Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako hoćeš fiksnu kamatnu stopu s kojom si načisto koliko će ti banka naplatiti u narednih 20 godina, vraćaš banci duplo.

Ako pristaješ na varijabilnu kamatu stopu, ko zna šta će da te sačeka, za koju godinu dvostruka ili trostruka rata kredita.

U decembru je bila ponuda u Unicredit banci koja izgleda otprilike ovako: dobiješ 100.000 EUR na kredit, otplaćujem fiksnu kamatnu stopu narednih 20 godina, mesečna rata je 792 EUR. Vraćaš banci okruglo duplo.
Da bi rata kredita postala dvostruka ili trostruka potrebno je da kamata skoci sa npr 3% na 10% ili 15%, sto je ekvivalent apokalipsi. Trenutno je euribor skocio za 4% i vec se urusava svetski bankarski sistem.

Unicredit u tom primeru daje fiksnu od 7.3% na 20 godina (u trenutku kad je varijabilna 5.5%), to je dosta losa ponuda. I 190k nije bas okruglo duplo u odnosu na 100k.

Svako neka radi kako misli da treba, ne pricam o 1000e, nego o 100 000+e u kesu.
Ako ti drzis 100 000+e u kesu, meni je svejedno sta ces sa njima, ja nisam tako naivan.
Ko god danas steka kes treba da proveri da li mu se neki kablovi ne dodiruju.
Treba biti likvidan, ali ne vise od toga.
Ogromna vecina ljudi koja ima neki kes, ima izmedju 10.000-50.000 E, sta njima savetujes ?
@Defke , isto pitanje.

Podaci za februar su ažurirani i kompletni na cenenekretnina.rs!
Podaci za februar su ažurirani na cenenekretnina.rs!
Mislim da smo na 95%+ uzorka, cak sam se i dvoumio da li da stavim februar kao podrazumevani mesec vec sada.
Za svaki slucaj, odlozicu za jos nedelju dana.
Ubuduce cu verovatno ranije postavljati mesec kao podrazumevan, ali cu zadrzati upozorenje dok nismo na ~100% uzorka.
I definitivno su još prošle nedelje bili kompletni podaci za februar. Nijedan novi ugovor nije dodat praktično, čak ima 3 manje 🙃 Podaci za mart se uveliko dodaju, biće otključan uskoro.
NBG promet u padu od neverovatnih 45.7%?!?!

Kao što sam i obećao, na snagu je stupio novi način računanja cene kvadrata, u slučajevima kada ugovor sadrži garažna ili parking mesta.
Kao što sam najavio, od četvrtka uveče, odnosno kada februarski podaci budu kompletni, na snagu stupa novi način računanja cene kvadrata kada ugovor sadrži garažna ili parking mesta.
Svi ste primetili manu trenutnog računanja na cenenekretnina.rs, gde je cena kvadrata bila nerealno visoka, što je uticalo i na prosečnu cenu kvadrata poprilično, ali ne i na trend.

Ubuduće, samo za računanje cene kvadrata, na postojeću kvadraturu stanova u ugovoru, dodavaće se kvadrati na sledeći način:
  • Parking mesto van objekta: 4m2
  • Garažno mesto: 6m2
  • Garažna prostorija: 8m2
Do ovih brojeva sam došao testiranjem na sijaset novogradnji, pre svega u Bgu, ali i NSu i Nišu, kao i na primerima trenutnih cena garaža u odnosu na cenu kvadrata.
Npr: Stan od 60m2, sa dva garažna mesta, cena u ugovoru 180k evra.
Po starom računu, cena kvadrata iznosi 180k/60 = 3000e, sto je nerealno i netačno, ali tako je.
Po novom računu, 180k/(60+6+6) = 2500e, sto je mnogo bliže realnoj ceni kvadrata tog stana, odnosno procenjena vrednost jedne garaže iznosi 15k evra.

To mi jeste neverovatno, ali sa druge strane, mozda ljudi rade hibridno / remote sve vise, pa mogu da izdrze "2 dana nedeljno preko Gazele".

To mi jeste neverovatno, ali sa druge strane, mozda ljudi rade hibridno / remote sve vise, pa mogu da izdrze "2 dana nedeljno preko Gazele".
Ne znam da li moze da se desi da preskoce jednu celu nedelju pa da naknadno unesu jos ugovora... To se nikada pre nije desilo, a i vec su krenuli da unose za mart, uneli su 3 komada. Ali, nikad se ne zna 🤷‍♂️ Ja sam bio ubedjen da fali jos ugovora za NBG!

