Šta je novo?

Cene nekretnina

Prilicno sam siguran da u Nisu gastarbajteri ne cine ni 0.1% kupaca nekretnina
Koliko si ti siguran u ovo? Ne mogu da poverujem da u Nisu, koji ima ogromnu bazu gastosa u okolini (i samom gradu) - oni ne cine znacajan faktor.
Da ti pomognem, Beograd i NS imaju dosta znacajan procenat kupaca koji su na 'privremenom'radu u inostranstvu. Skoro svako iz Vranja, Prokupja, Negotina recimo, kupuje stan u Bg-u sa novcem koji je zaradjen u inostrantsvu (da li oni licno ili njihovi roditelji, nebitno...)
Minhenu, Hamburgu, Frankfurtu i Štutgartu koji su "selendre" u poređenju sa Berlinom.
Jesi li bio/obisao ova mesta? Berlin se u samoj Nemackoj uopste ne uzima kao 'referentna' tacka i grad koji se smatra iznad ostalih :D
To sto je firer imao planove da od Berlina napravi centar rajha - ne znaci i da je isti napravio.

A da, krenuli smo ponovo da uporedjujemo Bg za Budimpestom. Zasto pobogu, Bg nije u ravni za Budimpestom, vec Bec, Minhen, Madrid. Malo ispod Londona, Moskve i Pariii-a u Evropi :LOL:
U Budimpesti je gdp (by ppp) po stanovniku bio ~64k $, a Bg 25k $ - pametnom dosta, a tvrdoglavi neka i dalje veruju u bajke. A Budimpesta je blizu, svako moze da ode malo tamo i da provede vreme da oseti malo grad ;)

Andrassy avenija iz 1872 uz Trg heroja je pod zaštitom Uneska. Metro iz 1896. U svakoj ulici ima bar jedno vrhunsko delo arhitekture, bezbroj secesijskih zgrada, kružni tok za tramvaje oko najužeg jezgra grada, široke ulice i bulevari..
Ne idu Beograd i Budimpešta po lepoti, urbanizmu, arhitekturi, funkcionalnosti, saobraćaju, turizmu, razvoju, viziji gde grad treba da bude.. ni u isti pasus, a kamoli rečenicu.
Nebo i zemlja.

Poslednja izmena:
Jel zna neko da li se dobija neki oblik produzenog boravka ako se kupi nekretnina u Budimpešti ili generalno EU?
Recimo hocu da kupim stan tamo ali ne mogu da boravim duze od 3 meseca kao non-EU rezident. Da li se to nesto menja ako kupim nekretninu, tipa produzen boravak ili cak residency da li je moguce dobiti na osnovu toga?

Jesi li bio/obisao ova mesta? Berlin se u samoj Nemackoj uopste ne uzima kao 'referentna' tacka i grad koji se smatra iznad ostalih :D
To sto je firer imao planove da od Berlina napravi centar rajha - ne znaci i da je isti napravio.
Upravo govorim o subjektivnom osećaju metropole. Ne znam kakvi su bili firerovi planovi za Berlin, ali znam da je danas to grad bar 3x veći od prvog narednog u Nemačkoj, jedini grad koji ima autentično urbanu atmosferu i kulturološke sadržaje jedne istinske metropole. Ne govorim o tome da su ulice asfaltiranje, da imaju kolektor otpadnih voda, kanalizaciju i ostale infrastrukturne elemente koji nedostaju na primer Beogradu, ali ih imaju sva sela u Nemačkoj.

25k je gdp per capita PPP na nivou Srbije, Beograd je 170% toga.
Nope... By PPP Beograd uopšte ne odskače drastično - nominalno da, ali troškovi života pojedu dosta tu razliku.

Ali dobro, hajde još da maštamo 😊 Beograd inače ne ulazi u nijedno ozbiljnije istraživanje ekonomije u Evropi (što samo pokazuje koliko smo značajni)

Ali da... Ne možemo uporediti Beograd sa Budimpeštom. Ne znam zašto se to poteglo, kada smo već apsolvirali da nam ni Beč nije do kolena 😊

Poslednja izmena:
Bio pre koji mesec u Budimpesti, ne moze se porediti sa Beogradom (bar centar), arhitektura, metro, stranaca osetno vise nego u Bg.
Def sam rekao da bi mogao tamo da zivim (na osnovu par dana sto je ostavio pozitivan utisak). Cene u radnji su osetno vise nego kod nas (20-40%).

Nope... By PPP Beograd uopšte ne odskače drastično - nominalno da, ali troškovi života pojedu dosta tu razliku.

Ali dobro, hajde još da maštamo 😊

City GDP in 2019 at purchasing power parity was estimated at $52.1bn USD, which was $32,572 per capita in terms of purchasing power parity.

