Šta je novo?

Cene nekretnina

Цене некретнина

Обавештење о почетку радова у Волтери с тачним временом и датумом почетка радова. Знак је стар, што значи да се дуго користи исти. Код нас често и нови буду оборени, прегажени и брзо одбачени:

Грађевинска табла с детаљима у Кортони, у Италији, радови на општинској инфраструктури које плаћа општина:

Апартман од 64 квм у каменој кући, потпуно реновиран, с припадајућом баштицом и коришћењем базена у околини Волтере, у Тоскани, кошта 170.000 евра:

Слично за 64 квм, за 99.000 евра, за реновирање:

Српски тенисер Новак Ђоковић у околини Волтере има удео у власништву једне познате винарије.

Poslednja izmena:
Ehej, dakle, stan na Novom Beogradu od 70 kvadrata se izdaje za 1.000€?!

I nek smo još jednom zaključili, za Nobela, da je u Nemačkoj bolji standard nego u Srbiji...

(Jedino što baš stambena situacija tu nije argument, jer samo 50% Nemaca živi u svojim stanovima a npr. 85% Rumuna, pa Nemci zapravo mnogo troše na unajmljivanje stanova kad se uporedi s Rumunima, što onda podiže rumunski BDP po paritetu kupovne moći u odnosu na nemački - verujem da se slično može reći i za 'starosedeoce' Beograda - al ajd; da ponovimo: Nemci žive bogatije od Srba. I tako jedno 1.000 godina, ali mi da ponovimo. Eureka!)

Hvala sto si podelio. Dosta je skupo. Smorih se. Mislio sam da je tamo jeftinije s obzirom koliko je ruralno.

Ja Nisam zakljucila da je u Nemackoj bolji standard nego u Srbiji. Samo Sam iznela misljenje zasto je Minhen skuplji Od dr gradova u Nemackoj. U Nemackoj je bolje biti sirotinja nego u Engleskoj tamo je bolje biti bogat. Svi nasi zato i beze u Nemacku. Samo se zapitajte da imate puno novca da li biste izabrali neki Nemacki grad za zivot?

Iskreno ja bi ore izabeao Bujanovac nego da zivim u Nemackoj. Mogu da odem da posetim ovako malo (mada ni to mi nije neko wow odusevljenje) pre bi isao na Maldive nego u Nemacku u posetu al ajde. Sigurno ima ok mesta u Nemackoj ali su dosadni do bola.

Niko ne spori da je Minhen najskuplji grad u Nemačkoj, ali daleko je taj grad od metropole, izađeš u na ulicu nakon 21h i potpuna pustoš, ali u bukvalnom smislu te reči. Zato i kažem, da je bespredmetna rasprava da li je grad "metropola" ili ne, ja bih radije ziveo u gradovima koji pulsiraju 24/7. Madrid ili Atina su jeftini za život a imaju istinski urbanu atmosferu.
Ako moraš da se budis u 4 ili 5 ujutro, da bi stigao na posao, nećeš vileneti po ulicama u ponoć.

Jesu mozda porasle, ali su i dalje relativno niske u odnosu na Beograd. U Minhenu ti je m2 izdavanja kosta oko 20 EUR, BgH2O je skuplji. U Frankfurtu je oko 15 EUR, a toliko ti kosta recimo Vracar, Stari Grad ili neki bolji delovi Novog Beograda. Ako uzmes u obzir razliku u platama, tamo je u proseku skoro duplo lakse priustiti stan za iznajmljivanje.
Minhenu nedostaje par desetina hiljada stanova, a Beograd ima višak i to je ogromna razlika. Statistički prosek nema veze sa realnim stanjem, zbog starih ugovora o zakupu, koji su mnogo niži, a novi su papreni i skoro je nemoguće naći bilo kakav stan, osim preskupih.

Цене некретнина

Обавештење о почетку радова у Волтери с тачним временом и датумом почетка радова. Знак је стар, што значи да се дуго користи исти. Код нас често и нови буду оборени, прегажени и брзо одбачени:

Грађевинска табла с детаљима у Кортони, у Италији, радови на општинској инфраструктури које плаћа општина:

Апартман од 64 квм у каменој кући, потпуно реновиран, с припадајућом баштицом и коришћењем базена у околини Волтере, у Тоскани, кошта 170.000 евра:

Слично за 64 квм, за 99.000 евра, за реновирање:

Српски тенисер Новак Ђоковић у околини Волтере има удео у власништву једне познате винарије.
KASIRKA IZ MAKSIJA DA IDE U TOSKANU ILI "NJEMACKU"! NE TREBA NAM U SRBIJI NEKO KO NE MOZE DA ZARADI ZA STAN!

