene novogradnje padaju ili rastu,jer se jedno priželjkuje,drugo piše,a treće je nekakava paralelna stvarnost,gde je Banovo brdo bez brda, preko 3.000 evra, NBGD polovnjače,oko 3.000 evra,napuštenih stanova u svakoj zgradi,gastarbajteri odvajaju deci od usta,poslednju paru za Zlatibor,svake godine nas je sve manje.Šta se ovo ljudi moji dešava??????
Može da se desi i da ostanu iste,a da se smanji obim izgradnje?
Prvo što treba da imate na umu je da svi ti "stranci" iz Hrvatske, CG, BiH i MK su sve SRBI i sve naši ljudi. Ja vam garantujem kao bivši Srbin iz Hrvatske da ni jedan jedini Hrvat ne bi kupio u Beogradu stan ni da mu dajete za 1e po kvm! Šanse nema!U Beogradu 10.000 napuštenih stanova
Popis je pokazao da samo u Beogradu ima više od 10.000 napuštenih stanova.
- To vam je pola miliona kvadrata, a kada bismo to pretvorili u kapital – to je 5 mlrd EUR kapitala. Kod nas u Srbiji moguće je da se kupi nepokretnost i ako ste stranac. Kod nas u prestonici najviše su kupovali ljudi iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, BiH - ističe arhitektkinja Danijela Rabrenović.
Napominje da svi ti stanovi imaju vlasnika, bilo da je to privatno lice, firma koja je pravila stanove ili država.
- Država generalno treba da se pozabavi tim stvarima na mnogo studiozniji način, da se uradi jedna ozbiljna analiza - navodi Rabrenovićeva.
Porastao broj napuštenih stanova u Srbiji - U gradovima je u proseku to svaki 5. stan
Porastao broj napuštenih stanova u Srbiji - U gradovima je u proseku to svaki 5. stanwww.ekapija.com
Još jedna važna primedba Niki - Srbija nije jedina gde može stranac da kupi nekretninu. Svuda u EU možete da kupite nekretninu iako ste stranac i zemlju isto. Znači počevši od Grčke, Nemačke, Holandije, Švedske, itd. I to sa SR pasošem. Bez ikakvih problema! Nismo jedini i ne treba ni da budemo. Nema razloga da se sprečava kupovina po pasošu. Čak bi to trebali i da stimulišemo kao neke zemlje - CG, Portugal, Malta itd.U Beogradu 10.000 napuštenih stanova
Popis je pokazao da samo u Beogradu ima više od 10.000 napuštenih stanova.
- To vam je pola miliona kvadrata, a kada bismo to pretvorili u kapital – to je 5 mlrd EUR kapitala. Kod nas u Srbiji moguće je da se kupi nepokretnost i ako ste stranac. Kod nas u prestonici najviše su kupovali ljudi iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, BiH - ističe arhitektkinja Danijela Rabrenović.
Napominje da svi ti stanovi imaju vlasnika, bilo da je to privatno lice, firma koja je pravila stanove ili država.
- Država generalno treba da se pozabavi tim stvarima na mnogo studiozniji način, da se uradi jedna ozbiljna analiza - navodi Rabrenovićeva.
Porastao broj napuštenih stanova u Srbiji - U gradovima je u proseku to svaki 5. stan
Porastao broj napuštenih stanova u Srbiji - U gradovima je u proseku to svaki 5. stanwww.ekapija.com
Sad me ova tema interesuje. Došlo vreme da se uzme neki stančić u otadžbini. To je jedini razlog. Možeš to da podvedeš pod "market research".Dž-Aj-Džoj gde si bio do sada? Realno komentari na mestu, al sto si cutao godinama i sad eksplodirao? Samo sam radoznao
Za Austriju stvarno ne znam. Znam da s EU pasošem može sve. Da možeš da kupuješ bez ograničenja (čak i stimulišu) vikendice u skijalištima. Sad što se Beča tiče sigurno imaju pravila što se tiču državnih stanova. Ali ne mogu da verujem da mogu da ograniče prodaju privatnih stanova. Niti smeju!U Austriji lice sa SRB pasosem moze da kupi nekretninu ukoliko ima legalan boravak u AT i uz posebnu dozvolu grada Beca ( koja se u principu uvek dobije ali se ceka do 6 meseci pa se na taj nacin otezava kupovina nekih stanova koji bi se mogli kupiti povoljnije ) i uz ogranicenje da drzavljani trecih zemalja mogu posedovati samo jedan stan u vlasnistvu. LIca sa SRB pasosem koja ne zive u AT ne mogu kupovati nekretnine.