A to je 2019.

Mastanje je da Budimpesta ima skoro tri puta veci gdp per capita. Valjda bi svakome ko da takvo poredjenje trebalo da bude jasno da tu nesto nije u redu sa brojkama.

Nema ni blizu tri puta veći, to je smešno. Još, ako su 'cene u radnjama osetno više nego kod nas', kao što čovek iznad napisa, znači da su u popriličnim problemima - što i piše po relevantnim izvorima - jer su cene tamo uvek bile niže nego u našim radnjama.

A lepši grad je od Beograda Pešta bila uvek, to je opšte mesto. Ono, bila je među 10 najvećih gradova sveta dok je Beograđana bilo 50.000...

sada sam se bio na odmoru vani, i vracao se air serbia-om, i prvi put da vidim toliki broj oglasa za stanove u onom njihovom casopisu (putovao sam i dosta pre, ali iskreno se ne secam toga). pre svega se reklamira soul64, pupin palace i neki brixwell

Ovaj meme odlično opisuje situaciju
IMG-396553108a7287e98b2745b428197409-V.jpg

Minhen je najskuplji grad za iznajmljivanje I kupovinu u Nemackoj I to samo zbog kvaliteta zivota koji pruza svojim gradjanima! Nije glavni grad, nije ni najveci,ali Imaju najveci park na svetu, jezera, odlican saobracaj…Nema industrije…Migranti su u predgradju…itd. Eto to su manje vise razlozi zasto je Minhen skuplji od drugih nemackih gradova. U BG se nazalost samo razmislja o kvadratima, sto pokazuje I ova tema…

Strahovit rast kirija u Njemackoj od pocetka godine https://www.b92.net/biz/mojkvadrat/aktuelno/ekstremna-povecanja-nemacka-ovakve-cene-ne-pamti-2319053

Zanimljivo da i u Srbiji kirije beleze rast iako su navodno svi Rusi/Ukrajinci do sada skapirali zagadjen vazduh/spore banke/nadrnaden negostoljubive ljude/strokav Dorcol etc i pobegli dalje:

"Kada su cene izdavanja u pitanju, došlo je do povećanja cena od 1,53% u odnosu na prethodni mesec. Najveći skok je zabeležen u Kragujevcu (+2,91%) gde stanarina za prosečan dvosoban stan iznosi 265 evra, Beogradu (+2,11%) 700 evra, Nišu (+1,81%) 337 evra.

S druge strane, cena stanarine u Novom Sadu opala je u odnosu na prethodni mesec (-0,18%), te je cena izdavanja prosečnog dvosobnog stana iznosila 516 evra"

Bas jaka kirija za NS - dvosoban stan 516e, daleko od dzaka krompira i dalje.

Minhen je najskuplji grad za iznajmljivanje I kupovinu u Nemackoj I to samo zbog kvaliteta zivota koji pruza svojim gradjanima! Nije glavni grad, nije ni najveci,ali Imaju najveci park na svetu, jezera, odlican saobracaj…Nema industrije…Migranti su u predgradju…itd. Eto to su manje vise razlozi zasto je Minhen skuplji od drugih nemackih gradova. U BG se nazalost samo razmislja o kvadratima, sto pokazuje I ova tema…
Niko ne spori da je Minhen najskuplji grad u Nemačkoj, ali daleko je taj grad od metropole, izađeš u na ulicu nakon 21h i potpuna pustoš, ali u bukvalnom smislu te reči. Zato i kažem, da je bespredmetna rasprava da li je grad "metropola" ili ne, ja bih radije ziveo u gradovima koji pulsiraju 24/7. Madrid ili Atina su jeftini za život a imaju istinski urbanu atmosferu.

Strahovit rast kirija u Njemackoj od pocetka godine https://www.b92.net/biz/mojkvadrat/aktuelno/ekstremna-povecanja-nemacka-ovakve-cene-ne-pamti-2319053

Zanimljivo da i u Srbiji kirije beleze rast iako su navodno svi Rusi/Ukrajinci do sada skapirali zagadjen vazduh/spore banke/nadrnaden negostoljubive ljude/strokav Dorcol etc i pobegli dalje:

"Kada su cene izdavanja u pitanju, došlo je do povećanja cena od 1,53% u odnosu na prethodni mesec. Najveći skok je zabeležen u Kragujevcu (+2,91%) gde stanarina za prosečan dvosoban stan iznosi 265 evra, Beogradu (+2,11%) 700 evra, Nišu (+1,81%) 337 evra.

S druge strane, cena stanarine u Novom Sadu opala je u odnosu na prethodni mesec (-0,18%), te je cena izdavanja prosečnog dvosobnog stana iznosila 516 evra"

Bas jaka kirija za NS - dvosoban stan 516e, daleko od dzaka krompira i dalje.