U vecini socijalno odgovornim društvima postoje socijalni stanovi, subvencionisane rente uz dugorocne ugovore….sto bi rekli postoji politika, ne politikanstvo i žurba jer mandat brzo prolazi…samo sto se kod nas niko ne obazire, naši odlaze na zapad da rade, mi masovno dovodimo ljude iz Bangladeša i sličnih država, pa dokle ćemo stići videcemo…

Upravo, postoje liste cekanja, svakog dana se menja izbor. To cesto budu stanovi blizu centra, na 10min autom. U pitanju je milionski grad sa 5x boljim standardom kakav Beograd nece biti ni za 500god. Svojim ocima sam video, prijatelj skoro uzeo, placa 600e mesecno za oko 50m2, ako bih uporedio sa Beogradom da kazem Zvezdara ili blok 45 za nbg. Nije morao nista da pipne koliko je sve ocuvano, al ipak je hteo da nesto malo izmenja.

Druga najbitnija stvar, iz tog stana ne moze niko da ga istera niti da povisi kiriju kako mu se cefne jer postoje pravila za takve stanove kojima upravlja drzava. Kod nas drzava brine samo o policiji, samo za njih zida stanove za 500e/m2 (bar da su im samo dali da zive nego im poklonili). Za ostali narod ih bas briga jer ionako glasaju kako im se servira na tvu, a policija moze i da bije i puca.

U vecini socijalno odgovornim društvima postoje socijalni stanovi, subvencionisane rente uz dugorocne ugovore….sto bi rekli postoji politika, ne politikanstvo i žurba jer mandat brzo prolazi…samo sto se kod nas niko ne obazire, naši odlaze na zapad da rade, mi masovno dovodimo ljude iz Bangladeša i sličnih država, pa dokle ćemo stići videcemo…
Zar nije bolja opcija subvencionisana cena kupovine stane? Nas narod vise voli svoj krov nad glavom, nego da placa kiriju. Vidim u NS se spominju neki stanovi solidarnosti https://www.blic.rs/vesti/drustvo/c...nosti-da-se-usele-u-svoje-nove-domove/1s28k5k

U BG su skoro useljeni subvencionisani stanovi za bezbednjake.

Verovatno ima jos takvih primera.

Koja drzava u Evropi ne uvozi radnu snagu?

Jel zna neko da li se dobija neki oblik produzenog boravka ako se kupi nekretnina u Budimpešti ili generalno EU?
Recimo hocu da kupim stan tamo ali ne mogu da boravim duze od 3 meseca kao non-EU rezident. Da li se to nesto menja ako kupim nekretninu, tipa produzen boravak ili cak residency da li je moguce dobiti na osnovu toga?
Kratak odgovor: ne, nigde u EU se ne dobija produženi boravak.

Duži odgovor: imaš posebne vize za trajni boravak, bez prava na rad (ako imaš dovoljno pasivnih prihoda/novca na računu). Ako dovoljno dugo ostaneš u tom režimu, možeš da dobiješ trajnu rezidenciju / drzavljanstvo.

Ehej, dakle, stan na Novom Beogradu od 70 kvadrata se izdaje za 1.000€?!

I nek smo još jednom zaključili, za Nobela, da je u Nemačkoj bolji standard nego u Srbiji...

(Jedino što baš stambena situacija tu nije argument, jer samo 50% Nemaca živi u svojim stanovima a npr. 85% Rumuna, pa Nemci zapravo mnogo troše na unajmljivanje stanova kad se uporedi s Rumunima, što onda podiže rumunski BDP po paritetu kupovne moći u odnosu na nemački - verujem da se slično može reći i za 'starosedeoce' Beograda - al ajd; da ponovimo: Nemci žive bogatije od Srba. I tako jedno 1.000 godina, ali mi da ponovimo. Eureka!)
40% становника Немачке има у власништву стан

Upravo, postoje liste cekanja, svakog dana se menja izbor. To cesto budu stanovi blizu centra, na 10min autom. U pitanju je milionski grad sa 5x boljim standardom kakav Beograd nece biti ni za 500god. Svojim ocima sam video, prijatelj skoro uzeo, placa 600e mesecno za oko 50m2, ako bih uporedio sa Beogradom da kazem Zvezdara ili blok 45 za nbg. Nije morao nista da pipne koliko je sve ocuvano, al ipak je hteo da nesto malo izmenja.