Podaci za februar su ažurirani i kompletni na cenenekretnina.rs!

I definitivno su još prošle nedelje bili kompletni podaci za februar. Nijedan novi ugovor nije dodat praktično, čak ima 3 manje 🙃 Podaci za mart se uveliko dodaju, biće otključan uskoro.

Kao što sam i obećao, na snagu je stupio novi način računanja cene kvadrata, u slučajevima kada ugovor sadrži garažna ili parking mesta.
Hvala Wolfenstain!

Ne znam da li moze da se desi da preskoce jednu celu nedelju pa da naknadno unesu jos ugovora... To se nikada pre nije desilo, a i vec su krenuli da unose za mart, uneli su 3 komada. Ali, nikad se ne zna 🤷‍♂️ Ja sam bio ubedjen da fali jos ugovora za NBG!
I meni je malo nerealno za nbg. Pad 72% za novogradnju YoY. Hajde ipak da vidimo još par nedelja, možda se pojave neki ugovori.

Ma jok, nego izjutra rano da otrče u banku i hitno traže na kredit 100.000 evrića, ako službenik kaže da ne može, da zapreti da će aktivirati eksplozivnu napravu. Šta ima veze što će im rata kredita biti 790 EUR, a stan će izdavati po ceni od 300 EUR, ,,uvek je vreme za kredit."

Nije preskocena nijedna nedelja, ako nije bilo promena u odnosu na proslu nedelju rekao bih da je to to.

Slican pad prometa u odnosu na decembar kao na Novom Beogradu je i u Zemunu, Zvezdari, Starom gradu, oko 30% i vise. I sve ostale opstine imaju pad prometa 10-20%, jedino je Savski venac otprilike na istom nivou.

Ogromna vecina ljudi koja ima neki kes, ima izmedju 10.000-50.000 E, sta njima savetujes ?
@Defke , isto pitanje.
Bilo sta, zemlja, garaza, ako su bistri neki biznis. Za 50k moze i dobar stan van Bg. Ja sam kupio neki manji medju stan dok ne budem imao za veci. Ne cekam da skupim celu sumu za taj veci, inflacija jede dok cekas 5 godina.

Sto se tice pada prometa na Nbg, na Nbg su u prethodnom periodu uglavnom sklapani ugovori po predugovorima od pre par godina. Zadnjih godinu i vise nije ni bilo neke velike ponude novogradnje na Nbg. Trenutno u izgradnji su samo Lastavice i deo wellporta, ostalo je vec 90% gotovo, a to znaci da je prodato pre par godina vecinom. Uskoro krece dosta novogradnji na Nbg.

Bilo sta, zemlja, garaza, ako su bistri neki biznis. Za 50k moze i dobar stan van Bg. Ja sam kupio neki manji medju stan dok ne budem imao za veci. Ne cekam da skupim celu sumu za taj veci, inflacija jede dok cekas 5 godina.

Sto se tice pada prometa na Nbg, na Nbg su u prethodnom periodu uglavnom sklapani ugovori po predugovorima od pre par godina. Zadnjih godinu i vise nije ni bilo neke velike ponude novogradnje na Nbg. Trenutno u izgradnji su samo Lastavice i deo wellporta, ostalo je vec 90% gotovo, a to znaci da je prodato pre par godina vecinom. Uskoro krece dosta novogradnji na Nbg.
Kako da ne, sva je novogradnja na Novom Beogradu rasprodata, a reklame postavljene na sve strane🙃

Naprosto investitori poludeli i plaćaju reklame za ono šta je već rasprodato.😉

Ima još stvari, ali ovo mi je baš zapalo za oko. Izgleda da nas čeka "Super Mega Akcija %%%" u drugoj polovini godine na Zlatiboru.
Screenshot_2023-03-16-21-34-26-487_com.android.chrome~2.jpg