Jesu mozda porasle, ali su i dalje relativno niske u odnosu na Beograd. U Minhenu ti je m2 izdavanja kosta oko 20 EUR, BgH2O je skuplji. U Frankfurtu je oko 15 EUR, a toliko ti kosta recimo Vracar, Stari Grad ili neki bolji delovi Novog Beograda. Ako uzmes u obzir razliku u platama, tamo je u proseku skoro duplo lakse priustiti stan za iznajmljivanje.

Hoces da kazes da neko zaista placa one dvosobne stanove u bg h2o soliterima 1100e i vise?

To da li je grad "metropola" ili "selendra" je prilično subjektivna ocena, ali čak ni tu nema nekih pravila koje koreliraju sa cenom nekretnina, već je svaki grad priča za sebe. Istanbul je jedan od najvećih gradova sveta, ali je jeftiniji za život of ofromne većine evropskih gradova ukljulujući i Beograd. Berlin kao najveći grad najjače evropske zemlje je metropola u svakom smilsu te reči, ali su cene nekretnine opet skuplje u Minhenu, Hamburgu, Frankfurtu i Štutgartu koji su "selendre" u poređenju sa Berlinom. Pariz je opet priča za sebe gde postoji najveća disporoprcija između kupovne moći lokalnog stanovništva i cene nekretnina (u centralnim delovima), itd.

Хамбург селендра? Почео си као Врадовић.

Hoces da kazes da neko zaista placa one dvosobne stanove u bg h2o soliterima 1100e i vise?
Ne znam kako se krecu cene u Beogradu. Znam da je jedan moj drug placao stan oko 300-400 evra, sad malo veci placa oko 700 evra kod Tosinog Bunara (ja licno nikad ne bih placao toliko, ali postoje razlozi zasto mu bas taj stan odgovara). SIgurno se stanovi izdaju po nizim cenama nego sto su oglasene (isto vazi i za kupovinu), ali opet, reda velicine tu je negde.

Ne znam kako se krecu cene u Beogradu. Znam da je jedan moj drug placao stan oko 300-400 evra, sad malo veci placa oko 700 evra kod Tosinog Bunara. SIgurno se stanovi izdaju po nizim cenama nego sto su oglasene (isto vazi i za kupovinu), ali opet, reda velicine tu je negde.
Perice, ti si nedavno pisao da imaš dva druga u Beogradu I da jedan plaća vrhunski sređen stan na Vracaru 350 eur, a drugi da placa isto toliko stan na NBG u kome nisi bio. Sa takvom cenom zakupa, više se isplati rentati nego kupovati.

Perice, ti si nedavno pisao da imaš dva druga u Beogradu I da jedan plaća vrhunski sređen stan na Vracaru 350 eur, a drugi da placa isto toliko stan na NBG u kome nisi bio. Sa takvom cenom zakupa, više se isplati rentati nego kupovati.
Da, taj jedan na NBG sto je placao 350 od pre par meseci placa 700 (morao je da se seli pa je nasao taj od 700) :) Mislim, da, po takvoj ceni kirije bolje je kupiti nego iznajmljivati, ali slozena je prica. On da bolje raspolaze novcem ne bi tako bacao pare (ne samo za stan nego i za jos neke stvari) i do sad bi vec imao za ucesce za stan, bez obzira na to sto su cene naduvane. Pricao sam mu par puta da neke stvari koje radi nisu bas pametne, ali malo je svojeglav :) Mada opet, pitanje koliko je sad pametno uzimati kredite s obzirom na krizu i otkaze koje neki vec dobijaju.

U Frankfurtu je oko 15 EUR, a toliko ti kosta recimo Vracar, Stari Grad ili neki bolji delovi Novog Beograda. Ako uzmes u obzir razliku u platama, tamo je u proseku skoro duplo lakse priustiti stan za iznajmljivanje.
Ehej, dakle, stan na Novom Beogradu od 70 kvadrata se izdaje za 1.000€?!

I nek smo još jednom zaključili, za Nobela, da je u Nemačkoj bolji standard nego u Srbiji...

(Jedino što baš stambena situacija tu nije argument, jer samo 50% Nemaca živi u svojim stanovima a npr. 85% Rumuna, pa Nemci zapravo mnogo troše na unajmljivanje stanova kad se uporedi s Rumunima, što onda podiže rumunski BDP po paritetu kupovne moći u odnosu na nemački - verujem da se slično može reći i za 'starosedeoce' Beograda - al ajd; da ponovimo: Nemci žive bogatije od Srba. I tako jedno 1.000 godina, ali mi da ponovimo. Eureka!)

Vrh