Druga najbitnija stvar, iz tog stana ne moze niko da ga istera niti da povisi kiriju kako mu se cefne jer postoje pravila za takve stanove kojima upravlja drzava. Kod nas drzava brine samo o policiji, samo za njih zida stanove za 500e/m2 (bar da su im samo dali da zive nego im poklonili). Za ostali narod ih bas briga jer ionako glasaju kako im se servira na tvu, a policija moze i da bije i puca.
Da bi tvoj prijatelj imao sunvencionisan stan potrebna je jaka država i likvidnost ekonomije, gde 90 njih placa stan u Minhenu 2000+ eur (trzisna cena) da bi 10 njih koji su istinski ugroženi dobili mogućnost da plaćaju stan 500 eur. U Srbiji je obrnuta situacija, 10% ljudi privređuje i plaća porez, a 90% njih su ugroženi i očekuju neki ustupak ili benefit od strane države. Jasno ti je da je takav sistem neodrživ...

Da bi tvoj prijatelj imao sunvencionisan stan potrebna je jaka država i likvidnost ekonomije, gde 90 njih placa stan u Minhenu 2000+ eur (trzisna cena) da bi 10 njih koji su istinski ugroženi dobili mogućnost da plaćaju stan 500 eur. U Srbiji je obrnuta situacija, 10% ljudi privređuje i plaća porez, a 90% njih su ugroženi i očekuju neki ustupak ili benefit od strane države. Jasno ti je da je takav sistem neodrživ...
U Srbiji je nezamisliv sistem koji postoji u Nemačkoj. Svima, koji su na socijali, se stan i grejanje plaćaju u potpunosti, a onima, koji slabije zarađuju, delimično. Od socijale u Srbiji, ne može da se iznajmi ni parking mesto.

Moj prijatelj nije uopste ugrozen, ima prosecan posao. Na ovakve stanove imaju svi pravo, ali postoje liste cekanja.
Nije hteo da dize kredit jer mu ovako mesecno ispada dosta manje. Imas sajt na kom pratis koji si po redu za svaki stan koji se pojavi, vidis tacno na mapi gde je, imas slike tako da znas koja ti je verovatnoca da bas ti dobijes taj stan. Niko te ne prisiljava da moras bas odredjen stan da izaberes niti do kada moras da odlucis vec sam biras.
Pokazivao mi je kako to sve izgleda. Stanovi se razlikuju po lokaciji (ima ih svuda po gradu, ne samo neka vukoje*******ina) i velicini. Nisam video nijednu ruinu jer ljudi odrzavaju stan u kom zive. Jedino kod nas mozes da vidis kao po pravilu da ti recimo prodaje renoviran stan, a ono parket i stolarija u raspadu iz 60tih gde se vidi da nisu dinar ulozili u odrzavanje sto govori da smo siromasni. O fasadi da ne pricamo, kod nas su sve u raspadu.

Sve u svemu drugaciji, uredjen sistem. Ko hoce moze i da kupi stan, ali su zato mislili i na ljude koji ne zele da ulaze u kredit, a opet im je bitno da rese stambeno pitanje, da se osamostale, oforme porodicu, jednom recju da zive.

Poslednja izmena:
Kod nas su rente svakako bile dosta niske do prosle godine prakticno. Nije ni bilo preterane potrebe za subvencionisanim stanovima. Sad je druga prica ali ne moze ni takav sistem da se uspostavi za kratko.

Kakve veze ima ko je odakle, nisu nekretnine u Beogradu namenjenje samo autohtonim Beograđanima, i to onima iz "kruga dvojke".
Tako je, u pravu si, izvinjavam se svima junacima. Lupetanje je univerzalna kategorija. Nešto slično kao kada neko ko živi u Srbiji ocenjuje Hamburg, Minhen i Frankfurt kao selendre u odnosu na Berlin. Zašto? Pa zato jer svi idu na spavanje u 20:00(btw zbog toga su seljaci) pa su gradovi noću mrtvi...

Opa padaju cene idemoo :)
Spustio sa 3MM na 2.9MM

Vrh