@Defke , isto pitanje.
Uzimas garsonjeru u novogradnji.
Gledas da daś sto veće učeśće,uz sto manje godina kredita.
Na primer 80.000 evrića stan ,učeśće 50%,rok otplate 10 godina.
Računaj 350-400 rentu,nesto ces da doplaćujes za ratu kredita,ali to ti je vid stednje,koju neće pojesti inflacija.Dobijas rentu,i vracas ratu kredita ,za onaj deo stana za ,koji nisi ni imao novca.Znači ,za deset godina ,imaces stan ,koji ce se sastojati od tvoje žive love,para od rente i tvoje mesečne ustedjevine.
Ovo ti je najbolji vid zastite od inflacije,pod uslovom da si kreditni kupac.Stitis učeŠće i stednju spasavaś od innflacije.
Gledaś najbolju spratnost,položaj,kvalitet gradnje,kako bi ako zatreba,brzo prodao stan,banci vratio kredit,ostatak u dzep,ako dodje stani pani.To sve ,jedino ,dok asov nije uboden,jer će ti posle ,ostati samo sutereni,podrumi, atomska skloniśta i neke visine,koje moderna nauka ne poznaje.

Poslednja izmena:
Uzimas garsonjeru u novogradnji.
Gledas da daś sto veće učeśće,uz sto manje godina kredita.
Na primer 80.000 evrića stan ,učeśće 50%,rok otplate 10 godina.
Računaj 350-400 rentu,nesto ces da doplaćujes za ratu kredita,ali to ti je vid stednje,koju neće pojesti inflacija.Dobijas rentu,i vracas ratu kredita ,za onaj deo stana za ,koji nisi ni imao novca.Znači ,za deset godina ,imaces stan ,koji ce se sastojati od tvoje žive love,para od rente i tvoje mesečne ustedjevine.
Ovo ti je najbolji vid zastite od inflacije,pod uslovom da si kreditni kupac.Stitis učeŠće i stednju spasavaś od innflacije.
Gledaś najbolju spratnost,položaj,kvalitet gradnje,kako bi ako zatreba,brzo prodao stan,banci vratio kredit,ostatak u dzep,ako dodje stani pani.To sve ,jedino ,dok asov nije uboden,jer će ti posle ,ostati samo sutereni,podrumi, atomska skloniśta i neke visine,koje moderna nauka ne poznaje.
Nada umire poslednja😉

@Wolf jeste malo cudno da bas ni jedan ugovor ne dodaju. Moze da se desi da recimo prebace u mart nesto iz feb.

U svakom slucaju mislim da je zakljucak ono sto se desava i po svetu. Opada broj prodaja ali ne i cena za sada.

3FD92797-D3DC-45DA-B396-0C30A61D79AD.jpeg

Nije preskocena nijedna nedelja, ako nije bilo promena u odnosu na proslu nedelju rekao bih da je to to.

Slican pad prometa u odnosu na decembar kao na Novom Beogradu je i u Zemunu, Zvezdari, Starom gradu, oko 30% i vise. I sve ostale opstine imaju pad prometa 10-20%, jedino je Savski venac otprilike na istom nivou.
Hteo sam da kazem da je mozda preskocena ova nedelja u smislu dodavanja ugovora, a da onda dodaju sledece nedelje jos neke ugovore za februar. Ali, mislim da je jako mala sansa za tako nesto, jer to nikad nije bila praksa. Kad ne osvane novih ugovora za dati mesec, znaci da je to to.
Da, u pravu si, ni ostale opstine nisu nista mnogo bolje (y)
@Wolf jeste malo cudno da bas ni jedan ugovor ne dodaju. Moze da se desi da recimo prebace u mart nesto iz feb.

U svakom slucaju mislim da je zakljucak ono sto se desava i po svetu. Opada broj prodaja ali ne i cena za sada.

Pogledajte prilog 156322
Cudno bi bilo da ne dodaju nijedan za februar ove nedelje, a da sledece dodaju 50 recimo za februar. Ovako, deluje standardno - ako nisu uneli nijedan ugovor za februar, znaci da je februar kompletan. U prilog ide i to da su uneli 3 ugovora ove nedelje, ali sva 3 za mart.

@Defke , isto pitanje.
Nisam investitor, a mislim da ni oni u ovom trenutku ne znaju u sta pobeci iz kesa, zato smo i dobili balone svega.

Ja sam sa tim parama dao depozit za stan, ali za zivot, ne investiciono.
Evo:

https://novazgrada.rs/novi-beograd

Najmanje 10 blokova novogradnje na Novom Beogradu, ali je prodaja u februaru pala za 70%.
Od projekata na linku, samo Lux 51 i Kosa Kvart trenutno imaju stanove u prodaji. Sve ostalo je odavno otislo.

Vrh